|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   šola v naravi: da ali ne?
11.5.2009 22:43:52   
SSARA
...v 1.razredu malčke čaka tridnevno bivanje v CŠOD-ju, naša ta mala pa si tega ne želi ker pravi da ji bo preveč dolgčas...kakšne so vaše izkušnje in mnenja. Sami menimo, da če letos ne gre ne bo nič (no čisto nič neuser posted image ) izgubljenega. drugače je zelo družabno bitjece in nima nobenih težav v šoli...

< Sporočilo je popravil Flavia RR -- 8.2.2011 17:50:10 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
11.5.2009 23:01:30   
Nalina
SSARA, osebno mislim, da bi bilo bolje, če bi otroci šli na take stvari, ker veliko otrok, ki ne grejo v šolo v naravi, potem ne gre niti na ekskurzije in na koncu preneha hoditi še na športne dni. Žal je opaziti že kar trend v šolah, da otroci ne hodijo na te stvari, po drugi strani pa žal tudi doma nimajo dovolj gibanja, hkrati pa so ti izleti lahko zelo luštni.

Mislim tudi, da je šola pač šola in je izjemno pomembno, da starši podpirajo dobre stvari v njej (tako, kot grajajo slabe) in da tako izostajanje ni dobro. Če otrok namreč vidi, da lahko kar tako izostane od pouka, se v prvem, drugem, tretjem ... razredu ne pozna, se pa pozna to v puberteti. To je isto, kot z odnosom do šole in učiteljev na splošno. Otroci do 7. leta (pa tudi kasneje) se namreč učijo s posnemanjem. In velikokrat je naklonjenost doma dovolj, da otrok ne rabimo v nič siliti.

Dejstvo, ki ti morda lahko pomaga pri odločitvi je tudi, da otroci v nižjih razredih izjemno hitro menjajo prijatelje in glede na to, da se na takih aktivnostih otrocih zelo povežejo med seboj, preoblikujejo se stiki, poleg tega pa še več dni govorijo o tem, kaj so delali in kaj videli, bi se znalo zgoditi, da bo deklici kasneje žal. Če seveda sploh ne omenjam, da je v šole v naravi običajno vloženega veliko truda učiteljev. ;)

Po drugi strani me čudi (se vidi, da sem že malo ven), da gredo otroci že v prvem razredu v šolo v naravi, saj so še zelo majhni in mnogo jih ni navajenih biti od doma, kar je lahko izjemno stresno.

Vsekakor nisem za to, da se katerega koli otroka v dejavnost sili, zdi pa se mi, da bi se morda lahko z deklico pogovorili in ji na njej primeren način povedali, da ne more vedeti, če bo dolgočasno in da je mnogokrat od nas odvisno, kako se bomo imeli, da bodo brez staršev cele 3 dni in da ti lahko celi družinici povedala kje so bili in kaj so delali ... Morda ji lahko poveš kakšno pravljico o deklici, ki je šla v šolo v naravi in se imela zelo lepo in je napisala domov kartico in jim povedala, kaj vse dela in da bi ji bilo žal, če ne bi šla ...

Upam, da kaj pomaga pri odločitvi user posted image



(odgovor članu SSARA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
11.5.2009 23:06:53   
SSARA
...hvala za obširen odgovor. tudi sami smo za to da so otroci 100% aktivni v naravi a žal smo s pogovori že poizkušali, uporabili smo že nekaj tvojih nasvetov a žal še ni bilo uspeha, če temu lahko tako rečemo. na trenutke je bila že odločena a tisti zadnja odločitev ko je bilo potrebno oddati prijavnico je bila odločitev ne. nikakor pa v našem primeru ne gre za to da bi se izogibali šolskim dejavnostim in naša ta mala se udeležuje vse dejavnosti ki jih šola organizira in za enodnevne izlete in šd nima niti možnosti izbire!  

(odgovor članu Nalina)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
11.5.2009 23:13:50   
Nalina
Hmmm, potem je verjetno bolje, da je ne silite. V 1 razredu so otroci še zelo mali in če ste sicer pri tem striktni res ne bo hudega. Pri tako majhnih otrocih kdaj tudi ne vemo pravega razloga (morga to, da bi ji bilo dolgčas sploh ni tisto bistvo), zakaj ne bi šli in jih samo spravimo v stres. Je pa takole težko na pamet povedati. 

