|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Težave z dihanjem v nosečnosti

Moj malček, 15.8.2023
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu, za katere ni videti pravega razloga. Pa je res kaj narobe?

image
Nosečniški hormoni lahko vplivajo tudi na dihanje. (Freepik.com)
/11


Nosečnost je sicer čudovit čas pričakovanja, toda poleg vsega prijetega prinaša s seboj tudi nekaj neprijetnih tegob, ki nekatere nosečnice mučijo bolj, druge pa manj. Skoraj vse nosečnice, na primer, mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu, za katere ni videti pravega razloga, se nekateri ljudje prestrašijo, saj krvavitev velja za znamenje bolezni. Pa je res kaj narobe?


Razlog zamašen nos v nosečnosti

Zelo veliko nosečnic se pritožuje zaradi stalno zamašenega nosu in pogostih krvavitev iz nosu. Razlog zanje je verjetno v veliki količini hormonov estrogena in progesterona, ki krožita v nosečničini krvi. Ko pride povečana količina pretoka krvi do nežnih membran v nosu, se membrane zmehčajo in razširijo - tako nekako, kot se zmehča in razširi nosečničina maternica v pripravah na porod. Na prvi pogled se zdi, da nos in maternica nimata veliko skupnega, toda telo očitno ni razvilo posebne strategije zaščite sluznice nosu.

 

PREBERITE TUDI: Prehlad v nosečnosti

 

Težava ni nevarna

Zamašen nos in krvavitev iz nosu se običajno pojavita v četrtem mesecu nosečnosti, lahko pa tudi že prej ali kasneje. Težave se pogosto do poroda le še stopnjujejo, bolje pa je šele po porodu. Lahko se celo zgodi, da se vam bo težava občasno pojavljala še po porodu, kot da bi se razvila določena nagnjenost do krvavitev iz nosu. Bolje vam bo spomladi, poleti in jeseni, pozimi, ko dihate suh in vroč zrak v stanovanju in mrzel zrak zunaj, pa vam bo spet slabše.

Težava je res neprijetna, ni pa nevarna. Utegne pa vas motiti, če se boste ponoči zbujali zaradi dušečega kašljanja, ki je posledica nočnih krvavitev iz nosu. V nobenem primeru si ne skušajte lajšati neprijetnosti z nosnimi razpršili, ker niso namenjena tovrstnim težavam. Seveda pa to ne velja, če vam tako svetuje vaš zdravnik, ki pozna vaš primer in izbrano pršilo.


Kako si lahko pomagate?

Težave z zamašenim nosom in krvavitvami iz nosu so pogostejše pozimi, ko dihamo suh, topel zrak centralne kurjave. Pretopel in presuh zrak poškoduje nežne membrane v nosu. Temu se lahko izognete tako, da zrak redno vlažite z dobrim vlažilcem in tako, da redno pijete vodo.

 

Koristno je tudi, če pojeste več hrane, ki vsebuje velike količine vitamina C. Lahko bi si pomagali tudi s tabletami C vitamina, vendar bodite pri dozah C vitamina v nosečnosti zelo pazljivi. Ne jemljite večjih doz kot je 250 mg na dan, pa še o tem se rajši posvetuje s svojim ginekologom. Vitamin C vam bo okrepil nosne kapilare, zato boste manjkrat krvaveli.

 

Najbrž ste že opazili, da krvavite predvsem tedaj, če se krepko useknete. Prava mera pri usekovanju je stvar umetnosti. Če vas mama ni naučila, kako se to prav počne, poskusite takole: s palcem nežno stisnite eno nosnico in previdno, nežno izpihajte drugo. Potem opravite enako še na drugi strani. Menjavajte nosnici toliko časa, dokler ne boste imeli čistega nosu. Ne bodite pregrobi v želji, da bi si čim bolje očistili nos. Ne izpihujte, dokler se vam ne prične vrteti. Veliko bolje je, če postopek čez čas znova ponovite, kot da vztrajno trobite v robec.


Krvavitev iz nosu

Krvavitev iz nosu ni nevarna, je pa neprijetna. Včasih je sploh ni lahko ustaviti. Poskusite takole: sedite na stol (lahko pa tudi stojite) in se nagnite malo naprej. To je bolje, kot če bi legli ali nagnili glavo nazaj. Stisnite nosnici s kazalcem in palcem in ju držite približno pet minut. Ponovite, če se krvavitev še nadaljuje. Če pa se težava zelo pogosto ponavlja in krvavitev zelo težko zaustavite, obiščite zdravnika.

 

PREBERITE TUDI: Gripa v nosečnosti


Ko ste ob vsakem manjšem naporu brez sape ...

Nekatere nosečnice skrbi, če dobiva njihov še nerojeni otrok dovolj kisika, ko pa so same že ob vsakem najmanjšem naporu brez sape. Brez skrbi, kisika je dovolj za mamico in otroka, če vaša nosečnost poteka pod normalnimi pogoji. Če pa ne, se morate tako ali tako posvetovati s specialistom, kamor vas bo napotil vaš ginekolog. Kdaj pa je zaradi težav z dihanjem treba k zdravniku? Če občutite težave z dihanjem in hkrati dihate zelo hitro, če vam hitro pomodrijo ustnice in konice prstov, če čutite bolečino v prsih in če vam hitro razbija srce. V takšnih primerih naj nekdo takoj pokliče zdravniško pomoč!


Dihalni sistem nosečo mamico oskrbuje s kisikom celo učinkoviteje kot nenosečo žensko. Pa vendar - nosečnice se pogosto pritožujejo, da imajo občutek, da ne morejo vdihniti dovolj globoko. Težave z dihanjem se še povečajo v zadnjem trimesečju nosečnosti, ko prične povečana maternica pritiskati proti pljučem. Ko se plod dva ali tri tedne pred porodom spusti nižje, mamice to občutijo kot olajšanje, saj končno lažje zadihajo. Kaj pa do tedaj? Lažje boste dihali, če sedite in stojite vedno zelo zravnani, spite pa z visoko podloženim vzglavjem. Izogibajte se prehitremu gibanju. Na stopnišču se ustavite, ko vam poide sapa. Ženske, ki nosijo nizko, težav z dihanjem verjetno ne bodo nikoli spoznale, toda tudi to je povsem normalno.


Astma v nosečnosti

Astmatične težave se po stopnji težavnosti zelo razlikujejo. Pri ženskah s hudimi astmatičnimi težavami gre za rizično nosečnost, toda ob skrbni zdravniški pomoči lahko rizičnost zelo zmanjšamo. O svojih težavah se pogovorite z ginekologom še pred zanositvijo, najkasneje pa na prvem pregledu. Nadzorovana astma ima na potek nosečnosti zelo majhen vpliv.

Astmatičarke na srečo rodijo zdrave otroke. Žal pa enako ne moremo trditi tudi obratno: nosečnost ima precejšen vpliv na razvoj in potek astme. Kar pri tretjini žensk (tistih, ki jim je bilo že do sedaj najteže) se težave z astmo precej poslabšajo. Pri drugi, srečnejši tretjini, ostane stanje enako, pri ostalih pa se stanje poslabša le nekoliko. Poslabšanje lahko pričakujete po četrtem mesecu. Zato je zelo koristno, če se vaš ginekolog in zdravnik, ki je do sedaj nadzoroval vašo astmo, čim prej povežeta. Prosite svojega zdravnika za nasvet, kako živeti z astmo v času nosečnosti.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
15
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
10
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
6
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
4



Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...
Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...