|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nekaj osnovnih nasvetov glede zanositve
15.4.2008 20:08:06   
Anonimen
Ker opažam, da se iskalnik na RR-ju ne uporablja, da se teme ponavljajo in ponavljajo sem rekla, da moram nekaterim osvežiti znanje, druge pa malo podučiti. user posted image "; 


Načrtovanje nosečnosti (by Kofetek)

Če si se odločila, da boš imela otroka, je veliko stvari, na katere bi morala pomisliti in se na otroka kar najbolje pripraviti. Čeprav se ti morda zdi, da ti ni potrebno spreminjati svojega življenjskega stila, so vseeno stvari, ki jih moraš spremeniti in storiti.

Zanositev je lahko zelo stresna za mnogo ljudi. Ne pozabi, da za večino parov zanositev pride v 12 mesecih nezaščitenega seksa. Vsaka ženska ima unikaten cikel in je plodna samo v določenem času meseca. Žensko jajčece se sprosti okoli 14 dni pred naslednjo menstruacijo. Obstaja mnogo testov, s katerimi lahko določiš, kdaj je čas ovulacije. To je čas, ko imaš največ možnosti za zanositev.

Preden zanosiš, bi se morala vpisati v program aerobičnih vaj. Kolesarjenje, plavanje in hoja so odlični načini gibanja, ki so odlični za nosečnost. So nežni do zarodka in kasneje otroka, blagodejno vplivajo pa tudi na tvoje sklepe. Med nosečnostjo ne telovadi tako, da se ti srčni utrip zviša nad 140 udarcev na minuto.

Še ena pomembna stvar, ki bi jo morala osvojiti med nosečnostjo, je zdrava prehrana. Pripravi si dobro dieto in pojej tri zdrave obroke na dan, ki izhajajo iz različnih prehrambenih skupin. Če si podhranjena, bo tvoj zdravnik hotel videti nekaj dodatne telesne teže. In ravno tako, če si predebela, bo tvoj zdravnik zahteval od tebe, da izgubiš nekaj telesne teže, preden zanosiš. Med nosečnostjo bi morala povečati vnos folične kisline v telo, ki zmanjša nevarnosti živčnih bolezni, kot je npr. spina bifida. V telo vnašaj hrano, ki ima visoko vsebnost folične kisline, kot npr. listnato zelenjavo in kruh. Priporočljivo je, da začneš to izvajati še preden zanosiš. Pred nosečnostjo je priporočljivo, da v telo vneseš veliko vitaminov in 1200 gramov kalcija dnevno. Pa vendar bodi previdna, da v telo ne vneseš preveč Vitamina A, saj je lahko nevaren za fetus in lahko povzroči defekte.

Če kadiš, nehaj takoj. Obstaja mnogo nevarnosti za otroka, če kadiš in kajenje bo celo zmanjšalo možnosti zanositve. Kajenje med nosečnostjo je izjemno nevarno za otroka. Najboljši način za prekinitev kajenja je ta, da preprosto nehaš, saj so tudi nikotinski obliži in podobni pripomočki nevarni za zarodek. Kot najbrž že veš, so med nosečnostjo prepovedane tudi droge in alkohol, saj lahko povzročijo celo vrsto mentalnih bolezni.

Prepričaj se, da imaš opravljena vsa potrebna cepljenja preden zanosiš. Če še nisi imela noric, potem se cepi. Če si se rodila pred letom 1980 in si bila cepljena proti ošpicam še kot otrok, poskrbi, da se boš cepila še enkrat, saj cepivo popušča. A po celjenju moraš počakati vsaj tri mesece preden zanosiš. Poskrbi tudi za cepivo proti tetanusu, ki bi ga morala obnavljati vsakih deset_ let.


Ovulacija (by Pušenjak)


Zanositi je mogoče le ob ovulaciji, ki je celo samo trenutek v ciklusu in potem morebiti še 6 do največ 12 ur po ovualciji. Problem je v tem, da ne vemo, kdaj do tega pride in ko govorimo o plodnih dnevih v bistvu govorimo le o verjetnosti da v teh dneh pride do ovulacije. Poleg tega moramo pri plodnih dnevih upoštevati še dejstvo, da spermiji v jajcevodih lahko priživijo do 5 dni in teh 5 dni odšteti od dneva ovulacije. Če bi npr. ovulacija nastopila 14. dan ciklusa potem se plodni dnevi začnejo že 9. dan ciklusa, ker je 90% verjetosti, da bo ovulacija kadarkoli med 12. in 16. dnem ciklusa, pa plodni dnevi trajajo vsaj od 7. pa do 17. dneva ciklusa in če je ovulacija še manj gotova, potencialno lahko nastoči kadarkoli v ciklusu, ne da bi to vedeli, zato v bistvu ni mogoče zanositi le prvih 3 - 4 dni v ciklusi. šteto od prvega denva M. Vse ostale dni nas kaj lahko preseneti.


