|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Krst za drugega otroka koruznikov?
7.6.2006 22:08:09   
Ines.
Živjo!


Mi lahko pomagate? Imamo drugega otročka, ki je star 3 mesece. Ali je kje v okolici Kranja ali Ljubljane kakšen župnik, ki krsti drugega otročka dveh, ki nista in se tudi nimata namen poročiti? Gre za to, da je prvega otroka krstil, drugega pa noče ravno zaradi tega, ker nisva poročena.


Hvala za pomoč in lahko nočko!


Ines.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
7.6.2006 22:31:00   
babylove
Kako noče? Pa pojdite v drugo cerkev, nič lažjega.

(odgovor članu Ines.)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
7.6.2006 22:31:12   
živa
V Dravljah je meni super župnik! Po mojih izkušnjah (čeprav ne s koruzništvom) in vtisih ne bo nič kompliciral.

Lp,

živa

(odgovor članu Ines.)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
7.6.2006 22:37:22   
SPORTINA
Poznam to TEMO in tudi sama še moram rešit ta "problem".
Prvo imamo krščeno, drugega bomo šele drugo leto, a že
vem, da bo kompliciral.
No bolj komplicira sicer za nezakonske botre, prvič ga ni
tako motilo koruzništvo....Saj otroci niso krivi.

Se pa vedno krešejo mnenja, ko kje začnemo to temo.

Vem, da so povsod sedaj začeli komplicirat, a še vedno NE
RAZUMEM, zakaj ENI lahko, ENI pa ne moremo in zakaj
PONEKOD lahko...Je cerkev pač....ne ne bom sedaj o tem!!!

Zanima pa me, kako greš drugam, saj tako kot za krst tudi za poroko rabiš neke "izpiske", "dovoljenja" rodne fare. Vsaj priče in botri. Kako je s tem...user posted image

(odgovor članu Ines.)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 6:51:16   
diva 4
Jaz res ne vidim zakaj noče krstit drugega otroka.Pri nas ni bilo nobenih ovir.Sva že 10 let koruznika pa sta oba otroka krščena.Je pa res , da morajo imeti botri vse zakramente (krst , obhajilo in birmo ).Aja pa tud pri obeh otrocih so botri koruzniki.

(odgovor članu SPORTINA)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 7:25:41   
kimba
No župnik na Viru pri Domžalah je nama krstil drugega otroka brez problema, ker je sam mnenja da otrok ni nič kriv da"staršev ne sreča pamet"user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image . No to je bolj moja prispodoba, ampak lahko rečem da je ful faca in nam ni delal problemov.

_____________________________

kimba s tremi sončki

(odgovor članu diva 4)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 7:59:18   
darjatimci
Punce pa saj tukaj ne gre za kompliciranje,ampak koliko se župnik upa in koliko je župnija velika-močna.V naši bivši župniji je bil tudi en zategnjen župnik in je hotel imet vse črno na belem.Zaradi tega se je veliko takih krstov in tudi porok zgodilo v drugih župnijah.Tudi naša familija ima nekaj koruzniških krstov in v eni zelo znani in popularni župniji smo krstili otročke.Ampak nam je župnik tudi malo potožil,da mora zaradi takih stvari velikokrat na zagovor v škofijo,moram povedati,da je bilo to še v času Rodeta.

(odgovor članu kimba)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 10:37:49   
bskrle
 
Župniku dam prav (čeprav vem, da me boste nekatere zaradi tega živo požrle). Le zakaj za otroka zahtevate zakrament, če sami ne živite zakramentalno?

Ne vem, zakaj bi moral župnik delati nekaj proti svoji vesti in kar je v nasprotju s cerkvenim naukom in pravom.

(odgovor članu darjatimci)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 10:57:01   
darjatimci
No s tem brskle se pa tudi sama strinjam. Ampak sama nisem pa nič boljša, ampak ker sem krščansko vzgojena sem se odločila, da dam otrokom isto možnost. Naj imajo te zakramente,da me potem če jih bodo kdaj rabili,ne bodo metali naprej, zakaj me pa nisi tako vzgajala. Ko so dovolj stari pa se tako ali tako sami odločijo,kaj in kako bodo.

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 11:33:40   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Ines.
drugega pa noče ravno zaradi tega, ker nisva poročena.

