|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ne uboga in ne posluša
15.11.2011 13:05:57   
LittleSun
Naš 4 letnik je zadnje čase nemogoč. Ne uboga in ne posluša. Kaki očesni stik, ne pridem do njega, samo smeji se in nagajivo gleda. Midva sva zelo striktna in dosledna, če nekaj rečeva se tega drživa. Ampak on poskuša v nedogled. Problem je pri vsaki stvari, za obut copatke, za pospravit, za nehati divjati, ko preseže mejo dovoljenih dirk ki lahko ima, itd.. Sedaj sem par dni morda res dva-tri krat prosila in šele potem šla bolj na hard, ampak še takrat si najde kaj da mora še prej postorit. Naprimer mu rečem da si obuje copatke, se naredi da sploh ne sliši. Mu povem še enkrat da vidim da me sliši, si izmisli, da mora še avto parkirat, ok če bi to trajalo par sekund, ne on bi si vzel 5 min, samo da pokaže kdo je šefe, ampak tretjič mu moram pa že grdo strogo povedat da naj si gre obut copate. In če ima dober dan gre, če ne moram spet grdo, da si obuje copate. Je zelo svojeglav otrok, tudi če ve, da nekaj ne more, poskusi, ga ne izuči, da ga kaznujemo, ne s sedenjem, ne z jemanjem igrač. Ne z zvezdicami, skoraj vse možnosti smo že izčrpali kako bi ga pomirili. Ima res zelo močno svojo voljo. Tudi v vrtcu imajo z njim težave, saj ko ne posluša, tudi pridni otroci nehajo poslušat. Imamo pogovore, sankcije, pa nič ne pomaga, oblubi kako bo priden, pa je drug dan spet vse po starem in jovo na novo, kazen, pogovor, obljuba. Morda je res le obdobje poskušanja do kod so meje in izrazitev njegove lastne volje, ampak sem že čisto obupana. Zelo bom vesela kakšnega nasveta kako ga pripraviti do tega da prisluhne in uboga. Naj povem še to, da je bil prej priden in poslušen večino časa, sedaj se je pa obrnilo. Pa ni bilo nobene spremebe v njegovem okolju.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ne uboga in ne posluša
16.11.2011 8:49:36   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: LittleSun
Naš 4 letnik je zadnje čase ....., si izmisli, da mora še avto parkirat, ok če bi to trajalo par sekund, ne on bi si vzel 5 min, samo da pokaže kdo je šefe, ampak tretjič mu moram pa že grdo strogo povedat da naj si gre obut copate....

To ni nič nenavadnega. Naš je precej ubogljiv, pa dela enako. Otrok tega ne dela, da bi pokazal kdo je šef, ti to napačno razumeš. Ko si pisala kako je neubogljiv potem pa navedeš primer, ki ni nekaj posebnega se vprašam, ali nisi morda prestroga. Namreč kazni delujejo samo če so redke. Čim jih začneš pogosto uporabljati, izgubijo učinek.

Predlagam ti, da vsako stvar napoveš v naprej. Napr. čez pet minut si pojdi umit zobe. In nato, čez eno minuto si greš umit zobe. In nato, pet minut je minilo, takoj umiti zobe in si nato vzameš čas da stori, kar si naročila. Za vse stvari mu začni napovedovat v naprej, to je za otroka veliko bolj sprejemljivo saj kar je za tebe normalno in vsakdanje je za njega "obuti copate" sredi snjegovih misli kot pravo presenečenje. Z napovedovanjem v naprej (čez 15 minut, čez 5 minut, čez eno minuto, ko preštejem do pet) se bodo stvari sigurno obrnile na bolje.

Pa tudi vlagaj napor v tekmovanje predvsem v besedah, "kdo bo prej v kopalnici", lej jaz bom zmagala,...  Poskusi se vživeti v otrokovo mišljenje, ko si ti bila stara 4 leta, kaj bi te vspodbudilo. Kako bi opravilo naredili v igri. Spusti se v njegov svet in delaj z njim na njemu blizu način.

Obljube, ki jih daje so po moje pristne, ti pa mu pomagaj da se jih drži.

(odgovor članu LittleSun)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ne uboga in ne posluša
16.11.2011 10:00:43   
Brbs
Povedala ti bom dve stvari:
1. Otroka se ne prosi, ampak se mu ukaže - no, reče.
2. Morda je samo faza, če pa ni, pa upaj, da bo tak karakter znal v svojem življenju dobro izkoristiti user posted image

Mi imamo tudi 4,5 let starega sinčka. Je zelo priden, vendar včasih vseeno moramo desetkrat nekaj rečt, preden se zgodi - ampak on je sanjač, ne dela tega zaradi trme (kaj je večje sra..., ne vemuser posted image ).

V takšnih primerih poskušamo najt njegovo šibko točko: če si ne bo obul hitro copat, se bo pač prehladil in ne bo šel z nami na smučanje - bo ostal sam doma in pazil na našo hišo medtem ko bomo mi smučali. Če ne pospravi copat, mu jih bo pač muca copatarica vzela. Če se oblači in obuva pol ure, ko smo že vsi fertig, mu pač rečemo, da mi gremo v avto in bomo vklopili alarm - in če bo sprožil senzor (ker bo edini še v hiši) in bo alarm tulil, si bo pač sam kriv. Potem je v trenutku oblečen in v avtu. Zraven se seveda včasih dere kot šoja, pa mu rečem, da če se bo še drl, mu pač ne bomo mahali v vrtcu. Pa utihne.
Vglavnem, tudi naš ko je drugačen karakter, si pusti stokrat rečt ene in iste stvari. Mislim, da je to do neke mere normalno. Drugače pa - poskušajte najt njegove šibke točke, ki ga bodo prepričale, da te bo ubogal. Treba je pa napovedano kazen tudi izpolnit in predvsem - ne prosit otroka, da nekaj (za sebe) naredi.
Pri nas je tudi tako, da bolj ravnodušno kot ukažemo, večji je učinek.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ne uboga in ne posluša
16.11.2011 12:32:12   
LittleSun
Takle je, da tole obuvanje je še najmanjši problem, ki je nastal zadnje čase, nekako se ga ne da zmotivirat, da bi pridobila njegovo pozornost. Včeraj je bil naprimer dober dan, morda bo spet boljše in se bilo vse samo ena faza.

