|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Adaptirano mleko po 1 letu
19.2.2014 20:56:38   
kaaajch
Pozdravljene mamice,

sem mamica 10. mesečnega fantka, ki zelo lepo napreduje.
Zelo rad pije AM in mu ga nameravam dajati čim dlje, zaradi vitaminov in železa (pediatrinja nas non stop pošilja v laboratorij, ker sumi pomanjkanje železa...zaenkrat je še ok, smo pa na spodnji meji).
Njegova prehrana je raznovrstna, zelo rad je. Čez dan ima 3 goste obroke (2 malici in kosilo). Zjutraj in zvečer (včasih še celo 1x ponoči, če je lačen) najraje popije po flaški AM (torej dobi 2x - 3x na dan po 250ml mleka).
Nekatere prijateljice me obsojajo, da ga z adaptiranim mlekom samo razvajam in da bi mu že davno morala dati navadno kravje mleko iz tetrapaka za pit (nimam možnosti dobiti mleka pri kakšnem kmetu, na mlekomatu pa raje ne bi) namesto da mu dajem "to kemijo".
Finančno si kupovanje AM lahko privoščimo in mi ni težko dati malo več denarja samo da bo otrok rad pil in da bo dovolj železa v krvi (kravje mleko namreč ne vsebuje dovolj železa - vsaj tako sem prebrala).
Mislite, da je smiselno dajati AM najbolj v ta namen, da bi dobil čim več vitaminov in železa in do kdaj je to smiselno?
Priporočila pediatrov so namreč zelo različna, nekateri priporočajo do 1 leta, drugi do 18. meseca, ko pa smo bili pri pediatru na Hrvaškem (nekaj časa smo živeli tam) pa nam je pediatrinja na prvem pregledu priporočala uporabo adaptiranega mleka do 3. leta starosti (če si seveda to lahko privoščimo).

Zanima me še vaše mnenje ;)

Hvala za odgovore ;)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
19.2.2014 21:16:05   
emma83
Ce si lahko privoscite, zakaj pa ne? Nas je pil AM nekako do 15. meseca, potem smo presaltali na nehomogenizirano mleko.

(odgovor članu kaaajch)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
19.2.2014 21:22:54   
leilla
kaaajch tudi naši dve imata enak "ritem" prehranjevanja kot tvoj. Stari sta pa 11 mesecev. Jaz jima zjutraj in
zvečer pripravim flaško z AM, čez dan pa za ostale obroke, kjer uporabljam mleko uporabim nehomogenizirano mleko.
Imam pa namen kmalu zjutraj flaško zamenjati za npr. nek mlečni obrok ali flaška in nekaj še zraven, ker po popiti flaški
še nekaj rade zraven pojesta - kruh ponavadi. Večerna flaška bo pa ostala pred spanjem - do kakega leta in pol sigurno,
potem pa bomo videli kako in kaj. Takrat bosta tudi šle v vrtec in bomo videli kako bo to vplivalo na vse skupaj (predvsem
jutranji obrok), zvečer pred spanjem pa lahko komot dobita flaško.
Imamo pa drug teden pregled pri pediatrinji za 1. leto in bom povprašala kako in kaj.

LP

(odgovor članu emma83)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
20.2.2014 12:01:11   
tashq
jaz bi rada samo to dodala:
nisem prepričana,da bo AM reševal vaše probleme z železom.niti katero drugo mleko.
slabokrvnim ljudem priporočajo izboljšanje prehrane in omejevanje mlečnih izdelkov,ker zavirajo absorpcijo železa.vitamin C pa pospeši absorpcijo,zato dajo tablete/sirup in striktno rečejo naj se poplakne s pomarančnim sokom(ali podobno),ne z mlekom.
ne razumi me narobe:seveda daj svojemu otroku mleko,ampak če mu daješ AM le zato,da se mu bo povečalo železo...ne verjamem,da bo pomagalo...

(odgovor članu leilla)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
20.2.2014 12:20:43   
ursonok
Pri nas so vsi trije po enem letu prešli na riževo/ovseno mleko, kravjega ne pijejo. In so zdravi, splo v primerjavi z njihovimi vrstniki :)

Železo
pediatrinja bi lahko vedela, da mleko zavira (!) absorbcijo železa. Če jemo kaj, kar vsebuje železo - pesa, špinača, meso, oreški itd itd, zraven nikoli ne smemo jesti nič mlečnega, sicer zadeva ne bo imela učinka.
Otroci ki ne pijejo nobenega mleka in ne jedo mlečnih stvari, imajo manj težav z anemijo kot njihovi "mlečni" vrstniki. Vse te reklame glede mleka, pa kako je ono nujno potrebno itd itd., so čista ideologija - mleko je pač treba prodati, ker se ga toliko pridela. Je pa mleko iz trgovine, pasterizirano in homogenizirano, navadna svinjarija, ki človeku naredi več škode kot koristi. Kalcij, ki ga vsebuje mleko, se zelo slabo absorbira, tako da zaradi kalcija se mleka ne splača piti.
A o tem ti zdravniki ne bodo govorili. Najverjetneje še sami ne vedo.

