|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sobica pospravi se

Jadranka Softič, 24.1.2010
Kako naučiti otroka, da pospravlja svojo sobo? To je vprašanje, s katerim se srečuje vsaka družina. Nekateri starši to težavo ignorirajo v upanju, da bodo otroci z leti sami postali bolj zreli ter bodo pridobili potrebo po urejenosti in organiziranos
Ključne besede:

image
/11


Zelo malo otrok se rodi z že »vgrajenim genom urejenosti«. Ker ga na žalost ni moč podedovati, je treba otroka čim prej vzgojiti tako, da sam zaznava potrebo po urejenosti. Idealnega recepta ni, toda obstajajo pravila, ki pripomorejo k večji motivaciji otrok in zadovoljstvu staršev.


ZAČETI DOVOLJ ZGODAJ

Osnovna naloga staršev je, da že od samega začetka vzdržujejo pravilno usmerjeno vzgojo otroka. Kasneje, ko postajajo otrokove želje vedno bolj definirane in se jih otrok navadi, je težko vzpostaviti ravnovesje med želenimi rečmi ter tistimi predmeti, ki jih otrok zares potrebuje. Pri vsakem nakupu premislite o trenutni situaciji v sobi svojega malčka in se glede predmetov v njej držite preprostega pravila: eden noter – eden ven.


ZAGOTOVITE DOVOLJ PROSTORA

Ključnega pomena je, da otroku omogočimo osnovne pogoje za vzdrževanje reda. Zagotovljenega mora biti zadosti prostora za shranjevanje vseh potrebnih reči. Ko se otrok v svoji sobici ne bo čutil utesnjenega, se bo pri njem začel razvijati občutek organiziranosti in urejenosti. Ob prepolnih omarah in predalih se otrok zagotovo ne bo dobro počutil. Zato morate pred prenovo sobice temeljito pregledati njegove stvari ter odstraniti nakopičene predmete, ki so že izgubili svoj namen. Namesto njih pustite nekaj praznega prostora. Malčki svoje igračke hitro prerastejo in potrebujejo nove, primernejše svojim letom, osnovnošolci pa hitro razvijajo zanimanje za več stvari, obiskujejo različne krožke ter se ukvarjajo z različnimi športi, za kar od staršev seveda pričakujejo popolno opremo. Če otroku kupite športni rekvizit, ki ga bo zaradi pomanjkanja prostora potisnil pod posteljo skupaj z ostalimi rečmi, za katere v omari ni prostora, bo ta rekvizit v njegovih očeh kmalu postal manjvreden, morda pa bo otrok zaradi tega tudi izgubil navdušenje nad tem športom. Stvari, ki mu veliko pomenijo, morajo imeti v njegovem bivalnem prostoru posebno mesto.


PRIPOMOČKI ZA ČIŠČENJE

Pri prepolnih omarah in policah otroku zelo pogosto ne preostane drugega, kot da obeša stvari na razpoložljive stole, jih odlaga na kavč ali preprosto pušča na tleh, kar zelo kratek čas vzbuja občutek obvladljivosti. Ko ugotovite, da se zadeve kopičijo in ponavljajo, ukrepajte takoj. Ne pričakujte, da se bo otrok sam spomnil, kako je treba sobo urediti, temveč na prijeten način in brez panike taktično pripravite svojega malčka na boj proti neredu. Pri tem ne pozabite, da mora biti vsa »bojna oprema« (krpe, čistila, metlice, gobice …) podrobno predstavljena – tako njen namen kot tudi način njene uporabe. Otrokom dostikrat ni jasna razlika med čistilcem za tla in okna ali gobasto in bombažno krpo!


POSKRBITE ZA PRAVO VZDUŠJE!

Kadar se lotite pospravljanja, prižgite glasbo, ki jo imajo otroci najraje (in ne vaše najljubše), pojte, se zabavajte in v duhovitem ter sproščenem vzdušju naredite skupaj toliko, kolikor ste se že vnaprej dogovorili. Ne podaljšujte časa, ki ste ga temu namenili – samo tako boste pri tovrstnih opravilih ohranjali občutek lahkotnosti brez prisile.

Kratka pavza, v kateri boste spili sok ali čaj, naj bo namenjena temu, da pokomentirate, kako lepo vidni so učinki, da pohvalite ves vloženi trud in opredelite postopek, po katerem boste prišli do cilja. Med naslednjim pospravljanjem se bo otrok spomnil pohval in se ravno zaradi tega še bolj potrudil.