(odgovor članu SSARA)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
11.5.2009 23:26:47   
Marogica
Mi imamo zelo dobro izkušnjo s tem. Moj ta veliki je sedaj v drugem razredu in moram priznati, da so se od šole v naravi v 1. razredu otroci še bolj med seboj povezali ter, da so kot razred kot eno. V tem ne vidim nič slabega, prej obratno. Res, da eni otroci še nikoli niso bili prej od doma, kar je žalostno, saj to ni nič slabega, ker se otrok nauči s tem marsikaj. Napaka je otroka zavijati v vato in ga držati doma, kot da je dojenček.

Na tvojem mestu, bi se s hčerko pogovorila, in ji povedala, da bo tam vse prej kot dolgčas(kar mi lahko 100% verjameš) in da naj poizkusi. Če ji prvi dan ne bo všeč, boš prišla po njo. Tako bi jaz naredila. In verjemi, da bo hčerka ostala do konca in to zadovoljna, da je šla. Ti pa tudi.

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Nalina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
11.5.2009 23:29:35   
Anonimen
Če pomislim, smo se mi pri teh letih še v vrtcih igrali, zato res ne moreš silit otroka. Mu poveš na lep način, pokažeš kakšno knjigico kaj vse bo tam, kaj bodo videli, kje se bodo potepali.... 

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
11.5.2009 23:32:32   
Anonimen
Na tvojem mestu, bi se s hčerko pogovorila, in ji povedala, da bo tam vse prej kot dolgčas(kar mi lahko 100% verjameš) in da naj poizkusi. Če ji prvi dan ne bo všeč, boš prišla po njo. Tako bi jaz naredila.


Verjetno bi naredila enako, ceprav ne kaze, da bo imela bejba kaksne tezave.
Letos z vrtcem ni sla, ker je bila premalo samostojna, drugo leto pa ja, ce ponoci ne bo imela vec plenice in ce se bo znala sama obleci in obuti. To je bil "pogoj", da lahko gre in je "padla" nanj kot muha na med user posted image . Tako da jo to ocitno motivira.

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
12.5.2009 0:20:36   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 0:45:21   
Tanja55
Joj zimska, to si pa tako lepo napisala in tko zivo sem si predstavljala....a velike otroke tud jemljeteuser posted image user posted image  Jst grem takoj, kot malecka nisem sla (2. razred) pa mi je se dons zal. Prvic sem sla v solo v naravi v 4. razredu, nazaj prisla tko navita in nadivjana, da me nekaj casa ni blo za ustavit.

IZVIRNO SPOROČILO: Didlinaa

Če pomislim, smo se mi pri teh letih še v vrtcih igrali, zato res ne moreš silit otroka. Mu poveš na lep način, pokažeš kakšno knjigico kaj vse bo tam, kaj bodo videli, kje se bodo potepali.... 


S temle se pa strinjam. 1r. zdej so res se majhni, ce ji res ni jst ne bi silila, lahko naredis vec skode kot koristi. Ampak mislim, da je mogoc bolj v tebi kot mami, da si odlocna in prepricana, da je taksna sola super in da se majo otroci krasno...ceprav ne vem, morda pa vse sole vendarle nimajo taksnega super programa kot ga opisuje zimska. Jst bi se se enkrat pogovorila in ji skusala predstavit kaj vse se dogaja in da verjetno ji bo super vsec. Ce bo se vedno ne pa ne...pol pa jst ne bi silila.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 0:57:56   
Ribica **
Meni so doma ugodili v 2. razredu, ko nisem zelela it na tabor, v 3. razredu so sli celi 4-je iz razreda (ker je bilo ful drago), potem v 5. sem pa tudi se prijavila, odjavila in spet prijavila. Ampak pri meni je bilo krivo domotozje in zarad tega nisem hotela nikamor hodit, ni bilo to, da bi mi bilo dolgcas.

Z vrtcem sem pa sla na vsa zimovanja in "tabore". user posted image  Pa mi nic ne manjka.

(odgovor članu Tanja55)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 7:16:55   
urška
jaz se strinjam z marogico. punčko je najbrž strah kako bo sama brez staršev tri dni nekje, zato pa pravi, da ji bo dolgčas. mislim pa, da ji bo potem, ko bodo otroci prišli nazaj, še bolj hudo, ker bojo veliko govorili o tem, sama pa se v pogovor ne bo mogla vključit.
sicer pa nisem vedela da je sploh opcija da otrok ne gre na tako stvar. sem mislila, da ker je v sklopu šole, da je pač obvezno.
pa to, da ji rečeš, da boš prišla po njo, menim, da tudi ni pametno.

