|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Denverjev test razvoja otroka
6.1.2008 22:34:39   
Seven*
user posted image



_____________________________

Gospa sem.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Denverjev test razvoja otroka
13.1.2008 18:06:49   
anajmad
Mene pa zanima,kdaj so ga uvedli. Ker kolikor se jst spominjam,dobrih 12 let nazaj ga ni bilo v SLO.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Denverjev test razvoja otroka
25.1.2008 18:32:28   
anajmad
Pa res se dolgo rabi za en odgovoruser posted image

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Denverjev test razvoja otroka
22.3.2008 16:37:24   
Pia77
Kot sem uspela dognat, od konca devetdesetih let.

http://www.mf.uni-lj.si/isis/isis98-03/html/bigec49.html

http://www.mf.uni-lj.si/isis/isis99-05/html/bigec96.html


(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Denverjev test razvoja otroka
24.3.2008 21:57:41   
anajmad
Hvala za  odgovor Pia. Vem,da ga ni bilo takrat,ko je bila moja tavečja v RA. Zdej(vsaj tukaj pri nas) se ga pa držijo vsi dohtarji"kot pijanc plota".Tok,da ti še dermatolog ne naredi tega testa. Jst sem sploh alergična na ta test,ker naša Ula le malček zaostaja v razvoju in je zadnjič naredila dohtarca cel halo v RA. Vem,da morajo biti nekakšne smernice,sam kar je preveč,je pa le preveč.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu Pia77)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Denverjev test razvoja otroka
24.3.2008 22:32:00   
taška30
IZVIRNO SPOROČILO: anajmad

Zdej(vsaj tukaj pri nas) se ga pa držijo vsi dohtarji"kot pijanc plota".Tok,da ti še dermatolog ne naredi tega testa. Jst sem sploh alergična na ta test,ker naša Ula le malček zaostaja v razvoju in je zadnjič naredila dohtarca cel halo v RA. Vem,da morajo biti nekakšne smernice,sam kar je preveč,je pa le preveč.


He, he, a veš, da je točno tole meni enkrat rekel moj pediater, ko sem ga vprašala, če on pa ne bo delal tega testa (sem preveč brala RRuser posted image ). In mi je razložil nekak tako, da s tem testom so začeli v ZDA, ker ponekod (najbrž na podeželju) nimajo dovolj pediatrov in so zato redne sistematske preglede izvajale medicinske sestre. In ker sestre pač niso tako usposobljene kot P, so jim pač določili neke smernice, torej določene teste, kjer so potem naredile kljukico, če je otrok opravil. No, in potem je baje nek 'pameten' slovenski pediater to 'novost' prinesel k nam in zdaj vsi pediatri po redu zvončkljajo otrokom z zvončkom pred očmi in jim ponujajo rozine in izgledajo skrajno bedasto.user posted image  Je rekel, da je normalen pediater zmožen v 30 sekundah ocenit ali se otrok normalno razvija ali ne, brez nekih predpisanih testov.
Pa še prav ima.user posted image

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Denverjev test razvoja otroka
24.3.2008 22:37:47   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: taška30

Je rekel, da je normalen pediater zmožen v 30 sekundah ocenit ali se otrok normalno razvija ali ne, brez nekih predpisanih testov.
Pa še prav ima.user posted image


Po moje tudi. "Na uč" mora videti, ali prihaja do bistvenih odstopanj v razvoju.

(odgovor članu taška30)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
24.3.2008 22:56:24   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu anajmad)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Denverjev test razvoja otroka
25.3.2008 7:35:11   
anajmad
Se strinjam z vami. Naš razvoj pri Uli se neha pri govoru. Toda,bolj kot jst dopovedujem zdravnici v RA,da tavečja je dobro spregovorila pri njenih 26 mesecih,in da v sorodu(oba Ulina bratranca sta spregovorila pri več kot treh letih),ona ostaja neomajna in pravi,da Ula zelo,zelo zaostaja v razvojuuser posted image .
Je pa res,da je naša tamala v privat varstvu in ne v vrtcu,kar je bistvena razlika. Res,komaj čakam da gre v vrtec,ker imam občutek,da se bo takrat tudi premaknilo na boljše.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Denverjev test razvoja otroka
5.8.2009 16:40:22   
Bety11
Hej, punce.....uffff....Žal mi je, ker doživljate vse to...

