|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   1 leto in ne plazi
10.6.2011 11:37:33   
prizma
Kot povedano že v naslovu in me je začelo skrbeti. Hčerka se pri 6 mesecih ni obračala in zato sva dobile napotnico za razvojno ambulanto, kjer je bila na vrsti pri 8 mesecih. Ugotovitev - hipotonija.

Najprej nas ni hotela dati na fizioterapijo, ker naj ne bi bilo kritično, ampak sem malo "pritisnila" in dobila napotnico. No, takoj po prvih vajah se je začela obračati in potem vsedati preko boka. Zato smo začeli "samo" z vajami da je na vseh štirih in se gunca, pa krepiti roke in trebušne mišice.
Vendar se nikamor ne premakne. Iz sedečega položaja gre skoraj na vse 4, ampak ji noga nekako ostane zadaj. Iz ležečega pa ni šans, da bi se dvignila - če jo postavljam jaz ali fizioterapevta, pa itak ves čas tuli zraven. Premika se po riti, ne kaže nobenega zanimanja da bi se postavljala na noge, če jo primem, se postavlja na prste (to zdaj vadimo po navodilih fizioterapevtke), v glavnem...  ni mi važno kdaj bo shodila, ampak me samo skrbi, da ne bi bilo kaj "bolj resnega" narobe z njo.

Sicer smo imeli v razvojni še eno kontrolo, kjer naj bi bilo vse OK, pač malo počasnejša groba motorika in navodilo, da obiskujemo fizioterapijo in pridemo na kontrolo, ko bo dobro hodila. Pri porodu je bilo tudi brez komplikacij.

Prosim za vaše izkušnje :)

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: 1 leto in ne plazi
10.6.2011 11:50:27   
Katy78
Ko je otrok na vseh 4 in se gunca, potem navadno hitro skobaca, vsaj pri nas je bilo tako. Ampak, če prav razumem, ste s punčko to vadili pri fizioterapvtki, sama pa se v ta položaj ne spravi? Drugače je pa tako, da vsi otroci ne kobacajo preden shodijo in nekje do 17. meseca naj bi shodila večina otrok, tako da imate še nekaj časa. Če še vedno hodite na fizioterapijo, potem ste v dobrih rokah, lahko pa še vedno poiščeš drugo mnenje pri kakšni drugi fizioterapevtki.

Omenjaš, da jo po navodilih fizioterapevta primeš, da se dvigne na prste - a lahko to malo bolj opišeš? Ker fizioterapevti vedno ponavljajo eno in isto - da se otroka pusti, da se sam postavi na noge in se ga ne vodi za roke, poleg tega pa postavljanje oz. hoja po prstkih ni v redu. Ampak, kot rečeno, nisi preveč natančno opisala, kako točno to izvajate, pa tudi fizioterapevtka naj bi že vedela kaj je prav.

(odgovor članu prizma)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: 1 leto in ne plazi
10.6.2011 11:57:03   
mišk
No, jst te lahko potolažim.user posted image  Naša gospodična je začela puzati po ritki pri desetih mesecih, kobacat po štirih pri 18 mesecih, pri 19 mesecih pa je shodila. Ja, ful pozno. Sej so nas pošiljali na raznorazne preiskave, a ni bilo razen hipotonije nič hujšega-

Pri 13. mesecih se je prvič vsedla iz ležečega položaja, mislim da pri 15-ih pa ob opori postavila na noge...

Isto smo hodile v RA, a tam sploh ni hotela sodelovat, drla se je kot user posted image  celo terapijo!

Je bla pa res faca, ko je tako šibala po ritki.user posted image  Folk jo je samo gledal...