Brbs ravno zato sem odprla temo, ker zadnje čase sem delala samo to, grozila, postavljala pogoje, če ne boš to, bo to (torej kazen) in tega res nebi rada počela za vsako stvar. In upala sem, da se najde kdo ki ima doma takšnega lumpa in ima kakšno dobro rešitev. Tehnofil tale mi je bila všeč z napovedovanjem...vem da sem se je posluževala ko je bil še majhen (2 leti) ko sva naprimer šla v trgovino, sem mu opisala ves postopek, kje bova vzela voziček, kaj bova kupila in je res pomagalo, če sem mu napovedala je bil priden, če ne, je norel. In to bom spet poskusila, pa da vidimo.

Prestroga...morda sem, morda nisem, poskušam nekako tako, da bo ok njemu in ok meni, seveda sem pripravljena vložit trud in na lep način uredit stvari, ampak včasih je preveč. Glede na to, da so v vrtcu pojamrali, da je to moteče, sicer po drugi strani si mislim, da so zato tam da si naredijo red, jaz ne vem kako se on tam obnaša in več kot pogovorit z njim o tem se ne morem) si mislim, da sem morda premalo stroga. Pač nekako vedno poskusim najti neko zdravo mero.



(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ne uboga in ne posluša
16.11.2011 12:50:10   
Brbs
hm, mislila sem malo drugače - ne v smislu, da bo sledila kazen ampak bolj kaj bo posledica - torej da se bo prehladil, da mu bo copatarica skrila čevlje, da bo sam ostal v hiši itd user posted image

vem da ni dobro, da za vsako stvar, ki jo od otroka zahtevamo, obljubljamo kazen ali pa nagrado (sploh za hrano!). Mi našega bolj želimo naučit, kaj se lahko zgodi, če nas ne bo ubogal, seveda pa včasih zagrozimo tudi s kaznijo - če prej nič druga ne zaleže.

Upam, da ti uspe.
LP

(odgovor članu LittleSun)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ne uboga in ne posluša
16.11.2011 12:53:00   
Brbs
Vidim pa tudi to, da pri našemu veliko bolj zaleže razlaga zakaj nekaj zahtevamo kot pa samo zahteva - čeprav morajo otroci ubogat tudi brez razlage. Spomnim se svojega očeta pred leti, ko je zunaj sekal drva, jaz pa v pižami ven in mi je rekel:"Idi noter". Jaz pa:"Zakaj?" In se je zadrl: "Ker sem jaz tako rekel!" user posted image

pa je imel čisto prav...user posted image

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ne uboga in ne posluša
16.11.2011 13:01:28   
LittleSun
Ja sej sem razumela kako si mislila, ne kot kazen,ampak kot posledica, ampak ta posledica je potem tudi kazen in ker naš lump dejansko velikokrat raje strmari po svoje, moram zelo paziti kaj rečem da bo posledica, ker se moram tega potem držati, če me razumeš.

Razlage imam rada, če mu rečem da nekaj ne sme, mu vedno tudi povem zakaj ne sme, ampak recimo pri stvareh za katere ve da kako je prav naprimer da naj sedi mirno pri mizi, naj si obuje copate, naj ne poliva vode ko si umiva roke, naj mi ne vleče oblačil iz stojala,....itd, mu pa ne bom 100x razlagala zakaj ne dovolim da to počne.

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ne uboga in ne posluša
16.11.2011 17:10:07   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: LittleSun

Razlage imam rada, če mu rečem da nekaj ne sme, mu vedno tudi povem zakaj ne sme, ampak recimo pri stvareh za katere ve da kako je prav naprimer da naj sedi mirno pri mizi, naj si obuje copate, naj ne poliva vode ko si umiva roke, naj mi ne vleče oblačil iz stojala,....itd, mu pa ne bom 100x razlagala zakaj ne dovolim da to počne. 


Niti mu ne razlagaj, zakaj se nekaj ne sme.
Ne sme (ali mora) se zato, ker se ne sme. Ker je tudi on del družine, kjer veljajo določena osnovna pravila (pravila staršev in ne njegova!) in ta pravila veljajo za vse, vključno za njega in to zato, da lahko vsi skupaj lažje živeti in da ostane več časa za njegovo igro in crkljanje. To je osnovna predpostavka. Ne gnjaviš ti zato, ker imaš preveč časa in ker te to veseli, ampak ker je tako dobro za vse - tudi če tega ne razume, mora to upoštevat. Pika. Prej bo upošteval, bolje za njega.

Jaz včasih še rečem, kako bi živeli, če bi se ostali obnašali tako - da puščamo kar vse po tleh, kot on igrače - kje bi pa hodili?? Da hodimo v blatnih čevljih po stanovanju - kako bi bilo njemu, da se usede na kup blata?? In tako naprej.

Če ne uboga na lepo besedo, bo pa na grdo. Kakor hoče.