Jajčnika delujeta kot "dvojica pri tenisu", torej ovulira pač tisti, ki po naključju odzove z ustrezno rastjo glavnega folikla. Včasih je to vedno isti, včasi se nekaj časa izmenjujeta, včasih nekaj časa ovulira eden, nato nekaj časa drugi itd. v poljubnih možnih kombinacijah. Klomifen seveda poveča verjentost ovulacije in s tem tudi števila ovulacij, pri čemer spet veljajo ista pravila. lahko ima edn jajčnik več foliklov in eden nič, lahko oba v polubnem številu....


Ovulacija in spol otroka; predpogoj za zavestni vpliv na spol otroka je najmanj točno pozanavanje trenutka ali vsaj dneva ovulacije. Spermiji, ki določajo moški spol so namreč hitrejši od tistih, ki določajo ženskega, so pa zato mnogo manj dolgoživi. Menda ne živijo dlje kot 1 do 2 dneva, medtem ko ženski spermiji v rodilih lahko doživijo tudi 5 dni. Spolni odnos, ki mu ovulacija sledi kasneje kot 3 dni bo torej zelo verjetno privedel do deklice, medtem kot bo spolni odnos ob ovulaciji, največ nekaj ur po njej zelo verjetno privedel do dečka. Vmes je stvar več ali manj stvar naključja.


Ovulacijski testi; Vsi ovulacjski testi so zasnovani na istem načelu, da zaznajo vrh LH, ki se zgodi približno 24 - 48 ur pred ovulacijo. Žal pa spermiji v ženskih rodilih lahko preživijo tudi do 5 dni, torej vam negativni ovulacijski test pove le, kaj se bo oziroma ne bo zgodilo naslednjih največ 48 ur, ne more p vam napovedati ovualcije za 5 dni vnaprej. Iz tega razloga ovulacijski testi niso absolutno uporabni za določanje neplodnih dni, kajti, če danes test ni pozitiven in imate spolne odnose, lahko vseeno zanosite, če se ovulacija pojavi šele čez 4 ali 5 dni, in jo bi zaznal šele test 3 dni kasneje.


Bazalna temperatura; Ljudje imamo različno nastavljene osnovne presnovne procese in temu primerno tudi proizvodnjo toplote, smo različno "izolirani" in se različno hladimo. Skratka, vse kar je nad 35 st. C in pod 37 je normalno. Tekom ciklusa pa se po ovulaciji BT praviloma (ne pa pri vseh) dvigne za 0,3 - 0,8 st. C in tam vztraja do tik pred M. Merjenje BT ni uporabna metoda za sprotno določanje ovulacije, saj je takrat, ko se BT dvigne, ovulacija že preteklost in tudi oploditev ni več možna.


Ovulacijska krvavitev; Če se pojavi se pojavi PO ovulaciji in ne pred ali med ovulaciji! Ovulacijska krvavitev, ki nastane zaradi spremembe v hormonskem okolju takoj po ovulaciji ali pa pride do iztoka nekaj krvi, ki se sprosti ob razpoku folikla pri ovulaciji. Ob ovulaciji se včasih pojavlja ovulacijska bolečina, ki je zelo različna, lahko tudi v obliki krčev. Ta bolečina je lahko tudi posledica krvavitve v trebušno votlino. 1x na 10.000 ovulacij pride do močnejše krvavitve v trebuh s tako močnimi bolečinami, da je potreben sprejem v bolnišnico in 1x na 100.000 ovulacij je zaradi tega celo potrebno operirati in krvavitev ustaviti zoperacijo.


Dober link; http://www.solazazivljenje.si/naravno_nacrtovanje_druaine.html

... se nadaljuje...




