|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vpliv glasbe na razvoj dojenčka

Uredništvo Ringaraja.net, 20.1.2024
Večina staršev ne posveča večje pozornosti vplivu glasbe na razvoj dojenčka. Kopica novih skrbi ob nosečnosti in prezaposlenost ob samem rojstvu, pogosto zasenčijo nekatere pomembne dejavnike za razvoj otroka, kamor spada tudi glasba za dojenčke.

image
Freepik.com
/11


Del krivde za prezrtost glasbe leži tudi na strani medijev, ki čedalje bolj favorizirajo tehnološke »novosti«, pozabljajo pa na bistvene, preizkušene metode naših staršev, ki so tudi s pomočjo nežnih uspavank in branjem pravljic veliko pripomogli k boljšemu razvoju otroka. Seveda za uspešen razvoj otroka ne obstaja čudežno zdravilo – potrebno je znanje, pravilen pristop in predanost.

V nadaljevanju smo poizkušali odgovoriti na nekatera največkrat zastavljena vprašanja, da bi s tem pomagali staršem predstaviti pomembnost glasbe v najzgodnejšem razvoju dojenčka in njen pozitiven učinek nanje.


Kakšno vlogo igra glasba v najzgodnejšem razvojnem obdobju otroka?

Z glasbo lahko komuniciramo na način, ki presega naše meje domišljije in razumevanja. V glasbo lahko vključimo glasbeni jezik, ki vsebuje nešteto različnih čustev in poučnih sporočil in ga razumejo otroci po celem svetu, ne glede na raso in etnično podlago.

Resnično verjamem, da so ob predvajanju pravilne glasbe, mešanice različnih stilov, melodij, harmonije in ritmov, možgani otroka stimulirani, kar posledično vpliva na hitrejši in lažji razvoj. Glasba vpliva tudi na razvoj motorike in hkrati zmanjšuje napetosti.

 

So določene zvrsti glasbe resnično bolj primerne za dojenčka kot druge?

Res je. Pomembno je, da izberemo pravilno zvrst glasbe, ki jo bo poslušal naš dojenček. Izbira napačne glasbe lahko pusti tudi negativne posledice. Večina ljudi verjame, da bi morali dojenčku predvajati klasično glasbo, kar pa ne drži povsem. Navsezadnje je bila ta glasba pisana za odrasle. Večina skladb je prehitrih in preveč intenzivnih, da bi jih otrok lahko dojel. S prilagajanjem instrumentalnih zvokov in same hitrosti skladbe, pa lahko klasično glasbo priredimo tako, da je dojenčkom prijetna in da ima na njih pozitiven učinek. Kot starši, morate izbirati izvajalce in založbe, ki resnično namenijo veliko pozornost vplivu glasbe na dojenčke in ki jim ni vseeno kakšno glasbo ustvarjajo.


Katere so torej lastnosti primerne glasbe za dojenčke?

Dobra glasba je ustvarjena na podlagi primernega znanja in razumevanja. Taka glasba mora upoštevati tudi kako si dojenček »razlaga« določene glasbene podatke in kako se na njih odziva. Primerna je torej glasba, ki vključuje naslednje elemente: primerno hitrost skladbe, nežne in mehke instrumentalne zvoke, prijetno melodijo in ravno prav ritma.


Kdaj pa je priporočljivo začeti s predvajanje glasbe dojenčku?

Še nerojeni otrok razvije sluh pri približno šestih mesecih razvoja. Tako priporočamo, da mu začnete takrat predvajati glasbo vsak dan, vendar v krajših intervalih. Opazili boste, da bo otrok ob predvajanju veliko bolj sproščen. Glasba pa vpliva tudi na nosečnico. Pomiri jo in ublaži stres, ki ga povzroča nosečnost, s tem pa posledično ublaži tudi stres dojenčka in tako pripomore k bolj zdravemu porodu.

Zanimiv pa je podatek, da ko predvajamo novorojenčku isto glasbo kot med nosečnostjo, dojenček glasbo prepozna. S tem dobi tudi občutek varnosti, takšen, kot ga je imel, ko je bil še v maternici. Tako ga glasba na nek način umirja in hkrati tolaži.


Pa obstaja pravilen in nepravilen način predvajanja glasbe dojenčku?