(odgovor članu LittleSun)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ne uboga in ne posluša
17.11.2011 9:18:56   
biga
LittleSun, zelo podobno je pri nas, imamo 4,5-letnika, ki tudi ne uboga in bi ga lahko (če ne bi vztrajala) stokrat prosila, naj nekaj naredi. On tudi ne bi umil rok pred jedjo, obul copat, zjutraj se hitro oblekel ipd. Za nekatere stvari ne težim, npr. če noče obuti copat, mu dam pač gor termovke. Za umivanje ni debate. Zjutraj se bo treba pa malo prej vstat, ker vidim, da ga potem preveč priganjam. Otroci imajo drugačen občutek za čas in njim se ne mudi. Mi pa potem zamujamo v službo, če se obirajo. Problem je, ker hočem, da se sam zrihta, ker zna, in to potem traja. Ampak nočem ga jaz, naj bo samostojen, jaz le pomagam, če se mu kje zatakne. Tudi v vrtcu vidim, da nekateri starši veselo sezuvajo svoje malčke in jim obuvajo copate, čeprav to znajo sami. Raje par minut pozneje pridem v službo, kot pa da to opravim namesto njega. Drugače je pa težko, če ga moraš za vsako stvar prosit oz. mu reči prvič, pa drugič in potem ukrepat. Jaz enostavno pridem do njega in ga primem za roko ter odpeljem v kopalnico, če se noče umit, ko mu rečem. in seveda se ob tem dostikrat vrže na tla, naj ga vlečem. Zjutraj je tudi težko, velikokrat se na vrhu stopnic ustavi, ne gre dol, se začne kaj brez veze trmat in misli, da ga bom čakala. Potem pa traja obuvanje in oblačenje. Je hudo, če imaš otroka s takim karakterjem, ki te skoz preizkuša in se za vsako stvar strma, če ni po njegovo. Mi imamo kar hude izpade, veliko, ker sva mu z možem očitno preveč pustila. Zdaj delava na tem, da ne bo obveljala njegova. Je pa smotano, ker se ti zdi, da ves dan samo obljubljaš kazen, če ne bo tega in tega naredil. Upam, da bo kmalu bolje, ker bo večji in bo več stvari možno urediti s pogovorom. Dotlej pa potrpljenje in doslednost.

(odgovor članu LittleSun)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Ne uboga in ne posluša
17.11.2011 9:23:20   
biga
Mogoče še to: mi za razliko od LittleSun nimamo težav z otrokom v vrtcu. Ko sem se zadnjič pogovarjala z vzgojiteljicama, sta mi rekli, da govorim o drugem otroku, ko sem opisovala, kakšne težave imamo doma. V vrtcu je priden v vsakem pomenu besede: ne izstopa, uboga, ko mu kaj rečeta, sodeluje, skratka, ne izstopa po grdem obnašanju. Doma pa očitno uveljavlja svojo voljo (oziroma jo želi) in morda tudi kakšne frustracije.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Ne uboga in ne posluša
17.11.2011 12:27:14   
LittleSun
No pri nas je sedaj že drugi dan bil super, poskušam s tem napovedovanjem kaj bomo naredili in to zelo pomagauser posted image user posted image Da bo le tako ostalouser posted image user posted image

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Ne uboga in ne posluša
17.11.2011 15:17:52   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: biga
...nočem ga jaz, naj bo samostojen, jaz le pomagam, če se mu kje zatakne. Tudi v vrtcu vidim, da nekateri starši veselo sezuvajo svoje malčke in jim obuvajo copate, čeprav to znajo sami. Raje par minut pozneje pridem v službo, kot pa da to opravim namesto njega. ....

Včasih lahko na vzven izgleda, da je otrok samostojen ker se sam oblači, obuva, umiva zobe v primerjavi z otroci, katere pomagajo oblačit in obuvat mame.

Ta pomoč pri oblačenju in obuvanju ni vedno potreba zaradi nesamostojnost ampak je lahko to čustvena potreba otroka. Otrok se na ta način nekako crklja. In otroka je prav včasih tudi tako pocrkljati. Oblačil in obuval se bo še celo življenje in nikoli več ga nihče ne bo več tako pocrkljal, kot ga lahko sedaj mamica.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Ne uboga in ne posluša
17.11.2011 15:35:04   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: biga
....Jaz enostavno pridem do njega in ga primem za roko ter odpeljem v kopalnico, če se noče umit, ko mu rečem. in seveda se ob tem dostikrat vrže na tla, naj ga vlečem. Zjutraj je tudi težko, velikokrat se na vrhu stopnic ustavi, ne gre dol, se začne kaj brez veze trmat in misli, da ga bom čakala. ....., da ne bo obveljala njegova. Je pa smotano, ker se ti zdi, da ves dan samo obljubljaš kazen, ...

Postavi se v njegov položaj. Zjutraj ko mi najrajši bil z mamico mora vstati, se umiti, obleči in obuti (še nam je težko, le da smo tiho ali pa celo zajamramo). Bolj kot takrat pritiskaš na otroka (predvsem zaradi časovne stiske), bolj se otrok temu upira.

Jutranje hitenje je stres in otrok ima vgrajeno da se vsemu nenaravnemu upira. Ker ta stres ni naraven ampak je posledica našega načina življenja se seveda temu upira.  In upira se tako kot se pač majhen otrok zmore. Drugega kot trme in joka nima.

Vse kar si pa otrok zjutraj želi, je da se bo dobro počutil ob mamici (,ki pa odhaja v službo). In namesto, da bi bil zjutraj potolažen in njegova čustvena potreba zadovoljena, v časovni stiski povzročamo (sami) še večji stres tako na otroka kot na sebe. In vse samo zato ker si ne vzamemo zjutraj malo časa da bi se v bistvu z otrokom čustveno povezali in omogočili njemu in sebi, da bi nam ta čustvena povezanost olajšala našo ločenost čez dan.

Ne. Mi pa hočemo od otroka, da bo vstal kot vojak in se še sam hitro obleke in zrihtal. In na koncu (v vrtcu), ko ima še zadnjo možnost biti malo pocrkljan (tako da mu mamica pomaga s preobuvanjem) je zopet njegova čustvena potreba zavrnjena. Otrok čuti precej bolj čisto kot mi, ki že imamo vse zaznave okužene z razumom.   cccc. Normalno da se vsemu temu pritisku upre. Saj ni neumen (kot smo mi).

