|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Decemberski šolarji - ste se odločili prav al...
4.5.2011 10:45:09   
LAVKK
Pozdravljeni!

To vprašanje je predvsem za tiste, ki že imate svoje decemberčke v šoli s svojimi vrstniki (da ni šel 1 leto kasneje).

Pa me zanima, ali ste se prav odločili, da je šel/a v šolo, ko mu/ji je bilo komaj 5 let in 8 - 9 mescev (decemberčki). Kako jim gre zdaj v šoli, ko so že npr. v 3 razredu 9letke. Vam je kaj žal ali ne?

Namreč, mi imamo doma hčerkico, ki je rojena 31.12.2005 (6 ur do leta 2006) in smo jo letos morali vpisati v šolo. Ampak ker se nam zdi to prehitro, da gre z 5 leti in 8 mescev že v šolo, smo dali predlog, da gre naslednje leto, zato je morala na komisijo, ki je bila v marcu in zdaj bo še enkrat. Vzgojiteljica pravi da je brihtna, da je borbena oz. noče biti zadnja, motorika ji gre odlično, v glavnem ne zaostaja za drugimi. Tako, da ona ne vidi razloga, da ne bi šla v šolo. Ampak ker je rojena glih zadnji dan leta (to je naš razlog zakaj ne bi šla letos v šolo), se nam zdi da je to prehitro, da ji vzamejo še 1 leto otroštva in igranja. Kajti učila se bo lahko celo življenje, igrala pa bolj malo. Mogoče ji bo šlo zdaj 1,2,3 razred super oz. odlično, k je sama igra, morda se bodo težave pokazale kasneje v višjih razredih. Ne vem, morda bomo mi naredili napako, če jo bomo dali prej.

Zato me zanimajo vaša mnenja, kaj bi vi naredili. Bi vi počakali še eno leto ali ne?

Hvala in lep pozdrav!

< Sporočilo je popravil Flavia RR -- 4.5.2011 14:54:53 >


_____________________________

Moji dve sončici:

LARA 31.12.2005 (17.51)
LEA 14.08.2009 (15.51)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
4.5.2011 11:27:17   
end1
vpisala bi ga v šolo, če bi vrtčevski vrstniki tudi šli v šolo!

(odgovor članu LAVKK)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
4.5.2011 11:44:01   
emaa
Kasneje bi jo dala, moja dva sta rojena konec novembra, nedonošena in ju bom dala leto kasneje v šolo. POleg tega sta še hiperaktivna, tako da jima bo odlog le koristil. 

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
4.5.2011 12:15:54   
ona
Glej,kot jaz opažam te otroke v razredu od mojega sina imajo vsi težave,ki so rojeni proti koncu leta (6. razred),pa upam,da mi ne bo katera očitala,da ni res,ker več ali manj jim gre malček težje.
Če bi bila jaz na tvojem mestu,bi absolutno pustila doma še eno leto...sej je lahko kriza,ker izgubi prijatelje iz vrtca,ampak bo že druge dobila...meni bi bilo najbolj pomembno za otroka,da mu gre v šoli brez večjih težav...sej ne rečem,se najdejo tudi taki,ki so super v šoli,samo so bolj redkost.
Poznam tudi eno gospo,ki uči na šoli že 20 let in je še ona rekla,da so z temi proti koncu leta kar težave...je pač razlika v letih.ni kaj!
Imam pa še 2 kolegici,ki so dale otroka - decemberčka v šolo in jim je še sedaj žal,otroci so težje dohajali tiste starejše in zmeraj je šlo težje skozi razred.No,to je moje mnenje,odločit se boste pa morali itak sami.Vso srečo!user posted image

(odgovor članu LAVKK)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
4.5.2011 12:44:40   
resnavesna07
Tudi moje mnenje je, da jo daj v šolo šele naslednje leto. Če jo daš kasneje, nimaš kaj zgubiti, če jo daš letos, pa ti bo morda žal.

(odgovor članu ona)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
4.5.2011 13:02:52   
sazi
Izkušenj iz 1. roke nimam, ker otrok še nimam v šoli, pa tudi kasneje ne bo problema, ker je naš sinko le nekaj drni mljaši od tvoje punce in bo šel v šolo z zelo dobrimi 6-imi leti.
Bi pa v nasprotnem primeru tudi jaz razmišljala o tem, kaj storiti. Znanka, ki ima sina rojenega decembra, tako kot ti, mislim, da se tudi zdaj ukvarja s prestavitvijo vpisa.
O izkušnjah pa toliko.

