|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kaj morate vedeti o kožnih znamenjih?
27.6.2006 14:07:23   
KIRA
Kaj morate vedeti o kožnih znamenjih? So pikice na vaši koži le sončne pegice ali kožna znamenja? Se vam zdi njihova velikost, oblika ali barva zaskrbljujoča? Bi bil že čas, da jih pokažete dermatologu? To in še več boste izvedeli zdaj! Kaj so kožna znamenja?

Kožna znamenja so skupki pigmentiranih celic, ki se najpogosteje pojavljajo kot majhni, temni madeži na prsih, obrazu, rokah in nogah. So različnih oblik - ovalna, okrogla, in velikosti - majhna kot bucike ali dovolj velika, da prekrijejo ves ud. Razlikujejo se tudi v barvi, saj so lahko rdeča, rdečkasto-rjava, svetlo do temno rjava ali celo modrikasta.
user posted image Na telesu jih imamo povprečno 10 do 40, a se njihovo število za časa življenja spreminja, saj lahko nastanejo nova ali izginejo stara. Večina znamenj naj bi nastala do dvajsetega leta starosti, pojavljajo pa se vse do srednjih let. V določenih življenjskih obdobjih so tudi bolj nagnjena k spreminjanju. Tako lahko, na primer, zaradi hormonskih sprememb med adolescenco in nosečnostjo ter zaradi jemanja kontracepcijskih tablet, postanejo temnejša, večja in se pojavljajo v večjem številu.
Večina znamenj je neškodljivih in le v redkih primerih postanejo kancerogena. Pomembno pa je, da znamenja in druge pigmente vzorce redno pregledujete in morebitne spremembe pokažete zdravniku.

Le pega ali znamenje?

Tako pegice kot tudi kožna znamenja so pigmentirani madeži na koži. Vaša koža vsebuje celice melanocitov, ki proizvajajo melanin (snov, ki daje vaši koži barvo). Torej so pegice in znamenja področja s povečano vsebnostjo melanina v koži.
Pegica je povečana vsebnost pigmenta v osnovni plasti epidermisa (to je zgornja plast kože). Ob rojstvu jih nimamo, razvijejo se šele kasneje, v otroštvu ter v poznejših letih, kot posledica ponavljajočega se izpostavljanja soncu, in sicer na najbolj izpostavljenih mestih - obrazu in ramenih. Večinoma pa se pojavljajo pri ljudeh s svetlejšo poltjo in se jih ne odstranjuje, saj načeloma tudi niso nevarne.
Kožno znamenje je skupek melanocitov v osnovni plasti epidermisa ali v zgornji plasti dermisa (druge plasti kože). Znamenja se običajno pojavijo hitro po rojstvu in z leti postanejo vse bolj vidna. Razvijejo se lahko kjerkoli na koži in so večinoma manjša (med 3-10 milimetri), nekatera pa so lahko tudi precej obsežna. Tudi barve so lahko različne: od zelo svetle do zelo temne, odvisno od izpostavljenosti soncu in hormonskih sprememb.
user posted image Bodite pozorni na spremembe

Pri nekaterih tipih znamenj je možnost, da postanejo kancerogena, večja. Zato morate biti na taka znamenja še posebej pozorni. To so:
Večja znamenja, prisotna že od rojstva: znamenja, ki so večja od razprte roke odraslega človeka, predstavljajo večjo nevarnost, zato je dobro, da jih podrobneje pregleda zdravnik.
Znamenja, ki jih imate v družini: znamenja, večja od povprečja (okrog 6 mm) in nejasnih oblik, so večinoma podedovana. Njihov izgled je podoben ocvrtemu jajcu, saj so znotraj temna, nato pa vse svetlejša z nejasnimi mejami. Obarvana so rdečkasto, včasih pa tudi rahlo potemnjena.
Številna znamenja: če imate na telesu veliko znamenj, ki so večja od zgornjega dela svinčnika, potem je možnost, da se iz katerega razvije melanom, večja.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Na pregled se lahko odpravite preventivno, a če opazite, da se z znamenjem nekaj dogaja, potem je obisk zdravnika nujen. To storite v primeru, ko vas znamenje začne boleti, je srbeče ali žgoče, če krvavi, če je vneto, razdražljivo ter če se spremni njegova velikost, oblika, barva ali pa če se znamenje privzdigne.
user posted image Odstranjevanje znamenj

Postopek odstranitve znamenja je preprost, še pred tem pa je obvezen pregled pri dermatologu in odvzem vzorca tkiva znamenja. Le-tega zdravnik pošlje na preiskave v laboratorij, kjer vzeto tkivo natančno preučijo ter ugotovijo, ali gre za maligno znamenje ali ne. V primeru, da je znamenje kancerogeno, vam bodo odstranili celotno znamenje ter tudi nekaj tkiva v njegovi neposredni bližini. Zdravljene znamenj pa običajno ni nujno.