Če vztrajaš na tem, da mora otrok piti mleko, je bolje AM kot pa kravje iz trgovine. Morda lahko poskusiš tudi s kozjim, ekološkim. Ali pa AM kozje mleko - od firme Holle (po enem letu).

Glede krvi naj te ne skrbi - vsi otroci imajo malo nižji hemoglobin, saj so otroci. Tiste norme so norme za odrasle.

Zakaj sploh kontroliraš železo? Je otrok apatičen? Skoz bolan? Praviš, da se lepo razvija. Če je res tako, ne vidim potrebe po stalni kontroli.

(odgovor članu tashq)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
20.2.2014 12:21:56   
ursonok
Pomota: prva dva sta po enem letu prešla na riževo mleko, treja še ni tako daleč :) Bo pa tudi, ko bomo ukinili flaško, pila samo rastlinsko mleko.

(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
20.2.2014 12:28:24   
kaaajch
Pediatrinja nas stalno pošilja v laboratorij, da kontroliramo, ker je baje že imel na prvi kontroli premalo železa pa se je potem malo popravilo. Tak da ne forsiram kontrole jaz ampak pediatrinja.

(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
20.2.2014 14:39:36   
katniss
Tale z AM po prvem letu je cisti industrijski nateg. Raznovrstna prehrana je dovolj, da otrok dobi vse kar bi naj tale specialne formule imele...
Ce znas anglesko, tale clanek lepo povzame, kaksna svinjarija je tole.
http://qz.com/171410/breastfeeding-is-winning-so-companies-are-pushing-toddler-milk-to-create-little-geniuses/

In ne, ne mislim zdaj rect, da bi mogla dojit, ampak zelim preprosto povedati, da so tale mleka za otroke (ne govorim o AM kot prehrani dojencka, ki to potrebuje ampak pri otroku, ki ze je in pije vse ostalo) totalni nateg.

Pri nas 11mesecnik pije moje mleko, kasice pripravljam na osnovi rastlinskih mlek (ovseno, rizevo..), tudi meni osebno le ta bolj ustrezajo.

(odgovor članu kaaajch)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
20.2.2014 14:42:04   
saragr
Podpis pod Ursonok; ne vem zakaj vsi povezujejo mleko in zdravje in otroke. Starejši mleka sploh ne mara, od mlečnih izdelkov je samo domače kislo mleko in je ( da potrkam ) zdrav in odporen. Mlajši še vedno pije adaptirano mleko ( ker mu iz tetrapaka in domače pač ni dobro) in je star skoraj 2 leti. Dajala mu ga bom pa tako dolgo, kolikor dolgo bo flaška potrebna za uspavanje. In ja, tudi meni vsi solijo pamet naj mu že neham dajati ta prah, a ne bom, dokler otrok ne bo sam pripravljen, da se mu odpove.

(odgovor članu kaaajch)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   [Brisano sporočilo]
21.2.2014 9:04:55   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu emma83)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 10:42:36   
kaaajch
Kravljega mleka drugače ne mara, le v čokolinu in pa ko mu zmešam v hrano (pire, špinača). AM ma pa izredno rad.
Stalno nas pošilja preverjat ker je ful bledoličen (no sicer sem jaz tudi) pa se ji ne da rečt da ni nujno da je zaradi železa...čeprav smo res konstantno na spodnji meji.
Ma dajala mu bom AM, dokler bo hotel (škodit mu ne more) - če je ponoči lačen tako dolgo protestira dokler ne dobi mleka v flašo - v takih primerih duda in čaj ne pomagata :D če mu hočem čaj dat mi reče: ne ne user posted image
Mi smo pa živeli v Osijeku, mož je od tam - nazaj v SLO smo pa prišli zaradi službe (je tukaj boljšo našel).