(odgovor članu Ribica **)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 7:22:15   
gita10
Zakaj imam pa jaz otrok v prvem razredu in prvič slišim za šolo v naravi v prvem razredu. Tega očitno pri nas ni. Potem sem zadnjič čula od kolegice, da v Mozirski osnovni šoli so imeli prejšni teden tečaj plavanje- tudi o tem ni bilo ne duha ne sluha.

Drugače pa - tudi jaz še nikoli nisem bila 3 dni brez otroka toda jaz misli, da bi se moj veselil, če se pa ne bi bi ga pa na vsak način dala v tabor.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 7:34:01   
Anonimen
Moja hčerka gre na kmečki turizem za dva dni - ena nočitev zadnje leto v vrtcu. Pri nas bo prej problem, da ne bo hotela domovuser posted image . Se že zdaj veselijo, da se bodo skupaj peljali z avtobusom,da bodo spali skupaj, iskali škrate, hodili na sprehode,...

Jaz mislim, da je dobro da otroci kdaj prespijo kje drugje. Starši moramo o tem govoriti zelo pozitivno in ne pred otrokom pokazati dvomov. Jaz v začetku nisem dala hčerke nikamor spat, ker sem mislila, da ne bo hotela spati brez mene. Potem pa vidim, da otrok preživi brez mene tudi 24 ur. Sem potem jaz dosadna, da jo moram slišati 4 krat dnevno.

Verjamem pa, da za otroke, ki niso prespali še nikjer to predstavlja problem.

(odgovor članu gita10)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 7:36:32   
nuala
Siliti po moje nikoli no dobro.
Ampak jaz bi ze pristop uporabila drugacen. Otroku bi ze od vsega zacetka dala vedeti, da je to pac program sole in da je samoumevno, da gre v solo v naravi. Ce bi otroku prepustila moznost odlocitve, bi bilo verjetno vecni ja in ne.
Dala bi mu vedeti, da bo zanj tam dobro poskrbljeno. In ga potem na v solo v naravi tudi poslala.
Uciteljici bi povedala, da bo otrok imel morda resno domotozje in da naj me poklice v primeru, da bo res trpel, da pridem ponj.

Se mi zdi, da je to ena moznost, da si otrok okrepi samozavest, vecina jih namrec uziva in so zelo ponosni nase, ko se vrnejo.


_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu SSARA)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 8:48:53   
Nalina
Strinjam se z Nualo, da se otroku ne da možnosti odločitve, ker je za kaj takega pri 6. 7. letih premajhen. Čisto banalen primer - z možem sva šla v Ikejo in tam lahko tudi ješ. Keer nama je fino, da greva tam pudi na kosilo sva pač šla. In midva jeva in kar naenkrat opazim eno mamico s punčko, ko stojita pred tistim aparatom za sladoled. Pa mamica praša svojo malo punčko: "Kateri sladoled boš? Boš čokoladnje, vanilijevega ali jagodnega?" Boga punčka je bila tako zmedena, da sploh ni vedela kaj naj naredi. Padla je v totalno stisko. Pa mamica:" no kaj, katerega boš?"I n tako se je nadaljevalo kar nekaj minutk preden se je mamica končno odločila, da ima punčka itak najraje čokoladnega in ji ga dala.

Gre res za banalen primer, ampak ... pustimo otrokom, da so otroci in starši sprejemajmo odločitve. ;)

Strinjam pa se tudi z zimsko. Otroku, ki gre na tako stvar ni nikoli dobro dati telefona, ali ga klicati, pošljati kartic s stavki - tako te pogrešamo itd. Naši otroci so bili v takih primerih potem še dolgo čisto "out". Joooooj, pogrešajo me, jaz sem pa tukaj! Na ta način. Poleg tega je to tudi zelo nalazljivo. Ko se en spomni doma in domotožje prevlada se še drugi spomni doma itn. Komaj potolažiš enega, že je drugi žalosten.

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 9:36:27   
polho3006
Mislim da otroka nima smisla siliti nekam kamor ne želi iti. Sama sem bila dolgo časa zelo zapečkarsto dete in so bile vedno solze, jeza...ko sem morala iti od dma in rezultat...ko sem toliko dozorela in razumela, zakaj...je bilo vse o.k. Vem da je bila napaka da so me silili nekam kamor nisem želela. Otrok mora za vsako stvar dozoreti.