Sam sem začel prakticirati drugače. Večkrat se zjutaj z otrokom stisnem za nekaj minut, potem počasi vstaneva. Celotna nadaljna jutranja procedura je od takrat veliko manj stresna.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 17.11.2011 15:39:11 >

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Ne uboga in ne posluša
17.11.2011 15:45:22   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: LittleSun
No pri nas je sedaj že drugi dan bil super, poskušam s tem napovedovanjem kaj bomo naredili in to zelo pomaga. Da bo le tako ostalo

Bo, bo. Še dolgo bo tako ostalo. user posted image

V puberteti pa verjetno brez tega ne bo nič , ker so itak takrat 100x bolj zasanjani, kot sedaj kot otroci.  Kar vprašaj starše pubertenikov, kolikokrat morajo naročiti eno in isto stvar.   Takrat "znajo" vsi starši pubertetnikov lepo napovedovat, ker s kaznimi so takrat vsi zaključili, ker ne palijo več. user posted image

(odgovor članu LittleSun)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Ne uboga in ne posluša
18.11.2011 10:10:35   
LittleSun
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

IZVIRNO SPOROČILO: LittleSun
No pri nas je sedaj že drugi dan bil super, poskušam s tem napovedovanjem kaj bomo naredili in to zelo pomaga. Da bo le tako ostalo

Bo, bo. Še dolgo bo tako ostalo. user posted image

V puberteti pa verjetno brez tega ne bo nič , ker so itak takrat 100x bolj zasanjani, kot sedaj kot otroci.  Kar vprašaj starše pubertenikov, kolikokrat morajo naročiti eno in isto stvar.   Takrat "znajo" vsi starši pubertetnikov lepo napovedovat, ker s kaznimi so takrat vsi zaključili, ker ne palijo več. user posted image


Puberteta je k sreči še daleč user posted image user posted image user posted image do takrat se bomo pa cartali in razvajali s tem kar imamo sedaj, pa četudi so kdaj in kdaj lumpi.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Ne uboga in ne posluša
18.11.2011 13:36:25   
ronja
Ampak on poskuša v nedogled.

Izgleda da je zdrav malečekuser posted image . Itak da probavajo, saj še mi probavamo, kje so meje, kako ne bojo oni;). To ni nič hudega, glavno, da ve, kje so meje in da ga vedno prej ustavimo.

tudi če ve, da nekaj ne more, poskusi, ga ne izuči, da ga kaznujemo, ne s sedenjem, ne z jemanjem igrač. Ne z zvezdicami, skoraj vse možnosti smo že izčrpali kako bi ga pomirili.

Vsak otrok pali na svoje. Ronji se bo svet podrl, če ji boš en zmečkan listek vzel, ker je še hujši hrček kot njena mama in bognedaj, da ji zagroziš, da boš vzel igračo! Bo vse takoj pospravila. Njena flegmatična sestrica se 5% ne sekira za igrače - ok, pa vzemi, magari vse, se bom igrala pa z odejo al pa svojimi oblekami... ona si vedno najde nekaj, sploh je ne moti, če ji vzameš to, s čimer se igra. Ji gre pa strašno do živega, če si ti jezen nanjo - da jo odneseš stran in ji poveš, da si jezen ali recimo lubi ji reče, da ne bosta več prijatejla. Tako da moraš najt, kaj pride do živega tvojemu otroku, niso vsi isti. Pohvala vsem paše in jo je fajn uporabljat, ampak ne za manipulacijo.

oblubi kako bo priden, pa je drug dan spet vse po starem in jovo na novo, kazen, pogovor, obljuba.

Tako mali otroci še ne razumejo koncepta dolgoročne obljube. Oni v trenutku, ko obljubijo to res mislijo. Samo potem vse pozabijo.

Namreč kazni delujejo samo če so redke. Čim jih začneš pogosto uporabljati, izgubijo učinek.

podpis. Moji punci točno vesta, kdaj je šlo čez mejo, ker sem res jezna samo kadar je res čez mejo. In takrat sta potem pridni, ker vesta, da je too much. Ali pa recimo v prometu in kjer je vprašanje varnosti, tam tudi vesta, da ni pardona - zato, ker samo tam res fejst zateživa. če se doma dereta, sicer nisva najbolj srečna, ampak ju ne bova nikoli tako najurila kot če bi hotela ena na cesto zbežat. Mora bit hierarhija, po moje. če je vse prepovedano oz. enako nezaželjeno, potem je isto kot če ne bi bilo nič.

Predlagam ti, da vsako stvar napoveš v naprej.

To mi delamo in se super obnese. Tudi zjutraj, ko se cartamo, se najprej samo crkljamo v postelji, potem pa jima povem, kaj vse bomo naredile in potem kar gre. Če za to zmanjka časa, ga gre na koncu navadno več za pregovarjanje;). Isto na poti v vrtec, kadar se nam mudi, vedno povem, kaj bomo naredile, ko pridemo v vrtec in pazim na pravilno zaporedje (najprej vzameš copate, potem se preobuješ, recimo;)... in potem gre hitreje.

Kako bi opravilo naredili v igri.

To je tudi dober nasvet. Mi smo zdaj morali začet pucat nosek 2x na dan po navodilih zdravnice in ker je baje to dobro za vse otroke, ga spirava obema (pa še midva, ker pač zgled mora bit;). In sva se precej trudila, da sva naredila to reč kolikortoliko prijazno - počasi in čim bolj kot igro... In sta kar sprejeli. Sva jima razložila, zakaj je to dobro in pustila, da sta sami imeli precej besede pri tem, kako hitro bo šlo. In v 1 tednu si pustita spucat nos (kar res ni glih luštno).

Otroka se ne prosi

Hehe, lejla dostikrat reče: "Bom, če rečeš prosim!" In rečem:) Zakaj pa ne bi? Saj tudi lubiju rečem prosim, to se mi zdi lepo. samo da ga ne prosjačiš.
ampak on je sanjač, ne dela tega zaradi trme

Ronja je tudi sanjačka. Ampak če se ji nekam mudi, ne bo odsanjala in se da to kar fajn izkoristit:).

"Ker sem jaz tako rekel!"

Uf, jaz sem pa to sovražila in še danes sovražim! Saj nisem totalni idiot, da ne bi razumela dobrega argumenta. In zato se trudim odgovorit na vse tiste včasih totalno zoprne zakaje. Ker vem, kako sem se sama počutila ob "ker sem jaz tako rekla!".

mu pa ne bom 100x razlagala zakaj ne dovolim da to počne.