Draga Ines. In ob tem si prikladno pozabila, da si pri krstu prvega obljubila, da se bosta cerkveno poročila. Zato navadno krst prvega ni problem. Ker župnik lahko računa na dano obljubo staršev. Če obljuba ni bila izpolnjena potem je res malo možnosti, da sploh katera vaša obljuba (v smislu zakramentov ali vzgoje) velja.

(odgovor članu Ines.)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 11:44:12   
lelaval
Midva sva starejšadva krstila brez problemov, ker sem k župniku hodila k verouku in na vsa srečanja in me je 'imel rad'. A je na žalost umrl, preden smo še najmlajšo dali krstit. Sva jo dala krstit v drugo faro (kjer tudi hodita k verouku), a je nekaj gundral, pa sem mu rekla, da bo jeseni poroka. user posted image  In je bilo rešeno. Ker pa še boter in botra nista poročena, pa je začel komplicirat, da ne moreta bit, ker nista poročena in naj najdeva primernega botra. user posted image  Sva rekla, da če ne bo hotel krstit, lahko greva v drugo faro in ne bo težav. Pa je popustil.
Samo sin ima drugo leto obhajilo, pa mi bo kar nerodno it do župnika, ker letos ne načrtujeva poroke. user posted image user posted image

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu darjatimci)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 11:45:24   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: darjatimci
ampak ker sem krščansko vzgojena sem se odločila, da dam otrokom isto možnost. Naj imajo te zakramente,...., zakaj me pa nisi tako vzgajala. Ko so dovolj stari pa se tako ali tako sami odločijo,kaj in kako bodo.

Versko se vzgaja samo z vzgledom. Zakramenti so samo pomoč, da lahko živiš in daješ vzgled vere. Zakramenti sploh niso nikoli bili in ne bodo cilj. So samo sredstvo pomoči tebi živeti skladno z božjo voljo. In če ciljaš samo na zakramente na ostalo pa se požvižgaš res ne kapiraš ničesar. In nisi krščansko vzgojena ampak si samo poučena o krščanstvu - pa še to pomankljivo.

IZVIRNO SPOROČILO: darjatimci
Ko so dovolj stari pa se tako ali tako sami odločijo,kaj in kako bodo.

To se pa bodo če ti je prav ali ne. Prav nič niste bolj odprti in moderni če si to govorite v opravičilo, ker se to odloči na koncu VSAK otrok ko odraste, pa če si to prej govorila ali ne.

Problem pa je v tem, da če nikoli ni imel priložnosti živeti vero, se nima možnosti odločiti. Živeti vero, ne imeti zakramente.

(odgovor članu darjatimci)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 11:48:54   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: lelaval
boter in botra nista poročena,

Ni problem, da nista poročena. Da si lahko boter ni pogoj da si poročen. Lahko si samski. Pogoj je da ne živiš na koruzi.

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 11:54:06   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: lelaval
pa mi bo kar nerodno it do župnika, ker letos ne načrtujeva poroke. user posted image user posted image

A res misliš, da ne ve, da ga nateguješ. Stvar je v tem, da nateguješ sama sebe. In bogi župnik se mora ukvarjati s farani, ki se obnašako dobesedno kot pubertetni otroci.

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 13:14:55   
babylove
In ob tem si prikladno pozabila, da si pri krstu prvega obljubila, da se bosta cerkveno poročila.



Tega pa ne razumem. Pri krstu najinega otroka ni bilo nobenega govora ali obljub o cerkveni poroki. In glede na to, da se niti ne moreva cerkveno poročiti, bova potemtakem imela težave pri krstu naslednjih otrok oz. se bodo naslednji otroci v 'božjih očeh' razlikovali od prvega? In kako se sploh lahko otroku odreče pravica sprejema v vero zaradi nezglednosti staršev?

Vse skupaj je ena velika neumnost. Delajo, kot komur paše.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 14:07:09   
david
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
Zakramenti sploh niso nikoli bili in ne bodo cilj. So samo sredstvo pomoči tebi živeti skladno z božjo voljo. In če ciljaš samo na zakramente na ostalo pa se požvižgaš res ne kapiraš ničesar.

Tehnofil, vse kar si napisal podpišem. Dvakrat, če je treba.

Pri nas je bilo pa tako, da je bila močna (ampak res močna user posted image ) ženina želja, da se otroci krstijo, jaz pa sem bil proti. Pa sem na koncu popustil. In se mi ne zdi prav. Izdal sem samega sebe, kot si napisal. Vem pa nekaj: če ne bi izpolnjeval vsaj formalnih pogojev ne bi na krst niti pomislil.

