|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

So vrtci dostopni vsem?

Uredništvo Ringaraja.net, 14.12.2010
Kako se je Ministrstvo za šolstvo in šport izkazalo pri izboljševanju dostopnosti predšolske vzgoje.

image
/11


Februarja 2007 je bilo izdano revizijsko poročilo o zagotavljanju predšolske vzgoje v letih od 2003 do 2006, cilj nove, t.i. “follow-up” revizije pa je bil oceniti uspešnost in učinkovitost Ministrstva za šolstvo in šport pri izboljševanju dostopnosti predšolske vzgoje v obdobju po izdaji prejšnjega poročila.


Računsko sodišče je med drugim ugotovilo, da sta se število in delež otrok, vključenih v predšolsko vzgojo, v obdobju, na katero se nanaša revizija, povečala, tako je bilo v šolskem letu 2005/2006 57.134 (63,6 % vseh) vključenih otrok in 1.694 odklonjenih otrok (3,0 % vključenih). V šolskem letu 2009/2010 je bilo 71.124 (73,9 % vseh) vključenih otrok in 5.173 odklonjenih otrok (7,3 % vključenih)


Računsko sodišče je ocenilo, da ministrstvo ciljev glede izboljšanja dostopnosti predšolske vzgoje ni ustrezno načrtovalo, a je kljub temu doseglo izboljšanje na področju vključenosti otrok v predšolsko vzgojo.


Ocenjujemo pa, da bo Ministrstvu za šolstvo in šport v šolskem letu 2010/2011 uspelo doseči 90 odstotno vključenost otrok drugega starostnega obdobja v oblike predšolske vzgoje.


V posameznih občinah ni dovolj prostih mest v vrtcih glede na potrebe, starši iz različnih občin pa za enak program vrtca ne plačujejo enako, tisti s povprečnim osebnim dohodkom še vedno plačujejo za vrtec višje zneske kot starši v primerljivih evropskih državah. V letu 2006 je bila tako najnižja cena za prvo starostno obdobje 239 €, za drugo starostno obdobje 221 €, najvišja cena za prvo starostno obdobje 490 €, za drugo starostno obdobje pa 354 €. V letu 2009 je bila najnižja cena za prvo starostno obdobje 299 €, za drugo starostno obdobje 252 €, najvišja cena za prvo starostno obdobje 562 €, za drugo starostno obdobje pa 395 €.


Delovanje ministrstva z vidika izboljšanja finančne dostopnosti predšolske vzgoje ni bilo učinkovito. Ministrstvo posebej ne preverja, ali občine pri oblikovanju cen programov vrtcev upoštevajo metodologijo, določeno v Pravilniku o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo, in tudi pri kršitvah pravilnika, s katerimi je seznanjeno, ne ukrepa. Ministrstvo s svojimi aktivnostmi ni prispevalo k znižanju razlik v cenah programov vrtcev med občinami, ki tako še vedno dosegajo 88,0 odstotka razlike med najcenejšim in najdražjim programom vrtca.


Ministrstvo ni bilo uspešno pri uveljavitvi sprememb na področju plačil staršev, s katerimi bi znižali progresivnost plačil staršev, in najvišja plačila staršev za vrtec znižali na raven primerljivih evropskih držav. Starši s povprečno ali višjo plačo za otroka v vrtcu tako še vedno plačujejo eno najvišjih cen v Evropi ter do osemkrat višjo ceno kot starši v prvem plačilnem razredu. Računsko sodišče ocenjuje, da je nespremenjeno stanje na tem področju predvsem posledica neučinkovitega sodelovanja ministrstva z občinami ter drugimi ministrstvi in vladnimi službami.


Vir: Računsko sodišče RS

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
21
Kaj storiti, ko je otrok agresiven?
Ko je otrok agresiven, samo kreganje in kaznovanje otrokove težave, ki ga je pripeljala do agresivnega vedenja, ne bo re...
9
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
8
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
6



Kaj v praksi pomenijo spremembe za osnovno...
Jeseni začnejo veljati nekatere spremembe v osnovnih šolah. Na 144 se vpeljuje prenovljen koncept razširjenega programa,...
Top 5 notranjih aktivnosti za deževno vreme
Če bi otroci lahko izbirali, kje bodo preživeli deževen vikend, bi izbrali ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?