Kolikor sem brala/gledala okoli/se pogovarjala... je to žal edini način;). Saj potem počasi sprejmejo, eni hitreje, drugi so malo bolj uporniški... Ampak bolj ko je uporniški, bolj rabi vedet, zakaj nečesa ne sme. Pomaga tudi razlaga z nazornim primerom: "Če ne boš imela copatkov gor, se boš prehladila - se spomniš, kako si se zadnjič slabo počutila, ko si bila bolna? In nisi mogla v vrtec in so te prijatelji pogrešali?"

Ne sme (ali mora) se zato, ker se ne sme. Ker je tudi on del družine, kjer veljajo določena osnovna pravila (pravila staršev in ne njegova!) in ta pravila veljajo za vse, vključno za njega in to zato, da lahko vsi skupaj lažje živeti in da ostane več časa za njegovo igro in crkljanje

ja, ampak če mu to tako razložiš, vsaj pri mojih, veliko bolj pali. Če razložim malima, da če se bongata po pručkah med kosilom, se kaj polije in potem morava midva pobrisat in potem nimava časa za njiju, veliko bolj paše kot če rečeva, da naj pri miru jesta.

Ta pomoč pri oblačenju in obuvanju ni vedno potreba zaradi nesamostojnost ampak je lahko to čustvena potreba otroka. Otrok se na ta način nekako crklja. In otroka je prav včasih tudi tako pocrkljati.

Mojidve kar rečeta, če to rabita. "Mami, a me danes ti obuješ? Mam slab dan" Pa sta sicer zelo samostojni in navadno niti nobenemu ne pustita, da bi jima pomagal, ker znata SAMI.user posted image Ampak včasih pa se radi pocartata, dostikrat se pa zrihtata, pa se potem pocaratmo. se mi zdi ok, da se otrok sam zrihta, ker to precej pomaga tudi vzg. v vrtcu.

tehnofil, vidim, da imam v bistvu veliko srečo, da se malidve tako zgodaj zbujatauser posted image . Midva sva pa to vedno preklinjalauser posted image . ampak vsaj za cortat je pa vedno dovolj časa, hehe. Če ti otrok vstaja najkasneje uro in pol pred vrtcem, ki ga imaš 300m stran, imaš pač seveda več kot dovolj časa za touser posted image .


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu LittleSun)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Ne uboga in ne posluša
21.11.2011 8:23:55   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
...imam v bistvu veliko srečo, da se malidve tako zgodaj zbujata

Naš že ves čas, ko je treba kam iti spi kot največji polh, ko pa je v soboto ali nedeljo čas, da se pospi pa vstane zgodaj. Ravno sedaj v soboto sva naredila takole,  zvečer je žena rekla a jutri lahko pa spimo dalj časa pa sem rekel ne, ker moramo zgodaj vstat da gremo k maši. In je mali spal zjutraj res dolgo časa. Itak da je bil plan šele za popoldne. user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Ne uboga in ne posluša
5.1.2012 13:24:34   
tinkamarinka
Jaz bi vam predlagala še eno metodo. Namesto, da "grozite" če ne boš ****, potem ne bo ****, stavek obrnite okoli. Največkrat je primer takšen: če ne boš pojedel juhe, ne bo palačink. rezultat je dretje, ker otrok valda hoče jesti  palačinke. Če pa isto stvar poveš drugače: ko pojemo juho, bomo jedli palačinke, vsaj pri nas  dete tako povedan stavek lažje dojame. Sicer so pol še pogajanja koliko juhe, ampak juha se pa je in to brez dretja.

Palačinke so samo primer. V bistvu moraš otroku povedat kaj hočeš ampak brez pogojevanja (ki se ga starši običajno sploh ne zavedamo). odkar pogojne stavke obračam okoli, je dretja in nasprotovanja pri 3,5 letnici neprimerno manj (če ne bo pospravljeno, ne bo risank, zamenjaš: ko bo pospravljeno, bo risanka).

Pa seveda Tehnofilova medtoda, da otroku poveš v naprej, kaj ga čaka in mu daš vedno vsaj nekaj časa zraven na razpolago, da se s tem sprijazni.

Odkar pri nas doma tako delamo, je dretja in trmarjenja neprimerno manj (ko se naše dete strma, se dere vsaj pol ure, rajši več in to kar ji pluča dajo)

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Ne uboga in ne posluša
28.5.2012 19:54:29   
LittleSun
Pa smo spet nazaj v tem neuboganju. Vzgojiteljica je rekla, da je zelo zaskrbljena, da ful moti ostale, da nič ne posluša, da vedno naredi vse po svoje, da hoče imeti vedno on prav, da si nekaj zamisli in potem vztraja pri tistem, če ne je jok, da nagaja, da ko so mirni, je on nemiren in zaradi tega postanejo nemirni tudi drugi,itd....rekla naj ga resno primemo v roke, naj mu postavimo jasne meje, ga skregamo, ampak mi to že počnemo, ne popuščamo, se ne pregovarjamo...on je pač takšen kot je, je razigran, vesel, živahen. Zelo se trudiva, da bi se pogovarjali o tem v vrtcu, da bi mu povedali, da je tako super če je priden, da zamudi veliko stvari, če ne posluša, itd, itd, toda vzgojiteljica misli, da je to premalo, da je potrebno bolj resno. Jaz sem pa zelo razdvojena, neka vojaška vzgoja in uboganje na besedo (ok, če gre za cesto, hrano, divjanje, žaljenje,..ni pardona) za vsakdanje stvari, kot je recimo obuj copate, pa nista v skladu z mojimi prepričanji o dobri vzgoji. Zdrava meja se mi zdi najboljša. Jaz z njim zelo dobro funkcioniram, res je, da potrebuješ malo več energije zanj in razumem, da je v vrtcu, ko je jih je 20 to zelo težko, ampak si mislim, da so one tiste, ki si morajo narediti red. Jaz mu več kot pogovora ne morem dati. Morda je pa začutil, da pri njih lahko doseže več, je pač zdrav malček, ki preizkuša meje in pri njih gre lahko dalj, kot doma, pa to izkorišča, ne vem kako ravnati v tem primeru.
Je pa še to, da obe babici pravita, da sva prestroga, da hočeva imeti preveč reda in da se otrok zaradi tega potem upira v vrtcu, vzgojiteljica pa da sva premalo stroga, naj poskusiva biti še bolj. Jaz mislim, da imava neko sredino, stroga sva in zahtevava pri stvareh,ki so pomembne, popustiva pri nekaterih stvareh, saj nekaj tudi mora biti po njegovo, da se razvije v samozavestnega mladeniča, ki ve, da lahko v okviru mej on odloča o nekih stvareh. Morda ne pri 4 letih, ampak kot osnova za kasnje. Čisto sem zmedena in res ne vem kaj naj. Meni je všeč, da je včaish razigran in tudi se mi zdi prav, da je, saj mu ne moreš vzeti tega, ali kako user posted image