< Sporočilo je popravil Flavia RR -- 9.5.2013 9:06:35 >
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
15.4.2008 20:08:52   
Anonimen
Za vse nas - vas je tukaj odgovor Dr. Pušenjaka, ki sem ga nasla  na med.over., net na razliko med PCO in sindromom PCO
 
PCO in sndrom PCO

Policistični jajčniki (PCO) so ena najpogostejših endokrinopatij pri ženskah v rodnem obdobju. Kljub temu, da je klinična slika bolezni zelo pestra, je eden vodilnih simptomov neplodnost zaradi kronično redke ali povsem odsotne ovulacije ter posledično tudi menstruacije. PCO so lahko samostojen fenomen, ki se kaže zgolj z značilno ultrazvočno (UZ) sliko, ali pa kot sindrom policističnih jajčnikov (PCO sindrom), pri katerem je poleg značilnega UZ izgleda jajčnikov prisotna tudi redka oziroma odsotna menstruacija in klinični znaki hiperandrogenizma (znaki prisotnosti moških spolnih hormonov). Med spremljevalci ali pa celo vzročnimi dejavniki za razvoj PCO sindroma so debelost in diabetes tip II, možni sprožitelji te presnovne motnje pa so lahko tudi nerpavilnosti v delovanju ščitnice, nadledvične žleze in celo povsem zunanji dejavniki, npr. pelvična vnetja.
PCO sindrom je prisoten pri 4-8% žensk, PCO jajčniki pa celo pri 22-33%. Čeprav je bila bolezen znana že v začetku prejšnjega stoletja, je bila prvič uspešno zdravljena šele leta 1935, ko sta Stein in Leventhal poročala o uspešni vzpostavitvi ovulacije s klinastim izrezom jajčnikov. Čeprav je bil kirurški način zdravljenja zaradi pristopa skozi rez v trebuhu invaziven in je imel pogosto za posledico neplodnost zaradi pooperativnih zarastlin, se je hitro razširil in ostal v veljavi vse do uvedbe medikamentnih sredstev za spodbujanje ovulacije.
Na prvi pogled enostavno spodbujanje ovulacije z zdravili - zlasti klomiphen in gonadotropini - pa je kljub visokemu odstotku doseženih ovulacij in tudi nosečnosti kmalu pokazalo tudi slabe strani. Zdravljenje je trajalo več ciklusov, nekatere bolnice so bile odporne na klomifen, gonadotropini so bili dragi, pogoste so bile mnogoplodne nosečnosti, najresnejši zaplet zdravljenja z gonadotropini pa je bil sindrom ovarijske hiperstimulacije (SOHS). Kirurško zdravljenje je doživelo prerod z uvedbo minimalno invazivne laparoskopske kirurgije. Uveljavile so se različne tehnike “uničenja” oziroma zmanjšanja tkiva jajčnika, najpogosteje pa laparoskopska elektrokoagulacija jajčnikov (LEKO). Stopnja zanositve po kirurškem zdravljenju je od 50 do 70%. Izkazalo pa se je tudi, da je kirurško zdravljeni jajčnik dovzetnejši za medikamentno spodbujanje ovulacije, in da se pri pooperativnem zdravljenju z gonadotropini zmanjša tveganje za SOHS.


Policistični jajčniki (PCO)

DEFINICIJA: Gre za bolezen, ki ima veliko kliničnih in biokemičnih različic. On njej govorimo kadar imamo tipično UZ sliko PCO z oligo (majhen maloštevilen) ali amenorejo (izostanek mesečnega perila) in/ali evidentne klinične simptome hiperandrogenizma (npr hirsutisem – prekomerna poraščenost moškega tipa). PCO se diagnosticira ko z UZ vidimo 8 ali več ločenih foliklov, ko stroma zavzame 25% ali več celotnega jajčnika. Taki jajčniki so ponavadi, ni pa to nujno, povečani.

OVARIJSKA OS: Hipotalamus izloča GnRH (gonadotropin relesing hormon). S tem stimulira anteriorni del hipofize, da izloča FSH (folikel stimulujoči hormon) in LH (lutenizajoči hormon). GnRH se izloča v zagonih, prav tako LH, medtem ko je povečanje koncentracije FSH kontinuirana. Pod vplivom FSH jajčniki izločajo estrogene, pod vplivom LH pa progesteron. Dodatno izločajo še androgene. Estrogeni in progesteroni po principu negativne povratne zanke inhibirajo (zadržujejo) tako hipotalamus(skupek živčnih celic na spodnji strani velikih možganov, ki uravnava telesno toploto) kot hipofizo(pomembna je za normalno rast organizma).

