|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vrhnika in Bistra

Katarina Vinšek, 5.4.2011
»Sanje, ki jih sanjam zdaj jaz in ki jih sanjaš ti, so sence prave resnice, pač so oblike strahotno povečane, nadvse čudno pokvečene in skrivenčene; toda resnica le ostane, spoznaš jo koj in srce ti je žalostno.« (Ivan Cankar; Podobe iz sanj)

image
/51


Lepa sobota ali nedelja, pa ne veste, kam bi se podali na izlet. Lahko se usmerite jugozahodno od Ljubljane, se ustavite na Vrhniki, kjer si lahko ogledate Cankarjevo rojstno hišo. Cankarjeva spominska hiša na Klancu je dragocen kulturni spomenik sredi vrhniškega mestnega središča. Nahaja se na mestu, kjer je nekoč stala lesena, s slamo krita koča, v kateri se je rodil pisatelj Ivan Cankar.


Danes je pod vodstvom vodiča na ogled zbirka predmetov, ki prikazuje bivanjske razmere revnejše družine ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja. Na policah in vitrinah so razstavljeni Cankarjevi prvotiski, fotografije pisatelja, njegovih sorodnikov, prijateljev in dobrotnikov iz ljubljanskega in dunajskega obdobja ter njegovi avtoportreti in risbe. Poleg tega so obiskovalcem na voljo razglednice, brošure in drugi spominki, povezani s Cankarjevim življenjem.


Ivan Cankar sodi med tiste slovenske pisatelje, za katere se zdi, da o njih vemo vse, ob natančnejšem premisleku pa kmalu ugotovimo, da ni tako. Rodil se je na Vrhniki, natančneje na Klancu, 10. maja 1876 kot osmi otrok v propadajoči obrtniško – proletarski družini trškega krojača. Mladost je preživel na Vrhniki, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo, realko pa v Ljubljani. Po maturi se je vpisal na dunajsko tehniko, a je študij kmalu opustil. Vendar Dunaja še celih 11 let ni zapustil, s tem, da se je vmes večkrat vračal domov. Preživljal se je s pisanjem.


Ker je dan še dolg, se lahko odpravite do Bistre, kjer se nahaja Grad Bistra, ki leži med Borovnico in Vrhniko. Najprej je bil kartuzijanski samostan, v lasti plemiške rodbine Spannheimov. Leta 1782 je bila kartuzija razpuščena. Grad je postal državno gospostvo, kasneje pa prešel v last rodbine Galletovih, ki so poslopje dokončno prezidali v graščino, ter ostali lastniki vse do 1945. V nekdanjem samostanskem oz. grajskem poslopju v čudovitem okolju s parkom, ribnikom in gozdno učno potjo, na 6000 kvadratnih metrih površine domuje danes tehniški muzej z zbirkami s področja kmetijstva, tekstila, prometa, gozdarstva, lesarstva, elektronike, lovstva, ribištva in tiskarstva.


Ob nedeljah potekajo prikazi starih tehnik in načinov dela ter orodij, naprav in strojev, ki so jih nekoč uporabljali pri vsakdanjih opravilih (prikaz delovanja krožne žage, tekstilnih in kmetijskih strojev, mletja moke v mlinu na vodni pogon...). Na gradu se izvajajo tudi poroke.

Zbirke v muzeju so izjemno zanimive in privlačne tako za male kot za velike otroke.



 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako organizirati prvomajske šolske počitn...
Tisti starši, ki med počitnicami nimate na voljo "servisa babic in dedkov", se lahko znajdete tako, da se dogovorite s...
8
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
6
Z avtodomom po Sardiniji
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
4
Družinsko povezovanje z naravnimi elementi
Ko začutite, da v sebi nosite veliko skrbi, stresa in strahov, kar se seveda takoj odraža tudi na vedenju otrok, se z dr...
3



Seznam zabaviščnih parkov v Evropi:
Anglija, Avstrija, Danska, Francija, Italija ter Nemčija.
Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?