(odgovor članu tinkamarinka)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Ne uboga in ne posluša
28.5.2012 21:16:48   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: LittleSun
Jaz mu več kot pogovora ne morem dati.


če je to vse kar mu lahko daš, potem maš pa resen problem.

mislim, da ti vzgojiteljica želi povedat da mu skušaj dopovedat da se v vrtcu uboga brez pregovarjanja za vsako svar, ko se dela skupinske stvari. naša je npr. kar čakala (ker se je šlepala na to, da bosta na koncu popustile) da jo bosta oblekle, da njej ne bo treba "delat". zgodilo se je da je cela skupina čakala našo madam. in ko je zima in vsi oblečeni to ni fino. ja, smo ji moral dopovedovat da tam ni doma in če se reče oblecimo se, ima da se tud ona. brez pardona. in smo bli resni, brez heca - kot je pri hoji ob cesti.

pa kaj je zdaj, da bo vsa skupina "plačala" pri vsaki kaprici tvojega sina zato, ker mu ti "ne moreš vzeti tega" user posted image
čas je, da mu dopoveš, da obstaja je čas za igro in razigranost in čas ko se sodeluje in uboga. da bo znal v življenju vklopit in izklopit svoj prosti čas in svoje dolžnosti. kako si pa ti predstavljaš da se bo "razvil v samozavestnega mladeniča", če ga ne boš naučila tudi tega vedenja - kako se bo pa učil in sledil navodilom, npr. v šoli, če mu zdaj ne dopoveš kaka so pravila igre da tako rečem? in predvsem da treba premislit kaj se splača in sodelovat tam kjer ti koristi, ter se dogovorov držat, da bo tudi "pameten" in "dosleden", ne samo "samozavesten"? user posted image
vztrajaj, da ima da v vrtcu uboga skupinska navodila. naša je mela tud včasih neke fore, samo smo skupaj z vgojiteljicama vztrajali, da kar naredijo vsi drugi, mora tud ona. hej, enkrat je celo sama sedela na igrišču in ni hotela not ko je blo kosilo. user posted image jo je morala vzgojiteljica kar odločno odpeljat not, ker ni šljivila 5 posto. ma tako ne gre. sem ji tud tupila - vsi smo ji, da ko se gre jest, grejo vsi. ni tle debate. sem rekla tud da bom slabe volje, če ne bo sodelovala, in tudi jaz ne bom "sodelovala", ko greva po vrtcu skupaj za kako uro še na igrišče. user posted image hočem rečt, uporabi kar deluje pri njemu (jaz sem pač to), mora dojet skozi empatijo, da kar počne drugim s svojim obnašanjem, ni prijetno. najlažje je skozi nekaj kjer si lahko konkretno predstavlja kako je to neprijetno.

(odgovor članu LittleSun)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Ne uboga in ne posluša
28.5.2012 22:59:53   
LittleSun
Saj kot pogovor sem imela v mislih tocno to,samo se nisem s temi besedami izrazila. Na vse mozne nacine sem mu ze povedala da ima da uboga, tudi skozi empatijo sem poskusila, pa ni spremembe. Je tudi seveda bil prikrajsan za kaj ker ni sodeloval v vrtcu, poskusili smo tudi z nagrado, z iskanjem dobrih stvari iz izpeljave da zna bit priden, z pohvalo ko je bil, z drugacnim pristopom, pa vseeno se vedno iata pesem. In zato je vzgojiteljica predlagala srrozjo kazen in se strozji pristop, pa se mi ne posveti na kak nacin.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Ne uboga in ne posluša
29.5.2012 11:19:05   
ronja
tinkamarinka, sama imam rajši tisto poz. varianto in pri Ronji super pali: naredi to, da bomo potem to... Pri Lejli pa čist nič - ona hoče obratno: če ne boš to, ne bo to. Enostavno se ne sekira čisto nič in ji lahko 100_x_ rečem, da se splača hitro pospravit, da bomo potem lahko nekaj skup delale, ona se ne bo spravila pospravit. Če ji zagrozim, da sicer pa ne bomo, potem se pa zgane. Ful glupo, ampak res so različni (pa je ona 2. otrok, tako da mi lahko verjameš, da sem pri njej ves čas uporabaljala najprej lepi način:).

Res je, da je pri nas dretja navadno očitno malo - redkokdaj se bo katera drla tako dolgo časa... Meni se zdi že 10 min ogromno!

on je pač takšen kot je, je razigran, vesel, živahen

little sun, kakšen je on? Vesel, razigran in živahen ali teži, da ne morejo drugi nič delat? To namreč ni isto... Lahko je kdaj povezano, nikakor pa ne vedno in niti pod razno ni isto. Tudi ubogljivi otroci so razigrani, veseli in živahni, večinoma dandanes niso ubogljivi zato, ker bi bili tako strašansko prestrašeni, da si ne upajo drugače...

vzgojiteljica misli, da je to premalo, da je potrebno bolj resno. Jaz sem pa zelo razdvojena, neka vojaška vzgoja in uboganje na besedo (ok, če gre za cesto, hrano, divjanje, žaljenje,..ni pardona) za vsakdanje stvari, kot je recimo obuj copate, pa nista v skladu z mojimi prepričanji o dobri vzgoji. Zdrava meja se mi zdi najboljša. Jaz z njim zelo dobro funkcioniram

Hm... Mislim, da imaš problem ti, ne tamali... Ti sama nisi prepričana, kaj bi rada. Ali bi rada, da otrok uboga, ali da je po njegovo? Za skrajne reči ti je jasno, da mora ubogat, za vse ostalo pa se ti zdi, da se naj pač sam odloči, ali bo poslušal v vrtcu ali ne, ali bo motil ostale ali ne... Jasno, da ima vzg. tu malo drugačne pojme;).

