|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Želiva si drugega otroka
4.5.2013 14:43:55   
Anonimen
Pozdravljne!

Sem 22 letna mamica, ki si z partnetjem zeliva se enega otrocka.
Doma imava 21mesecev starega sina, ki je trenutno v fazi
trme, scipanja, ....
Tako, da sva v dvomih da bi nam uspelo z dvema.
Problem pa nastane tudi pri financah, sama sem brezposelna,
prihrankov, skozi mesec pridemo, partner je zaposlen
dobiva minimalno placo, a naju skrbi da bi bilo premalo za 4
clansko druzino.
Če je katera bila oz.je v taki situaciji bi prosila za kako informacijo
ker se enega otrocka si zares zelo zeliva!


Me pa se zanima kako je z tem :
- če bi mene vzeli na uvajanje za priblizno 3 mesece v sluzbo,
pogodbeno, in med tem casom ponovno zanosim,
mi pripada porodniska ali ne? ??

za enkrat bom ostala anonimna ker se ne zelim izpostavljati!
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Želiva si drugega otroka
4.5.2013 18:05:09   
Anonimen
Brez zamere, napisala bom kar si mislim, vidva bosta pa naredila itak po svoji pameti. Glede na to, da si še zelo mlada nimam pojma kam se vama tako mudi. Enega zdravega otroka že imata, ne mislim, da naj čakata še 10 let, ampak občutek imam, kot, da sta se odločila še za enega na vrat na nos - zdaj pa bi rada takoj še enega, kot, da greš v trgovino kupit sladoled, ker bi ga pač rada ... Razmislita, fizično bosta zmogla, nedvomno, finančno pa, no ja, sama vesta kako in kaj z eno minimalno plačo...


Mislim, da moraš biti zaposlena veliko več kot 3 mesece, da ti pripada porodniška, če bi bilo tako enostavno, bi vsi tako ali drugače (preko vez) imeli porodniške, žal pa ne gre tako. Predlagam, da se (če je možno) zaposliš za dalj časa in probaš potem vsaj porodniško dobit za tisto eno leto.

Vso srečo kakorkoli se bosta že odločila, ampak otrok kot vesta ni igrača, tako, da nikar na vrat na nos...

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Želiva si drugega otroka
4.5.2013 20:55:08   
annai
sama sem bila v podobni situaciji, prvo rodila pri 19, drugega pri 21....drugače pa drugi otrok....cotike že imaš, če dojiš tako ne rabiš ničesar, glede opreme, če je nimaš jo lahko dobiš za zelo malo denarja, verjetno imaš tudi starše, itd. no in otrok te potem ne stane nič...mislim da finančno to ni tako kot je bilo pri prvem...čist kamot gre..če si ga želite nevem zakaj ne...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Želiva si drugega otroka
4.5.2013 21:02:43   
Anonimen
Midva sva skoraj 10 let starejša od vaju, oba zaposlena, oba z višjo plačo kot tvoj partner, pa je bilo odločanje za drugega otroka (prvi je star dobro leto) zelo naporno. So bili argumenti za, so bili argumenti proti. Ampak v vajini situaciji se midva zelo verjetno ne bi odločila za še enega. Če nič drugega, je fino imeti normalno porodniško, za katero je treba biti zaposlen vsaj 12 mes.


(odgovor članu annai)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Želiva si drugega otroka
4.5.2013 21:28:22   
Anonimen
Zdravo,

pri meni so pretehtale zaenkrat finance, skupaj sva že deset let, jaz za nedoločen čas zaposlena, možu podaljšujejo pogodbo, on minimalno plačo, jaz pa nekje povprečno plačo. Imava še kredit za naslednjih 7 let, zaradi obnove stanovanja. In vem da želim otroku nudit več, enemu lahko nudim to kar želim, dvema bi težko. Razmislita, časa imata na pretek.