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: 1 leto in ne plazi
10.6.2011 12:25:59   
mateyka
naša ni nikoli pasla krav, ni se hotela obračat, niti plazit, ni se pustila prijet za roko (preden je shodila), šibat po vseh štirih je začela pozno po prvem letu (prej po riti) in ves ta čas je njena najljubša hoja - hoja po prstih. še zdaj pri štirih fulkrat po prstih okol šiba. se zezamo, da ji ne bo treba vadit za štikle user posted image ko je shodila je pa v 14 dneh našišala v teku une, ki so shodili pol leta prej. najhitrejša tekačica v skupini in ful rada teče, pleza ko profesionalec. ni da ni. hočem rečt, bila je kar precej od povprečja, pa je vse bp - nauk bi lahko bil: bodi potrpežljiva in ji daj čas user posted image

(odgovor članu mišk)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: 1 leto in ne plazi
10.6.2011 12:47:47   
prizma
Pri nas je tako kot pri mišk in mateyki- sta me potolažile:)
Katy - malo čudno sem napisala - pri fizioterapevtki (in doma) vadimo, da bo sploh dobila občutek za noge - če jo postaviš na noge, se sama postavi na prste (kot je napisala Mateyka) - mi sedaj vadimo, da stoji na celih podplatih (seveda ne na svoji teži). Se pa sama ne postavi na vse 4, zato vadimo tudi to - manjka čisto malo, ampak to manjka že skoraj 2 meseca - ko ji pomagam, pa jok in dretje.... ker obračanje in vsedanje je osvojila takoj po vajah, zdaj pa nič...

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: 1 leto in ne plazi
10.6.2011 16:13:33   
mateyka
prizma, to zato ker NOČE user posted image
šele ko je shodila in začela tečt, se je sprijaznila, da ne more skoz po prstih - in zdaj kombinira user posted image

(odgovor članu prizma)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: 1 leto in ne plazi
10.6.2011 17:22:38   
SaaS
Moj prvi sin je bil podoben.

Kravic ni maral pasti, zato jih skoraj ni. Vsedel se je pri 8m. Plazil in kobacal se ni nikoli, niti ni poskusil, niti ga nisem silila, niti ga na ft terapevt ni učil... Pri 14 mesecih se je začel ob opori vleči na noge in se končno uspel postavit. Pri 17m pa je kar naenkrat lepega dne shodil. Tudi hodit ga nisem silila, ne učila, niti nisva hodila kaj dosti, tako da bi me držal za roke.. Premikal se je pa sede, eno nogo iztegnjeno naprej, eno spodvito. Hiter je bil, da si mislit ne moreš user posted image .

En večer pa se je spustil stola in naredil tri korakeuser posted image . Ko je videl, da sva z možem čisto navdušena, je začel ponavljati. Naslednji dan je malo povečal razdaljio, potem pa lahko rečem, da je hodil normalno. Ni se spotikal, ni padal kaj dosti. Šel je na ziher, čakal do zadnjega, da bo res siguren..

V razvojni so rekli da je hipoton, da je razvoj le počasen, ni pa nič narobe. Na kontrolo naju ni nikoli naročila. Hodila sva sicer na FT, dokler ni shodil. Tam smo delali razne vaje, ki sva jih morala potem delati tudi doma. Kot sem že napisala, ga terapevt ni nikoli "učil" plaziti ali hoditi. Le določene vaje smo delali, da je razvil mišice, ki so potrebne pri teh gibih, pri hoji.

Jaz mislim, da ne skrbeti. Če so v razvojni rekli, da ni nič narobe, potem nimaš kaj kot da pridno telovadite... Boš videl, na lepem te bo presenetil user posted image .

< Sporočilo je popravil SaaS -- 10.6.2011 17:25:50 >

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: 1 leto in ne plazi
10.6.2011 20:42:52   
prizma
Mateyka, to je že v razvojni rekla, da je hipotona + zaj... (tako se je izrazila, jauser posted image ) karakter user posted image  Mogoče pa res noče, ha ha...
SaaS, hvala, take izkušnje drugih mi res pomagajo, da se ne oziram (saj se ne, ker vem da niso vsi po "reglcih", ampak včasih se pa vprašaš - kaj pa če) na kake komentarje, tistih ki so povsem iz sebe ko povem da še kobaca ne, kaj šele hodi.

