|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 8:37:03   
Masha_M
Mož in žena sta oba zaposlena full-time, obe službi sta strokovni, dokaj stresni in storitvenega značaja. A žal ena zaposlitev prinaša zgolj 10 denarnih enot prihodka, druga pa 25 d.e. (torej 2,5× več). Kako v tem primeru gledate na delitev domačih opravil, skrbi za otroke itd.?

a) oba naj doma prevzemata enak obseg dela, saj za službo porabita enako časa oz. jima ostaja enako ur prostega časa
b) tisti z nižjo plačo naj doma poprime za več dela, saj manj prispeva v skupni proračun
c) ne glede na dohodke naj več domačega dela opravi žena, saj so to pač tipično ženska opravila.

Če vam nobena od teh dveh opcij ni blizu, bom seveda vesela tudi vaših razmislekov. Prav tako bi mi bilo zelo zanimivo prebrati kako imaste to urejeno doma tisti, kjer ste z zakoncem prav tako v neenakem položaju glede prihodkov.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 8:42:42   
gondola
omg, kam gre ta svet. Ja pa saj ta z nižjimi prihodki ni kriv da ima takšne prihodke, kot praviš sta oba približno enako izobražena. Pač ima smolo, in delo praviš tudi da je enako stresno, in sedaj bi morau ta ki manj zasluži, čeprav ga glava prav tako boli, kot tistega ki več zasluži, pa doma vse postoriti, kako to sploh nekomu pade na pamet.

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 8:42:45   
Tippi
Ne vem kako je drugje, ampak pri nama, jaz tudi manj zaslužim, pa res nikoli nisva niti pomislila, kaj šele da bi to izvajala oziroma se ravnala po višini zaslužka, kaj bo kdo naredil doma?!

Pri nas doma, vsi delamo vse!Se pa prilagajamo en drugemu in seveda prostemu času, ki je namenjen gospodinjskim opravilom. Pri tem kdo koliko zasluži nima veze.

ali pa nisem dobro razumela, kaj te zanima?user posted image

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 8:44:44   
Pia*
Če ti povem iskreno jaz o čem takem nisem nikoli niti razmišljala. Položnice plačava skupaj oz. imava razdeljene in mislim, da dokaj korektno in pravično.

Kar se pa tiče pospravljanja pa tisti, ki ima čas, če grem jaz po službi še na fax je logično, da bo on postoril zadeve doma. Tedensko čiščenje stanovanja je na obeh skupaj se spraviva, da hitreje urediva in lahko še kam greva.
Edina zadeve, ki je on ne počne je likanje to delam stroktno jaz. Jaz pa nikoli ne kosim trave in ne delam v vrtu, ker vse on poskrbi.

Plača je pa moja veliko večja od njegove in se to še nikoli niti ni omenjalo, da bi pa on moral kaj več narediti. Večino stvari počneva skupaj.
Da bi pa s plačo pogojevala domača opravila se mi zdi pa skrajno neumno.

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 8:51:10   
caramel
Vsekakor a. Pri nama je bilo tudi tako, dokler jaz nisem ostala doma. Zdaj pač jaz naredim več - ker sem dlje časa doma. Kar pa ne pomeni, da on ne naredi ničesar - popoldne in čez vikende si delo razdeliva.
Je pa tako, da imava midva že od zgodnjega začetka tudi skupen denar. Tako da to, kolikor kdo izmed naju zasluži, ne vpliva niti na to, koliko denarja ima vsak izmed naju na razpolago (kaj šele da bi vplivalo na količino gospodinjskih del).