Je pa dejstvo da bi se jaz lažje odločila za še enega ko je bil prvi star 2 leti ne sedaj ko je 7... že zaradi razlike med njima. Je pa odvisno od posameznika kakšne standarde ima.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Želiva si drugega otroka
4.5.2013 23:09:12   
petea
Ker imam sama otroke z majhno starostno razliko, vidim da je to zanje super. Za starše pa seveda malo manj. ;)
Prav tako, ko pogledam nazaj, vidim, da smo pogosto preveč komplicirali ter da bi se z malo drugačnim pristopom dalo zlahka prihraniti veliko z bolj smotrnim nakupovanjem oblačil, igrač in pogosto nepotrebnih pripomočkov.

Veliko stvari se da ugodno dobiti rabljenih, a zelo dobro ohranjenih in uporabni. Marsikdo kaj podari, ker mu je škoda zavreči še uporabne stvari. Samo malo moramo spremeniti svoj pristop.

Trma otrok mine. Tudi ni nujno, da sta sorojenca po značaju ista. Je drugi lahko popolno nasprotje prvega. Če sta vsaj dva, se morata naučiti sodelovanja in prilagajanja. Večji, kot je prvi otrok, težje se je, po mojem, staršem odločiti še za enega ter ga 'spraviti iz plenic'.


Glede tega, koliko želimo nuditi otrokom: opažam, da si otroci želijo predvsem druženja, tako z drugimi otroci kot s starši, da si vzamejo čas za otroke in skupaj kaj počnejo. Na voljo je tudi vedno več razno raznih brezplačnih delavnic, dejavnosti, samo malo jih je potrebno poiskati.
Moj petletnik je bil ta teden čisto navdušen, ker smo si ogledali - veliko gradbišče.


Dva otroka ne predstavljata 2x stroškov enega otroka.


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Želiva si drugega otroka
5.5.2013 7:47:32   
hubi
Jaz se pa ne strinjam z zadnjim stavkom, da dva otroka ne pomenita dvojnih stroškov. user posted image

Oba je treba nahraniti, oba obleči (prej ali slej zmanjka otroških oblačil, sploh če sta par, kmalu ne moreš več uporabljati fantovskih oblačil), obutev za oba, postelja, plačilo vrtca, šole, dejavnosti ...

Tudi razne izjave, da se že stisneš v malem stanovanju, je na dolgi rok malo smešna. Dve male posteljice že stlačiš nekam, kmalu pa rabiš velike in vse potrebe konec koncev rastejo z otrokom.

Jaz sem mnenja, da se je za otroka treba odločati razumsko, ne samo s čustvi. Tudi določen standard je potreben, ker odrekanje vsemu povprek prej ali slej vodi v druga nesoglasja, ki se poznajo na družinskem življenju.

In ja, imaš tukaj en kup žensk z različnimi usodami, kako so dobile otroke, kako bi jih, kako jih ne morejo. S tem se ne moreš primerjati. Vsaka situacija je edinstvena, vsaka odločitev je enkratna in tisti, ki jo sprejme, mora z njo živeti.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Želiva si drugega otroka
5.5.2013 9:19:44   
Anonimen
Z glavo skozi zid riniti, je nespametno dejanje. Ne računaj na pomoč države, ker jo lahko čez noč ukinejo. Prav tako jaz ne bi računala na pomoč drugih - staršev npr. Če imaš otroke, bodi sposoben skrbet zanje. In ni res, da otrok nič ne stane. Kolikor je starejši, toliko so višji stroški. Z dojenčkom ni stroškov. Oz.so minimalni. In z eno plačo, se jaz tega ne bi šla... Kaj se ti tako mudi? Časa imaš ogromno!!