Se mi pa velikokrat zdi, da sem kot ateist boljši vernik kot marsikdo, ki se razglaša za vernika. Še posebej, ko berem teme, kot je ta. user posted image

d.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 14:12:08   
david
IZVIRNO SPOROČILO: babylove
Vse skupaj je ena velika neumnost. Delajo, kot komur paše.

Jaz gledam na to takole: imajo svoja pravila. Ki se jih je pač treba držati. Tudi če ti ne odgovarjajo in tudi če se z njimi ne strinjaš. Take it or leave it. Ampak ne more pa to vplivati na tvojo vero in vero otroka, če si že verna. Ne more, ne sme, niti v božjih očeh ne bi smelo, kolikor sem jaz poučen! Če se motim pa me bo že kdo od bolj poučenih popravil. Ampak že po logiki bi moral biti veliko veliko večji greh biti krščen in ne verovati kot pa verovati in ne biti krščen.

d.

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 15:29:19   
Anonimen
Ja ampak na žalost res delajo, kakor jim paše, zato pa prihaja potem do takih diskrepanc od fare do fare.

Kar se mene tiče, se popolnoma strinjam z bskrle in imam precej fundamentalna (če lahko tako rečem) načela v zvezi s cerkveno poroko in krsti.

(odgovor članu david)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 23:00:31   
vanilija
Sama sem ateist in nisem in ne bom imela tega problema, v teoriji pa se strinjam z bskrle.
In komu pravzaprav lažeš, ko obljubljaš nekaj, česar ne nameravaš storiti, v tem primeru poroko?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
8.6.2006 23:09:08   
KODA
Naš vaški župnik nama taprvič,ni težil,tadrugič,pa je mojemu držal pridigo pol ure.To pa takrat,ko sva ga šla prosit za potrdilo,da lahko otroka krstiva v drugi fari.

_____________________________

Celemu svetu si le ena oseba,eni osebi pa si ves svet...

(odgovor članu vanilija)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
9.6.2006 12:32:26   
Blink1
Hja....dokler se da tudi pri župnikih kalkulirat, zakaj pa ne bi ljudje tega počeli?

Če veš, da bo drug župnik brez problemov krstil tvojega otroka, zakaj pa ne it k njemu?

Dokler cerkev ne bo poštimala svojih zadev, bodo ljudje kalkulirali...če se pa dauser posted image

In verjemite, kako z veseljem bodo krstili otroke, ko bo moral vsak registriran krščan plačati cerkveni davek....In koliko jih bo zaradi tega izstopilo iz cerkve. Tak to je... Takrat ne bodo spraševali ali imaš vse pogoje....glavno da plačaš.

_____________________________

---------------------------------------

---------------------------------------

(odgovor članu KODA)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Krst za drugega otroka koruznikov?
10.6.2006 16:19:22   
pajčolanka
v tej fari kjer sem sedaj župnik nič kaj ne komplicira glede krsta, komplicira pa tisti v kateri fari kjer sm bla prej, menda ne krsti otroka četudi mata starša napovedano poroko ne vem maja bi krstil, novembra bi se pa unadva poročila. niti takrat ne krsti. zase vem da bm prej mamica kot pa bom poročena. in se bm poročila, samo čez nekaj let ko bom mela faks pod kapo-čist izi zakaj-ker mam kot neporočena veliko več ugodnosti. se mi pa ne zdi fer da mi nebi krstil otroka ker ni nč kriv če midva nisva tok pametna da bi se poročila. in kolikor vem krst ni kr en zakrament, je otrokova vstopnica za v nebesa, čist tako če nekrščen otrok umre ne more v nebesa ker ni krščen. enostavno ni fer do otroka...ker ni čist nič kriv.  je pa tudi tako, jst sm lahka cerkveno poročena pa ne vem kaj še vse, če mi ni, pol otroka nem vzgajala v veri če pa mi je to ok, ga bm vzgajala lih tako pa če sm poročena al pa ne... ne vem , meni se zdi da župniki ki nočejo krstit otroka strašev ki niso poročeni delajo velikoooo krivico otroku-nedolžno bitje ki ni nč krivo, ostane pa brez nekaj zame zelooo velikega in pomembnega, samo zato ker starša nista poročena.

(odgovor članu Blink1)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?