(odgovor članu Ribica **)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 9:45:15   
Splišni
IZVIRNO SPOROČILO: Nalina

kar naenkrat opazim eno mamico s punčko, ko stojita pred tistim aparatom za sladoled. Pa mamica praša svojo malo punčko: "Kateri sladoled boš? Boš čokoladnje, vanilijevega ali jagodnega?" Boga punčka je bila tako zmedena, da sploh ni vedela kaj naj naredi. Padla je v totalno stisko. Pa mamica:" no kaj, katerega boš?"I n tako se je nadaljevalo kar nekaj minutk preden se je mamica končno odločila, da ima punčka itak najraje čokoladnega in ji ga dala.

Gre res za banalen primer, ampak ... pustimo otrokom, da so otroci in starši sprejemajmo odločitve. ;)


To pa ravno ne drži. S tem, ko daš otroku možnost odločitve prav pri takih primerih, kjer so mu tri stvari zelo ljube, je pri tem pomembno, da se otrok mora nečemu odpovedat. S tem, ko premišljuje, kateri okus od stastnih BI izbral, se MORA ODPOVEDAT drugemu okusu in to je dobro za vzgojo otroka. Da se neuči, da vsega ne more imeti in da se mora čemu tudi odpovedat. Prav ta primer uporablja na svojih predavanjih Bogdan Žorž in jaz njemu kar precej verjamem.

Je pa tako s tem "dolgčasom". S tem punčka itak ni mislila, da se bo dejansko dolgočasila, ampak se boji, da bo imela preveč domotožja. Najbolje jo poznate starši sami in tudi veste, ali je kje že bila kakšen dan brez vas ali ne. Fino je, da jo spodbujate, da gre, ker na teh taborih se razred res zelo poveže, otroci so po tem veliko bolj navezani eden na drugega in prijatelji me seboj, kot so bili prej. Res je fino, kot so rekle že pred menoj, da pa se ji v tem primeru ne da možnoisti izbire, ker se stvar mogoče po nepotrebnem zakomplicira. Ampak zdaj je, kar je.
Res je zdaj proti njeni volji jo težko poslati na ta tabor. Moj otrok je tudi v 1. razredu, ampak oni so na tabore šli že z vrtcem. In fino, da so šli, ker se mi zdi, da je tam pri enih 5 letih otrok na "stopnji cigančka", jaz pravim temu. Takrat ima eno željo po osamosvajanju in bi kar nekje drugje prespal. Ali pri babici, teti ... kjerkoli že bolj v domačem okolju in je fino, če se to izkoristi, da se potem zapomni, da je tudi brez staršev sposoben preživeti noč. Pri nas je bilo na začetku tako, da je hotel spati pri babici, takod a mu potem tudi z vrtcem ni bilo težko iti. Ker je poznal sam sebe in svoje občutke ob tem, če naju o očkom ni poleg.
Pri vas se mi zdi, da punčka še ni bila nikjer čez noč brez vas. Kaj pa če bi jo poizkusili s čim podkupiti? Moj otroj je letos mogoče malo "cvikal", pa se je spomnil, kaj mu bi pomagalo. Sicer ni tega rekel z besedami, a veš kaj b mi pa pomagalo, da bi imel manj domotožja, če bi preusmeril misli drugam, ampak me je pa prosil, če bi mu lahko v potovalko skrila kakšno presenečenje, da bi potem on to tam, ko bi ven pakirali, našel in bil ful vesel. Se mi je zdelo, da se je fino spomnil, in sem mu res v toaletno torbico skrila eno plišasto miško (novo, seveda), še v en žepek v torbi pa igračko motor, ki jih ima rad (tudi novega, sevedauser posted image ). Tako je vedel, da ga nekje v tobi čakata dve super presenečenji in je lažje šel na pot. Saj potem poslavljanje itak ni bil noben problem, ampak očitno se je pa prej doma malo bal, da mu pa mogoče bo in je tako v pričakovanju tistega vznemirjenja, ko bo našel presenečenje v svoji torbi, ko bo že na taboru, sam sebe vrgel na finto, da je mislil odvrnil od negotovsti in tesnobnega občutka, Jih je zamenjal z vznemirljivim pričakovanjem.
Poskusite jo na ta način motivirati, mogoče bo pa ratalo. Saj ko bo enkrat tam, na taboru, bodo itak imeli toliko prijetnih opravil, da resničnega domotožja ne bo imela. Samo strah jo je, da ga pa bo imela, to pa verjamem. Mogoče bi jo to pomagalo odvrniti misel od tega strahu. Pri nas je super delovalo.