(odgovor članu hubi)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Želiva si drugega otroka
5.5.2013 14:35:24   
Anonimen
meni se zdi razmišljanje o še enem otroku ob samo eni in še to minimalni plači popolnoma neodgovorno. potem pa kažejo na tv zgodbe o družinah s šestimi otroki, starša pa oba brezposelna. delat otroke ni težko, vzdrževat jih pa je. zato pamet v roke punca, mlada si še dost in raj kako službo poiskat najprej. tudi jaz si močno želim otroka (prvega) in imava s fantom boljše finančno stanje pa bova še malo počakala, da mu bova potem lahko nudila vse kar potrebuje. nočeva pa živet na račun staršev in države.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Želiva si drugega otroka
5.5.2013 18:19:15   
Poka

IZVIRNO SPOROČILO: annai

sama sem bila v podobni situaciji, prvo rodila pri 19, drugega pri 21....drugače pa drugi otrok....cotike že imaš, če dojiš tako ne rabiš ničesar, glede opreme, če je nimaš jo lahko dobiš za zelo malo denarja, verjetno imaš tudi starše, itd. no in otrok te potem ne stane nič...mislim da finančno to ni tako kot je bilo pri prvem...čist kamot gre..če si ga želite nevem zakaj ne...

Mene pa tale izajva moti... Halo? Odrastite že...

Sicer pa zase vem, da če bi se tako zgodaj odločila za otroka, bi bila zdaj že tečna, stara, naveličana vsega... Odvisno kak tip si, da ne bi bila katera užaljena, to velja zame... Amapk toliko kot jaz potrebujem razgibano življenje, jih je malo... Če ne bi doživela nekaterih stvari, to zame ni življenje...

_____________________________

<a href="http://lilyslim.com/"><img src="http://sddf.lilyslim.com/0M3Cp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="LilySlim Diet days tickers" /></a>

(odgovor članu annai)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Želiva si drugega otroka
5.5.2013 18:32:51   
annai
in kk to da si se spotaknla ob to...starši so v vlko pomoč, predvsem ko je treba razvajat vnuke, ponavadi jim kupijo kaj itd. in tega ne more noben zanikat, drugače pa za malega čez mesec dam kvečjemu za plenice, ostalo mam, pa mu ne kupujem zato ker nebi mela denarja ampak se mi zdi bv če ima vse od sestrice, ostalo od bratranca... in kak problem je to...vsako leto so večji stroški ja ok, več otrok potrebuje in...no sej nebo večno brez službe...ali pač?

(odgovor članu Poka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Želiva si drugega otroka
6.5.2013 12:22:41   
tweety83
uf mislim da nikjer ni odločitev za drugega otroka mačji kašelj.... vsak otrok zahteva svoje...nekaj seveda dobiš,ampak na to se ne moreš zanašati,ker si ti tisti/a ki se je odločil za otroka,da ga boš vzgajal in skrbel zanj in ne vsi ostali okrog tebe...
vsaka stvar stane, od oblačil do opreme in hrane in vrtca itd.itd..... če imaš par je tudi zanimivo (pri nas je bila prva punca,potem fant) sama imam nekako dokaj rešeno glede oblačil (s sosedo si stvari izmenjujeva - tudi ona ima par) ko prerastemo imam dve redni odjemalki(ena za fanta,druga za punco) in potem poiščem na bolhi kaj lepega in ugodnega... potrebno je prilagajanje in odrekanje,sploh v današnjih časih,ko ni nič rožnato in samo od sebe....

naj pa omenim še tole - naša punca je bila stara 21mesecev,ko je dobila bratca in nam je bilo prav luštno....res je da je ta mali ves navihan in je bil 100% bolj naporen otrok kot punca....ampak nam je uspelo prebroditi vse to in danes se imamo fino (ta mali 1,5let, za večja 3,5 let).... in pa pri nas ni bilo nikakršne pomoči s strani babic in dedkov - ne glede vse opreme in ne glede varstva,tak da smo že od začetka sami za vse....je naporno a se splača....

tak da bosta morala sama sprejeti argumenta za in proti....želim vama vso srečo!!!!

(odgovor članu annai)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Želiva si drugega otroka
6.5.2013 13:08:54   
sazi
Kok ste jo vse napadle. Če imajo druge stvari, ki odnesejo večino financ ugodno urejene in če so skromni, zgleda, da lahko preživijo z eno minimalno plačo. Če pa lahko vse skupaj še malo "raztegnejo" morajo pa sami preračunat.