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   [Brisano sporočilo]
6.11.2012 8:56:37   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Masha_M)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 8:59:30   
Tutan
Plača povezana s količino dela doma? No go.
Jaz edinole kar sem naredila je to, da sem si 1x na 14dni dobila gospo, ki mi pride za cca 5 ur pomagat ščistit hišo (pa bo hodila tudi, ko bom na porodniški) - zakaj? ne zato, ker bi bila lena rit, ali pa zato, ker bi zaslužili preveč (še daleč od tega), ampak zato, ker roko na srce, se ob količini najinega dela in določenega stresa v službi, nisem več videla ven doma - želela sem imeti pospravljeno in čimveč časa preživet s tamalim - in to mi je bila edina opcija - vsak pospravlja za sabo, 1x na 14dni se pa cela hiša orng ščisti (se pravi okna, prah, tla namažejo itn). Volk sit, koza cela, al kako že user posted image

(odgovor članu caramel)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 9:02:16   
ronja
a.) Sploh ne vem, kaj je tu za razmišljat. Delata enako.

Kar se nas tiče, sem delala jaz polovični delovni čas (upam, da ga bom spet lahko) in imam zato pol manjšo plačo (pa še večkrat sem jaz na bolniški in nimam terenov, tako da je sploh nižja), zato sem bila seveda več z otroki, jaz sem jih odpeljala v vrtec in prišla iskat, jaz sem bila z njimi na igrišču in jih pripeljala domov, jim dala malico itd... in sem lahko kako stvar doma že prej naredila (sicer pa je za naju tako največ energije pobere to, da jih vse spraviš od doma in domov:D), vseeno pa, ko je prišel domov, sva delala oba dalje, kdo kaj je pa odvisno od razpoloženja in narave dela. Tudi zdaj na porodniški je tako. Dokler smo sami doma, seveda vse sama rihtam, ko pa pride on domov, pa skupaj. Isto je, če je bil kdaj on na bolniški za tamale - tudi nisem pričakovala, da bo pa vse on takrat naredil.

Celo če bi bila brezposelna, lubi ne bi pričakoval, da vse gospodinjstvo jaz furam, ker bi mu bilo normalno, da se v prostem času (če bi ga imela - beri: če bi bili mali v vrtcu) izobražujem in probam kaj zalaufat, če ne bi dobila službe. To mi je dejansko sam rekel, da ne bi slučajno takrat kaj pucala, da mam tisti čas drugače za porabit, ker me je po njegovem škoda za to, da samo gospodinjim, da bova to že skup potem. Jaz pa seveda nisem jokala za pucanjemuser posted image . isto bi bilo seveda, če bi on bil doma oz. ko še ni imel službe, tudi nisem pričakovala česarkoli (sicer nisva takrat tukaj skup živela, pa bila sva mlajša, ampak vseeno). Če ne delaš nič drugega, potem jasno, da delaš vse gospodinjstvo, če pa recimo štartaš biznis (čeprav še ni nič od nejga) ali pa če se ko budala učiš nekaj, da boš lahko imel potem službo ali pa če delaš normalen delovnik, se mi zdi pa jasno, da si lepo razdelita.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 9:25:45   
Katjuska986
Ne povezujem dela doma s prihodki user posted image Pri nama je delo lepo razporejeno. Stroški tudi, tako da.. Pri stroških je tako, da če komu zagusti, drugi vskoči in pomaga. Pri delu pa skoraj ni razlik. Res je da večinoma jaz kuham, ker on ne zna in se nima volje naučit - če pa pozabim mu pa tudi ni problem skuhati sebi in tamali kako bolj preprosto kosilo. Čiščenje pa je pol pol.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 9:28:15   
alda
Boga ti, da moraš razmišljat o tem.user posted image

Mož ima skoraj 3xveč dohodkov kot jaz, pa mi zaradi tega ni treba 3xveč delat.
Položnice plača on, ker je na Ti z banka-netom, ostale stroške: kdo ima v denarnici dovolj pač da, ker tisto kar ostane je NAŠE in ni važno na čigavem računu oz. v kateri denarnici je ostanek.
Fizično delo:kar lahko drug-drugemu pomagava oz delava pač narediva,ne glede ali je to "žensko ali moško",je pa res da jaz nikoli ne kosim in ne "plezam v višave",ker se bojim določenih mašin in višine user posted image ,
on pa mi  vedno prepusti obisk roditeljskih in govorilnih ur user posted image

_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 9:32:14   
Paštetka
user posted image madona, no...user posted image

Jaz do takega razmišljanja sploh ne morem priti, ker se enostavno te situacije ne bi mogle zgoditi - beri: ne bi nikoli bila poročena s tako osebo, ki bi tako razmišljala.