KRITERIJE PRILAGODITE OTROKU

Upoštevajte, da otrok ne razume vaših standardov čistosti, zato ne zahtevajte, da jih doseže, temveč postavite nižje kriterije in jih prilagodite njegovi starosti. Zadeve ne boste speljali, kot pričakujete, če boste pogosto kontrolirali, kričali in se prepirali. Nasprotno, urejenost je vedno nasprotno sorazmerna z vašo neučakano željo po njej in z vašo nepotrpežljivostjo.

Ostanite mirni in polni razumevanja, toda dosledni. Pri otrokovih izgovorih o prehudih nalogah in obveznostih, ki jih ima, ne omenjajte časa, zapravljenega z igricami in pred TV-jem. Razumevajoče prikimajte, toda predlagajte, da se ta prosti čas skrajša za 10–15 minut na dan, s čimer bo prispevek k urejanju zadev bistveno večji.


MAJHEN, A UČINKOVIT TRIK

Če se kljub dogovoru stvari poslabšajo, obstajajo tudi blagi povračilni ukrepi. Poiščite navadno kartonasto škatlo in se dogovorite, da boste enkrat tedensko vanjo zmetali reči, ki se bodo valjale po tleh in brez reda visele po poličkah in kotih. Nenapovedano preverite stanje v sobi in vse, kar bo v neredu, preprosto namečite v škatlo in jo pospravite v klet ali shrambo. Ko bo otrok reči potreboval, jih bo moral pospraviti iz škatle. Čez nekaj časa bo tudi sam ugotovil, da je tistih 10 minut na dan v primerjavi s časom naknadnega iskanja in pospravljanja zanemarljivo malo.

Če boste imeli kljub tej izkušnji še naprej pozitiven odnos do pospravljanja in se boste še naprej trudili motivirati otroka, imate veliko možnosti, da bo otrok teh deset minut dnevno začel dojemati kot igro, in ne le kot nezaželeno opravilo.


SOBA S POZITIVNO ENERGIJO

Vsekakor ne smete pozabiti, da soba, ki vzbuja občutek varnosti, udobja, sreče in prijetnosti, otroka že sama po sebi motivira, da se v njej obnaša skrbno in odgovorno. Stvari, ki mu jih boste izbrali vi, naj oddajajo pozitivno energijo; ta se zelo preprosto vzpostavi s skladnostjo pohištva, barv in dekoracije. Če se na to področje ne spoznate dovolj, poiščite nasvet, ne tvegajte ustvarjanja nepotrebnih energetskih blokad. Za uspešnost in celovitost razvoja vašega otroka je prostor, v katerem biva, bistvenega pomena.

Z malenkostmi, kot so raznobarvne škatle z nalepkami, pralne vreče z označeno vsebino in shranjevalni žepki za odlaganje drobnih predmetov, boste dosegli, da bo otrok zadovoljno razvrščal predmete v za to določene prostorčke.

Vse omenjene pripomočke je mogoče naročiti – po vaših željah in izmerah jih izdelajo v ateljeju JACA, kjer poskrbijo za skladnost in prijetnost dekorativnih in funkcionalnih notranjih elementov. Tu vam na podlagi analize sedanjega videza vaše sobice izdelajo tudi celovito novo in funkcionalno podobo, ki bo otroku spremenila dojemanje lastnega doma. Iz odlagališča igrač se sobica lahko spremeni v pravljično deželo, v kateri bo otrok rad preživljal svoj čas, zato bo tudi skrbel, da bo vedno popolna!


BODITE TUDI SAMI ZA ZGLED!

Dobri nasveti, pomoč stare mame, izkušnje prijateljic s starejšimi otroki ali pa nasveti strokovnjaka za feng šuj so vedno dobrodošli. Vendar pa je kljub vsemu vsaka sekundarna pomoč odveč, če občutka odgovornosti in organiziranosti otroci ne vidijo pri vas. Kljub vsem dobrim nasvetom lahko še vedno največ naredijo starši, ki s svojim zgledom pokažejo, kako se vzdržujejo čistoča, urejenost in organiziranost. Zaradi tega od svojih otrok ne pričakujte, da se bodo držali reda, če ga sami ne morete ohranjati!


Članek objavljen v Otrok in družina, oktober 2007

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
5
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.
Nenavadne žverce: hobotnica Dumbo
photo
Otroci, kako dobro poznate hobotnico? V Ringarajinem živalskem kotičku lahko preverite svoje znanje.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?