|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tudi njiva je lahko peskovnik

Tina Južnič, 26.7.2010
Otroci obožujejo peskovnike. Kako tudi ne, saj lahko v njih po mili volji kopljejo in, kar je najlepše, v peskovniku so lahko tudi umazani.

image
/41


Po mojem mnenju je razlog, zakaj otroci tako uživajo med igranjem v peskovniki ta, da lahko v njem svobodno ustvarjajo. Pesek prelagajo iz posodice v posodico, delajo potičke, po njem kopljejo … Pri tem pesek čutijo oziroma občutijo s celim telesom in kar je zanje najpomembnejše, večina staršev jim pusti, da v miru uživajo v svojem umetniškem ustvarjanju.

 

Moj mali Gaj doma nima svojega peskovnika. Namesto tega se zelo rad pozabava kar na babičini njivi. »Pata« (prevod: lopata) je obvezen pripomoček, ki ga vselej vzame s sabo. Tudi zalivalka ne sme manjkati, čeprav zanjo še nima imena.

V bližnjem sodu, kjer se zbira deževnica natočiva vodo: „Mami, mami,“ me prosi Gaj, ker želi, da naredim to namesto njega. Ko je zalivalka napolnjena, se odpravi najprej. Najprej zalije jurčke - dve ogromni leseni gobi v bližini vode. Svojo pot nadaljuje pri koritu z rožami. Čisto nazadnje pa se odpravi zaliti še del njive, ki je prevzela trenutno vlogo otroškega peskovnika. Odloži zalivalko in v roke vzame lopato. Ampak ne tisto, čisto pravo. Namesto pravega orodja namreč mali mojster uporablja različne druge pripomočke, na primer, staro plastično kuhalnico. Najljubša pa mu je lopata, ki so jo včasih uporabljali za premog, njegova pa je živo rdeče barve, saj mu jo je prebarval dedi . Tudi mini grabljice in motika sta mu nadvse zanimivi.

 

Kopanja na njivi se moj sinko loti čisto resno. Profesionalna drža in zavzeto okopavanje. Kako se ne bi nasmehnila, ko ga opazujem, kako uživaško in čisto nič garaško opravlja to delo. Preden se odpravi z njive, sledi še obvezen pregled ali je zrasla še kakšna nova jagoda. „Jaga,“ reče in se opravi pregledati košček zemlje, na katerem rastejo sladke rdeče jagode. Zelo rad jih nabira. In ribez tudi. Ni pa tudi njihov strasten jedec. Bolj ko to, da bi jih jedel, je zanimivo nekaj drugega. Jagodo odtrga in jo podrobno prouči. Preveri iz česa je narejena, jo malo stisne ali odščipne kakšen delček. Včasih naredi pest in jo zmečka, spet kdaj drugič jo ponudi meni.

 

Gaj se rad zabava tudi pri rdečem ribezu. Ni ga večjega užitka kot nabirati bunkico po bunkico in jo stisniti ter opazovati, kako se ta kiselkast sadež razleze med prstki. Tudi uporaba ribeza namesto pokalic je prav zanimiva. Poznate pokalice? To so tiste rastline, ki imajo okrogle majhne plodove, ki naredijo »pok«, ko jih položiš na tal in narahlo pohodiš. Ko sem bila še otrok, smo se igrali z njimi, kadarkoli smo jih našli. Te pokalice še vedno rastejo na istem mestu. Še malo potrebujejo, da dozorijo in takrat bom lahko njihovo »pokanje« pokazala tudi Gaju.

 

 


 

Več o ostalih dogodivščinah mamice Tine in njenega malega navihanca Gaja,

lahko preberete v Mamičinem kotičku.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Starševska kriva vest in zakaj jo pozabiti
Vaši otroci ne potrebujejo popolne mame. Pogosto mame sploh ne potrebujejo!
14
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Otroška igra
Otrok se od pričetka življenja sam od sebe loteva dejavnosti, ki postaja postopoma čedalje bolj sistematična in ustvarja...
6
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
5



Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?