OVARIJSKI HORMONI: Vrsta in količina posameznega hormona je odvisna od faze menstruacijskega cikla.. Glavni ovarijski estrogen je estradiol, v manjših količinah pa sta prisotna še estron in estriol. Od androgenov se izločata androstendion in testosteron.

BIOKEMIČNE POTI: Normalno se v jajčniku androstendion pod vplivom 17 b-Ol-DH konvertira v testosteron, estron pa v estradiol. Pod vplivom aromataz se testosteron spremeni v estron. V perifernem tkivu (predvsem maščevju) pa se androstendion konvertira v estron, testosteron pa v estradiol.

PRIROJENE MOTNJE V BIOSINTEZI STEROIDNIH HORMONOV:
Govorimo tudi o primarnih PCO. Motnja se pojavi v obdobju pubertete. Dekle še ni imelo rednih menstruacij. Gre za encimopatije in sicer za pomanjkanje 17 b-Ol-DH ali pa za pomanjknje aromataz. Pri obeh oblikah se kopičijo steroidi, ki so prekurzorji estradiola (ovarijski androgeni – androstendion in testosetron, od estrogenov pa prevladuje estron).
Tako imamo zvišano koncentracijo androgenov, koncentracija estrogenov pa je normalna ali zvišana (zaradi pribitka androgenov se poveča njihova pretvorba v estrogene v maščevju).Zvišana koncentracija estrogenov stimulira endometrij, kar vodi v menstruacijske motnje. Te motnje se stopnjujejo od oligomenoreje prek disfunkcijskih (nepravilnih) krvavitev do amenoreje. Preveč estrogena pogojuje tudi debelost, ki je podobna Cushingovi debelosti. Zvečana koncentracija androgenov pogojuje hirsutizem. Androgeni dodatno zavrejo ciklično izločanje LH, estrogeni pa povečajo izločanje LH. Izločanje FSH ostane nespremenjena. Tako se razmerje LH:FSH zviša na 3:1. Tako razmerje hormonov preprečuje ovulacijo, kar vodi v neplodnost.

VLOGA NADLEDVIČNICE
Encimska motnja, ki smo jo opisali pri jajčnikih pa se lahko pojavi hkrati ali pa samostojno tudi v nadledvični žlezi. Tako je lahko tudi nadledvičnica sama vzrok za razvoj PCO, saj se androgeni lahko kopičijo tudi pri motnjah pri nastajanju nadledvičničnih hormonov.

DRUGE MOTNJE V BIOSINTEZI STEROIDNIH HORMONOV
Motnja se pojavi v germinativnem obdobju, ko je ženska že imela normalne fiziološke cikluse, ki so omogočali normalno zanositev, nosečnost in porod. Procesi, ki vodijo v to motnjo so razni patološki procesi v jajčniku ali okoli njega: akutni in kronični vnetni procesi, venozna staza, spremenjena perfuzija idr. Za razliko od primarnih motenj je proces tu lahko le enostranski. Ob prizadetosti le enega jajčnika s koncentracije LH in FSH v normalnem območju. Če pa sta prizadeta oba jajčnika, imamo zvišani razmerje LH:FSH, vendar ne v tako velikem obsegu kot pri primarni motnji. Koncentracija obeh androgenov je rahlo zvišana, obeh estrogenov pa je normalna ali pa rahlo zmanjšana. Amenoreja je redka. Ponavadi opazujemo oligomenorejo.Ni zvečane telesne teže, hirsutizem je manj izražen. Ovariji (proizvajanje jajčec) so volumsko zmanjšani.

ZDRAVLJENJE
Zdravimo vodilne oziroma najbolj moteče simptome. Najstarejši način zdravljenja PCO je kirurška klinasta resekcija, vendar mehanizem, ki privede do sprememb v postoperativnem izločanju hormonov še ni pojasnjen.