Poznam mamico, ki je vesela, da je odložila vpis, samo njej otrok še ni šel v šolo (gre letos). Njena sestra pa je oba svoja decembrčka, ki sta stara že 8 in 10 let, dala v šolo s svojim letnikom. Že itak sta mlajša, po konstituciji zelo majhna, mapak oba zelo brihtna. S samo šolo in snovjo nimata težav, imata pa jih z vrstniki, ki ju niso sprejeli za sebi enaka. Morda bi bilo enako leto kasneje, vendar bi bila razlika med njimi vseeno manjša in bi se morda lažje vklopila v skupino.

(odgovor članu LAVKK)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
4.5.2011 13:26:02   
**Tinkara78**
Moja hčerka je rojena začetek novembra. Je nedonošenka, ki bi se morala roditi proti koncu januarja - torej bi šla eno leto pozneje v šolo.

Glede vpisa v osnovno šolo nisva oklevala. Sem vprašala za mnenje v vrtcu, pediatrinjo, psihologinjo, .. pa so vsi potrdili, da je zrela. Zdaj lahko povem, da odločitve ne obžalujem Je pa res, da je pred šolo že poznala črke in zapisovala besede, so ji številke veselje, je risala, poslušala daljše pravljice brez problema, ... Smo pa koncentracijo probali z obiskom glasbene šole, da smo sprobali novo okolje (je imela iste vzgojiteljice skoraj cel čas), nove ljudi, nove prijatelje,... Edino gibalno ni med najboljšimi, ampak se s tem ne obremenjujem, ker glede na možganske krvavitve je zelo dobro. Nima pa problemov s fino motoriko. Vidim, da omenjate velikost - naša je med največjimi (trenutno pri 95% krivulje).

Jaz bi jo sigurno še vpisala 1x. Sem se zadnjič pogovarjala z učiteljico, če je velika razlika med hčerko in starejšimi in je rekla, da ne. In tudi na Kengurujčku je med tistimi, ki so prejeli priznanje - če je to sploh lahko kakšno merilo. Je pa res odvisno od otroka do otroka.

< Sporočilo je popravil **Tinkara78** -- 4.5.2011 13:33:02 >

(odgovor članu LAVKK)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
4.5.2011 13:33:44   
Tejči
Naša je oktoberska in je sedaj v 1. razredu. Če bi jo še eno leto pustila doma, bi me najbrž pojedla..ker je tolk zagnana za šolo itd. Na začetku se je poznala razlika, da je med najmlajšimi (mislim, da celo najmlajša), saj so nekateri že znali brat, seštevat..sedaj pa skoraj vse te prekaša. Tako, da mi smo se pravilno odločili. Predvsem upoštevaj željo otroka, ti jo najbolje pznaš, če je sposobna za ta korak ali ne... Pri nas se v 1. razredu še veliko igrajo, nimajo domačih nalog (morda do sedaj imeli 3 x nalogo) in tako jim ostane še preveč časa za igrouser posted image Samo to ti polagam na srce, ampak res: ne poslušat nas, poslušaj svojega otroka, vsak otrok je poglavje zase in odloči se le na podlagi tega! Vse dobro!user posted image

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
4.5.2011 13:50:42   
t5t6
Naš je 18.12., sedaj je v 4. razredu. Niti malo mi ni žal, da je šel "redno" v šolo. Takoj sem čutila da delam prav, ker poleg tega, da je bil brihten je imel veloko koncentracije, znal se je umiriti in vse ostalo kar se v šoli pričakuje. O alternativi pa nisem razmišljala, ker naslednje šolsko let v 1. r ni šel noben otrok, v razredu jih je bilo 5, šola pa je bila le ena vrata naprej od vrtca.
Po mojem moraš sama čutiti, da delaš prav preštudirati + in - , predvsem pa sama najbolje veš kakšen je otrok. Moje mnenje in izkušnja pa je, da se nezrelost otoka ne pokaže v 1. r ampak v 3., ko se od njih pričakuje že veliko več sposobnosti koncentriranja in zbranosti.

(odgovor članu Tejči)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
4.5.2011 14:06:55   
PinaNina
Pomoje je to odvisno od posameznega otroka, ki ga lastna mama najbolje pozna. Mi imamo manj kot teden dni starejšega fantka, od tvoje punčke in mu ravno urejam prestavitev še za eno leto. Ker vem, da bo to najbolje. Sicer je v skupini otrok, ki so vsi starješi od njega in je imel nekako zgled pred seboj, a so občasno vzgojitelice pojamrale, da on pa ne zna tega in onega. Jaz sem jim odgovorila, da eni preje eni kasneje. Kaj se je zgodilo ? čez ca. 2 tedna po pogovoru, se je tudi sinu odprlo eno področje in je bila vzgojiteljica navdušena fuuuul. Pomoje bi še skakala v zrak, če bi lahko.