Torej, moje mnenje:
- če že zdaj vsak mesec komaj napraskate za najnujnejše, potem verjetno res ni najpametneje, kot so napisale nekatere "riniti z glavo skozi zid"
- če pa uspete mesec s tem dohodkom (in OD za otroka) preživeti in morda kaj dati na stran (zgolj za občutek, da vidite, da so še rezerve) in če nisi ravno dolgoročno nezaposljiva, potem bi se vajin plan morda izšel - kot že rečeno, prvih nekaj let se da poceni poštukati, kasneje pa res težje, ampak če bi lahko čez nekaj let (najkasneje) dobila službo, bi šlo

Te pa razumem, da želiš 2. otroka zdaj in ne čez 5 let. Tako sta sorojenca blizu po starosti, kar ima svoje prednosti. Gledam svoja 2, ki sta 3 leta narazen - super se razumeta in lepo tudi skupajk zaigrata (pa tudi spričkata, jezita, nagajata...), ampak koliko mi je zdaj lažje, kot pa ko je bil samo 1 - manj kompliciram, otroka pa imata tudi drug drugega

Porodniška ti ne priprada, če na dan nastopa porodniške nisi zaposlena. Je še ena varianta neke nižje porodničke, če bi imela v zadnjih treh letih (pred nastopom porodniške) 12 mesecev delovne dobe, ampak verjetno nimaš? Pripadal pa bi ti starševski dodatek (kot ti je verjetno že med 1. porodniško).

(odgovor članu tweety83)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Želiva si drugega otroka
6.5.2013 14:28:15   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: annai

sama sem bila v podobni situaciji, prvo rodila pri 19, drugega pri 21....drugače pa drugi otrok....cotike že imaš, če dojiš tako ne rabiš ničesar, glede opreme, če je nimaš jo lahko dobiš za zelo malo denarja, verjetno imaš tudi starše, itd. no in otrok te potem ne stane nič...mislim da finančno to ni tako kot je bilo pri prvem...čist kamot gre..če si ga želite nevem zakaj ne...


a ma nemoj? A res ... spomni me na to oz. kar avtorico teme, ko bosta oba otroka šoloobvezna, ko bo obema treba kupit šolske potrebščine, plačat kake izlete, ekskurzije in še marsikaj druga ... NIČ NI zastonj!

(odgovor članu annai)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Želiva si drugega otroka
6.5.2013 15:21:32   
annai
no okej. hvala lepa...midva sva v dveh letih veliko naredila na tem in se trudla da bi nekaj ustvarila...in sva... tko da mož super zasluži, mene pa tudi čaka služba ko bom konc porodniške. in hvala do takrat je še nekaj let ko bo šola na vrsti.. :) zdaj pa ne rabimo čist nič, pa nimamo malih stroškov čez mesec, tko da...govorimo o zdaj ne čez 5 let... mislim da se v petih letih marsikaj da, če misliš da bo srota čez pet let brez šihta in se ne bo dala co pol je vseeno ali ma otroka zdej al pa čez pet let. dej nehaj no. smo pa prej živeli samo z minimalno plačo, ki je včasih sploh ni blo v celoti in otr. dokladi, porodniško...in smo še vedno tu, vsi siti, oblečeni in zadovoljni.

< Sporočilo je popravil annai -- 6.5.2013 15:29:08 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Želiva si drugega otroka
6.5.2013 15:49:57   
Anonimen
no tukaj se strinjam z annai

imam dva fantka in sicer razlike 15 mesecev. do zdaj za drugega pobalinčka nisem skoraj nič zapravila, razen kake cotike ali kaj podobnega...sicer ne živimo slabo ampak je pa res...vso opremo imam, cotike imam, veliko tudi dobila, tako da na mesec za otroke ne zapravim veliko, cotike kopujem po večini rabljene, saj se lepe stvari da dobiti za par evrov. tako da punca, če želita potem imejta, mislim da velike finančne razlike ne bo, oz. se bo ta začela s šolo. do takrat je pa še dolga pot!

kaj pa naj rečejo tiste, ki dobijo dvojčke ali celo trojčke? user posted image

(odgovor članu annai)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Želiva si drugega otroka
25.5.2013 22:40:35   
Orchis
Pozdravljene!user posted image

Midva z dragim sva se odločila da ta mesec začneva počasi iti v akcijo za novega sončka.
Imava že eno 20 mesečno princesko.