NEPLODNOST
Neplodnost zdravimo z indukcijo ovulacije. Uporabljamo klomifenov citrat (Clomid) in tamoksifen. Res pa je, da število uspešnih nosečnosti ni sorazmerno s številom induciranih ovulacij. Če klomifen sam ni uspešen, ga kombiniramo z drugimi preparati. Pri bolnicah za katere sklepamo, da so PCO tudi posledica disfunkcije nadledvičnice, uporabljamo klomifen v kombinaciji z glukokortikoidi (deksametazon), saj z njimi zaviramo izločanje nadledvičnice. Če je bila indukcija ovulacije neuspešna, ker nismo dosegli dovolj velikega vrha LH, dodamo klomifenu HCG (horionski gonadotropin). Bolnicam lahko kot induktor ovulacije dodajamo tudi FSH. Pri bolnicah, kjer neplodnost ni vodilni simptom zdravimo z gestageni

ČEZMERNA PORAŠČENOST
Zdravimo z oralnimi hormonskimi kontraceptivi. Le-ti znižujejo koncentracij LH in s tem izločanje ovarijskih androgenov. Hkrati dosežemo vezavo prej v plazmi prostega in s tem biološko aktivnega testosterona. Hormonske nivoje tako stabiliziramo, vendar čezmerna poraščenost redko izgine. Želeni kozmetični učinek navadno dosežemo le z odstranjevanjem dlak ali z elektrolizo

ANTIANDROGENA SREDSTVA
Ciproteronov acetat, ki je kompetativni inhibitor androgenih receptorjev. Uporablja se tudi spirolakton, ki je v osnovi aldosteronski antagonist, inhibira pa tudi biosintezo androgenov.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
15.4.2008 20:10:35   
Anonimen
Zgodnji znaki nosečnosti



izostajanje menstruacije (ob ugnezdenju oplojenega jajčeca v maternici lahko pride do rahle krvavitve v času, ko bi ženska morala imeti menstruacijo)

čuden, kovinski okus v ustih

pogosto siljenje na vodo

spremembe na dojkah (povečan občutek teže in občutljivost, ščemenje, povečanje dojk, potemnitev bradavic in njihovih kolobarjev)

nenadna močna želja po določenih jedeh, pijači, vonjih ali odpor do njih

občutek utrujenosti

slabost, lahko tudi bruhanje (ni nujno, da se pojavlja vedno zjutraj)

čustvena občutljivost

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
15.4.2008 20:12:29   
Anonimen
Zakaj prihaja do zgodnjega ss


Spontani splavi niso pogosti, toda vsaka nosečnica ve, da določen odstotek tveganja vedno obstaja. Čeprav je splav tema, o kateri ne govorimo rade, lahko prave informacije  pomagajo v preventivi.


V nasprotju s splošnim prepričanjem, je kritičen čas, da lahko gre nekaj narobe, prvi dnevi zanositve, ko se tudi dogaja največ splavov. Ravno zaradi tega velik odstotek splavov niti ne opazimo, ker ženska še nima znakov nosečnosti. Če se menstruacija pojavi ob običajnem času ali kakšen dan pozneje, misli, da je vse v redu in nikoli ne izve, da je bila noseča.


Pogostnost spontanih prekinitev nosečnosti je približno takšna: na 12 potrjenih nosečnosti, se ena konča s splavom, navadno v prvih 12 tih tednih. Čeprav je splav travma, tako telesna kot psihična, večina žensk po enem splavu naslednjo nosečnost uspe pripeljati do konca.


Po splavu je včasih potrebna operacija-kiretaža, da se maternica očisti. Odločitev je zdravnikova, odvisna je od tega, v katerem tednu je prišlo do splava ter njegovih vzrokih. Torej, v primeru kakršnekoli krvavitve v nosečnosti, je potreben nasvet zdravnika.


O splavih se še ne ve zadosti, zato včasih zdravniki niti ne vedo, zakaj je do njega prišlo. Telo nosečnice zna imeti svoje, ljudem ne vedno razumljive razloge za zavračanje nosečnosti.


K sreči, so ostali vzroki splava razumljivi človeškemu načinu razmišljanja, zato obstajajo medicinski postopki, ki pomagajo v določenem številu vzrokov, kot so bolezni mame zaradi katerih je nosečnost rizična, kar se rešuje z zdravili, mirovanjem v nosečnosti, operacijskimi posegi...


