|  kenka   
   | najraje ga ima kot čemažev namaz ..njami ter v štukelcih za juho. 
 fajn recept je tudi tale  ... za čemaževo juho http://www.kulinarika.net/recept/juhe_in_zakuhe/Cemazeva_juha-11308.html
 
 pa še nekaj hrane na na račun http://www.kulinarika.net/album.asp?hash=2xx5d006089c6xi0
 
 tu ti pa podajam še par odstavkov iz raznih revij, če ti bo prišlo kaj prav.
 
 iz revije Družina: "Najbolj preprosto bomo čemaž uporabili, če ga pripravimo v namazih,  osnova katerih je skuta, kisla smetana, tofu, zmleta sončnična semena,  hladno stiskana olja (oljčno, sončnično, repično). Drobno narezan čemaž  vmešamo kot začimbo in ne pretiravajmo s količino. Iz čemaža in  krompirja ali buče lahko skuhamo slastno kremno juho.Lahko ga narežemo bolj grobo in vmešamo v zeleno, paradižnikovo ali  fižolovo solato. Namočimo ga za nekaj časa v jabolčni kis!"
 
 Iz revije Lisa:
 "čemaževi recepti, povzeti iz aprilske kulinarične Lise:
 
 1. Beluši  s čemaževo omako
 
 800 g malih mladih krompirjev
 2 kg belušev
 sol,  sladkor
 1 žlička masla
 
 Za čemaževo omako:
 90 g čemaža
 200  g masla
 3 rumenjaki
 žlica moke
 125 ml vode, v kateri so se  kuhali beluši
 
 Krompir operemo, po potrebi olupimo in ga v slani  vodi kuhamo 20 minut.
 Beluše operemo, olupimo, jim odrežemo konce  ter jih po porcijah zvežemo v šopke. V večjem loncu zavremo vodo, dodamo  ščepec soli, ščepec sladkorja in maslo ter jih kuhamo od 15 do 20  minut, odvisno od njihove debeline.
 Čemaž očistimo, operemo in  otresemo do suhega. peclje odstranimo, liste pa drobno sesekljamo. Maslo  penasto zmešamo, med mešanjemo dodajamo rumenjake in moko ter segrejemo  na majhnem plamenu. Počasi med mešanjem dolivamo beluševo vodo in na  koncu vmešamo še čemaž. Omako vkuhamo do smetanaste gostote. Kuhane  beluše in krompir naložimo na krožnike in prelijemo z omako ter  potresemo s svežim čemažem.
 
 Čemaževa torta s slanino
 
 250 g  moke
 3 žlice olja
 sol, poper
 pol kocke svežega kvasa
 četrt  žličke sladkorja
 125 ml mleka
 250 g čemaža
 75 g mesnate slanine
 50  g masla
 4 jajca
 3 žlice naribanega sira
 150 g na kocke  narezanegamesnega sira
 200 ml kisle smetane
 kumina
 
 V skledo  damo moko z oljem in soljo, zdrobljen kvas zmešamo s sladkorjem in  mlačnim mlekom ter prilijemo k moki. Zgnetemo tako dolgo, da se testo  loči od sklede (z mešalnikom). Potresemo z malo moke in damo pokritega  vzhajat za 45 minut. Okrogel model premera 28 cm obložimo s peki  papirjem, pečico segrejemo na 200°C (ventilatorsko na 180°C).
 Testo  razvaljamo, ga položimo v model in oblikujemo 2 cm visko rob, pokrijemo  in pustimo vzhajati še 15 minut.
 Čemaž očistimo, operemo in otresemo  do suhega. Odstranimo peclje in drobno zrežemo.Slanino zrežemo na kocke  in jo razpustimov ponvi, dodamo maslo in čemaž in dušimo cca 5 minut.  Jajca stepemo in jih zmešamo s čemažem, sirom, mesnim sirom in s kislo  smetano. Začinimo s soljo, poprom in kumino. Zmes porazdelimo po testu,  pokrijemo z alu folijo in pečemo 20 minut. Nato odstranimo folijo in  pečemo še 25 minut. Ponudimo vročo.
 
 Pire krompir s čemažem (in  pečenicami)
 
 1 kg mokastega krompirja
 sol in sveže mlet poper
 250  g čemaža
 125 ml mleka
 125 ml smetane
 sveže nariban muškatni  orešček
 (2 žlici masla)
 (4 pari pečenic)
 
 Olupljen krompir  narežemo na kocke in ga v slani vodi kuhamo 20 minut, odcedimo in  pretlačimo skozi stiskalnico. Čemaž očistimo, operemo in odrežemo mu  stebla, ga še mokrega damo v kozico, pokrijemo in tako dolgo dušimo, da  pade skupaj. nato čemaž narežemo na trakove.
 Mleko in smetano  segrejemo v loncu in ju skupaj s čemažem vmešamo v pire. Začinimo s  soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
 (Na maslu v ponvi zlato rjavo  popečemo pečenice.)"
 
 
 lp
 
 |