(odgovor članu Nalina)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 9:57:25   
Nalina
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

To pa ravno ne drži. S tem, ko daš otroku možnost odločitve prav pri takih primerih, kjer so mu tri stvari zelo ljube, je pri tem pomembno, da se otrok mora nečemu odpovedat. S tem, ko premišljuje, kateri okus od stastnih BI izbral, se MORA ODPOVEDAT drugemu okusu in to je dobro za vzgojo otroka. Da se neuči, da vsega ne more imeti in da se mora čemu tudi odpovedat. Prav ta primer uporablja na svojih predavanjih Bogdan Žorž in jaz njemu kar precej verjamem.


Različne šole, različne razlage ;) V praksi sem lahko teorijo sprobala sama in videla, da so otroci do 7. leta premajhni za "velike" odločitve (glede na to, da sem napisala, da je primer banalen, sem mislila, da je dovolj jasno, da mislim predvsem na "večje" odločitve). Vsekakor mislim, da to ali gre otrok v šolo v naravi ni njegova odločitev - pa ne samo do 7. leta. Piko morajo dati starši. Konec koncev je tako tudi s tem, kaj bo otrok oblekel za v šolo - ali mu starši nastavijo prejšnji večer, ali si sam izbira oblačila. Tako majhnemu otrok je navadno to težko. Namesto, da bi ta čas porabil za kaj drugega se odloča, kaj obleči in je zato v nepotrebnem stresu. Se mi zdi, da je sedaj sploh trend, odkar imamo 9 letko, da se tudi doma (seveda ne povsod!) otroka obravnava drugače, na način - sedaj si pa v šoli si pa že velik ... Še vedno so to mali otroci, ne glede na šolski sistem.

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 9:59:37   
Nalina
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Kaj pa če bi jo poizkusili s čim podkupiti?


Hmmm, kakšno sporočilo pa dobijo otroci s tem?

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 10:16:51   
Splišni
IZVIRNO SPOROČILO: Nalina

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Kaj pa če bi jo poizkusili s čim podkupiti?


Hmmm, kakšno sporočilo pa dobijo otroci s tem?



Saj ni treba zdaj iz konteksta vleči ene stavke, ki sami po sebi pomenijo čisto nekaj drugega. To podkupovanje v bistvu pomeni preusmeritev pozornosti. Ali kot neko avtosugestijo: mislim na nekaj lepega, da mi potem tudi dejansko je lepo.

In odločitve o tem, ali se gre v šolo v naravi in katero kepico sladolega izbrati, tudi ne gre primerjati. Da se o nečem sam odloči, je za otroka dobro, ker s tem, ko se odloči za nekaj, se nečemu drugemu, kar mu je tudi ljubo, odpove. To seveda ne velja za peimer, ali bo šel v šolo v navari, ali bo dal na glavo čelado, ali po v petek ostal doma ali bo šel v šolo. Govorim o čisto drugačnih odločitvah. O vsem se pa namesto otroka ne smemo odločati, to pa že paše k osamosvajanju in k zmožnosti odpovedovanja.

(odgovor članu Nalina)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 10:31:55   
bskrle
Moje laično in pedagoško mnenje je,da 6letniki sodijo k staršem in ne na tabore. Svojih otrok na razne tabore ne bom silila.
Že tako smo malo z njimi. Kot vem sta obvezni le 2 šoli naravi, vse ostalo je nadstandard.


_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 10:33:02   
Marogica
Opažam, da se tukaj beseda "siliti" uporablja, ki se pa mi zdi neumestna. Meni osebno se bolj zdi, da gre za vzpobdbujanje, kar je daleč od sliliti, če ima starš pravi pristop. In tudi se strinjam, da otrok MORA imeti možnost izbire, ker se samo tako lahko razvije v ZDRAVO samostojno osebnost brez nekih travm v bodočnosti.

VEndar pa to ne pomeni, da daš sedemletniku npr.10 stvari na izbiro, temveč npr. samo 2. Ali-ali. TO je za začetek dovolj, da se nauči, kaj sploh pomeni zbira in njene "posledice". In jasno je, da je otroku težko, pa saj ni samo pri otrocih tako. Tudi nam, odraslim je izbira ponavadi težka. Iz tega sledi, da je to stvar, ki jo bo otrok moral v življenju še dostikrat uporabiti in nič mu ne škodi, če s tem počasi začne, sploh kadar gre za "prijetne" izbire, saj se bo tudi v manj prijetnih kasneje dobro znašel in naučil izbirati.