Obstaja. Pravilen način: Predvajanje glasbe doma, primerna jakost, če je možno, brez motečih dejavnikov. Vedno naj bo prisoten vsaj eden od staršev, tako da lahko spremlja odziv dojenčka in se med poslušanjem z njim tudi igra. Tako imajo starši odlično priložnost da ustvarijo močno vez z novorojenčkom. Predvajanje glasbe pa je potrebno omejiti na 20 – 30 minut in ne več kot skupno eno uro dnevno.

Nepravilen način: Potrebno se je izogibati hitri, glasni in intenzivni glasbi, ki bi vznemirila dojenčka. Poslušanje nepravilne glasbe privede do stresa oziroma samega občutka nelagodja dojenčka. Če mu predvajate glasbo, mu je ne predvajajte ves dan. Ob prekomerni izpostavljenosti glasbi, otrok dobi preveč »informacij«, ki jih sam še ne more obdelati. Prav tako lahko dojenček, ki je prekomerno izpostavljen poslušanju glasbe, začne gledati na glasbo kot nepomemben zvok in nanj nima več nikakršnega učinka.

 

Kako se lahko prepričamo, da glasba dojenčku resnično pomaga?

Najprej poglejte dojenčku v oči. Le tako boste lahko videli, če je vzpostavil »povezavo« z zvoki oziroma glasbo, ki mu jo predvajate. Glasba naj bi bila dojenčku privlačna, ob njej naj bi bil sproščen, dobre volje. Dojenček se mora odzivati na glasbo in se pusti glasbi zamotiti, če je le ta stimulativna.


Ali lahko glasba dojenčku pomaga v težavnih obdobjih, ko ima krče, ko nekontrolirano joka ali ko noče spati?

Nedvomno. Toda, najprej je naloga na strani staršev, da ugotovijo, kaj pri dojenčku povzroča nelagodje, bolečino ipd. In seveda to tudi poskusijo odpraviti. Naša glasba zagotovo pomaga pomiriti in sprosti dojenčka, tako da le-ta lahko tudi lažje zaspi. Nikoli pa se glasbe ne sme uporabljati za prikrivanje neke večje težave. Smo bili pa večkrat priča dojenčkom, ki so neprestano jokali in so prenehali jokati ob poslušanju glasbe Lovely Baby. Ta glasba dojenčka zamoti in tako pozabi na morebitne bolečine. Ogromno staršev se nam je že zahvalilo za te »trenutke tišine«.


Zakaj poudarek le na glasbi, ne pa tudi na televiziji, videu?

Poleg vseh prednosti, ki jih glasba prinaša ob samem razvoju, spodbuja tudi nešteto čustev in odzivov. Predstavlja tudi najboljši način za zbližanje staršev in dojenčka. Ob poslušanju glasbe lahko, tudi če nimaš posluha, še vedno poješ in »brundaš« svojemu dojenčku in se obnašaš kar se da sproščeno. Dovoljeno je vse. Glasbo lahko primerjamo tudi s knjigo. Ob branju morate veliko bolj uporabljati svoje možganske celice, kot na primer ob gledanju filma. Branje knjige vam spodbuja domišljijo, medtem ko vam film največkrat ne dopušča prostora za svoja razmišljanja.

Pridružujem se mnenju Ameriškega združenja pediatrov (American Academy of Pediatrics), ki menijo, da naj otroci do drugega leta starosti ne bi bili izpostavljeni gledanju televizije. To ni boj proti televiziji, DVD-jem in drugim video napravam. Preprosto povedano, otrok bo najverjetneje z zanimanjem gledal na zaslon, vendar ne zato, ker bi ga to zanimalo ali ker bi ob tem užival, temveč zato, ker preprosto ne pozna nič drugega oziroma boljšega. Stimulacija dojenčka ob gledanju televizije pa je minimalna. Samooklicani strokovnjaki pogosto svetujejo staršem, naj otroku sproti razlagajo kaj je na zaslonu in ga s pomočjo televizije tudi učijo. Pa vendar otroku s tem ne delajo nobene usluge.

Želite videti barve, živali in različne oblike? Potem prosimo peljite svojega otroka ven v naravo. Kot smo slišali v znani pesmi – nič se ne more primerjati z resničnimi stvarmi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
16
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
16
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
13
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
8



Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.