Mi imamo drugače enega fanta pred tem prvošolčkom, ki pa je bil ravno nasprotje skoraj vse je začel prej kot bratec, razen nekaj malenkosti. Oz. je bilo tako, da je rabil kakšen dan, teden mesec več kot drugi, a je potem znal tisto stvar mnogo bolje kot ostali. Tudi temu fantu bi koristilo še dodano leto v vrtcu.



Drugače pa me je psihologinja vprašala, kaj hočem (glede vpisa) ? Sem ji jasno povedala, da prestavitev. Saj dejansko ne nasprotuješ vpisa, le čas vpisa. Tako ali tako se bo šolal, le kdaj je vprašanje.

(odgovor članu t5t6)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
4.5.2011 16:58:08   
Luni
IZVIRNO SPOROČILO: end1

vpisala bi ga v šolo, če bi vrtčevski vrstniki tudi šli v šolo!

Isto! Definitivno!


_____________________________



(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   [Brisano sporočilo]
6.5.2011 21:40:10   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu resnavesna07)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
7.5.2011 20:15:11   
viv_
Moja je 19.12.2003 - šla je s svojo generacijo v šolo. Zdaj je v 2. razredu, zaenkrat nima nobenih težav. V šoli je med boljšimi učenci v razredu. Poleg tega obiskuje tudi glasbeno šolo in je aktivna športnica.

Bomo pa videli, kaj bo čas prinesel... upam, da ostane tako kot je.


_____________________________

Mirna - 19. 12. 2003
Zarja - 30. 10. 2006

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
8.5.2011 13:12:52   
Shorty_
pa me je psihologinja vprašala, kaj hočem (glede vpisa) ? Sem ji jasno povedala, da prestavitev. Saj dejansko ne nasprotuješ vpisa, le čas vpisa. Tako ali tako se bo šolal, le kdaj je vprašanje.
IZVIRNO SPOROČILO: viv RR

Moja je 19.12.2003 - šla je s svojo generacijo v šolo. Zdaj je v 2. razredu, zaenkrat nima nobenih težav. V šoli je med boljšimi učenci v razredu. Poleg tega obiskuje tudi glasbeno šolo in je aktivna športnica.

Bomo pa videli, kaj bo čas prinesel... upam, da ostane tako kot je.

Pa so jo tudi otroci normalno sprejeli glede na to da je najmlajša? Jaz imam našo 12.12.2006 namen dati redno v šolo, pa me vsi strašijo da bo najmlajša in da to ni najbolje....

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Decemberski šolarji - ste se odločili pra...
9.5.2011 18:14:17   
ronja
Sama bi na tvojem mestu naredila isto, ker razmišljam enako: igrala se bo lahko samo še drugo leto, potem bo ves čas šola...
Kar se vrstnikov tiče, se vsaj pri nas to vse precej pomeša - že zdaj so v mešani skupini, pa še veliko se jih preseli, nekateri že zdaj vejo, da bojo dali v šolo blizu doma, zdaj so pa v vrtcu tu, ker je blizu službe... Tako da kaj dosti vrstnikov zato ne bi izgubila.

Tudi kar poznam primerov, ko so šli prej v šolo, se jim je v veliki večini začelo poznat to v višjih letnikih oš. Ali pri učnem uspehu ali pa pri socializaciji - punčke dobijo leto kasneje m. in nekateri je to kar hudo, fantki so sploh nesrečni, če zaostajajo v športu, ker so pač leto mlajši... Ne razumejo pogovorov in hihitanja najstnikov, ker sami še niti približno niso v puberteti... Skratka ni samo učni uspeh merilo - je še polno drugih malih težav, ki sicer niso neka življenjsko usodna reč, so pa lahko zelo neprijetne. POznam par staršev, ki so morali dat otroka prej (da jim komisija ni odobrila odloga), pa pravijo, da se otrokom kar pozna. Pa poznam par odraslih ljudi, ki pravijo, da bi rajši šli kasneje in par takih, ki pravijo, da jim je ok, da so šli prej. Nihče pa ne reče, da mu je bed, ker je ostal eno leto več doma:)


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu LAVKK)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Decemberski šolarji - ste se odločili pra...
10.5.2011 11:31:00   
Valeri
Naš je 27.12.2005 in smo se vpisali v šolo. Poslušala sem vsa mnenja, + in -.
Sem, kot ti, bolj iskala mnenja od staršev, ki so vpisali svoje otroke in le-ti so mi rekli, da če bi se mogli še enkrat odločit, bi se isto.
Seveda, pa kljub vsemu menim, da je vse odvisno od otroka do otroka in seveda na odločitvi staršev, ker mi sami najbolj poznamo svojega otroka. Mi2 sva se odločila, da ga vpiševa in upam, da sva se prav in da večjih težav ne bo.

