|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Izkušnje s slinavko?
19.8.2010 14:52:01   
mamamajča
Nočem prehitevat, iščem pa po netu vse možne odgovore.
Namreč moj otrok zdaj že drugi teden nič ne je. Ko rečem nič, mislim NIČ! Niti tistega, kar ima drugače izjemno rad.
Pravkar je na počitnicah in mi ga dostavijo domov, ker sta mama in sestra že tako zaskrbljeni, da mi po tel. jočeta in jamrata. Da bi ga sicer imeli na počitnicah, ampak jima je prehudo, ko gledata, da v sebe ne spravi niti kosa kruha.
Včeraj so mu ponudili puding in je skoraj bruhal, ko ga je zagledal.

Zdaj pa......
Gliste je že imel, smo jih menda že 3x zdravili. Možno, da so tudi zdaj. Naročena sva že v lanoratorij.
Me pa muči dejstvo, da mu izjemno smrdi iz ust. Že od preteklega tedna in vsako jutro sva drgnila zobke, da bi ta vonj malo omilila. Zdaj pa berem, da je ta smrad lahko simptom ustne slinavke. O tem pa ne vem nič.

Kako je, ko ima otrok slinavko? S čim se zdravi? kaj to sploh je?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Izkušnje s slinavko?
19.8.2010 15:25:14   
Sanjela
"Slinavka" ali gingivostomatitis

Z domačim izrazom "slinavka" ljudje opisujejo bolezen, ki pri otroku prizadene sluznico ustne votline in povzroča močnejše slinjenje. S strokovnim izrazom stomatitis opišemo vnetne spremembe ustne sluznice, gingivitis pa imenujemo vnetne spremembe v predelu dlesni.

Povzročitelj gingivostomatitisa

Najpogostejši vzrok gingivostomatitisa pri otrocih je virus herpes simplex tip 1 (HSV-1). Bolezen se razvije ob prvi okužbi s tem virusom, zato običajno prizadene otroke, mlajše od 6 let, najbolj pogosto se pojavlja pri otrocih med 10. mesecem in 3. letom starosti. V prvih mesecih po rojstvu srečamo to bolezen le izjemoma. Večina otrok se prvič sreča s HSV-1 v obdobju do pubertete, vendar pa približno 90 % prvih okužb poteka neopazno.
Od okužbe do pojava prvih znakov bolezni preteče 3 do 9 dni, povprečno 7 dni.

Kako se HSV prenaša

Za prenos HSV je potreben neposreden stik med herpetično spremembo ali telesno tekočino bolnika, v kateri je virus, in med kožo ali sluznico zdravega. Verjetnost okužbe je večja, če je koža ali sluznica ob izpostavitvi poškodovana, na primer na mestu rane ali opekline. HSV-1 ali oralni tip herpes virusa se prenaša v glavnem s slino, HSV-2 ali genitalni tip pa z izločki spolnih organov. Virus lahko prenašajo bolniki z izraženo boleznijo in tudi na videz zdravi izločevalci virusa. Približno 5 % zdravih prebivalcev je izločevalcev virusa.

Potek gingivostomatitisa

Bolezen se začne s slabim počutjem in povišano telesno temperaturo, ki lahko celo presega 40°C. Dan do dva kasneje opazimo tudi sprebembe v ustih. Sluznica ust je pordela in nabrekla, na njej nastanejo mehurčki, ki zelo hitro počijo in se oblikujejo v okroglaste razjede, velike nekaj milimetrov, ki imajo sivo-belo površino. Razjede, ki prizadenejo celotno sluznico ust v področju lic, ustnic, dlesni ter jezik in trdo nebo, ob dotiku zakrvavijo. Spremembe se lahko širijo tudi izven ustne votline, prizadenejo ustnice ter kožo ob ustih. Ker so spremembe v ustih zelo boleče, bolniki odklanjajo hrano in tekočino. Običajno so povečane in boleče tudi bližnje bezgavke (pod spodnjo čeljustjo in na vratu). Nove spremembe se pojavljajo 4 do 5 dni, nato pa se v 7 do 14 dneh sluznica povsem zaceli.

Bolezni, podobne slinavki

Poleg gingivostomatitisa obstaja še nekaj bolezni, ki so podobne slinavki. To so herpangina, afte in soor.

Herpangina
Povzročajo jo enterovirusi. Mehurčki in razjede so omejeni na nebne loke, mandlje in žrelo. Bolezen spremljajo vročina, glavobol, lahko pa tudi nahod, bruhanje in driska. Pojavlja se pretežno v poletnem času, za razliko od "slinavke", ki ni vezana na letni čas.


