|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   ŠOLE NA FINSKEM
12.10.2005 8:42:17   
Anonimen
Pred dnevi sem bila prisotna,kot predstavnik občinskega sveta staršev za občino Koper na osnovni šoli Škofije.
Ravnateljica je podala zanimive podtke o šolanju na Finskem.
Tam so bili povabljeni na predavanja ravnatelji šol iz več evropskih držav.
Na Finskem ogromno dajo na izobraževanje in na to,da se otroci v šoli prijetno počutijo in,da imajo vse kar potrebujejo pri roki.
Naprimer vse kar se tiče šole in otrok o vsem odločajo na skupnih sestankih starši občinski možje in učitelji.
Šolam ni potrebno za vsakofigo fehtat državo ali občino za bilokaj se tiče šole-finaciranje.Denarja za take zadeve je vedno na razpolago.
Šola z tristotimi učenci ima naprimer za pouk tehnike na razpolago pet učilnic.Vse učilnice za razne predmete so vrhunsko opremljene,vse kar je potrebno za nemoten potek pouka.
Seveda je šolanje popolnoma zastojn,staršem ni potrebno prav nič prispevat.Predmetnik obsega manj kot pri nas imajo pa 23 izbirnih predmetov.
V sklopu šole je tudi vrtec.Skupina 21 otrok ima na razpolago pet prostorov:soba za branje,soba za igranje,soba za glasbo..itd...
Imajo tudi izmenjavo učencev iz evropskih držav in sveta(prav v teh mesecih gostujejo učenci iz Japonske)
Uvedli so tudi sodelovanje starši -šola.Vsak dan so v učilnici med poukom prisotni straši,seveda tisti,ki niso v službah,ali pa stari staristarši,ki imajo čas.Pomagajo učitelju pri določenih predmetih.
Ravnateljica je rekla,da je v šoli vzdušje prijetno umirjeno in domačno.
Pouk se začne ob 8 zjutraj in zaključi ob 16h popoldne.Šolska ura traja 55 minut.GLavni odmor(kosilo)traja 45 minut,vmes imajo še rekreacijski odmor in krajše odmore za malico.
Naloge za domov seveda tudi dobijo,približno toliko,da ima otrok kakšno uro dela.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: ŠOLE NA FINSKEM
12.10.2005 10:33:30   
CatJa
Mi smo še daleč od Finske, vsaj glede na sedanje razmere user posted image

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: ŠOLE NA FINSKEM
12.10.2005 19:13:42   
Gina
Hi, hi, hi...mi imamo pa 28 otrok, od tega včasih po 2 s posebnimi potrebami, brez spremljevalcev, v enem majhnem prostoru. Pol telovadnice 2x na teden, 1x pa mini telovadnico, kjer ne moreš teči, ker bi se pobili med sabo, šola s 600 učenci ima 1 tehniško učilnico, sama moram imeti lastne kulije in radirke, pa kupujem ves material za šolo. V šolo nosim igrače mojih domačih otrok, ker jih nimamo, vključno z barvicami za jutranje varstvo..... Prostora nimam niti za lastne papirje kam spravit, kaj šele za priprave v šoli delat, ker so notri v razredu učenci v OPB, v zbornici mi pa pripada en predal.... Na leto grem lahko na omejeno število seminarjev, pa še ti morajo biti iz kataloga, da so zastonj. Pri nas je vzg. v šoli prisoten 2 uri na dan, namesto celega dne, sicer pa je učitelj sam tudi v 1. razredu. A naštevam naprej, ali je brez smisla, ker seznam je za celo stran in še malo dolg....
Samo še to...za otroke s posebnimi potrebami skrbijo na Finskem vsi strokovnjaki, kar je možno in se otroku pomaga. Pri nas ima v najboljšem primeru 5 ur na teden pomoči, s tem da je ves čas sam v razredu brez spremljevalca, četudi je gluh - mu ne pripada nič drugega kot tistih 5 ur. Na Finskem bi ga ves čas spremljal tim strokovnjakov in v razredu ne bi bilo toliko otrok, ampak pol manj kot pri nas.

Eh, kje smo mi? A Evropa?user posted image user posted image user posted image  Malo morgen....