Vzroki zgodnjega splava Ta vrsta splava se strokovno imenuje anembrionalna nosečnost: po oploditvi, ko zarodek intezivno raste, se lahko pojavi napaka v delitvi celic in zarodek propada. Telo nosečnice pa dalje razvija zarodkove ovoje in se obnaša kot, da je z nosečnostjo vse v redu, toda po nekem času (največ nekaj tednov), ovoji vseeno propadejo in pride do spontanega splava. Nemogoče je izračunati ali predvideti nosečnost, v kateri bo prišlo do napake v delitvi celic, niti je možno s kakršnokoli terapijo vplivati, da se to ne zgodi. Govorimo o slučajnem in malo verjetnem procesu, isti nosečnici se to naslednjič zgodi zelo redko. Splav je v teh primerih pravzaprav pozitiven in dobro je, da se zgodi čimprej, ker embrij ne bi mogel preživeti.


Molarna nosečnost ali hydatidiform mole Začne se kot normalna nosečnost, z izostankom menstruacije in ostalimi znaki nosečnosti. Poznamo dve vrsti molarne nosečnosti: ko se plod nikakor ne razvija in ko se ravija, pa ne more obstati.To tudi ni prava nosečnost, ker ni oplojenega jajčeca, toda telo se iz nepoznanih razlogov obnaša, kot da nosečnost teče normalno. Za obe variante je karakteristično, da se kot posledica delovanja hormonov nosečnosti, razvijajo vodni žepi-ciste, ki rastejo iz tkiva, ki bi postalo posteljica, če bi nosečnost normalno potekala. Okoli 12.tedna pride do krvavitve, to je splava. Če se ugotovi, da gre za molarno nosečnost, se nagibajo k operaciji, možna je tudi hormonska terapija. Možnosti, da se molarna nosečnost pri isti ženski ponovi so 1:80.


Težave z grlom maternice Cervix (vrat, grlo maternice) se začne odpirati in maternica se stiska (kontrahira) in prezgodaj izloči plod. Ta vrsta splava je podobna popadkom in porodu, najpogosteje se dogaja pred 20.tednom nosečnosti.


Izvenmaternična nosečnost Ko se plod ne razvija v maternici temveč v enem od jajcevodov, je stanje nevarno za življenje nosečnice. Takšno nosečnost je nemogoče privesti do konca. Do splava pride spontano, potrebna je operacija, če pa zdravnik ugotovi to prej, se nosečnico operira takoj.


Mrtvorojenčki Splav se definira kot spontana izguba fetusa pred 24.tednom nosečnosti.Po tem času ne govorimo več o splavu temveč o prezgodnjem porodu, oziroma situaciji, ko otrok umre v maternici in ko rečemo, da je mrtvorojeno. Spontane izgube fetusa v kasnejših fazah nosečnosti se dogajajo zaradi abnormalnosti nastalih tekom razvoja fetusa ali zaradi slabega razvoja posteljice, zaradi česar otroku majkata hrana in kisik.Dogaja se, da otrok umre v maternici brez vidnega vzroka, mama lahko opazi, da se je otrok nehal premikati. Odvisno o vzroku splava, zdravniki odločijo, če obstajajo tveganja v naslednjih nosečnostih ter v skladu s tem postopajo.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
15.4.2008 20:15:59   
Anonimen
Billingsova metoda

Ta metoda temelji na izločanju cervikalne sluzi (sluzasta tekočina) iz cerviksa – materničnega vratu, zaradi katere lahko semenčice v času, ko je oploditev mogoča na najlažji način laže prodrle do jajčeca. Te sluzi je največ tik pred ovulacijo (takrat je najredkejša, prozorna in najbolj vlečljiva.) in najmanj po končani menstruaciji

Tri do štiri dni pred ovulacijo postane sluz redka, spolzka in vlažna, s čimer olajša vstop semenčic v maternico. Tedaj se lahko sluz raztegne v dolgo nit.


semenska tekočina se tvori oziroma "nameša" z rezličnimi sestavinmai šele tik preden pride do izliva, zato ni "stare" ali "nove" tekočine temveč je vsak izliv povsem svež. Vprašanje števila živih, mrtvih ali drugačnih spermijev bi bilo upravičeno pri moškem, ki ima že itak zmanjšano število spermijev in ob prepogostih odnosih, nikoli pa to ni problem pri redkih odnosih.