Pa smo ljudje. Torej je razumljivo, da je skoraj nemogoče, da eden ne bi zaslužil več kot drugi. Razumljivo je, da imam jaz enkrat lenoritis, drugič moj partner. Enkrat se meni nekaj zalušta za zapravit, pa nerga mož, drugič se njemu, pa jaz nergam, če to res rabimo...amak vse to v mejah normale zdravega zakona user posted image

Ne vem, jaz živim v zakonu, kar pomeni, da si deliva, pomagava po najboljših močeh. Če on nekaj bolj obvlada, bo naredil on, drugo jaz. Tudi lika, kuha, sesa, pere perilo, jaz pa menjavam žarnico, odštopavam odtoke, lepim razbite reči...

torej a, b in c.... user posted image odvisno od lenoritisa. Lahko se pa zgodi tudi d varianta: oba leživa na kavču, noge v luft, deco pošljeva k babicam, in naročiva pico. Torej noben nič od nič user posted image

< Sporočilo je popravil Paštetka -- 6.11.2012 9:34:05 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 9:37:44   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: alda

Boga ti, da moraš razmišljat o tem.user posted image



V bistvu je lahko tudi ona tista, ki prinese k hiši več denarja.....user posted image

Ali jo pa zgolj zanima za kako nalogo naše mnenje.....


(odgovor članu alda)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 9:38:31   
Tippi
Ali jo pa zgolj zanima za kako nalogo naše mnenje.....


Jaz sem tudi na to pomislila user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 9:40:32   
nyna84
Pri nas doma je vse skupno, tako dohodki kot tudi vsa opravila.
Dohodki gredo v skupni budget, od tu potem plačujeva položnice in ostale stroške. Nikoli nisva govorila o mojem in njegovem denarju, ampak vedno o najinem. Imava pa plači približno enaki.
Gospodinjska opravila opravljava oba. Ok, če ima on kaj za postoriti okoli hiše, jazu naredim več notri. Pogosto tudi on pospravi kuhinjo, pomede in pomje po tleh, pa jaz npr. v tem času skrbim za oblačila (perem, likam, pospravljam), Šipe tudi največkrat mož čisti (jih je precej in je pač večji in bolj močan, pa to lažje naredi). Včasih zamenjam žarnico, tudi kosila sem že, pa za vrt najraje skrbim sama (mi je v veselje in relaksacijo), ....
Pokrivam sicer v celoti tudi za logistiko otrok in naloge, govorilne, sestanke, vse preglede,....

< Sporočilo je popravil nyna84 -- 6.11.2012 9:42:47 >

(odgovor članu alda)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 9:48:50   
tečla
O lubi jezus.....A višina dohodka vpliva na količino dela doma???
In če sta oba doma...kdo pol kaj naredi? Oz. kdo dela več????

Pri nas tega ni, živimo skupaj, stanovanje umaženo skupaj torej ga tudi skupaj pospravimo. In ja o grozna mati jaz, tudi od sina pričakujem da pomaga..Pri pospravljanju, čiščenju, kuhanju...Čeprav še 5 let nima.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 10:28:56   
_sonček
OMG! user posted image  ne morem verjet, da mate tko doma, meni to ni blizu...pri nama zaslužim več jaz, moj pa popoldne še kaj "pofuša" in tako prispeva k skupnemu fondu...denar imava skpaj in vsa dela si nekako skupaj razdeliva oz. se zmeniva kaj bo kdo naredil...to se mi zdi fer, do obeh, oba imava službe, oba delava in oba sva lahko utrujena, meni višina plače ni merilo.

