|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tudi mame, ki hranijo po steklenički potrebujejo podporo

BBC, 30.8.2022
Če se ženska odloči, da ne bo dojila otroka, je to njena pravica in jo je treba spoštovati.

image
Materam, ki iz kateregakoli razloga dojenčka hranijo po steklenički je prav tako potrebno svetovati, kako naj uživajo pri hranjenju ter razvijajo občutek bližine in nežnost do svojega otroka.\" (Freepik.com)
/11


Kraljeva šola za babice V Veliki Britaniji je podala jasno izjavo: "Po nasvetu, usposabljanju in navodilih je treba ženski, ki se odloči za hranjenje otroka s pomočjo stekleničke, zagotoviti podporo."


Čeprav je dojenje najboljša rešitev, nekaterim ženskam, kljub velikemu trudu, ne uspe dojiti, zaradi česar jim je težko, je zapisano v izjavi. Pomembno jih je podpreti in sprejeti njihovo pravico do izbire načina prehrane otroka.

 

Nacionalni svet za materinstvo je objavil, da se lahko ženske soočijo z nepričakovanimi pritiski družine, prijateljev in celo ljudi, ki jih komaj poznajo, ne glede na to, kako se odločijo za hranjenje otroka.

Tako se matere, ki dojijo svoje otroke, pogosto srečujejo z neverjetnimi pritiski, nasveti in omejitvami, kje, kako, kako pogosto in kako dolgo naj dojijo svoje otroke. Podobno se matere, ki hranijo svoje otroke z mlečnimi formulami, nenehno soočajo z obsodbo okolja ali krivdo, še posebej, če so prej načrtovale dojenje.


PREBERITE TUDI: 9 stvari, ki jih morate narediti v prvih 24 urah po porodu za lažjo vzpostavitev dojenja


Univerza v Liverpoolu je leta 2016 izvedla raziskavo pri več kot 1600 novopečenih mamicah. Od 890, ki so otrokom dale formulo, jih je 67 odstotkov odgovorilo, da se zaradi tega počutijo krive, 68 odstotkov se jih je počutilo stigmatiziranih, 76 odstotkov pa jih je menilo, da morajo zagovarjati svojo izbiro, da otroka ne dojijo, ampak ga hranijo s formulo.


Ne tako slabo, a vseeno slabo, so se počutile tudi doječe matere, zlasti tiste, ki so občasno otrokom dajale formulo.


Raziskovalka, dr. Victoria Fallon, z Oddelka za psihologijo, pojasnjuje: "Raziskali smo, kako se počutijo ženske, in ugotovili, da se matere, ki so izključno dojile otroka in nato prenehale, pogosto počutijo krive, tiste, ki ne dojijo od rojstva, pa najpogosteje stigmatizirane."


Dojenje, steklenička ali oboje

Mame v Veliki Britaniji najmanj dojijo od vseh evropskih mam.

Čeprav mnoge matere poskušajo dojiti, jih manj kot polovica vztraja v prvih šestih tednih otrokove starosti. Podatki kažejo, da bo v naslednjem pol leta preneha z dojenjem še en odstotek mam. 


Strokovnjaki priporočajo, da matere dojenčke, kadar koli je to mogoče, izključno dojijo v prvi polovici otrokovega življenja, nato pa nadaljujejo z dojenjem vsaj do drugega leta, pri čemer postopoma v otrokov jedilnik vnašajo druga živila.

Kako pa bo ženska hranila otroka, pa mora biti vsekakor svobodna izbira, pravijo na Kraljevi šoli za babice.


PREBERITE TUDI: Ko ti dojenje ne uspe ...


Izvršni direktor Gill Walton pravi: "Kraljeva šola za babice meni, da morajo biti matere v središču oskrbe, pri vsem, kar zadeva materinstvo, pri tem naj jim pomagajo babice in drugo osebje, tako da jih obveščajo in spoštujejo njihove izbire.

Če se ženska, po vseh potrebnih informacijah in podpori pri dojenju, še vedno odloči, da ne bo dojila oziroma bo otroku dodajala formulo, je treba njeno izbiro spoštovati.

Opazili smo, da nekatere ženske nočejo ali ne morejo dojiti, zato se morajo zanašati na formule. Pri tem jim je treba pomagati, stekleničke varno sterilizirati in jim svetovati, kako naj uživajo pri hranjenju ter razvijajo občutek bližine in nežnost do svojega otroka."


Dr. Fallon meni, da je nasvet v pravi smeri dober korak, vendar je zaskrbljena, ker obstoječe strategije za spodbujanje dojenja ne podpirajo dovolj mater in lahko povzročijo negativna čustva.

"Ne moremo oporekati zdravstvenim koristim dojenja, vendar je Združeno kraljestvo ena od držav, kjer se ženske najtežje odločajo za dojenje, čeprav mnoge od njih pravijo, da si to želijo. Ženske morajo dojiti s praktičnimi in čustvenimi nasveti," opozarja dr. Fallon.

 

PREBERITE TUDI: Znanstveniki naredili človeško mleko v laboratoriju


VIR: BBC, prirejeno po Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
6
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
5
Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
5
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
4



Tega se ne govori mami, ki ne doji
Ljudje si toliko dovolijo, še posebej v zadnjem času, ko ne glede na to, koliko načeloma podpirate dojenje, ne morete mi...
Prsna črpalka: vse kar morate vedeti
Marsikatera nosečka se odloči za nakup prsne črpalke še pred dojenjem, ko prične z dojenjem pa ugotovi, da črpanje mleka...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?