|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   EA
23.9.2004 12:57:49   
ronja5
OJLA!
Vem,da je bilo že veliko napisanega,pa bi kljub vsemu še enkrat vprašala!Zanima me vse v zvezi z EA! Kakšen je postipek? Koliko časa pred dejanskim porodom ti jo dajo? Ali kljub temu čutiš popadke? Kako veš kdaj moraš pritiskat? Kaj lahko gre narobe? Kakšne so posledice? Ali ima katera izkušnje z obema načinoma, mislim z in brez EA?! Sama sem že dvakrat rodila brez, pa se sedaj odločam za EA.
Hvala! Ronja
Neposredna povezava do sporočila: 1
   EA
23.9.2004 18:04:23   
Annny
Uf, Ronja, to je pa ZELO obširno vprašanje..
Veš, kje imaš to dobro razloženo- v knjigi 'Nosečnost- vprašanja in odgovori'...se res splača prebrat.
Tudi jaz bom rodila z EA;)

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   EA
24.9.2004 8:35:29   
ronja5
Kdo je avtor te knjige,je namreč ne najdem na cobisu, je to točen naslov?

LP! Ronja

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   EA
24.9.2004 9:09:01   
JASNA D
Ronja!

Tudi jaz ti svetujem, da malo pobrskaš po knjigah ali pa po člankih - tudi na netu je kar nekaj informacij (preko iskalnika vtipkaj epidural*). Na kratko pa ti lahko odgovorim na vsaj nekaj tvojih vprašanj, se pa praksa med porodnišnicami rahlo razlikuje.

Pri meni (lani v SG) je bilo tako:

Postopek se začne z vstavljanjem katetra po domače v predelu hrbtenice (malo nad ledvicami po višini). To praviloma ne boli, ker dobiš lokalni anestetik. Kateter praviloma vstavijo, ko si odprt nekje med 3-4 cm oz. prsti. Anestetik oz. ta analgetik, ki odvzame bolečino začne hitro delovati nekje po 10-15 minutah. Popadke kljub temu še čutiš, bolj kot nek pritisk oz krč, vendar niso boleći oz. je bolečina minimalna. Kdaj moraš pritiskat in kako, pa ti pove babica. Zelo nazorno opiše - pritisnite, kot bi hoteli kakat. Seveda je potrebno pritisniti malo bolj.

Narobe lahko seveda tudi kaj gre, vendar so me v torek v MB potolažili, da do ohromelosti ne more priti, ker se kateter vsravi nižje v predelu hrbtenice, kjer se hrbtenjača že konča. Možna posledica je kao glavobol (jaz ga nisem imela). Pri meni pa je konkretno šlo narobe naslednje. Najprej mi je izpadel kateter in so mi ga ponovno vstavljali (tudi v drugo me ni nič bolelo). Potem je bilo 3 ure vse O.K., nakar sem dobila preveliko dozo in sem imela noge čisto omrtvičene (nisem čutila niti prstov). Kljub vsemu je porod stekel do konca brez ostalih zapletov, je pa res, da so mi morale punce v porodni zaradi prevelike doze zelo pomagati. Obračale so me s hrbta na bok in obratno, tudi noge so mi morale dvignit, da sem se lahko prijela pod koleni. Potem so mi še morale močno pritiskat na trebuh, da je sinko le prilezel na plano.

Kljub vsemu, sem se tudi tokrat odločila za EA, s tem, da bom raje "vzela" manjšo količino analgetika in raje čutila vsaj nekaj bolečine, tako da bom lahko na koncu bolj sodelovala in se sama valila iz boka na hrbet. Tisto metanje na trebuh me je od vsega najbolj bolelo (če odmislim tiste popadke na 3 minute).

Če te zanima kaj konkretnega, pa da ne bomo težile še drugim, me lahko vprašaš še kaj na privat - ni problema.

Osebno ti EA priporočam, ne boj se groznih zgodb o ohromelosti, ker to ni res. Hrom lahko postaneš, če ti zadenejo v hrbtenjačo (tako nam je sedaj razložil tudi dr. Zabavnik), kar se pri tej EA, ki jo delajo pri porodih praktično ne more zgoditi.