_____________________________

V nas vseh je še vedno otrok, ki verjame v čudeže. Za otroke so čudeži preproste reči. Vsak dan je čudežen – nepojasnjen, poživljajoč, vedno nov!

(odgovor članu tečla)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 10:56:14   
sazi
a)

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   [Brisano sporočilo]
6.11.2012 11:35:56   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu sazi)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 12:01:16   
Masha_M
IZVIRNO SPOROČILO: gondola
Ja pa saj ta z nižjimi prihodki ni kriv da ima takšne prihodke, kot praviš sta oba približno enako izobražena.
Načelno se s tabo strinjam, v majhni meri pa tudi ne. Vsak ki ima nizko plačo (s katero ni zadovoljen) ima možnost iskati nove poslovne ideje, se dodatno izobraževati ali poiskati honorarno delo. Smo pa res potem spet hitro pri tem, da enemu v paru ostaja dovolj energije in prostega časa, drugi se pa cele dneve peha za nekimi cilji.

IZVIRNO SPOROČILO: Tippi
ali pa nisem dobro razumela, kaj te zanima?user posted image
Čisto okej si razumela, tako da hvala za odgovor.

IZVIRNO SPOROČILO: Pia*
Če ti povem iskreno jaz o čem takem nisem nikoli niti razmišljala.
Tudi jaz nisem do pred kratkim. user posted image

IZVIRNO SPOROČILO: caramel
Pri nama je bilo tudi tako, dokler jaz nisem ostala doma. Zdaj pač jaz naredim več - ker sem dlje časa doma.
Ostala doma na porodniški, ko tvoja "služba" postane skrb za otroka ali doma brezposlena in v iskanju nove službe?

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica
Pri nas se skušamo držati načela, da vsak nekaj prispeva (fizično, z delom, ne v denarju), s ciljem, da se imamo vsi lepo, ima vsak čas zase in imamo čas eden za drugega in da drug drugega razbremenimo.
Tole se meni zdi prav idealna in zdravorazumska razdelitev dela. A osnovni predpogoj zanjo je to, da se prizna in prepozna, da je tudi neplačano delo enakovredno, ker drugače vedno izpade da nekdo dela več (=prinese več denarja), drugi pa zgolj nekaj brklja naokoli po stanovanju.

IZVIRNO SPOROČILO: Tutan
Jaz edinole kar sem naredila je to, da sem si 1x na 14dni dobila gospo, ki mi pride za cca 5 ur pomagat ščistit hišo (pa bo hodila tudi, ko bom na porodniški)...
Pametna odločitev, če mene vprašaš! Zamujeni čas z družino beži in se nikoli več ne vrne, delo pa počaka. Super, da vam finančno to znese! user posted image

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
...zato sem bila seveda več z otroki, jaz sem jih odpeljala v vrtec in prišla iskat, jaz sem bila z njimi na igrišču in jih pripeljala domov, jim dala malico itd... in sem lahko kako stvar doma že prej naredila, vseeno pa, ko je prišel domov, sva delala oba dalje, kdo kaj je pa odvisno od razpoloženja in narave dela.
Vidiš, to lahko brez težav funkcionira, ker je med vama očitno samoumevno, da je razvažanje otrok in gospodinjstvo ravno tako DELO in je prav tako enakovredno.

IZVIRNO SPOROČILO: Katjuska986
Pri nama je delo lepo razporejeno. Stroški tudi, tako da... Čiščenje pa je pol pol.
Hvala za odgovor!

IZVIRNO SPOROČILO: alda
Boga ti, da moraš razmišljat o tem.
Jah res nisem ravno najbolj srečna zaradi tega... Pri nas žal delitev opravil postaja velik problem in kamen spotike.

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka
Jaz do takega razmišljanja sploh ne morem priti, ker se enostavno te situacije ne bi mogle zgoditi - beri: ne bi nikoli bila poročena s tako osebo, ki bi tako razmišljala.
Trust me, tudi jaz sem "podpisala" za drugačen deal kot se zdaj kaže. Sprva je bila scena namreč precej drugačna.