(odgovor članu SaaS)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: 1 leto in ne plazi
10.6.2011 20:48:18   
Doll
Imam 2 otroka,nobeden ni plazil

(odgovor članu prizma)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   [Brisano sporočilo]
10.6.2011 21:19:56   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: 1 leto in ne plazi
12.6.2011 13:48:05   
m_o_i
nc sekirat-mi2 sva od prvega meseca na FTH zaradi povecanega misicnega tonusa. star je(iiiiiii, vceraj je blouser posted image ) 13 mesecev: kaj je plazenje ne ve, vsedel se je iz lezecega polozaja pri 11m1d(full sem si zapomnla),tisti misicni tonus je postal neopazen...
je pa tudi terapevtka opazla, da je len za popeezdit. oz. takole:ce nekdo drug(ona ali jaz) zeliva, da se postavi tako, se bo on drugace-pa se tulit ne bo pozabiluser posted image
premika se tak, da se okol svoje osi vrti na riti. ce je stvar se vedno predalec-si najde kaj drugega(pa cetudi kr svoje rokice).
na noge bi se postavljal-ampak ja, ena nogica ostane spodvita, drugo pa trdno stegnjeno nekak na stran da-kot da bi spago delal...

jaz sem ze pred x meseci rekla, da do sole bo ze shodu-in se ne obremenjujem prevecuser posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: 1 leto in ne plazi
14.6.2011 9:05:39   
prizma
M_o_i, naša je čist istauser posted image  
V bistvu me je preplašla tudi fizioterapevtka, ker je začela z vprašanji, če mala kaj govori, če se sploh odziva na okolico, npr. če se ji kdo približa, če vzpostavlja kontakt, s čim se doma igra... itd... ker pri njej ves čas tuli - od takrat ko jo zagleda, do takrat ko zapustimo prostor in itak nima predstave kakšna je v resnici (ne joka skoraj nič, nasmejana, "zgovorna"...)

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: 1 leto in ne plazi
14.6.2011 13:24:40   
mišk
Joj, pri nas so bila tudi takšna sumničava vprašanja s strani zdravniškega osebja: če se zelo slini, če imamo v družini kakšno mišično bolezen, če razume kaj ji govorimo, če se ji zaleta kadar je...user posted image  V glavnem, pol so nas dvakrat poslali na nevroliški oddelek pediatrične klinike, kjer so ji delali EMG-je, razne krvne in urinske preiskave,... Me je blo že kar pošteno strah ka je zdej to!! Sumili so na kakšno mišično distrofijo/atrofijo, glede na to, da je šel do samostojnega sedenja razvoj kot po reglcih, naprej se je pa ustavlo.

HB ni bilo nič, ima pa bolj elastične sklepe (hiperlaksne) in hipotonijo. Sedaj je stara 2 leti, pa je čisto lepo ujela vrstnike v grobi motoriki.user posted image

(odgovor članu prizma)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: 1 leto in ne plazi
15.6.2011 21:10:56   
m_o_i
no, takole:
vceraj sva sla na FTH in sva s terapevtko samo gledali, ce to ni slucajno kaki drug otrok! sodeloval je tak, da je podaljsala na 60 min(drugace traja ura 45 min), vidla sem stvari, ki jih se nisem-poskusi kobacanja(sicer ga ena nogica se jezi, ker ostaja zadaj), pri klecanju guganje naprej-nazaj...
ocke mi je ven vrglo!
niti se ni razjezil, ko mu je terapevtka "pomagala"(drugace je vedno znorel in se razjokal); se dudo ji je htel datuser posted image

kot da bi nekdo pritisnil na nek gumbuser posted image

in za posladek: danes je priplazil(vojasko) iz dnevne sobe v kuhinjo, kar se jaz nisem vidla, da bi sploh POSKUSAL oz. pokazal namen, da si to zeli... do vceraj sem vidla samo vrtenje okol svoje osi na riti in seganje po igracah s sedecega polozaja.

hja, zdaj je prisel njegov cas user posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu mišk)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: 1 leto in ne plazi
16.6.2011 8:40:05   
prizma
m_o_i user posted image user posted image . Pri nas poskusi so, ampak ji isto noga ostaja zadaj. Se pa zdaj premika po riti vsepovsod, tako da je vsaj malo mobilna. Tuli pa še vedno tako kot bi jo iz kože dajal, ko ji hočemo pomagati na vse štiri. Mogoče pa rabi še kakšen mesec (vidim po podpisu, da sta točno 1 m razlikeuser posted image )

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: 1 leto in ne plazi
16.6.2011 12:48:49   
m_o_i
jaaaaaaaaa, samo casu daj cas-in verjemi, da se vse zgodi ob pravem casu in na pravem mestuuser posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu prizma)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?