|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Vzgojiteljičin pogled na delo z otroki s posebnimi potrebami. Njen pristop k delu temelji na metodi sistematičnega opazovanja in vsekakor so rezultati opazni!

image
/61


 

Vsak dan opazujemo dogajanje okrog sebe, katerega del smo tudi mi sami. Pogosto se niti ne zavemo, kaj vse zaznamo v nekem trenutku. Strmimo v nekoga ali nekaj, z mislimi pa smo nekje drugje. Takrat nismo aktivni opazovalci. Zares aktivni postanemo, če vidu pridružimo še ostala čutila in to ozavestimo.

 

Iz našega vsakdanjika

Dandanes se v družbi pogosto govori o nepozornih in nemirnih otrocih. Nepozornost in nemirnost ne izvirata nujno iz otroka samega, temveč iz okolja oziroma sta posledici modernega načina življenja. Premalo se govori o tem, kako pomembno je, da zna otrok opazovati naravo in prostor okrog sebe. Na to radi pozabimo kot starši in tudi kot vzgojitelji ob današnji poplavi igrač in tehnoloških pripomočkov. Zato je prav, da že zelo zgodaj začnemo z učenjem sistematičnega opazovanja. To metodo lahko pri delu uporabimo prav vsi, ki se gibamo v krogu otrok. Sama jo rada uporabljam, saj opažam viden napredek tako pri otrocih v službi kot tudi pri svojem sinu. Otroci so veliko bolj zadovoljni, pridobijo veliko izkušenj in znanj, pogosto jih je manj strah tudi novega ali neznanega.

 

Metoda opazovanja

S pomočjo metode opazovanja se učimo in pridobivamo izkušnje. Pod to metodo si pogosto predstavljamo, da opazujemo nekaj ali nekoga. Že sama beseda nas napeljuje na to, da opazujemo s pomočjo vida. A pravo opazovanje vključuje tudi druge naše čute – sluh, vonj, okus in tip. Šele ko vključimo vse čute in jih povežemo z miselnimi procesi, je naše opazovanje najbolj učinkovito. Le-to pa je odvisno tudi od tega, kateri senzorni kanal je za nas prevladujoč. Vsekakor moramo pri delu z otroki upoštevati, ali so vidni, slušni ali kinestetični tip.

• Vidni tip si najprej ogleda stvari in opiše, kar vidi.

• Slušni tip opiše, kar sliši, pozorno posluša vzgojitelja ter zvoke okrog sebe.

• Kinestetični tip je nenehno v gibanju in se mora vsega dotakniti.

 

Kako učiti otroke opazovanja?

Pri opazovanju je zlasti pomembna postopnost in sistematičnost. Izhajamo iz bližnjega k daljnemu, enostavnega h kompleksnemu, od statičnega k dinamičnemu, od konkretnega k simbolnemu in šele veliko kasneje k abstraktnemu. Pomembno je, da pri tem upoštevamo otrokove sposobnosti in zmožnosti ter predhodne izkušnje. Pričnemo z opazovanjem otrokom znanih predmetov v znanem in varnem okolju. Sprva opazujemo le en predmet ali dva. Predmeti naj bodo tako veliki, da jih otroci lahko primejo v roke in jih bližje spoznajo. Najprej opazujemo mirujoče predmete, ko pa imajo otroci dovolj izkušenj, preidemo na predmete v gibanju. Pomembno je tudi, da se najprej osredotočimo na spoznavanje konkretnih predmetov in naravnih materialov, šele nato preidemo na fotografije in slike. To metodo pogosto izvajamo podzavestno in prepleteno z drugimi metodami, pogosto jo tudi imenujemo metoda senzorne integracije ali multisenzorno spoznavanje sveta. Uporabljamo jo vsak dan, čeprav ji posvečamo premalo pozornosti.

 

Delo v skupini otrok s posebnimi potrebami

Po izobrazbi sem defektologinja in delam kot vzgojiteljica v razvojnem oddelku. V skupini je lahko največ šest otrok. Čeprav je skupina majhna, se otroci med seboj zelo razlikujejo. Razlikujejo se v primanjkljajih in motnjah, sposobnostih in tudi starosti. Večinoma so otroci z več motnjami, najpogosteje je prisotna gibalna oviranost in motnja v duševnem razvoju. Pri usmerjenih dejavnostih v skupini izvajamo individualiziran pristop, kar pomeni individualno in diferencirano, torej oblike, metode dela in prostor tako prilagodimo, da se lahko vsak otrok optimalno razvija in celostno spoznava svet okrog sebe.

 

Izkušnje otrok s posebnimi potrebami in njihovo opazovanje

Pri otrocih s posebnimi potrebami se pogosto pojavljajo težave in primanjkljaji na posameznih čutilih, pogosto imajo veliko manj izkušenj kot njihovi običajni vrstniki. Vendar lahko v okviru skrbno načrtovanega individualiziranega programa nadoknadijo svoje primanjkljaje. Otroci s posebnimi potrebami, ki imajo povprečne kognitivne sposobnosti, so lahko celo bolj izurjeni na področju opazovanja kot njihovi vrstniki.