Afte
Afte so posamezne razjede na sicer zdravi ustni sluznici, nastanejo pa lahko ob poškodbi, na primer ob ugrizu, lahko spremljajo druge bolezni ali pa nastanejo brez jasnega vzroka. Pri nekaterih ljudeh se ponavljajo pogosteje.


Soor
Belim oblogam na sicer zdravi sluznici, ki jih povzroča gliva Candida albicans, pravimo soor. Obloge mehansko z lahkoto odstranimo. Otroci, večinoma so to dojenčki, ob tem nimajo drugih bolezenskih znakov.
Vnetje ustne sluznice v različnem obsegu pa lahko najdemo tudi kot spremljajoč pojav pri nekaterih drugih boleznih.

Ostala mesta prve okužbe s HSV

HSV lahko ob prvi okužbi prizadene katerikoli del kože ali sluznice, pogost je predvsem na ustnicah. Pogosteje se pojavi zlasti na predhodno okvarjeni koži, na primer v predelu opekline, odrgnine, na ekcematozno spremenjeni koži. Pojavlja se v obliki skupka mehurčkov s tanko površino, napolnjenih z gosto tekočino, ki v nekaj dneh počijo, nato pa nastane hrasta, ki se popolnoma zaceli v 2 tednih in ne pušča brazgotine. V kolikor se ob razpoku mehurčki dodatno bakterijsko okužijo, lahko nastopi gnojenje.

Okužbo spolovil le izjemoma povzroča HSV-1, v več kot 90 % je povzročitelj okužbe v področju spolovil in zadnjične odprtine HSV-2, to je genitalni tip herpes virusa. Herpetične spremembe na spolovilu otroka se pojavijo, če otrok sam ali oseba, ki ga neguje, prenese virus v ta predel z okuženimi rokami. Mehurčki in kasneje razjede, ki jih najdemo na sluznici spolovila, se širijo tudi na okolno kožo. Povečane in boleče so dimeljske bezgavke. Bolečinam in srbenju v predelu spolovila se pridružijo še težave pri uriniranju in izcedek. Bolezen spremlja povišana temperatura.

Herpetična obnohtnica se običajno pojavi pri otrocih, ki sesajo palec. Palec je otečen, rdeč, prekrit z mehurčki, napolnjenimi z gosto tekočino. Spremembe se zacelijo v dveh do treh tednih. Pogosteje ga najdemo pri otrocih, ki prebolevajo "slinavko" ali imajo herpes na ustnici.

Herpetične spremembe na očeh prizadenejo običajno le eno oko. Ob prvi okužbi s HSV najdemo mehurčaste spremembe na robu veke, vnetne spremembe veznice, lahko pa se vnetje razširi tudi na roženico. Pogosto so povečane in boleče tudi predušesne bezgavke. Herpetični meningoencefalitis (vnetje možgan in možganskih ovojnic) je zelo redko obolenje, večinoma ga povzroča HSV-1, pogosteje je posledica ponovne in ne prve okužbe. Znaki bolezni so podobni kot pri meningoencefalitisih drugih vzrokov. Brez ustreznega zdravljenja ima bolezen zelo neugoden potek.

Ponavljajoče se okužbe s HSV

Po prvotni okužbi ostane virus v organizmu latenten v živčnih ganglijih tistih živcev, ki oživčujejo področje, na katerem je bila prvotna okužba. Ker ponovno obolenje praviloma povzroča notranja (endogena) ponovna aktivacija virusa, se ponovitve večinoma pojavljajo v istem področju, možne pa so ponovitve tudi v drugih področjih, kot je bila prvotna okužba. Ponovitve so običajno blažje kot prva okužba. Le izjemoma poteka ponovitev težje kot prvotna okužba na primer v obliki meningoencefalitisa ali vnetja roženice.

Ponovno aktivacijo virusa sprožijo zunanji vplivi, na primer mraz, UV žarki, ali spremembe v organizmu samem, na primer bolezen, visoka telesna temperatura, stres. Možna je tudi ponovna okužba z drugim tipom virusa.

Herpes labialis

Je najpogostejša oblika ponovitve, ki je posledica notranje aktivacije virusa ob vplivih iz okolja ali spremembah v organizmu. Pogostejši je na spodnji kot na zgornji ustnici. Značilna sprememba je skupina mehurčkov, ki preidejo v hrasto in se zacelijo v 5 - 10 dneh. Spremembe se začno na meji med sluznico in kožo - rob ustnice, od tod pa se lahko širijo tudi na kožo lica, nosu in brade. Nekaj ur pred nastankom mehurčka bolniki na tem mestu čutijo pekočo ali srbečo bolečino. Povečane in boleče so lahko tudi področne bezgavke.

Ponavljajoči herpes spolovila je po pogostosti druga oblika ponovitve herpesa, ki pa ga povzroča praviloma HSV-2 in je pri otrocih izjemno redek. Znaki bolezni so podobni kot pri prvi okužbi.