Zelo se veselim, vendar me hkrati malo daje strah. Hčerka je zelo aktivna in navezana name, zato me skrbi da ji ne bi mogla dati dovolj pozornosti, ko bi bila dva. Je v središču pozornosti in ne vem kako bi prenesla dojenčka.
Ne bi je rada za nič prikrajšala, po drugi strani pa se mi zdi lepo da bi imela še kakega bratca ali sestrico da bi bila nekako vrstnika.user posted image


Potem me je malo strah poroda, čeprav je bil prvi porod zelo lep, pa vseeno... Bolečih popadkov se še vseeno spomnim, čeprav zdaj ko imam hčerkico bi šla za njo čez vse še 100 x če bi bilo treba in verjetno bi bilo pri naslednjem tudi tako...ahhh strah strah

user posted image
Vas je bilo ostale mamice tudi kaj strah ko ste se odločale za 2. otroka?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Želiva si drugega otroka
26.5.2013 10:54:40   
Dorotheia
Jaz se v taki finančni situaciji in ob dejstvu, da enega otroka že imam, ne bi tako hitro odločila za novo bebo.
Ampak, ljudje smo različni. Mene bi preveč skrbelo, kako bi samo ob eni plači shajali, sploh potem, ko otroci malo odrastejo, gredo v šolo itd. (Glede na to, da bo kriza s službami samo še večja in ne manjša).


(odgovor članu Orchis)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Želiva si drugega otroka
26.5.2013 11:16:11   
josephine27
V tvoji stuaciji bi verjetno še počakala. Razen, če ne bi bila želja po drugem tako zelo zelo močna ampak potem tega sigurno ne bi spraševala na forumu. Mlada si še. Po eni strani te skrbi kako boš sfolgala oba. Če bi prišlo nenačrtovano sem prepričana da bi ju in da bi tudi z eno minimalno plačo prišli skoz. Če bi bila na tvojem mestu bi se zdaj raje aktivno vrgla v iskanje službe in z otrokom še par let počakala.

_____________________________



(odgovor članu Dorotheia)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Želiva si drugega otroka
27.5.2013 10:45:30   
ronja
Anonimna, odvisno od tega, kako zdaj pridete skozi. Če glih komaj seštukate mesec z mesecem, potem počakajta; če ne drugega, bosta bolj mirna. Če imata na mesec še vsaj 50€ rezerve, (še boljše pa recimo 100€ rezerve potem si lahko po moje čisto mirna), potem pa je po moje ni problem. Drugi dojenček res veliko manj stane - kupiš še kako oblekico včasih, če sta rojena v drugih sezonah ali pa če sta različnih spolov, vendar se to da precej poštukat s podarjenimi cotkami (za malega recimo nisem še nobene kupila).

Kakšna stvar se vmes razbije ali uniči, pa moraš kupit novo, pa recimo ko bo prerasla lupinico, boste morali kupit še en avtosedež, ker tavelika verjetno še ne bo prerasla svojega.
Sprotni stroški so v glavnem plenice, kremice, krpice, kakšna otroška hrana, če te stvari uporabljaš. Nekaj vseeno nanese (plenice recimo če jih porabiš 8/dan (na začetku lahko gre še več), nanese to cca 36-40€/mesec, pa prištej še krpice in kremo, fiziološko, na začetku kupiš še mandljevo olje, glavniček za temenca, mogoče aspirator za smrkeljčke, če ga velika še uporablja (to dvoje je fajn, da ma vsak otrok svojega), male zadeve, samo se nabere... Zato pravim, da je fajn imet cca 50€ rezerve - otrok ne bo stal toliko, je pa v to potem všteto še če greste na morje kak dodatek za plačilo itd... Saj dojenčkom večinoma niti ni treba nič plačat, se pa vedno najdejo kake izjeme, kjer pa je treba.