Če gledam njegove sovrtičkarje, ki gredo v šolo in so že 6, ni bistvene razlike. Tudi vzgojiteljica je mnenja, da definitivno "mora" v šolo, ker se bo, če ostane v vrtcu dolgočasil, mu ne bo zanimivo, ker je željan novih znanj. Njeno mnenje kar upoštevam, saj večji del dneva preživi z mojim otrokom in ga lahko zelo dobro oceni.


_____________________________

http://www.mojalbum.com/sanza

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
11.5.2011 11:35:12   
viv_
IZVIRNO SPOROČILO: Shorty RR

pa me je psihologinja vprašala, kaj hočem (glede vpisa) ? Sem ji jasno povedala, da prestavitev. Saj dejansko ne nasprotuješ vpisa, le čas vpisa. Tako ali tako se bo šolal, le kdaj je vprašanje.
IZVIRNO SPOROČILO: viv RR

Moja je 19.12.2003 - šla je s svojo generacijo v šolo. Zdaj je v 2. razredu, zaenkrat nima nobenih težav. V šoli je med boljšimi učenci v razredu. Poleg tega obiskuje tudi glasbeno šolo in je aktivna športnica.

Bomo pa videli, kaj bo čas prinesel... upam, da ostane tako kot je.

Pa so jo tudi otroci normalno sprejeli glede na to da je najmlajša? Jaz imam našo 12.12.2006 namen dati redno v šolo, pa me vsi strašijo da bo najmlajša in da to ni najbolje....



Ja, ful je priljubljena, ena taka mala liderca je user posted image  Ampak je pa res, da je punca zelo velika in zelo družabna.

Teli mulci nimajo niti neke hude predstave o tem kdo je mlajši, kdo starejši. Našo Mirno vsako leto sesuje, zakaj ima Zarja pred njo rojstni dan. Sploh se ji ne da dopovedat, da ima ona 3 leta fore user posted image

_____________________________

Mirna - 19. 12. 2003
Zarja - 30. 10. 2006

(odgovor članu Shorty_)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
27.1.2012 9:03:12   
viledka
Moj otrok je konec novembra. Nekako sem se že odločila da gre v šolo,.... baje pa da ga lahko šolski psiholog testira, če je sposoben.
Prav tako sprašujem starše, ki so redno vpisali otroka, na kaj moram biti pozorna pri odločitvi: da že zna črke, da sedi pri meru..... katera so tista merila, da ugotoviš, če je zrel za prvi razred?

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
27.1.2012 9:29:32   
mojca*
po moje ni enotne odločitve. res je odvisno od otroka samega. naš je decemberček in smo ga lani prestavili  in vem, da sem naredila prav. v njegovo dobro.
tudi na testih je psihologinja ocenila, da še ni dovolj socialno zrel. daleč pa od tega, da ne bi bil dovolj sposoben, ker računa, pozna vse črke , teste rešil odlično, ampak to še zdaleč ni vse.

(odgovor članu viledka)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
27.1.2012 10:19:06   
viledka
kako pa zgleda testiranje?

(odgovor članu mojca*)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
27.1.2012 14:25:41   
mojamura
moja nečakinja je lani konec decembra dopolnila 6 let in je v 1. razredu, nima nobenih težav. moj sin je bil lani na sredi novembra star 6 let in je v 1. razredu s samo snovjo nima težav.


_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu viledka)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: DECEMBERSKI ŠOLARČKI - ste se odločili pr...
9.3.2012 20:26:26   
Saly
Naš je rojen zadnji dan v decembru in je šel s svojimi vrstniki v šolo. Ni imel nobenih problemov, vedno obkrožen s prijatelji,
glede znanja pa je vseh devet let bil najboljši v generaciji. Zlata državna iz matematike, logike, fizike, biologije, zgodovine, geografije, angleščine so bila njegova. Sedaj obiskuje gimazijo v Avstriji in spet mu gre več kot odlično.
Če bi našega vpisali eno leto pozneje, bi se preveč dolgočasih v šoli. Vsak starš najbolj pozna svojega otroka in se odloči tako, da bo zanj najboljše.

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?