Kako povečati možnost znositve

Ženske , s preveliko ali premajhno telesno težo imajo veliko večja težave z zanositvijo.
Premajhna telesna teža povzroči nepravilnosti v menstruacijskem ciklusu in s tem odsotno ovulacije.
Vendar tudi previsoka telesna teža lahko povzroči nepravilnosti v hormonskem ravnovesju.
Ženske ki, se poslužujejo drastičnih diet so v veliki nevarnosti da, bodo imele težave pri zanositvi.
Ravnovesje pri prehranjevanju omogoči telesu da, deluje pravilno.
Še posebej pa bodimo pozorni na:
Vitamin A dobimo v zeleno listnati zelenjavi, korenju, marelicah, meloni, jajčnem rumenjaku,
jetrcih, mleku, siru
Vitamin C dobimo v limonah, pomarančah, grenivki, jagodah, krompirju, ohrovtu, cvetači
Vitamin D dobimo v sardinah, ribjem olju, rumenjaku, jetrih, maslu, mleku, mastnih ribah.
Železo dobimo v rdečem mesu, rumenjaku, zeleno listnatih rastlinah, fižolu, suhem sadju
Za moške je zelo pomemben CINK ki , ga dobimo v ribah, gobah, kvasu, korenju.
In VITAMIN E ki, ga dobimo v rastlinskem olju, lešnikih, zeleno listnati zelenjavi.

Vitamine je priporočljivo zaužiti s prehrano.
Vitaminski dodatki lahko povzročijo preveliko koncentracijo nekaterih sestavin
kar naredi veliko več škode kot koristi.


(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
15.4.2008 20:19:04   
Anonimen
Malo za šalo malo zares - spol otroka (by Kofetek)



Fantek je če: Nisi imela jutranje slabosti v zgodnji nosečnosti

Je srčni otroka utrip manjši od 140 udarcev na minuto

Trebuh izgleda kot košarkaška žoga

So tvoje bradavice opazno potemnele
Nosiš nizko
Če hrepeniš po slani ali kisli hrani

Če hrepeniš po proteinih - mesu in siru
So tvoje noge bolj mrzle kot pred nosečnostjo

Dlake na tvojih nogah rastejo hitreje


So tvoje roke zelo suhe
Je tvoja blazina obrnjena na sever ko spiš

Se bodoči očka redi tako kot ti

Izgledaš lepše kot kdajkoli

Je tvoj urin svetlo rumene barve

Se ti širijo nosnice

Obesiš poročni prstan nad trebuh in se vrti v krogih

Imaš glavobole

Punčka je če: Si imela jutranje slabosti v zgodnji nosečnosti

Je srčni otroka utrip vsaj 140 udarcev na minuto ali več

Je tvoja leva dojka večja kot desna

Se tvoji lasje svetijo rdeče

Nosiš visoko

Trebuh izgleda kot lubenica

Če hrepeniš po sladkem

Če hrepeniš po sadju

Če hrepeniš po juicu
Izgledaš slabše kot normalno

Si bolj čemerna kot ponavadi

Ne maraš jesti krajcev kruha

So tvoje prsi res zacvetele

Je tvoja blazina obrnjena na jug ko spiš

Je tvoj urin temno rumene barve

Obesiš poročni prstan nad trebuh in se premika levo desno




(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
15.4.2008 20:21:06   
Anonimen
Še malo znanje za kasneje - toksoplazma (by Pušenjak)


plodu ne nevarna samo in izključno prva okužba, kasnejši stiki s toskoplazmo niso več nevarni. Rizičnost pa je relativna, ker je produkt med verjetnostjo prenosa na plod in možnimi poškodbami ploda. Tako znese, da je okužba v prvem trimsečju v bisvu manj nevarna kot v drugem, ker je v drugem verjetost prenosa na plod 20%, v prvem trimseču pa samo 5% ali še manj, možna škoda pa se v drugem rimesečju nebieveno razlikuje od poškodb v prvem trmesečju. V tretjem trimesečju so poškodbe možganov sicer blažje, je pa verjetnost prenosa na plod že skoraj 50%, seveda če ne zdravimo in če bi na sploh ne storili ničesar.


  Laho pa vas povsem pomirim glede "ponovne sveže okužbe". Česa takega ni. Obstaja le sveža in ponovna okužba in drugo za nosečnico oziroma za plod ni več nevarno.
Če se v nosečnosti okužba zgodi prvič (sveže), potem je ukrepanje odvisno od tega ali se je okužil tudi plod, v katerem obdobju nosečnosti je prišlo do okužbe in kakšna preičakovanja do otroka goji nosečnica oziroma kakšno tveganje je pripravljena sprejeti. Zdravimo sicer lahko, vendar zdravljenje ne zagotavlja popolnega zdravja, zlasti ne zato, ker običajno za okužbo izvemo vsaj nekaj tednov po tem, ko je do nje prišlo. Okužbo ploda dokažemo z amniocentezo (odvzemom plodovnice) in s preverjanjem prisotnosti molekul dedne snovi toksoplazme v plodovnici. Zdravi se s posebnimi antibiotiki proti toksoplazmi do poroda, po rojstvu pa včasih zdravimo tudi še otroka.


