|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Učenje o prometu: čim prej, tem bolje

Pavla Kliner, 24.4.2010
Nikoli ni prezgodaj začeti našega malčka poučevati o prometu. S prometno vzgojo ne začnimo šele z otrokovim vstopom v vrtec, pač pa že takrat, ko se prvikrat znajde v prometu, naj si bo v vozičku, naročju, kot pešec ali sopotnik v avtomobilu.

image
/11


Starši so otrokom vzor, nanje so ponosni, neprestano jih opazujejo in posnemajo v vseh situacijah, tudi v prometu. Opazujejo njihovo hojo po pločniku ali cesti, prečkanje cestišča, vožnjo avtomobila, poslušajo njihove opazke med vožnjo in hojo … Se sploh zavedamo, kakšno tragedijo lahko povzročimo z nepremišljenim ravnanjem in dajanjem napačnih zgledov svojim potomcem? Če že ne za naše lastno dobro, pa vsaj za dobro svojih otrok ne bodimo arogantni in nestrpni udeleženci v prometu. Si res želite, da bi vaš otrok od vas dobil namig, da je upoštevanje pravil le za reve, prehitevanje vse povprek ali neuporaba varnostnega pasu pa za »frajerje«? Se vam res zdi dopustno, da pred svojim otrokom poveličujete hitrost in adrenalin, prevozite ali prečkate cesto pri rdeči luči ali stečete čez cesto tik pred avtomobilom?


Že dvoletniki naj postanejo učenci o prometu

Nekje med drugim in tretjim letom začne otrok aktivneje zaznavati in raziskovati okolje. Takrat je pravi čas, da se prometna vzgoja prične. Počasi in postopno, a vztrajno naj otroci pridobivajo izkušnje in spoznanja v prometu. Prometno znanje, ki ga malčki nevsiljivo in mimogrede vsak dan dobivajo od svojih staršev v realni prometni situaciji, je vredno zlata in ga ne more nadomestiti nobena, še tako strokovna, prometna vzgoja zunaj družine. Starši, ki se odločijo varovati svoje otroke pred obstoječimi nevarnostmi tako, da jim, kolikor se da preprečujejo udeleženost v prometu, delajo veliko napako. Takšen otrok se ne bo sposoben prilagajati prometu.

Z učenjem pravilnega vedenja v prometu naj starši najprej pričnejo na prometno varnih površinah in manj prometnih cestah, postopoma pa izbirajo vedno bolj zahtevne situacije in situacije, ki jih otrok ne pozna. Nazorno in naravno učenje v prometu naj postane, podobno kot umivanje zob, del otrokovega vsakdana. Podajanje naj bo sproščeno, kljub temu pa naj otroci spoznajo, da je promet sila resna stvar, kjer si ne smejo privoščiti napak. Cesta ni igrišče, na kateri bi se igrali ali po njej brezglavo tekali in noreli.


Pravila uvajanja otroka v promet

Da bi starši kar najbolje uvedli otroke v promet, jim Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pomaga z določenimi napotki. Otroku najprej na prometno varnih površinah razložimo, kako se pravilno ravna v prometu. Ob tem mu razlagamo pravilen postopek vedenja, npr. ustavim se, pogledam levo itd. Otrok naj nas ob tem pozorno opazuje. V naslednji fazi skupaj z njim izpeljemo pravilno obnašanje in mu ponovno razlagamo, kaj mora storiti. Spodbujajmo ga, da nam ob tem sam opisuje, kaj dela. Na koncu naj sam izvaja določeno vedenje, mi pa ga opazujemo in opozarjamo na morebitne pomanjkljivosti in nepravilnosti. Vsakič, ko pravilno izvede določeno situacijo, ga pohvalimo. Kadar je storil kaj napak, ga popravimo in ne grajamo. Tako ga bomo spodbudili k pravilnemu vedenju. Če se bomo držali tega postopka, bo otrok počasi, a vztrajno spoznaval promet, pravila in zahteve, jih postopoma sprejemal in se po njih ravnal.


Naučimo ga varnega prečkanja ceste

Ko ga učimo, po kateri poti naj gre v šolo, izberemo varnejšo pot, ne krajše. Vsak dan znova poskrbimo, da bo na cesti viden. To dosežemo z izbiro svetlih oblačil v živih barvah in s kresničko, pripeto na desni žep. Otroka seznanimo s pravilno hojo po pločniku, če tega ni, pa s hojo ob skrajnem levem robu ceste. Kar se prečkanja ceste tiče, moramo otroka najprej naučiti izbrati najvarnejše mesto za prečkanje ceste, da se vedno ustavi pred robom pločnika, kako opazovati promet in kako presoditi, kdaj lahko prečka cesto in dejansko prečkanje ceste. Zelo pomembno je, da ga poučimo, da mora cesto vedno prečkati na zato narejenih prehodih za pešce oz. na semaforiziranih prehodih, ki se štejejo za lažje in varnejše, ter ga opozorimo na nevarnosti, ki utegnejo nastati v primeru prečkanja cestišča na kraju, kjer so bočno parkirani avtomobili.


Stalno preverjajmo otrokovo znanje

Staršem naj ne bo nikoli škoda časa, ki ga posvetijo prometno-varnostni vzgoji otrok. Stalno preverjajte, kaj vaši otroci že znajo in zmorejo. Na poti v vrtec ali šolo, na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. Pri tem ne pozabite, da ste s svojim obnašanjem njihov prvi zgled. Posnemali vas bodo v dobrem ali slabem.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
176
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
29
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
20
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
13



Kresnička in odsevni predmeti
Ponoči in ob slabi vidljivosti vozniki težko in pogosto prepozno opazimo pešca, ki hodi tik ob cestišču. Pešec mora zato...
Kateri otroški sedeži za v avto so dovolj ...
Pri AMZS so opravili test varnosti otroških sedežev – od 27 preizkušenih jih je več kot polovica dobila oceno dobro.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?