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 14:17:17   
Mamaja
Sedanje smernice odsvetujejo pitje kravjega mleka (kot samostojni obrok) do dopolnjenega enega leta, tako da je zdaj AM za tvojega otroka primernejše. Lahko nadaljuješ tudi kasneje, če je otroku všeč, kakšne posebne koristi pa od tega ne bo, razen da ga boš pocrkljala.

Se pa strinjam s tashq in drugimi, da AM ni rešitev za težave z železom. Pomembnejši vir železa so rdeče meso, ribe, zelena listnata zelenjava, absorbcijo železa pa povečaš z uživanjem vitamina C.

(odgovor članu kaaajch)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 14:58:40   
Izabelina
ne vem sicer kako je možno, da mu ugaja okus AM (a sii probala kakšen je, že smrdi tako, da je šlo men velikrat na bruhanje, ko sm ga mešala), ampak če mu paše... sej maš furmule tut za kasneje (1,2,3, celo z okusom vanilije sm nekje zasledila)...

Mojedve sta obedve pile AM do okrog 8ega meseca potem pa na alpsko mleko iz trgovine... js živim od tega mleka, in tut njima obema paše in smo vsi srečni...



_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu Mamaja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 15:50:50   
patrino
Pri nas so vsi trije po dojenju okrog enega leta prišli na adaptirano mleko, oz. srednji na Pregomin, ker je bil na dieti. Na tem mleku, so bili po nasveti pediatrinje skoraj do drugega leta.In tudi naši so vsi trije zdravi sploh v primerjavi z njihovimi vrstnikiuser posted image . Nikoli nihče od vseh treh ni bil anemičen in tudi drugače imajo vsi trije zelo dobro kri. Še takrat, ko dajo skozi kakšno virozico. Tako, da "mlečni" otroci in anemija ne gredo tako zelo skupaj, da bi lahko rekli, da imajo več težav s tem, ker ne pijejo rastlinskega mleka. Je pa res da adaptirano mleko sto na uro smrdi.Samo očitno le nam odraslim, ker naši otroci so bili prav zadovoljni z njim.
Hvala Bogu, da je pediatrinja vestna in otroku, ki ima ves čas železo v krvi na meji, redno preverja kri. Če bi bilo obratno in bi reveža pustila kar tako, bi pa spet zagotovo kdo rekel: " Ja lejga no, kako, da mu ni dajala pregledati kri, ko pa se že na daleč vidi, da je ves bledičen in anemičen."
Mislim, da je dobro zaupati pediatru svojega otroka, saj jih večina ni kupila doktorata na tržnici. Zagotovo marsikaj vedo, pa pač ne razlagajo vedno , ker jim je velikokrat samoumevno.


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 15:59:35   
koala
Moj je bil dojen do 13-ega ,meseca, kasneje pa je pil AM do 2 let..Ker mu kravje ni ugajalo, rastlinska "mleka" pa tudi ne. Po dopolnjenem 2 letu je začel zavračat AM in je preklopil na sveže kravje mleko, alpsko oz vsa trajna mleka pa mu povzročajo težave in jih zato ne konzummiramo.

_____________________________

Nisem vedela
koliko ljubezni imam v srcu,
dokler me ni nekdo poklical MAMA

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   [Brisano sporočilo]
21.2.2014 16:16:57   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu kaaajch)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 16:19:59   
leilla
Res da AM ima poseben vonj, vendar to je bilo otrokovo prvo mleko oz. hrana in otrok ne ve ali je ta vonj prijeten ali ne - on si izoblikuje svoj vonj in okus in očitno je njim dobro in jim okus ustreza. Sol, sladkor .... vsi ti dodatki so samo stvar navade - otroka navadiš na začetku brez soli jest in potem ko dodaš sol je njim ta novi okus čuden.
Naši dve bosta še naprej imeli AM za zjutraj in zvečer.
Glede železa-pa kot je napisala predhodnica - dobro, da zdravnica redno preverja železo - na meji je lahko hitro navzodl in hitro navzgor. Naši dve sta bili že od rojstva slabokrvni in sta kar nekaj časa bili na sirupu. Sedaj je vse vredu. Je pa sedaj potrebno dajati otroku hrano, katera vsebuje železo in tako kot so napisale že punce - konzumiranje z vit.C, ne z mlekom.

Lp

(odgovor članu koala)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 20:21:44   
respect
če otroku reeeessss želiš toliko zdravja bi potem mu nehala dajati toliko mleka,ker ga enostavno ne potrebuje :)
otrok potrebuje raznoliko prehrano in to je zdravo!
ja preveč mleka mu lahko škodi.
Ponoči ni lačen,ampak si ga navadila in seveda otrok protestira,če ve da ga bo naposled le dobil.