IZVIRNO SPOROČILO: lililana & Tippi
V bistvu je lahko tudi ona tista, ki prinese k hiši več denarja... Žal Ali jo pa zgolj zanima za kako nalogo naše mnenje...
Žal nimam nobenih tako prefriganih namenov, ampak sem se znašla kar na ta krajšem koncu palice. user posted image Pa me malo zanima, kako je to urejeno drugje, ker mi nekaj stvari ne gre skupaj. Po eno strani berem statistike, ki pravijo da ženske v Sloveniji opravimo (mislim da - če sem si prav zapomnila) do 2 uri več gospodinjskega dela na dan. Po drugi strani pa tudi sama v svoji okolici več videvam pare, ki si te naloge lepo enakomerno in brez pretiranih travm delijo na pol. Ampak očitno "gliha vkup štriha" in pač ne poznam dosti tistih povprečnih slovenskih parov.

IZVIRNO SPOROČILO: nyna84
Pri nas doma je vse skupno, tako dohodki kot tudi vsa opravila.
Tudi tebi hvala za mnenje!

IZVIRNO SPOROČILO: tečla
Pri nas tega ni, živimo skupaj, stanovanje umaženo skupaj torej ga tudi skupaj pospravimo. In ja o grozna mati jaz, tudi od sina pričakujem da pomaga..
Tudi najin dvoletnik že po svojih močeh pomaga. In tudi mi skupaj umažemo, pucam pa večinoma jaz. Ne vedno, večinoma pa.

IZVIRNO SPOROČILO: __sonček
ne morem verjet, da mate tko doma, meni to ni blizu...pri nama zaslužim več jaz, moj pa popoldne še kaj "pofuša" in tako prispeva k skupnemu fondu...
Tudi meni ni blizu, mi povzroča slabo voljo, zato pa zdaj malo raziskujem, ker več glav več ve in ker vem, da nisem požrla vsega znanja tega sveta. user posted image

Hvala tudi tebi, sazi!


(odgovor članu gondola)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 12:17:10   
Masha_M
No, pa da razjasnim razne špekulacije in predvidevanja o tem, zakaj postavljam vprašanje. user posted image

Ja, jaz sem tista, ki pri nas manj zasluži. Bistveno manj! In da je stvar še lepša, ima on na svojem področju veliko možnosti dodatnega honorarnega dela - ki ga tudi zagrabi - jaz pa žal ne (bi rabila veliko infrastrukturo in ogromno občasnih sodelavcev). Izven svojega foha sem nekaj iskala opcije (večinoma distribucija in uvoz kakšnih izdelkov, ki se mi zdijo kvalitetni in menim, da pri nas po njih obstaja povpraševanje), a žal brez uspeha, ker so bile distribucije za Slovenijo že razdeljene.

Daleč od tega, da bi bila domača scena za žile rezat, in da bi bilo gospodinjstvo razdeljeno 100% : 0%. Je pa odstotek zagotovo zelo močno meni v prid. Tudi mož večkrat kaj postori in to tudi čisto fajn opravi, zbodlo pa me je to, da sem ob omembi da je večina stvari doma postorjenih zaradi mojega truda dobila odgovor: "Ja, jaz pa več naredim drugje." "Kje pa?" "Ja v službi in prinesem k hiši več denarja." Drugi del je absolutno resničen in sem vesela, da je tako in da nam ne gre finančno zelo slabo. Prvi del pa pač ne drži, ker opravi v službi enako dela kot jaz, le bolje je ovrednoteno. In to za sabo žal potegne tudi ugotovitev, da domača opravila očitno pri nas doma niso "delo", drugače bi bilo hitro jasno da delava kar enako. In da zato, ker on v celoti plača najemnino in vrtec izpade da jaz plačujem manj, ker se večji del hrane in obleke in oprema za otroke pač ne plačajo po položnici in v enem kosu in zato ni tako na prvi pogled očitno.