LP, Jasna

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   EA
24.9.2004 11:35:12   
JASNA D
Jaz sem EA dobila, ko sem bila odprta šele slab cm, babica mi je pokazala svoj mezinček in je rekla, da niti za njen mezinček še nisem odprta. Sem pa tako jokala in stokala (med drugim tudi, da raje umrem, kot pa rodim, pa da sem bom kar skozi okno vrgla in še kakšno bedarijo), ker sem zelo panična in prestrašena, da je babica kar anestezistko poklicala. Pa ni bilo tako hudo, kar se tiče bolečin, ker s predihavanjem kar nekaj narediš, hujši, dosti hujši je bil ta prekleti strah. Nisem edina, ki je EA dobila pred temi 3 cm, tako, da so v SG zelo prijazni in razumevajoči, pa dajo tudi prej.

Rodila sem v SG, tudi letos hočem na vsak način tja. Pa tudi če bom morala šotorit pred bolnico zadnji teden pred PDP.

Sicer je pa tako: če si iz MB ali pač od bolj daleč, te po moje kar mal prej not obdržijo, pa si lahko še malo odpočiješ kakšen dan pred porodom. Vsaj mene so.

Skratka, kot sem že velikokrat rekla, MB odpade, ker nisem nič kaj veliko lepega slišala o tej porodnišnici, pa tudi na oddelku, kjer sem bila lani in letos, ni bilo primerjave z SG.

LP, Jasna

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   EA
24.9.2004 13:02:26   
frutka_
Se podpisujem pod Jasnin post...:bravo:

SG&EA sta zakon!!!!!:sloncek::miska::miska::sloncek:

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   EA
24.9.2004 13:39:50   
ronja5
A je slučajno kje katera, ki je dobila EA v Mariboru?!
LP! Ronja

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   EA
24.9.2004 13:49:59   
nena m
Darča. Tudi jaz sem rodila v Postojni z EA in sem bila zelo zadovoljna. Sicer sem se zelo hitro odpirala, tako da sem potem, ko mi je EA prijela, rodila v 15 min. Je pa tako (vsaj pri meni je bilo), da do konca poroda vse čutiš (seveda brez bolečin) in jaz sem lahko zelo lepo sodelovala, saj me ni nič bolelo. Lahko sem pravilno dihala, pritiskala... Skratka, če bom še rodila, bom spet z EA. Enako sta rekli tudi mamici, s katerima smo bile skupaj v sobi.
Srečno, pa brez strahu.

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   EA
24.9.2004 15:18:59   
JASNA D
Tiste, ki jih jaz poznam (tri), so bile vse zadovoljne, ostalih osem, ki jih poznam, pa so bile dogovorjene za EA, pa je niso dobile. EA v Mariboru je velika loterija!! Če jo dobiš, je O.K., je pa verjetnost bolj mala - žal zaradi kadrovske in še kakšne druge politike bolnice in zavarovalnice. To so besede dr. Zabavnika od tega torka.

LP, Jasna


(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   EA
24.9.2004 16:19:30   
Annny
Ronja, avtorji te knjige so trije:

Lees, Reynolds, McCartan

LP

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   EA
24.9.2004 22:07:55   
JASNA D
No, jaz sem samo napisala to, kar sem v torek izvedela od dr. Zabavnika v MB (tisto glede ohromelosti). Da pa so v bolnišnicah bolj urgentne stvari, ki zahtevajo anestezista, mi je tudi jasno. Gre za stvar organizacije - očitno se ponekod najde volja do take organiziranosti, drugje pa ne. Zdi se mi pa res čudno, da eden bolj znanih anestez. v SLo ne bi vedel za teh 8 ali 9 primerov, sploh kot zagovornik EA pri porodu. No ja sicer pa (nočem biti preveč nesramna, malo pa moram piknit, zaradi takih izkušenj) ne vem kaj točno delate v zdravstvu, navajena pa sem, da vsi, ki delajo v zdravstvu in niso zdravniki, itak več vedo od dohtarjev, knjig in še koga. Poznam kar nekaj medicinskih sester in jih je večina bolj pametnih kot svetovno priznani strokovnjaki. Vodilna v tej disciplini je sestra pri mojem G., ki ga bom menjali ravno zaradi njenega preseravanja in "pameti".