Jaz mu več kot pogovora ne morem dati. Morda je pa začutil, da pri njih lahko doseže več, je pač zdrav malček, ki preizkuša meje in pri njih gre lahko dalj, kot doma, pa to izkorišča, ne vem kako ravnati v tem primeru.

jaz pa mislim, da on čuti, da se njegovi mami zdi to prav. Ker se ti - preberi si svoj zgornji sestavek - ti misliš, da je tako prav, da to, kar dela, pomeni samo to, da je razigran, vesel in da so vzg. krive, da ga ne morejo kontrolirat.

Ti praviš, ad z njim nimaš problemov, da se vse lepo zmenita. Ampak ti si odprla to temo - preberi si 1. svoj post! A se ti zdi, da ti gre, da nimaš nobenih problmov? Resno...

Saj če se otrok malo prilagodi skupini, ne pomeni, da bo ves zafrustriran in nesamozavesten. Na dolgi rok mu s tem narediš uslugo, ker bojo otroci nekoga, ki jih bo non stop motil, izločili in to ne bo glih super vplivalo na njegovo samozavest...

čas je, da mu dopoveš, da obstaja je čas za igro in razigranost in čas ko se sodeluje in uboga. da bo znal v življenju vklopit in izklopit svoj prosti čas in svoje dolžnosti.

pODPIS.

hočem rečt, uporabi kar deluje pri njemu (jaz sem pač to), mora dojet skozi empatijo, da kar počne drugim s svojim obnašanjem, ni prijetno.

Točno tako: jaz svojima rečem, da če onidve ne mislita sodelovat, tudi jaz ne bom - in dam konkretne primere, če se le da, naj se navezujejo na to, kjer onidve ne sodelujeta trenutno. povem, da bom vedno poskrbela zanju, vendar vse "ekstra" stvari, ki jih počnemo, so pa stvar moje dobre volje in niso moja dolžnost. Pa kar dojameta, da se jima ne splača;).

littlesun, dokler se tebi ne zdi nič narobe, kar on počne, mislim tako RES narobe, da to RES NI PRAV, toliko časa bo on to lepo počel, saj ne vidi razloga, da bi to spreminjal. Ko se bo tebi to zdelo res narobe, potem boš pa tudi reagirala drugače - bolj strogo,b olj tako kot tam, kjer se ti zdi res narobe in te tudi uboga.
Na tak način, kot si to dosegla pri stvareh, ki se ti zdijo pomembne: prej si naštela: cesta ipd...

< Sporočilo je popravil ronja -- 29.5.2012 11:26:53 >


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu tinkamarinka)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Ne uboga in ne posluša
29.5.2012 11:58:16   
mateyka
ja, sem hotela tud neki v tem smislu tud napisat, pa nisem mela časa it še v psihologijo donosov; no pa je ronja pomagala svojim dolgim postom. user posted image

tamali podzavestno ve, da se ti potiho z njim strinjaš in mu "ne moreš vzeti tega"(sem že prej omenila). bere tvoje telo in obnašanje, ne tvojih besed. tvoje prepričanje, da s dovoljenjem takega obnašanja krepiš njegovo samozavest, te v bistvu sabotira v kali, da kaj spremeniš.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Ne uboga in ne posluša
29.5.2012 12:05:03   
LittleSun
Seveda se mi zdi narobe, ZELO NAROBE. Zato sem tudi odprla to temo. Da slišim predloge, vaše videnje tega problema. In zelo sem vesela vseh komentarjev.

little sun, kakšen je on? Vesel, razigran in živahen ali teži, da ne morejo drugi nič delat? To namreč ni isto... Lahko je kdaj povezano, nikakor pa ne vedno in niti pod razno ni isto. Tudi ubogljivi otroci so razigrani, veseli in živahni, večinoma dandanes niso ubogljivi zato, ker bi bili tako strašansko prestrašeni, da si ne upajo drugače...


S tem ko je vesel in razigran, seveda moti delovni proces. In seveda se mu je povedalo že x-krat, da se v vrtcu uboga in posluša. Na način, da so otroci prikrajšani za stvari in na način da zato ker smo mi tako rekli in ker je tako edino pravilno.

Hm... Mislim, da imaš problem ti, ne tamali... Ti sama nisi prepričana, kaj bi rada. Ali bi rada, da otrok uboga, ali da je po njegovo? Za skrajne reči ti je jasno, da mora ubogat, za vse ostalo pa se ti zdi, da se naj pač sam odloči, ali bo poslušal v vrtcu ali ne, ali bo motil ostale ali ne... Jasno, da ima vzg. tu malo drugačne pojme;).