Predno se katera vtakne: da se brez vsega tega, kristalno mi je jasno, imela sem tamale brez plenic, fiziološko zdaj kuham sama, kremice sem tudi sama delala... Vendar: za dojenčka sem fiziološko vseeno kupila, da je sterilna tista mala količina in vedno pri roki. Večina ljudi vseeno uporablja plenice. Nekatere še dodajajo ali sploh ne morejo dojit in tam stroški za hrano hitro letijo v nebo. Mene mali (tretji) ni stal skoraj nič - obleke sem večinoma imela še od punc, nekaj sem jih dobila, dojim ga, tako da nisva potrebovala adaptiranega mleka, hrano sem sama kuhala, tako da nismo rabili kašic, plenic nisem uporabljala do mesec pred vrtcem, da se jih je navadil, s tem ni bilo treba krem itd... Tako da ja - zanj sem res zapravila 24€, če se ne motim. Razbili smo banjico, pa kupila sem mu seveda sveže mandljevo olje, fiziološko itd... Vem, da se da, vem pa tudi, da je to izjema, ne pravilo...

Vseeno pa pride kdaj še kak neplaniran strošek: mali je na dopustu zbolel in smo morali kupit inhalator - zadeva sploh ni poceni, dojenček pa še ne more drugače vpihnit aerosola. Takrat je pa fajn met tistih 50€ rezerve, da ti ni problem kupit tega za otroka. Pri nas bi to mogoče dobila zastonj, vendar vrnejo ti pa ne (sem dala vlogo, vrnejo samo denar za zdravilo). Ti pa tudi tu zdravniki kdaj svetujejo kako plačljivo stvar: ali kremo za kake izpuščaje, ali operil za ušesa, posebno drago (in res ful boljšo) flaško za nosek spirat, parafinsko olje, ma, maš teh reči. In je fajn, da takrat lahko to kupiš in ne gledaš, od kod boš zdaj to vzel. Zato je nekaj rezerve fajn met. Naše zdravstvo bo namreč vedno manj stvari krilo in je fajn met malo rezerve za take primere. Ker vse te reči so pa drage!
Vem, lahko se zgodi katastrofa in toliko skoraj nihče nima našparano, da bi kupil invalidski voziček, itd... A teh primerov je hvalabogu malo, na vse pač ne moremo bit pripravljeni. Male neprijetnosti se pa zgodijo praktično vsakemu otroku in takrat je fajn met za tisto, kar bi mu pomagalo. Če se opeče, se dobi dermatitis, če rabi aerosole, itd... to je pa pogosto.

Orhis, mene sicer ni bilo strah poroda, vendar je to precej pogosto. Vseeno je to en dan in da zaradi enega dneva ne bi imela otroka, če si ga želiš, nima smisla, ne?;)
Hčerka je zelo aktivna in navezana name, zato me skrbi da ji ne bi mogla dati dovolj pozornosti, ko bi bila dva.

En čas gotovo ne - ker nimamo neomejeno energije. Vendar to traja samo kratek čas in otroci kmalu ugotovijo, da te je še vedno dovolj za vse:). Poleg tega dobijo potem precej pozornosti od sestric/bratcev, kar ni isto kot mama, vendar tudi šteje (včasih še več).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Orchis)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Želiva si drugega otroka
27.5.2013 10:58:44   
ronja
Se pa strinjam s peteo, 2 predšolska otroka staneta manj kot 2x stroški prvega. Vrtec za 2. je 30% cene, pojejo še ne toooliko, oprema je ista,... Je pa treba računat, da bojo sčasoma stroški večji, pridejo interesne dejavnosti, šola, izleti, vstopnine so za predšolske zastonj, za šolske polovične,... se nabere, če jih hočeš kam peljat... Tako da ima hubi tudi point - drugi otrok sicer tudi v šoli stane malo manj kot prvi, ker lahko recimo razne športne rekvizite dobi od prvega, ko jih ta preraste, je pa ta razlika vedno manjša. In recimo komot se zgodi, da so otroci, čeprav različno stari, enako veliki. Po moje bojo čez par let meli vsi trije enako velike noge in bova kupovala 3je enako velike čevlje:D.