Če mi dovolite, bi vam samo navedla primere, ki so podobni vašim....

Moj prvi otrok je do 24.meseca starost spuščal samo zvoke aaaaaa in uuuuu...Razumel je vse, samo ni in ni hotel govoriti...Potem je pa v enem mesecu čisto in brezhibno obvladal dva jezika....V šoli bil med najboljšimi in še zdaj je oseba, ki piše najboljše spise in članke za časopise....Obvlada nekaj jezikov in je po duši bolj umetnik...

Torej, deluje mu leva polovica možganov bolj kot desna...

Podoben primer je pri fantku od sestre.....Čez par mesecev bo imel 2 leti....Sakramentsko je brihten, samo ga ne prepričaš, da bo nsormalno spregovoril..Edino, če mu obljubiš, da bo dobil čokolado, če reče MAMA...user posted image ...
Potem to besedo izgovori in hoče nagrado...user posted image user posted image ...In ne mi reči, prosim vas, da je to zaostal otrok...Sakramentsko je brihten in nas okoli prenaša...

Moj tretji otrok, pa je flegmatik s dozo trme....Če mu oseba ni bila všeč (vzgojiteljice v vrtcu) pa jih je ignoriral in se igral igrice, ki je sam zbral...puzzle recimo...In so ga gospodične poslale specialnem pedagogu, ker so trdile, da je avtističen.....user posted image user posted image ....Babe zarukane...Vsa sreča, da je specialistka bila bolj uvidevna in je pogruntala stvari, se nasmejala, mi pomežiknila in rekla, da tako brihtnega otroka redko kdaj srečaš..user posted image

Sošolc moje punce pa ni spregovoril do 5.leta starosti....Ne vedo zakaj.user posted image ...Letos bo šel v 9.razred in ima vse ocene prav dober....kar je odlično, kaj ne?!...Vpisal se bo na medicinsko šolo....

Moje osebno mnenje je, da je odvisno, katera polovica možganov pri otroku prevladuje in je bolj vključena pri socialnih stikih....

Ne obupaj....Otroka spodbujaj pri razvoju in nikakor ne sili....Pa mati najbolj ve in čuti, kdaj je z njenim otrokom kaj narobe in če je sploh...Srečno!

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Denverjev test razvoja otroka
13.9.2009 19:32:57   
girly
Meni se pa zdi, da je Denverski test še kako potreben. Na tak način se veliko bolj natančno oceni ali se otrok razvija normlano. Saj obstajajo neka časovna obdobja, kdaj naj bi se pojavilo določeno vedenje in ni striktno točnega datuma. Ravno s tem in podobnimi testi lahko ugotovimo zaostajanje v otrokovem razvoju, ki ni vedno tako zelo očitno, da bi ga pediater kar takole na oko v 30 sekundah opazil, kaj šele recimo ena mama, ki npr. sploh ne ve točno, kako naj bi otrokov razvoj potekal (s tem nisem mislila nobene konkretne, da ne bo pomote, verjamem, da ve vse zelo dobro poznate svoje otroke, samo niso pa vse take kot ste ve).

Da pa otrok ne spregovori do 5. leta starosti....tu je definitivno nekaj bilo narobe. saj vzrok za tak in podobne zaostanke ni nujno vedno fizični, se pravi, da je kaj nevrološkega, vzrok je lahko tudi psihološki in če se ga odpravi,se razvoj lahko včasih naprej čisto normalno razvija. Pa nihče ne trdi, da obstaja kar direktna povezava med rezultati na Denverskem testu in uspehom v šoli (Denverski test namreč ne meri inteligentnosti). In ja, tudi otrok, ki rahlo zaostaja v razvoju lahko zaostanek nadoknadi v nekaterih primerih in je lahko kasneje tudi odličen v šoli. Seveda je nekaj odvisno tudi od dednosti (kot je napisala anajmad, valda da je to povezano).

Denversk test testira tako funkcije, ki so v domeni leve kot desne hemisfere, ne samo razvoj govora.

Ampak ta test je namenjem predvsem temu,da se čimbolj zgodaj odkrije otroke, ki imajo težave in se njim primerno tudi ukrepa.

