|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edinstvena anatomija otroških kosti vodi v tipične zlome, ki jih pri odraslih ni.

image
/41


Poškodbe spadajo med najpogostejše vzroke smrti in invalidnosti, to še posebej velja za mlajšo populacijo ljudi. Zlomi so 2x pogostejši pri dečkih kot pri deklicah.

 

Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Tipični zlomi, ki jih pri odraslih ne vidimo so: zlom »zelene veje« (greenstick fracture), zlom v obliki buckine glave (torus/buckle fracture), in zlom v predelu rastnega hrustanca (epifizioliza).

 

Tip zloma je odvisen od starosti otroka, najpogosteje pa je poškodovan zgornji ud. Zlomi podlakti predstavljajo polovico vseh zlomov pri otroku. Razmeroma pogosti so tudi zlomi zapestja in dlani ter zlom nadlaktnice nad komolcem. Najredkeje so pri otroku zlomljena rebra in pogačica.(2)

 

Ker so otroške kosti zelo elastične, se lahko zelo upognejo, preden se zlomijo. Vidimo različne tipe zlomov:

 

Torus (buckle) fracture (zlom v obliki buckine glave)

 

Je zelo pogosti zlom pri otrocih. Ker imajo otroci mehkejše kosti, se ena stran kosti upogne sama vase, brez sprememb na drugi strani. To je poznano tudi kot nepopolni zlom. Beseda torus izvira iz latinske besede Tori, kar pomeni oteklino ali izbolklino. Otroci si na ta način najpogosteje zlomijo kosti pri padcu na iztegnjeno roko (zapestje). Zdravljenje je z mavčno imobilizacijo 3 tedne, saj se tak zlom hitro zaceli.

 

SLIKA 1: zlom v obliki buckine glave (buckle fracture)

 

A) Komaj opazen zlom v distalnem delu podlaktnice

B) Zlom v obliki buckine glave

C) Zlom v proksimalnem delu podlaktnice

 

 

 

Greenstick fracture (zlom »zelene/mlade vejice«)

 

Se navezuje na nepopoln zlom, kjer se ena stran kosti prelomi zaradi delovanja sile, druga stran pa se upogne, a ostane površina neprekinjena. Ime »zlom zelene vejice« izhaja iz podobnosti z zlomom mlade, sveže vejice drevesa. Če vejico upognemo se zlomi na eni strani (zunanji strani upogiba), medtem ko je notranja stran upognjena toda neprekinjena. Ti zlomi pogosto potrebujejo naravnavo. Upognjeno toda neprekinjeno stran pogosto dokončno zlomimo, da dosežemo boljšo uravnanost. Nato je potrebna imobilizacija v mavcu od 4 do 6 tednov, saj se ti zlomi dolgo celijo, ker se ponavadi pojavijo v sredini kosti, kjer kost počasneje raste. Pri otrocih starih od 5-12 let, je ta zlom trikrat pogostejši kot pri otrocih starih do 5 let.

 

SLIKA 2: Greenstick fracture (zlom zelene veje)

 

 

 

Zlomi v predelu rastnega hrustanca dolgih kosti (epifizealni zlomi)

 

So bistveno pogostejši pri otrocih, starih od 5 do 12 let (v primerjavi z otroki do petih let je sedemkrat pogostejši). Rastna plošča je namreč najšibkejši del v otroških kosteh. Od vseh zlomov dolgih kosti pri otrocih, jih 30% vključuje rastno ploščo – skoraj polovica teh je v zapestju.

 

Poškodbe rastne plošče so pogostejše pri dečkih kot pri deklicah, mogoče zato, ker ostajajo rastne plošče pri dečkih odprte dlje časa in ker so izpostavljene večim poškodbam med vztrajnimi in večjimi aktivnostmi. Večina teh zlomov se pojavi pri dečkih v starosti 12-15 let in pri deklicah v starosti 9-12 let. Najpogostejša je razdelitev otroških zlomov po Salter-Harris-u, ki deli zlome na 5 tipov. 1. tip je najenostavnejši in bo najmanj verjetno povzročil motnje normalne rasti. Večja kot je številka pri tipu zloma, bolj »zapleten« je zlom.

 

SLIKA 3: Zlomi v področju rastne plošče (Salter-Harris)

 

 

Približno 85% zlomov se zaceli brez kasnih posledic. Možne posledice so: prezgodnji zastoj v rasti kosti, prekomerna rast kosti in upogib kosti in s tem deformiran ud.

 

Literatura:

 

1. M.Slemnik, A.Čretnik,dr.med.: Zlomi pri otrocih, Maribor, jan.2008, objavljeno v Medicinskem mesečniku marca 2008.

2.Vindišar F., Brilej B. Zdravljenje dislociranih zlomov gležnja pri otrocih. Zdrav vestn 2004; 73: 289-91

3.William D. Terrel, MD. What is a Fracture. Hughston Health Alert. Dosegljivo na www.hughston.com

4.Cluett J., MD Greenstick fracture. Buckle fracture. Dosegljivo na: www.orthopedics.about.com

5.Medscape. Buckle fracture. Dosebljivo na www.medscape.com

6. Athletes advisor: The growth plates, dosegljivo na: http://www.athletesadvisor.com/articles/baseball/growth-plate.jpg

7. www.e-radiography.net/ibase5/Wrist/index.htm

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
14
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
10
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
9
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
7



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?