Vendar po moje noben ne-po-svoji-želji-brezposelen ne računa,d a bo brezposeln še čez par let...Razumem, da računa, da bo do šole že imela službo in oba verjetno več kot minimalno plačo...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Želiva si drugega otroka
27.5.2013 10:59:44   
Tippi
Jaz bom rekla takole. Res sta še mlada, in se vama nikamor ne mudi, zato lahko mirno počakata še leto, dve, tri, v tem času se bodo stvari izkristalizirale.

Če pa pogledam na odločitev še za enega otroka pri drugih okoliščinah, četudi bi bila brez službe, recimo leta, pa sploh ne bi razmišljala, da ali ne. bi se za otroka odločila.

Mimogrede, otroc vedno stanejo, pa naj bo kratkohlačnik, pubertetnik ali pa odrasel z otroci (vnuki so menda nekaj najlepšega) user posted image

Sicer pa sama še vedno in zelo rada ponovim. Mislim, da si večina finančno lahko privošči dva, tri, štiri otroke (brez luksuziranja), večji problem pač vidim v pomanjkanju prostega časa in časa, ki ga z otrokkom preživiš. Oblečeš in nahraniš jih že, ampak z njimi se je treba špilat, jih vzgajat. jap, čas, to je pa tisto, kar primanjkuje večini. na žalost.

< Sporočilo je popravil Tippi -- 27.5.2013 11:00:48 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Želiva si drugega otroka
27.5.2013 11:27:48   
ronja
Mislim, da si večina finančno lahko privošči dva, tri, štiri otroke (brez luksuziranja)

No, z enim minimalcem verjetno ipak ne bi bilo lahko vzdrževat 3 ali 4 šoloobvezne otroke... Čas pa - zaenkrat je brez službe, torej tega ji verjetno ne primanjkuje... Meni se zdi, da bi folgala 4 otroke, niesm pa ziher, da bi 4im lahko nudila vse njihove dejavnosti... recimo 100€/mesec pravijo, da je šola, še 1x toliko znajo bit dejavnosti (če ma recimo 2 kasneje to ni veliko) - tore 200x4=800 + hrana + stroški večjega stanovanja so večji,... pride hitro ful... za več kot 2 povprečni plači...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Želiva si drugega otroka
27.5.2013 11:34:36   
Tippi
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Mislim, da si večina finančno lahko privošči dva, tri, štiri otroke (brez luksuziranja)

No, z enim minimalcem verjetno ipak ne bi bilo lahko vzdrževat 3 ali 4 šoloobvezne otroke... Čas pa - zaenkrat je brez službe, torej tega ji verjetno ne primanjkuje... Meni se zdi, da bi folgala 4 otroke, niesm pa ziher, da bi 4im lahko nudila vse njihove dejavnosti... recimo 100€/mesec pravijo, da je šola, še 1x toliko znajo bit dejavnosti (če ma recimo 2 kasneje to ni veliko) - tore 200_x_4=800 + hrana + stroški večjega stanovanja so večji,... pride hitro ful... za več kot 2 povprečni plači...


Glej, mogoče sem res malo posplošila (vzamem nazaj), ampak point napisanega je drugje. želela sem povedat, da če vzamemo takole povprečje, da bi večina kar solidno sfolgala s financami, z dvemi, tremi otroci, da pa je preživeti čas z otroci (v tej isti družini), večji problem.