Tudi pri običajnih otrocih so lahko prisotne težave in primanjkljaji na posameznih čutilih, zato je še toliko bolj pomembno, da jih navajamo na sistematično opazovanje in da jim omogočamo rokovanje z naravnim materialom. Zavedati se moramo odgovornosti našega dela, saj je običajno tako, da otrok dobi tisto, kar mu posredujemo. Pogosto mu posredujemo tisto, kar se nam zdi pomembno za otrokov nadaljnji razvoj.

 

Opazovanje v naravnem okolju

Otroci spoznavajo svet okrog sebe preko predmetov iz narave – t.i. konkretnih predmetov in naravnega materiala. Opazovanje v naravnem okolju je seveda neprecenljivo, zato s pridom izkoriščamo učne sprehode. Z otroki opazujemo naravo v naravi skozi različne letne čase in ob različnem vremenu ter v različnih oblačilih. Otroke opozarjam na podrobnosti in jih spodbujam, da so pozorni na dogajanje okrog sebe, in jim opisujem, ko je to potrebno. Ustavljam se ob zanimivostih ali malenkostih, ki jih sami morda ne opazijo. Na sprehodu opazujemo polža, ki leze po potki, mravlje, ki skrbno prenašajo tovor, smeti, ki so se znašle na trati, ko je skopnel sneg, … Veliko možnosti ponuja opazovanje kamenčkov ali listja na tleh in drevesih, različna struktura tal ali drugih površin, … Na žalost pa nimamo vedno možnosti, da bi lahko načrtovano opazovali v naravnem okolju. Takrat prenesemo opazovanje v igralnico.

 

Opazovanje v igralnici in delo z naravnim materialom

V igralnico lahko prenesemo material, ki je aktualen in nam dosegljiv v posameznem letnem času. Jesen je najbolj bogata in nam ponuja izjemno veliko možnosti: poljske pridelke, sadje, zelenjavo, gozdne plodove, ... Spomladi in poleti lahko opazujemo rast rastlin, se igramo z vodo in zemljo ter opazujemo male živali. Nekaj posebnega je opazovanje snega in spoznavanje njegovih lastnosti v igralnici. Po drugi strani pa lahko določen naravni material uporabljamo vse leto. Školjke, kamni, storži, droben razsipni material (npr. moka, zrnje, koruza, …) so uporabni pri različnih dejavnostih.

 

Primer postopnega sistematičnega opazovanja

Hleva z domačimi živalmi ne morem prenesti v igralnico, predvsem pa ga ne moremo ponazoriti v pravi velikosti, ne moremo prenesti niti osvetljenosti, vonja, … Se mi pa zdi pomembno, da otroci pridobijo znanje in izkušnje tudi o tem. Tako otrokom najprej ne posredujem informacije, kako hlev izgleda ali katere živali so v njem, temveč začnem s spoznavanjem elementov iz njega. Prinesem jim slamo, ki jo otroci lahko prijemajo, poslušajo, kako šumi, jo vonjajo, jo mečejo naokrog, se skrivajo v njej, jo trgajo in jo spoznavajo preko svojih čutil. Enako zanimiva je sveže pokošena trava, zrnje, ... Živali jim približam preko tipanja različnega materiala, pri tem se poslužujem taktilnih pripomočkov, ki so podobni krznu živali, in zvočnih posnetkov oglašanja živali. Živali v naravni velikosti jim tudi ne morem ponazoriti, zato pazim, da najprej uporabim fotografije živali, ki so dovolj velike, jasne in enostavne s čim manj motečimi elementi. Najbolje je, da je samo ena žival na sliki. Sposobnejšim skušam ponazoriti naravno velikost živali tudi s pomočjo primerjav. Npr. krava bi komaj prišla skozi vrata igralnice. Šele, ko bodo otroci pridobili nekaj osnovnih informacij, uporabim spoznavanje živali preko figuric ali plišastih živali.

 

Dovolj časa

Pri opazovanju se mi zdi najpomembnejše, da imamo na voljo dovolj časa, da ne hitimo in da damo otroku dovolj časa za opazovanje. In tudi ponovitev, če je potrebno. Prilagajamo se otrokom. Dejavnosti skušamo narediti dovolj zanimive.

 

Za zaključek v poduk

Večina otrok se lahko giba v naravi, na sprehodih in izletih brez ovir. Otroci s posebnimi potrebami, predvsem pa njihovi starši, pri tem naletijo na mnogo težav. Otrok je na vozičku, ga moti hrup, je senzorno preobčutljiv, slaboviden, ... Starši pogosto sami najdejo način ali jim mi priporočamo, kaj naj v naravi opazujejo. Pri tem jih tudi spodbujamo.

 

Kot vzgojiteljica v vrtcu se vsekakor moram posluževati metode opazovanja in na to navajati otroke že od jasli dalje. Če se bodo otroci naučili, kako naj se lotijo opazovanja v naravi in imeli veliko priložnosti rokovanja z naravnim materialom, se bodo lažje znašli tudi v množici slik v slikanicah in otroških revijah. Le-to pa jim bo kasneje koristilo v šoli pri branju in pisanju ter učnih tehnikah.


Članek je bil objavljen v reviji Ringarajine iskrice

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
15
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
9
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7
Velikonočni zajček iz kavne embalaže
Otroci radi ustvarjajo, še raje, kadar je to v objemu družine. V času velikonočnih praznikov jim posvetite čas in skupaj...
6



Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?