In to me seveda grize, ker zapravljam res ne (ne pijem alkohola sploh, ne kadim, ne nosim dragih oblačil, vozim star avto, se ne preseravam s kozmetiko itd.), a se nikjer ne vidi, da namesto stanovanja in vrtca pač plačujem večji del nakupov in za otroke. Tudi gospodinja nisem vrhunska, sesamo in brišemo prah manjkrat kot marsikje, kuham ne za v restavracijo, a nismo nikoli lačni, a se nikjer ne pozna, da gre meni več časa in energije za stvari, ki naj bi bile skupne.

Ahhh, spet bodo potrebni neverending pogovori, ki nikamor ne pripeljejo. Očitno so nekateri pogledi in prepričanja (pre)globoko zakoreninjeni, jaz sem pa glihkar prilezla izpod kamna, da nekaterih stvari nisem prej opazila.

Anyway, hvala vam za mnenja, tudi za marsikakšno stvar, ki mi je dala misliti. Če se kateri še kaj utrne, pa veselo z besedo na plan- user posted image

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 12:26:10   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Masha_M
.... (torej 2,5× več).
a) oba...
b) tisti ....
c) ne glede ...

Nobena od teh opcij ni prava. Ja, bi bila, če bi vajin zakon temeljil na ekonomskem obračunu t.j. če bi vajin zakon bil neka bančna povezava. Ker pa to ni oz. naj to ne bi bil in ima temelje na medsebojni povezanosti, ljubezni, čutenju,... je višina fininčnega prispevka v družinski proračun nebistvena.

Na kratko, odnos v katerem se opravila delijo po finančnem ključu je odnos v katerem ni prihodnosti. Ne ker moraš več delati ampak ker mu manjka tisto iz česar naj bi sploh bil.

Konkretneje - oče se mora ukvarjati z otroci in skrbeti za njih, ne ker je to njegova dolžnost, ne ker prispeva premalo v družinski proračun, ne ker...., ampak enostavno ker ima otroke rad. Mož mora sodelovati pri domačih opravilih, ne ker je tako prav, ne ker drugi tako pravijo, ampak ker ima ženo rad in ne more gledati kako se "ubija" s pospravljanjem on pa gre "na tenis".

Torej, pri vama ni problem višina zaslužka, dolžina prostega časa, ampak imata problem z vajinim odnosom. Lahko sicer za tistih 2,5x najameta pomoč in se oba razbremenita, vendar to ne bo rešilo temeljnega problema - pomanjkanja vajine medsebojne čustvene bližine.

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 12:39:07   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Masha_M
...on v celoti plača najemnino in vrtec izpade da jaz plačujem manj, ker se večji del hrane in obleke in oprema za otroke ....
...., spet bodo potrebni neverending pogovori, ki nikamor ne pripeljejo. ...

Ne gre ne za pogovore, ne za način plačevanja. Gre za ljubezen. Do partnerja, do otrok, do sebe. Ene je premalo, druge "preveč".

Zaslužit je "premalo" in "preenostavno". Namreč v odnos se ne vlaga zaslužka ampak sebe, kar je precej več in precej težje. In le odnos v katerega so vložil sebe je vreden da ga imaš. Tisti, ki vanj ne vlaga mu tudi odnos ne pomeni dosti več kot le ugodnost, ki jo lahko nadomesti.