(odgovor članu kaaajch)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 20:58:02   
kaaajch
Ne je vsako noč, tak da ne verjamem da je navada (spije 250ml in zaspi nazaj in spi do 8h zjutraj, zvečer ima pa zadnji obrok ob 7h zvečer in potem omahne v posteljico) . Poje čez dan veliko sadja in zelenjave, tud meso ima rad. Zjutraj in zvečer pač ima rad flaško - ponoči če je pa lačen pa nimam srca da bi ga pustila - 2x - 4x na teden mi pa ni težko ustat pa mu dat mleka.

(odgovor članu respect)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 21:51:06   
saragr
Pri količini 250ml pa že ne gre za razvado, ampak je dete dejansko lačno, tako da ja normalno, da mu ne boš odvzela nočne flaške. Naš je ponoči spil max 120ml in še to je pil tako počasi, da sem jaz vmes večkrat zadremala, zato sem mu par ur pred spanjem uvedla dva obroka (zelo nasitno predvečerjo in malo pred spanjem še lahki obrok večerje ) in tako se mi je zmanjšala tudi količina popitega mleka ponoči. Prve dneve po uvedbi takih večernih obrokov se je še zbujal in zahteval flaško, a vsaki dan je popil manjšo količino, iz česar sem sklepala, da se sam počasi odvaja. Zdaj popije okoli 40ml, kadar se prebudi, kar se vedno bolj poredkoma mogoče enkrat na teden ali manj.

(odgovor članu kaaajch)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 22:22:49   
leilla
kaaajch kaj pa če je mogoče otrok lačen, če bi čez dan dobil premalo hranilne hrane - npr. naši dve nista zadovoljni za malico samo s sadjem (ene kolegice mi rečejo, da njihovi pojedo za malico dopoldan npr. eno jabolko, ali banano ali 1 jogurt ...) - našima dvema je to bistveno premalo. pojesta npr. za malico obe skupaj 4 jabolka, 1 jogurt ali skuto, kekse ali kosmiče. poskusi mu dati bolj hranjlive obroke, seveda zraven sadja in zelenjave. npr. manjšim je dovolj že malce juhe s korenčkom...bolj se bliža letu dni, bolj mu je to premalo in rabi več - npr. juho, potem kako meso, polento, zelenjavo, še kakšen posladek - to seveda za kosilo.
poskusi pa boš videla. tako kot ti je tudi saragr napisala mu kako uro pred spanjem poskusi ponuditi kakšen gost obrok, tik pred spanjem pa še flaško.

lp

(odgovor članu saragr)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
21.2.2014 22:28:55   
respect
kako lahko pričakuješ od otroka da ne bo bil lačen če ima 3 obroke goste hrane čez dan user posted image

AD je tudi kemija,kakšna vsa sranja pridejo noter :) in ad je no v bistvu kravje mleko torej ne vidim poante za dajanje AM.
Otrok naj ima normalne obroke in hranljive za svojo starost.pa še enkrat poudarek : toliko mleka ne potrebuje !

(odgovor članu leilla)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
22.2.2014 7:53:06   
kaaajch
Bomo probali pred flaško zvečer še kaj bol zasitnega dat. Drugače pa čez dan se mi zdi da on ogromno poje. Za malico poje jabolko, banano, 3-4 kekse. Za kosilo poje konkretno porcijo mesa, npr. riža in zelenjave (dobro naložen navaden krožnik), včasih če je res lačen še ma pa za sladico npr. čežano. Za popoldansko malico čisto odvisno - včasih ima 2 jogurta pa kekse, včasih mu skuham puding, včasih mu naredim ricotto s sadjem...res se mi zdi da dost poje (da ne bo kdo mislu da ga stradam ker ima mali pri 10 mesecih 80cm in 12kg!) - ful rad je. Bomo probali malo prej zvečer še kak čokolino uvest pa pred spanjem še flaško. Pa bomo videli. Danes je spal celo noč. Drugače pa hvala za nasvete.

(odgovor članu respect)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Adaptirano mleko po 1 letu
26.2.2014 12:59:19   
astrid1
Ne bi raje kakšne ovsene kosmiče, ali pa mlečni riž za večerjo, mogoče polento...? Čokolino pa res ni neka polnovredna hrana. Sladkor, bela moka in čokolada pa nič drugega. Se spomnim, da sem bila vedno ful lačna po čokolinu.

(odgovor članu kaaajch)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?