< Sporočilo je popravil girly -- 13.9.2009 19:36:27 >


_____________________________

Kris je najin sonček :)

(odgovor članu Bety11)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Denverjev test razvoja otroka
13.4.2010 21:58:30   
Zaharija
Jaz delam v vrtcu in vsak dan opazujem razlicno stare predsolske otroke-o tem in podobnih testih imam mnogo pomislekov!
Niso vsi otroci primerni za kalupno ocenjevanje v predsolskem obdobju (in govorim o inteligentnih otrocih, ki ne potrebujejo posebnih programov v vrtcu in soli, za kasnejse funkcioniranje in zivljenje!)

To kar nekateri strokovnjaki imenujejo z izrazom-razvojni zaostanek- je lahko za marsikaterega otroka, njegov lasten, normalen, nevsiljen razvoj.

Verjamem v to, da ima marsikateri strokovnjak povsem dobre namene in da se najpametnejsi med njimi, zelo dobro zavedajo, da vsega ne vedo in ne zmorejo dognati (to kar vemo je kapljica in to cesar ne, je morje...), vendar opazam, da je vse prevec takih, ki so (nekredibilno) zaverovani v svoj prav (pogosto po 15ih minutah ogledovanja nekega otroka). In to zadnje, je nefer do otrok in njihovih starsev!!!

Imela sem ze mnogo popolnoma sesutih pogovorov z mamami, ker so se sramovale, da ne znajo odvaditi dvoletnika steklenicke (s cucljem), pa se sprasujem ZAKAJ taki pritiski, ko pa vsak inteligenten otrok-slej ko prej-pristane na pitje iz kozarca!

Poleg tega imam v skupini 5 letnikov, najmanj dva (ce ne vec) otroka, ki na neznancev ukaz, ne bi niti pisknila v odgovor. Pa gre za inteligentna, razigrana, motoricno zelo sposobna, zadovoljna, v vrtcevsko skupino dobro vkljucena otroka. Kako lahko (kredibilno) potem napises kakrsnokoli oceno triletniku (se posebej takemu, ki pac ne sodeluje pri testu)?

Verjamem, da obstajajo tudi pravilni razlogi za strah in iskrena zelja pomagati otrokom in starsem, vendar so testiranja predsolskih otrok, nevaren teritorij in je treba zelo paziti, da ne ustvarjamo negativnega pritiska na otroke in njihove domace. Spomnimo se samo na razvpitega in priljubljenega Alberta Einsteina- bi on naredil test?

Pripis- imam popolnoma nov racunalnik, ne zamerite crk brez stresic in drugih nepravilnosti (sele spoznavam tipkovnico, je malo drugacnauser posted image user posted image ).

(odgovor članu girly)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Denverjev test razvoja otroka
17.4.2010 10:01:35   
Ivanuška
Zaharija,

zelo lepo napisano in še kako resnično. Tudi moj sinko nima nobenih namenov kazati svojega znanja na ukaz in neznancu. V znanem okolju in ko sam želi oz. ob pravi stimulaciji pa obvlada vse in še kaj zraven... Se mi zdi, da želijo in želimo otroke trenirati kot kužke pa to ni namen. Vsi smo induvidumi sami zase... Starši pa sami najboje poznamo otroka in vemo za njegove sposobnosti in si lahko samo želimo, da bi bili vsi dovolj močni, da se ne uklonimo kalupom in pričakovanjem družbe in dovolimo, da se otrok razvija po svoji liniji in ga pri tem spodbujamo ter podpiramo user posted image

(odgovor članu Zaharija)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Denverjev test razvoja otroka
17.4.2010 10:14:07   
zmajaz
Tudi meni se zdi glede teh testov ravno to problem, da marsikateri otrok ne bo določenih zadev počel pred neznancem. Naša ta večja punca (2-letnica) je zelo zgovorna, govori lepe pravilne stavke in vse, ima odličen spomin, zelo pozorna je na najmanjše podrobnosti, spremlja pogovor odraslih, ko si še misliš ne, da ga, ampak pred zdravnikom ne bo niti muksnila. Že ko se z avtom pripeljemo pred zdravstveni dom, reče "ne grem k zdravniku". Če bi ona morala pri njem opraviti kakršenkoli test, ga zagotovo ne bi opravila, ker ne bi hotela sodelovati - pa sem prepričana, da niti pod razno ne zaostaja v razvoju, kvečjemu hitra je bila v določenih razvojnih zadevah do zdaj.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 17.4.2010 10:16:12 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Ivanuška)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Denverjev test razvoja otroka
5.2.2011 23:22:44   
superstar7
Zaharija, bravo. Več takih vzgojiteljic.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Denverjev test razvoja otroka
25.2.2011 17:46:39   
divans1
Kaj pa vse tle ugotavljajo, kaj naj bi vedel pri določenih mesecih po njihovo?