Okužba novorojenčka

Novorojenček matere, ki je okužena s HSV-2, čeprav nima izraženih znakov bolezni, se med porodom lahko okuži. Novorojenček se lahko okuži tudi preko rok osebe, ki ga neguje. Bolezen nastopi več dni ali celo tednov po rojstvu, s prizadetostjo ne le kože pač pa tudi notranjih organov, potek bolezni je zelo težak, podoben sepsi.

Zdravljenje

Pri "slinavki" je potrebno blažiti bolezenske težave, zato dajemo otroku sredstva proti vročini, ki istočasno tudi omilijo bolečine. Skrbeti je potrebno za dobro ustno higieno, usta se izpirajo večkrat dnevno z žajbljevim ali kamiličnim čajem. Kadar otrok zaradi hudih bolečin zavrača hrano in tekočino, mu lahko ustno sluznico namažemo s sredstvom za lokalno blažitev bolečin, ki ga predpiše zdravnik. Mazanje z "gentiano violet" je nekoristno in se odsvetuje. Otrok laže uživa hrano, ki je hladna, bolj tekoča, izogiba pa se kislih, pekočih ali trdih živil, ki mu povzročajo dodatne bolečine. Kadar kljub vsem naštetim ukrepom otrok zavrača tekočino, obstaja nevarnost, da se izsuši, tedaj je potreben sprejem v bolnico.

Lokalno mazanje z aciklovir mazilom je priporočljivo le pri spremembah na očeh in spolovilu, pri herpesu na ustnicah je neučinkovito. Aciklovir tablete se uporabljajo za zdravljenje okužb spolovil, injekcije aciklovira pa za težke oblike bolezni pri imunsko motenih bolnikih, novorojenčkih in za herpetični meningoencefalitis.

Preprečevanje okužbe s HSV

Izogibati se je potrebno neposrednemu stiku in stiku z izločki bolnika.
Toplota, vroča voda, milo in razkužila uničijo HSV, zato se priporoča pogosto umivanje rok. Da se prepreči okužbo novorojenčka, se nosečnicam s HSV vnetjem priporoča carski rez.
Upam da sem ti kaj pomagala z tem linkom


_____________________________

Sanjela
Dokler imamo spomine, obstaja preteklost.

Dokler imamo upanje, nas čaka prihodnost.

Dokler imamo prijatelje, je lepa SEDANJOST!

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Izkušnje s slinavko?
19.8.2010 15:37:13   
mamamajča
Hvala!

(odgovor članu Sanjela)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Izkušnje s slinavko?
20.8.2010 7:49:54   
pomar*ANČA*
uf, sanjela hvala, je bilo zanimivo branje. amapak ali si pomislila mogoče na angino? kadar je imel sin zadah se je vedno izkazalo da je imel angino in to brez vročine.... 

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Izkušnje s slinavko?
20.8.2010 9:04:13   
Sanjela
IZVIRNO SPOROČILO: pomar*ANČA*

uf, sanjela hvala, je bilo zanimivo branje. amapak ali si pomislila mogoče na angino? kadar je imel sin zadah se je vedno izkazalo da je imel angino in to brez vročine.... 

Ja možno tud je samo mamamajči ni niti povedala ali se otrok slini predvideva,da naj bi bila slinavka pa sem ji to prilimala drugače pa če je angina bo ji tak in tak pediater to takoj povedal.Ja  se spomnim ja da iz ust smrdi po angini,ko sem jo jaz imela moj sin je pa tak nikol ni imel hvalaboguuser posted image


_____________________________

Sanjela
Dokler imamo spomine, obstaja preteklost.

Dokler imamo upanje, nas čaka prihodnost.

Dokler imamo prijatelje, je lepa SEDANJOST!

(odgovor članu pomar*ANČA*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Izkušnje s slinavko?
20.8.2010 14:26:07   
mamamajča
Ne, ne predvidevam, da je slinavka.
Ampak ko sem takole razmišljala o možnih vzrokih, sem mimogrede zasledila tudi o slinavki in ker nimam absolutno sploh pojma, kaj to je oz. kako se spopadat, sem hotla kako mamico, ki je to že dala skozi.

Angina brez vročine- vidiš, tudi na to nisem pomislila. Saj bomo kmalu zvedli.

HVALA OBEMA!


< Sporočilo je popravil mamamajča -- 20.8.2010 14:28:13 >

(odgovor članu Sanjela)
Neposredna povezava do sporočila: 6
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Mirena
Miška2006

Ocenite zadovoljstvo pri uporabi Mirene. (1 najmanj zadovoljna.....5 najbolj zadovoljna)

1 (57%)

2 (5%)

3 (15%)

4 (7%)

5 (17%)


Število vseh glasov: 311

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!