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 12:40:33   
Tutan
Masha, pa saj tako črno tudi ni.
Zdajle roko na srce, za tiste družine, ki jih poznam bolj osebno, lahko rečem, da ženska doma dosti več postori. Dejansko, razen mojega očeta ne poznam nobenega moškega, ki bi vsako soboto sesal in brisal prah, res ne. Tudi moj ne.
Ampak moj razume, da je domače delo delo, ki ga je treba naredit - drugače se bi pač utopili v svinjariji ali kaj?
Poleg tega smo si ženske do določene mere malo same krive - ker tako kot si naredimo, tako imamo - recimo moj je na začetku, ko sva dobila novo kuhinjo nekak želel pospravit stvari iz pomivalca - in valjda, vse je narobe zložil user posted image . Od takrat naprej počnem to jaz - on nadeva dostikrat v pomivalca, samo ven pa dajem jaz - pa vem, da točno ve, kje imam jaz kaj, ampak njemu se ne zdi nič drastičnega, če da zajemalko med pokrovalke, ali pa da pokrovalke k posodi. Jaz pač imam nek sistem user posted image
Pa še nekaj - ne verjemi vsega, kar tukaj prebereš ali pa kar ti kolegica navrže, ali pa kar se navzven vidi. Nikoli ni tako rožnato. Zase in za svoje bližnje prijatelje lahko rečem, da se večinoma moškega spola ne ozira na to, da so recimo drobtine na mizi. Ker jim dol visi. Ko bo treba bo pobrisal tiste drobtine, al pa če rečem, ne bo pa to naredil zgolj samoinciativno.
Recimo meni je dovolj, da mi znosita vso posodo, ki jo recimo uporabljamo pri kosilu do pomivalnega korita, potem pa jaz to endvatri zložim v pomivalca in dam prat. Ne bom pa stregla gospoda na tak način, da mu pripravim in pogrnem mizo, vse gor znosim, potem vse dol znosim - ker ni ravno v gostilni doma, ane.... tako je pri njegovi mami user posted image
Pa tudi večinoma moških, ki jih poznam tudi kar ne skoči kot veverica, ko mu žena kaj reče - recimo, smeti je treba odnest, on pa v trenutku vse spusti in leti nest tiste smeti user posted image
Ali pa čisti primer našega domačega moškega - en prag je bilo treba pritrdit med prehodom kuhinja - hodnik; no in mi smo imeli položen parket, vse pobravano, pohištvo namontirano, prag je še kar slonel (pa recimo, da sem 1x na dan rekla za tisti prag, pa ga je on videl 53x na dan pa tako naprej), pa smo tisti prag prekladali 3mesece sem in tja. No, dokler, da nisem vzela pormašine, potem je lahko bil pa v sekundi zraven in namestil tisti klinčev prag (cca 5min dela - 2 luknji, 2 vijaka, 2 zatiča, klik pa je prag gor). No, zdaj pravi naokoli, da boljše da on kar skoči in naredi, kot pa da jaz z pormašino laufam naokoli (tole kar skočit pomeni 3 mesece).
Tako da ni mogoče vse tako črno, kot si misliš.... user posted image
Drugače pa - kaj dela pri nas gospod mož: kosi travo, nosi mi zemljo, da lahko jaz sadim svoje rožice, če je treba kaj polopata, zdaj je mel delo z novimi tlakovci, pa hišo smo v celoti adaptirali, je blo kar dosti dela (res sva veliko delala sama, drugače finance ne bi znesle), pa zdaj nas čaka prenova stopnišča, pa nadstrešek za avto - to je vse njegovo delo, tu zraven jaz res ne prcam (ok, razen, da dam gor majico VSeved in ga grem prcat kak bo kaj user posted image ), odnese smeti (zdaj ko je mrzlo, pa ne gnjavim vsakič minija), skrbi za svojo delovno mizo, mi odnese cunje do pralnega stroja, spreobleče posteljo, mi da zavese gor pa dol, da jaz ne lazim po stolih, pa tako no, tu in tam kaj posesa user posted image

< Sporočilo je popravil Tutan -- 6.11.2012 12:41:32 >

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 12:45:48   
Paštetka
user posted image user posted image user posted image
Tutan, temu bi lahko rekli po domače: živa istina user posted image user posted image

Boljše ne bi mogla napisati user posted image

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Delitev domačih opravil pri neenakih plačah
6.11.2012 12:49:53   
Tippi
Zaslužit je "premalo" in "preenostavno". Namreč v odnos se ne vlaga zaslužka ampak sebe, kar je precej več in precej težje. In le odnos v katerega so vložil sebe je vreden da ga imaš.


Joj kolk lepo povedano! user posted image

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?