(odgovor članu superstar7)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Denverjev test razvoja otroka
28.2.2011 21:52:39   
Jassika
divans odpri si post od seven (tabelo) pa boš videla kaj zahtevajo. Maš vse lepo v razpredelnici po mesecih!

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Denverjev test razvoja otroka
9.3.2011 21:11:04   
erixon
Osebno mislim, da test ni tako zahteven, vendar se težave kažejo drugje, kot ste že prej omenjali strah, nezaupanje otrok za sodelovanje z neznanci. Pri nas v Novi Gorici otroke cepijo v istem prostoru, kjer opravljajo Denverjev test. Izkušnje našega Filipa so bile travmatične pri zadnjem cepljenju OMR in čiščenju infekcije. Filip, ko zagleda belo halljo, ležalno mizo, sploh pa Nadjo je iz sebe. Pri Denverju je dojenčka zabrisal v Nadjo in zbežal iz sobe, rezultat tega najbrž predvidevam je bila analiza oz. diagnoza otrokovega sodelovanja, ki pa iz logičnih razlogov ni bila ( predvidevam, ker mi zdravnica o tem ni hotela nič povedat ) zadovoljiva. ( otrok je bil izredno plašen )
Podoben test smo opravljali v tujini že pred pol leta, ( Danska ) rezultati so bili normalni, vendar pa je bilo lepo Filipa videti kako lepo sproščeno sodeluje z zdravnikom, ki si je zaradi njegovih težav haljo slekel, sprva je z njim malo tekal po prostoru, zavrtel Raymonda Lapa in napetost je v malčku izginila, vsaka čast. Žal pa imam občutek, da se bo to v Sloveniji dogajalo šele čez vrsto let, v kolikor Mi ne bomo ukrepali, kajti če se tudi drugje po Sloveniji Denverjev test izvaja na podoben način, je že samo izvajanje navedenega testa za otroka škodljivo in so njegove pravice kršene s strani zdravstvenega sistema in zakonodaje takih opic ali homoerectusov, ki ne štekajo normalnega odziva malčka na travmatično izkušnjo.

(odgovor članu Jassika)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Denverjev test razvoja otroka
27.3.2011 12:30:00   
m_o_i
pri nas se denverjev test naredi v posvetovalnici. sestra naju pelje v prostor, kjer ga stehta in izmeri, potem pa mu mece tiste cofke, pa daje rozine na mizo, pa za njegovim hrbtom sepeta njegovo ime bla bla(vsega se res ne spomnim).
potem naredi tiste crtice v graf, ki je v otrokovi kartoteki in ga lahko (tudi jaz) vedno pogledam, ce se mi zahoce.
ko greva potem se do zdravnice, graf osvrkne in se zacnemo pogovarjat od zacetka...

je pa zadnjic prisla P na FTH pogledat mulca(glede podaljsanja porodniske) in je prinesla s sabo Eliasov graf.

moje mnenje: naj si dohtarji pomagajo s cimer hocejo-mene ne moti... pac ima vsak svoje orodje za opravljanje delauser posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu erixon)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Denverjev test razvoja otroka
20.9.2011 22:08:40   
istranko
Zdi se mi, da veterinarji včasih boljšo ponudbo, če je njihova bolniki so psi, vendar zdravniki z dojenčki!

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Denverjev test razvoja otroka
24.1.2013 10:34:03   
rujanja
Če ima katera fajl denverjev test, ki bi ga lahko sprintala bi lepo prosila, če mi ga lahko posreduje. Hvala in lp !

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Denverjev test razvoja otroka
16.4.2015 20:36:23   
Mia24
do enga leta in pou nej bi mel čas da shodi a koj ko dpolni eno leto vsi sprašujejo a še ne hodi? ma halo če ma pa še čas :)

(odgovor članu rujanja)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?