< Sporočilo je popravil Tippi -- 27.5.2013 11:35:40 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Želiva si drugega otroka
27.5.2013 12:09:01   
ronja
Point podpišem. Spotaknila sem se ob une 3 ali 4 otroke, ki bi jih vsak komot preživljal in jim nudil vse, kar rabijo... ker dejansko so navadno pri teh večjih številih otrok finance en glavnih razlogov proti... In ker ko dejansko računaš, prideš do kar velikih cifer. Pri 3 otrocih rabiš enoprostorca oz. dovolj velik avto in to takega, ki ma tudi na sredini 3 točkovno zapenjanje, če jih češ vse 3 met v avtosedežih, da so bolj varni (tu zame ni debate). Takih avtomobilov večinoma nimamo že od prej, torej moramo takega kupit (midva sva na to, ad bova mela še 1 računala že prej, ko sva komaj dobila tadrugo in sva morala zamenjat avto, ker je prejšnji crknil - in sva že takrat kupila tak avto, čeprav se je to vsem zdelo trapasto, da razmišljava o tem, da bo za 3 otroke, češ, kaj pa veš, kako bo - ja, kako pa naj bo, če si želiva met 3 in nimava glih problemov jih dobit...?)
Pri 4ih rabiš že kombi, ker normalni avti nimajo 6ih sedežev... Ko so v puberteti rabiš 2 hladilnika ali pa hodit vsake 2 dni v trgovino, ker pač ogromno požrejo:D. Veliko otrok si želi svojo sobo - če jih imaš več, pa tudi če nimajo svoje sobe, rabiš večje stanovanje, pride večji račun za ogrevanje, več elektrike, več vode, vsega... Tega včasih ljudje ne vidijo, ko so otroci še mali in ne zgleda, ker jih lahko stisneš skup in itak ves čas gravitirajo skup. Že samo pralnih strojev gre več in nonstop delajo, če maš več otrok. Ker umažejo pač trije več kot 3x več kot eden (svoje naredijo interakcije - če se en umaže, bo ziher umazal še ostale:D),...

Predvsem pa so problem dejavnosti: predšolske lahko sam vse učiš, ker večinoma vse znamo vsaj tako dobro kot predšolski otrok - in s tem jim damo tudi čas;). Vendar te verjetno na svojem področju zanimanja hitro prešišajo in tudi sicer si želijo verjetno kasneje tudi drugih izušenj, da jih uči nekdo, ki to bolj obvlada kot mama... in takrat je fajn, da jim to lahko omogočiš. Ne mislim luksuza v materialnem smislu, raznih guccijev,itd... ampak da jim lahko omogočimo recimo glasbeno šolo ali pa plesne ali telovadbo ali kak šport, tabornjike, likovni tečaj, skavte, ma, karkolipač ga/jo veseli. In ko te stroške zmnožiš z več otroki, se nabere. Dejansko pride ven čisto konkretna številka, ki precej presega eno povprečno plačo (ne me vprašat, kako vem, sva že računala enkrat:D)... In potem maš še položnice in hrano - ki so tudi večji pri 4ih pubertetnikih... in moraš met skoraj nadpovprečni plači ali pa precej prihrankov, da gre. Pa računaj, da maš pri 4ih že kar šanse, da bo vsaj en v nečem, kar ga veseli, res dober in moraš potem računat razna izpopolnjevanja, tekmovanja (ne moreš otroku rečt, da ne more it, ker nimaš za prijavnino in pot...) pač fajn je met malo rezerve... ko so mali, je lahko rezerva manjša, ko so večji pa rajši malo večja...

Za preživet bi verjetno res vsi imeli, če se malo znajdeta starša... Vendar je vedno hudo slišat, ko so starejši otroci včasih jezni, da je za še enega otroka, ni pa za njihove interese... Mi smo bili trije in sem vedno lahko hodila v glasbeno, recimo. Ni me motilo, kaj imam materialno, ni mi bilo važno, kake firme nosijo sošolke,... to lahko otroku razložiš in ne boli. če pa ne bi mogla delat tega, kar me zanima, bi bila pa nesrečna... zato bi to rada nudila tudi svojim...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Naravna zaščita pred soncem
Nekatera osnovna olja imajo lasten zaščitni UV faktor. Z uporabo izbranih eteričnih olj si lahko pripravite lastno mešan...
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?