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: ŠOLE NA FINSKEM
12.10.2005 21:08:00   
india
Saj nam ni treba daleč hodit, da bi se nam kolcalo po boljši šoli kot je pri nas in predvsem po lažjih pogojih dela.
Gremo samo v sosednjo Avstrijo.....sin moje sestrične nese v 4.r. devetletke  torbo, v kateri so vse stvari ,tudi za telovado, in ta torba tehta 6 kg. Moja Gaja pa ima torbo ki tehta 13 kg, pa ni torba težkauser posted image . On dobi za dom. nalogo za rešit nekaj računov, Gaja 2 strani....
Finska je pa res daleč pred vsemi evropskimi državami, zato je raje ne primerjajmo.
Pogoji dela za učitelje so pa pri nas itak poden, potem pa od njih še vsi, ravnatelji, občinarji in starši zahtevamo, da so POPOLNI in brez napak!
ja,ja, daleč bomo prišli....user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: ŠOLE NA FINSKEM
13.10.2005 9:01:26   
Anonimen
Ja res je,res pa je da so kot povsod tudi slabe strani,tudi na Finskuh šolah...katere pa so nam ni povedala saj jih je zanemarljivo malo.
Ja Gina tam imajo razred prav za otroke z posebnimi potrebami.Postopoma jih uvajajo v toku leta v skupnost normalnega razreda.Otrok pa ima svojega tutorja,ki ga ves čas spremlja.
No največ je bilo povedano o tem,kako za luno smo glede državnega in občinskega financiranja potreb šol.NA DNU!!!! smo.
Samo primer:tovariš tehnike,ki je slišal za pet učilnic tehnike se je skoraj zjokal.Dela namreč v nemogočih prostorih pa materjal je večni problem.

(odgovor članu india)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: ŠOLE NA FINSKEM
13.10.2005 9:31:15   
Urša
Ja, za Finsko sem že slišala-je kolegica na eni izmed njihovih šol delala diplomo. Čist nov svet! Jaz sem mela prakso v Celovcu na dvojezični šoli in lahko tud samo pohvalim. user posted image Kolko enega materiala in kakšni pogoji! Za ZDA pa sploh-tm sm bila kot baby sitter in sm tud hospitirala na eni šoli, res čist neki druzga. No, že pri nas sem eno leto delala na mednarodni OŠ in se mi je zdelo prov grozno nazaj na slovensko presedlat. Pa saj ni tako slab režim, samo materialni pogoji so pa res v k...user posted image  Ni denarja za nič!

_____________________________

Osrečujejo me zakladki Nika, Jaka in mali Izak:-)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: ŠOLE NA FINSKEM
13.10.2005 10:37:43   
Anonimen
Potem bodo pa spet politiki jamrali, da je Finska ogromna država in si vse to lahko privošči, majhna Slovenija pa takih možnosti nima. Ja, Finska je geogafsko zelo velika država, ampak koliko je fincev? 5 milijonov. To pa ni veliko več kot slovencev, pa pri nas še vedno vsi jamrajo, kako bomo mi bogi slovenčki kaj naredili ko pa smo tako majhni. Ja kako so pa finci prišli do današnjega stanja? Že pred 30-imi in nekoliko več leti so ugotovili, da če hočejo uspeti in se otresti (takrat še) ruskega vpliva, morajo vse sile dati v same sebe v svoje lastno znanje. In danes nobeden ne pomisli, da je finska majhna država.
Na Finskem je otrokom normalno, da vsak teden preberejo eno knjigo, da se učijo tujih jezikov, da si poleg znanja pridobivajo številne spretnosti in veščine, da lahko svoje znanje porabijo na številnih področjih, da država investira v znanje, ker tu je prihodnost te države.
In kdaj bodo naši politiki ugotovili, da je tu tudi prihodnost Slovenije? Rajši si bodo častili še eno potovanje na mednarodni posvet na Bahame. Vsi imajo polna usta lepih besed, naredi pa nihče od odgovornih nič. In potem vletiš v šolo, ki ni bila sposobna kupiti novih učbenikov za geografijo in učenci uporabljajo 25 let stare učbenike, kjer je notri seveda še vedno opisano vse o delitvi sveta na vzhod in zahod, o berlinskem zidu in seveda o čudoviti Jugoslaviji, kjer se cedi samo med in mleko v obliki bratstva in enotnosti.
Eh, saj me vse mineva. 

(odgovor članu Urša)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: ŠOLE NA FINSKEM
14.10.2005 9:12:22   
Anonimen
Ja Ankica žalostno in resnično.
Nikoli ne bomo zlezli na zeleno vejo,pa naj nas vodi katerikoli politik.Zato pa oni pošiljajo svoje otroke v Ameriko ali katerekoli druge šole v tujino na šolanje.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?