In tudi s tem, ko sem napisala, da če ji ne bo všeč, da gre lahko domov, si ji dala možnost izbire. Ali bo ostala, ali pa šla domov. Vendar pa "mora" iti, da vsaj vidi, kaj šola v naravi je. Kako naj otrok odloča o stvari, o kateri nima izkušenj, torej dokler ne sproba? Pojdi pa vidi...  SEveda je v odzadju "taktika", jasno....da bi sploh šla in zeloo ji bo všeč...sem skoraj 100%.

Me pa zanima, kaj menijo njene sošolke..možno je, da tiste s katerimi se najraje druži tudi ne marajo iti...kaj pa vem. Bi malo povprašala starše dotičnih učenk. Jaz vsekakor ne bi kar tako vrgla puške v koruzo.













_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 12:33:24   
nuala
Ma ne vem, jaz mojega prvosolcka definitivno pustim, da sam izbere, kateri sladoled bi ( ceprav dolgo traja ), ali katere hlace bo oblekel ali s kom se bo igral.
Ne more pa izbirati, ali bo npr. sel spat ob 20. ali ob 22. Take odlocitve se mi za otroka ne zdijo primerne. Prav tako ne more izbirati, ali bo hodil v solo ali ne.  In ker npr. tudi sola v naravi spada pod solo, je torej del programa, je odlocitev moja, ne njegova. Ker sem jaz njegova mama in ga najbolj poznam, bom odlocitev sprejela jaz in ga spodbujala k samostojnosti. Nosila pa tudi posledice takega ravnanja ( npr. ga prisla iskat sredi noci, ce sem sprejela napacno odlocitev ).



_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu SSARA)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 13:09:24   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni
IZVIRNO SPOROČILO: Nalina
kar naenkrat opazim eno mamico s punčko, ko stojita pred tistim aparatom za sladoled. Pa mamica praša svojo malo punčko: "Kateri sladoled boš? Boš čokoladnje, vanilijevega ali jagodnega?" Boga punčka je bila tako zmedena, da sploh ni vedela kaj naj naredi. Padla je v totalno stisko. Pa mamica:" no kaj, katerega boš?"I n tako se je nadaljevalo kar nekaj minutk preden se je mamica končno odločila, da ima punčka itak najraje čokoladnega in ji ga dala.

Gre res za banalen primer, ampak ... pustimo otrokom, da so otroci in starši sprejemajmo odločitve. ;)


To pa ravno ne drži. S tem, ko daš otroku možnost odločitve prav pri takih primerih, kjer so mu tri stvari zelo ljube, je pri tem pomembno, da se otrok mora nečemu odpovedat. S tem, ko premišljuje, kateri okus od stastnih BI izbral, se MORA ODPOVEDAT drugemu okusu in to je dobro za vzgojo otroka. Da se neuči, da vsega ne more imeti in da se mora čemu tudi odpovedat. Prav ta primer uporablja na svojih predavanjih Bogdan Žorž in jaz njemu kar precej verjamem.


se strinjam. enkrat se bodo morali naučit zbirat - prej ali kasneje. če se spoznajo s tem prej pa še ne morejo uporabljat, nič narobe imho user posted image  

aja, Nalin, moja lahko že sedaj izbira kaj bo oblekla, če se ujema z letnim časom in imamo čas za to. aha, tako nekako kot nuala mamo zrihtano pri nas user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 12.5.2009 13:14:58 >

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: SILITI OTROKA V ŠOLO V NARAVI ALI NE?
12.5.2009 13:53:17   
Nalina
Joj ste se zapičle v eno zadevo. Zato sem napisala zraven, da je primer banalen! Tega konkretno sem napisala samo zato, ker sem hotel predstavit stisko tistega otroka in zato, da ne napišem kakšnega bolj konkretnega in bi se kdo počutil ogroženo. Gre zato, da majhni otroci naj ne bo odločali o stvareh, o katerih morajo odločati starši. Poglejte malo po svoji okolici in boste kmalu videle, da se veliko reveč staršev obrača na to metodo, v vse preveč pomembnih stvareh. Lahko bi napisala polno različnih primerov, ker sem jih videvala vsak dan v šoli.  Poleg tega je to že čisto off topic.

IN ja, glede na to, da sem iz stroke lahko z gotovostjo trdim, da se ne smemmo zanašati na to, da je pač malo prekmalu (otroci že tako skoraj nimajo več otroštva - brezskrbnosti in igre), ampak bo pa to potem znal uporabljati. Ampak kot pravim, to ni ta tema.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?