|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ustvarjajmo z otroki novoletne okraske

Barbara Špacapan, 20.12.2023
Kdor še ni poslal novoletnih voščilnic prijateljem in družinskim članom, je sedaj skrajni čas da to stori. Tudi okrasitev novoletne jelke se neumorno bliža.

image
/71


In če smo že naveličani novoletnih okaskov, ki jih imamo vsako leto na svoji jelki, je čas da kupimo nove ali pa jih enostavno izdelamo sami! Pri tem so lahko naši otroci najboljši pomagači. Dajmo na mizo kolaž papir, škarje, lepilo in ostale pripomočke ter preživimo kvalitetno popoldne ob ustvarjanju okraskov za jelko in naše stanovanje.

 

Za jelko lahko iz nekoliko debelejšega kolaž papirja poleg naredimo nekaj prisrčnih okraskov, ki so primerni tudi za majhne ustvarjalce. Npr. viseče rumene oz zlate zvezdice se naredijo tako, da iz rumenega kolaž papirja (ali kakšne druge barve) izrežemo dve peterokraki zvezdici in vanju naredimo zarezo ter ju spojimo skupaj. Še pred tem lahko otroci zvezdice poljubno okrasijo z flomastri, tempera barvami ali različnimi perlicami oz. drugimi svetlikajočimi predmeti oz. pisali. Nato zvezdico utrdimo z lepilnim trakom in z vrvico obesimo na novoletno jelko.

  

Podoben okrasek iz kolaž papirja lahko naredimo s pomočjo spirale. Spiralno smrekico dobimo tako, da na nekoliko debelejši zelen list papirja narišemo spiralo (premer cca 10 cm) in jo po krožnih linijah izrežemo. Otroci lahko ponovno spiralo poljubno okrasijo z flomastri, tempera barvami ali različnimi perlicami. Nato na vrh spirale prilepimo vrvico, nanjo še majhno rumeno zvezdico (ki jo izrežemo iz rumenega kolaž papirja) ter obesimo na jelko.

  

Jelka pa ni edina, kamor lahko obesimo okraske. Na steno lahko obesimo oz. nalepimo npr. božička v obliki zvezde ali jelko iz papirnatih trakov . Iz rdečega kolaž papirja (lahko je tudi nekoliko debelejši) izrežemo peterokrako zvezdo in nanjo nalepimo božičkov obraz z očmi, brado in nosom ter ostale stvari kot so roke, noge in božičkova kapa.

  

Na steno lahko prilepimo tudi jelenčka, ki smo ga naredili iz odtisa otrokovih nogic in rokic na kolaž papir. Ko odtise izrežemo, jih prilepimo skupaj v obliko jelenčkove glavice ter dodamo oči in nos – prekrasno!

 

Iz papirnatih trakov pa lahko naredimo tudi majhno jelko in jo obesimo na steno. Iz rdečega in zelenega kolaž papirja izrežemo več trakov širine 2 cm in dolžine cca 15 cm, nato pa trakove sproti oblikujemo v krogce (zalepimo z lepilnim trakom) ter oblikujemo smrekico kot kaže slika. Na koncu iz rumenega kolaž papirja izrežemo trak, naredimo krogec in z njim končano smrekico prilepimo na steno.

 

Pa še ena ideja, da bo nekaj obešeno s stropa: fantastične snežinke, ki so res fantastične. A4 list papirja (cca 20x35 cm) po dolgem zložimo v harmoniko (po dober centimeter) in na sredini spnemo s sponko. Obrežemo vogale, z luknjačem poljubno naredimo luknjice, nato pa razpremo (pri tem si pomagamo z lepilnim trakom ali sponkačem) in dobimo prekrasno snežinko, ki jo lahko prilepimo na sukanec in obesimo s stropa.

 

Več idej za ustvarjanje ob različnih priložnostih najdete na portalu www.ustvarjajmo.si.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
17
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
14
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
8
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
7



Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hval...
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hvala mama.
Začenja se 16. festival Bobri
16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo otroke in mlade od 16. marca do 6. aprila razveseljeval s k...