Sicer pa se znamenja odstranjuje na več načinov:
'Britje': Področje, na katerem se znamenje nahaja, zdravnik najprej začasno ohromi z lokalno anestezijo, nato pa znamenje 'pobrije' s kože. Ker so 'korenine' znamenja še vedno v koži, se lahko zgodi, da le-to ponovno zraste.
Laser: Laser, ki se uporablja v kozmetične namene, lahko ravna znamenja pobledi, privzdignjena pa izravna in pobledi, pri čemer je brazgotina, ki jo postopek pusti za seboj, le minimalna.
Izrez: Znamenje se popolnoma izreže s kože, pri čemer se odstrani tudi nekaj zdravega tkiva. Po postopku naj bi ostala le malce večja brazgotina, ki pa po približno letu dni zbledi.
user posted image Ali lahko preprečimo nastanek kožnih znamenj?

Nastanek znamenj težko preprečite, zato pa bodite pozorni na to ali se spreminjajo v barvi, velikosti in obliki. Redno jih pregledujte vsak mesec, sploh če je melanom že imel kdo v družini, sicer pa bo zadostovalo, če jih pregledate vsake tri mesece. Pri pregledovanju ne izpustite niti delov telesa, ki načeloma niso toliko izpostavljeni soncu, saj se znamenja lahko pojavijo tudi tam.

Pri ločevanju navadnih znamenj od potencialno nevarnih vam lahko pomaga ABCDE shema:
A = asimetrija: bodite pozorni na znamenja nenavadnih ali nejasnih oblik;
B = (border) nepravilne meje: nejasna ali prekrivajoča se znamenja;
C = (color) spremembe v barvi: znamenja z več barvami ali neenako barvno porazdelitvijo;
D = diametrija: znamenja, večja od 6mm;
E = (elevation) sprememba velikosti: nenadno povečanje oziroma dviganje znamenja;

Poleg pregledovanja pa lahko, za to, da boste preprečili nastanek novih in preprečili morebitne spremembe znamenj, storite še naslednje:
Izogibajte se soncu, ko je le-to najmočnejše!
Ne sončite se med deseto zjutraj in četrto uro popoldne, saj so takrat ultravijolični žarki najbolj intenzivni.
Namažite se s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem!
Če se boste na soncu zadrževali dalj časa, potem svojo kožo zaščitite s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Priporočljivo je, da je najmanjši zaščitni faktor 15. Kremo nanesite dvajset do trideset minut pred odhodom na sonce in postopek ponovite vsaki dve uri, še posebej, če plavate ali se ukvarjate z aktivnostjo, pri kateri se veliko potite. Ne pozabite pa, da vas krema ne more popolnoma zaščititi pred soncem!
Uporabite tudi drugo zaščito!
Klobučki, sončna očala, rutice, dolgi rokavi itd. prav tako pomagajo ščiti vašo kožo pred škodljivimi UV žarki.


A. K. T.
Foto: JupiterImages, iStockphoto
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kaj morate vedeti o kožnih znamenjih?
27.6.2006 15:47:55   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: KIRA

Izrez: Znamenje se popolnoma izreže s kože, pri čemer se odstrani tudi nekaj zdravega tkiva. Po postopku naj bi ostala le malce večja brazgotina, ki pa po približno letu dni zbledi.



To pa sploh ni res! Ostane ti brazgotina, kot po vsaki operaciji. odvisno pač kako ti dohtar zašije rano. user posted image

(odgovor članu KIRA)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Kaj morate vedeti o kožnih znamenjih?
29.6.2006 19:47:41   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: matovilcica

IZVIRNO SPOROČILO: KIRA

Izrez: Znamenje se popolnoma izreže s kože, pri čemer se odstrani tudi nekaj zdravega tkiva. Po postopku naj bi ostala le malce večja brazgotina, ki pa po približno letu dni zbledi.



To pa sploh ni res! Ostane ti brazgotina, kot po vsaki operaciji. odvisno pač kako ti dohtar zašije rano. user posted image


Točno tako. Meni se še po 4ih letih vidi vseh sedem šivov user posted image
No, da te ne bomo kritizirali. Res si se potrudila, KIRA. Hvala za tele informacije user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Aplikacija Gorski vodnik – pomoč na poti v...
Več kot 10.000 kilometrov je skupna dolžina planinskih poti, ki so jih posneli z GPS aparati. Podatke so zbirali več kot...
Družinsko potepanje: Lignano
photo
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...




Alergija
Siana

Ima vaš otrok alergijo

Da (13%)

Ne (67%)

Nevem (20%)


Število vseh glasov: 30

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!