Nebi ravno rekla, da je tako. Mislim, da ni bilo razumljivo kaj hočem povedati. Mi imamo red in on mora ubogati za vse (včasih takoj (cesta in podobno in za te stvari res uboga na besedo, včasih se pa prepričujemo). Mora, nima izbire, ampak včasih ne uboga, pa mu ponovno povemo, tokrat bolj s tonom in včasih se on še kar smeji in nadaljuje, pa začnemo ne vem šteti in recimo potem uboga. Naprimer danes zjutraj...mu nastavim oblačila in grem v kopalnico sebe uredit, pridem nazaj leži v spodnjih hlačkah na tleh in si poje, mu povem, da se nama mudi, da sva sama (ati je ta teden odsoten) in naj pohiti. On še kar leži, se smeji, ne zgleda kot da se bo premaknil, rečem bolj strogo naj pohiti, ker mora mami v službo, se malo premakne, ampak počasi, kot polž, videti je, da zanalašč, bolj premetava stvari kot kaj druga, mu rečem že tretjič da je zdaj dovolj in da bo ostal sam doma, če se ne bo začel oblačit, se potem se končno obleče. To je trajalo vsaj 15 minut.
Včeraj prav tako, sva šla v trgovino in se naprej dogovoriva kaj bova kupila, da se ne bova ustvaljala pri igračah, mu dam nalogo, da on pelje voziček, vse super, prideva noter, mimo igrač je šel še brez problema, potem pa začne butat voziček v stvari, ga opozorim, mu povem, da je danes on zadolžen za voziček in naj pridno šofira, je minutko dobro, spet butne, ga opozorim še strožje, začne z roko vleči po policah, mu spet povem, da se to ne dela, da je nekdo zlagal te stvari na police, da če se spomni kako je bilo zadnjič ko je on zložil knjigice in je XX prišla in vse zmetala na tla in je bil žalosten. Potem je bilo dobro do blagajne, tam sem ga pa zamotila, da mi je pomagal dajati v vrečko in je bilo dobro. Hočem povedati, da mu je potrebno velikokrat ponoviti in potem uboga, dvakrat, trikrat je potrebno rečt. Rečem na sto načinov, včasih kateri pali 2ič, potem naslednjič pa ta način ne pali. Hočem povedati, da mu vedno dam vedet, da stvari niso prav, ga skregam, mu povem, se pogovoriva.

Ti praviš, ad z njim nimaš problemov, da se vse lepo zmenita. Ampak ti si odprla to temo - preberi si 1. svoj post! A se ti zdi, da ti gre, da nimaš nobenih problmov? Resno...


Res je, imaš prav, to je problem, morda ga res jemljem preveč na izi..

Saj če se otrok malo prilagodi skupini, ne pomeni, da bo ves zafrustriran in nesamozavesten. Na dolgi rok mu s tem narediš uslugo, ker bojo otroci nekoga, ki jih bo non stop motil, izločili in to ne bo glih super vplivalo na njegovo samozavest...


Ja seveda, on se mora prilagoditi, nisem niti pomislila, da ne bi bilo temu tako. Že včeraj sva se veliko pogovarjala, sva se vsedla na preprogo, si povedala kaj se je komu lepega zgodilo in potem sem mu povedala kako ni prav to njegovo obnašanje v vrtcu in da MORA ubogat in PIKA. Strogo, tako, da je dojel, da mislim resno. Prav tako zjutraj sem mu povedala enako. Jaz bom strmela k temu, da uboga (ne od včeraj, že ves čas), seveda, zato sem tudi odprla temo, da dobim še kakšen nasvet kako to doseči.

littlesun, dokler se tebi ne zdi nič narobe, kar on počne, mislim tako RES narobe, da to RES NI PRAV, toliko časa bo on to lepo počel, saj ne vidi razloga, da bi to spreminjal. Ko se bo tebi to zdelo res narobe, potem boš pa tudi reagirala drugače - bolj strogo,b olj tako kot tam, kjer se ti zdi res narobe in te tudi uboga.
Na tak način, kot si to dosegla pri stvareh, ki se ti zdijo pomembne: prej si naštela: cesta ipd...

Še enkrat ponavljam, zdi se mi ZELO narobe, kar on počne, mu povem in pokažem. Je pa res, da o njegovem obnašanju v vrtcu že nekaj časa nismo govorili, ker tudi vzgojiteljica ni nič omenila. Zdaj ko pa je, pa smo seveda odreagirali.

Hvala vam za vaša mnenja in pomaga če te kdo postavi pred dejstvo, vidiš stvari iz drugega zornega kota.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Ne uboga in ne posluša
29.5.2012 12:54:18   
ronja
S tem ko je vesel in razigran, seveda moti delovni proces.

Ja, problem je v tem, da ti misliš, da je ali ali - ali bo priden v vrtcu, ali pa bo vesel in razigran. Ni nujno tako. POznam veliko razigranih in veselih otrok, ki ne delajo sivih las vzgojiteljicam. Kdaj pa kdaj vsak, ampak zaradi kdaj pa kdaj se nobena vzg. ne pritoži. Ti praviš, da mu boš sicer vse vzela, da ni prav, da bi mroal ubogat na besedo itd... Štekaš, ob kaj smo se spotaknile? Ti misliš, da če ga boš prepričala, da naj uboga tudi za obut copate, bo izgubil sebe, če malo karikiram.

Res je, imaš prav, to je problem, morda ga res jemljem preveč na izi..

Nisi edina - nihče ne vidi rad, da je kaj "narobe" z njegovim otrokom - ne zdravstveno, ne v obnašanju ne kako drugače. To je normalno - eni se bojimo, da bomo kaj spregledali, pa potem preveč kompliciramo in analiziramo vse, eni pa preveč prezrete. Nobeno ni prav;).

Ja seveda, on se mora prilagoditi, nisem niti pomislila, da ne bi bilo temu tako.

Pa... v bistvu si: da če ga vzg. ne krotijo, je to njihov problem, saj ti se po pregovarjanju ipak vse zmeniš z njim - da se je pa nemogoče pregovarjat z 19imi mulci hkrati, pa si malo pozabila;). One se ne morejo posvečat ves čas samo tvojemu fantu, da bo on voljan sodelovat in dejansko ni fer, da moti ostale. lahko ne sodeluje, nihče ga nima pravice silit, da riše, če mu ni za risat - ne sme pa zato ostalih motit, ker eni bi pa mogoče radi risali, recimo. To sta dve ločeni stvari: njegova svoboda odločanja se KONČA tam, kjer se začne svoboda odločanja drugega otroka, tu se zelo strinjam z vzg. Če s svojo "razigranostjo", kot ti to poimenuješ, moti ostale, potem je to nesprejemljivo in ga moraš pač odvadit. In ja, za to sta odgovorna vidva z očetom, da ga naučita, ker vzgoja ni naloga vzgojiteljic, ampak staršev. One so tam, da jih varujejo, nahranijo, delajo kaj z njimi - in nas opozorijo, če ga kje sviramo;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu LittleSun)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?