Spoštovana Helena, prosim ne jemljite tega preveč osebno, vseeno pa hvala za lepe želje. Ampak se bom na vsak način skušala preseravat tudi na porodni postelji, če bom le lahko.

LP, Jasna

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   EA
25.9.2004 2:43:47   
Annny
Glede zadnjega odstavka se strinjam z Jasno.
Glede teh 8-9 primerov ohromelosti zaradi EA pa...sama sem od znanega slo. ginekologa slišala, da je bilo do zdaj V SVETU primerov ohromelosti zaradi EA zelo malo in da je v teh primerih šlo predvsem za rakave bolnike (ki jim prav tako pomagajo omiliti bolečine z EA).
In verjemite- če bi v Sloveniji do danes zaradi EA ohromela ena sama mamica, bi mediji hitro izvedeli za to in po vsej verjetnosti bi prišlo do hudega škandala. Slovenija je pač ena majhna vas, v kateri se vsi poznamo in vsi o vsakomur vse vemo. Ne rečem, da se to ne more zgoditi, ampak glede na to, da je na Zahodu porod z EA že več kot desetletje nekaj povsem običajnega, res ne vem, zakaj bi komplicirali in se bali neznanega.
Res je, porod z ali brez EA je stvar osebnega okusa.. Sama bom vsekakor izbrala lažjo pot in prihranila moči za cartanje svojega otročka9nebesa. Zakaj bi hodili peš, če imamo na voljo avto. Zakaj bi prali na roke, če imamo na voljo pralni stroj.
Tehnologija nas je pač 'razvadila'...o tem bi lahko razpravljali...ampak sama vsekakor nameravam izkoristiti dosežke znanosti za svoje zdravje, udobje, lažje življenje. Če bo le možno. Zakaj pa ne.:)

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   EA
25.9.2004 7:54:02   
JASNA D
Darča!

Oprosti, šele sedaj sem opazila, da si me vprašala glede dolžine poroda. Porod niti ni trajal tako dolgo. Prve boleče popadke sem dobila malo pred 12 uro, rodila pa sem ob 18.57. Prisebna sem bila ves čas, je pa res, da mi je na koncu zadnji dve uri že malo presedalo. Najbolj moteče je bilo čisto na koncu to, da nisem več čutila ničesar in tako nisem mogla sodelovati, tako kot bi bilo treba. Iztisa nisem čutila niti malo. Meni je mož rekel, da se glavica že vidi in mi dvignil mojo bučko, da sem videla nekaj laskov... Bolela me je samo grodnica (ali kako se že reče tej kosti, ki spredaj rebra skup drži), ko so se mi metali na trebuh. To mi je bilo najbol zoprno. Tiste, ki niso bile predozirane pa pravijo, da ne boli, ampak čutiš vseeno popadek kot pritisk, pa tudi da so čutile iztis. Žal sem za ta občutek bila prikrajšana.

Letos bo vse drugače. Kljub strahu se prepričujem, da bo vse O.K.

Tebi in vsem ostalim tudi jaz želim porod, ki vam bo ostal v lepem spominu! Z ali brez EA.

LP, Jasna

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   EA
27.9.2004 17:20:36   
morskadeklica
pridružujem se darči.:bravo::bravo::bravo:

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   EA
19.10.2004 18:24:59   
Annny
Ojla,
rodila 8 dni nazaj z EA na Jesenicah- brez bolečin, le čutila sem, kdaj moram potiskati itd. Ko enkrat preizkusiš, si ne želiš več roditi brez EA. Sama bom pri naslednjem otročku zagotovo spet izbrala EA!!
Lp

(odgovor članu ronja5)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?