  Toksoplazma gondii je parazit, ki se naseli v živčevju vključno z očesno mrežnico in v mišicah. Pri odraslem organizmu ne povzroča posledic, pri organizmu v razvoju pa tem hujše posledice, prej ko se okuži. Če se okuži v prvi tretjini nosečnosti so polsedice katastrofalne vendar so okužbe ploda kljub okužbi nosečnice redke (< 10%), če se okuži v drugi tretjini, so posledice še vedno hude, pogostnost prenosa parazita z nosečnice na plod pa je že bolj pogosta (cca 30%), če se plod okuži v tretji tretjini so posledice blage vendar je pogostnost prenosa že zelo velika (> 50%). Prav zato je svetovanje v zvezi s svežo okužbo s toksoplazmozo tako delikatno in individualno ter je vedno nekoliko nejasno. Predvsem je vezano na "nazor staršev", koliko tveganja so pripravljeni sprejeti in ali so sploh ali ne pripravljeni imeti otroka s prizadetim vidom, mentalno zaostalega otroka oziroma sicer bolehnega in manj zmogljivega otroka....?


  Nevarna je samo sveža, prva okužba s toksoplazmo v trenutni nosečnosti za trenutno nosečnost, kar je zelo redko stanje, manj kot 1x na 1000 nosečnosti. Če je prvi izvid na toksoplazmozo "pozitiven" to lahko pomeni in večinoma tudi res pomeni, da gre za ostanke protiteles od prejšnje okužbe. Le včasih, izjemoma pa gre za svežo okužbo. Običajno "titer" IgG 1:64 in manj pomeni staro okužbo vendar je to potrebno preveriti s "parnim serumom" kar pomeni kontrolo čez nekaj tednov. Do takrat se, če gre za svežo okužbo "titer nekajkrat poveča" in znaša 1:128 ali več ter na vsak način naraste za vsaj "2-3 titre" kar pomeni recimo s titra 1:64 na 1:512 ali več! Vsak titer pomeni podvojitev "številke", v podrobnosti se raje ne bi spuščal. Poleg tega se pri sveži okužbi pojavijo protitelesa tipa IgM, ki vedno pomenijo sum na svežo okužbo, razen v primeru, da je bila že kdaj prej sveža okužba dokazana in je torej zdaj ponovno nemogoča.


  toksoplazmoza potencialno napada plodovo živčevje in mišičje, pravo škodo pa povzroča le na možganih in očesni mrežnici. Na srečo je prenosljivost na plod relativno nizka in v drugem trimesečju po literaturi sodeč znaša okrog 20%, po naših lastnih izkušnjah pa mnogo manj o d tega. Vsekakor bodo preverili, kdaj bi se naj okužili in če je od takrat minilo vsaj 6 tednov, vam bodo predlagali amniocentezo, torej odvzem plodovnice iz katere je mogoče dokazati tako okužbo kot je mogoče okužbo ploda izkljuzčiti. Vsekakor vam bodo predpisali zdravila proti toksolazmi, ki jih boste jemali do poroda, vkolikor plod ne bo okužen. V primeru, da bo plod okužen, imate možnost, da nosečnost nadaljujete z zdravljenjem in s tveganjem, da bo imel otrok posledice ali pa nosečnost prekinete. Za zdaj bodite mirni, ker so vaše možnosti, da bo vse v redu, zelo velike.


  inkubacijska doba pri toksoplazmozi je okrog 1 - 3 tedne.


  naki in simptomi okužbe s toksoplazmo so podobni katerikoli virozi, le včasih se pojavijo ob okužbi tudi povečane bezgavke na vseh področjih, kjer so večji paketi bezgavk (pazduhe, dimlje, vrat in še kje). Testi za toksoplazmozo opravljajo infektologi, kadar posumijo na to infekcijo, v nosečnosti pa se to dela rutinsko.



(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
15.4.2008 20:23:02   
Anonimen
Čaji in zvarki,... za lažjo zanositev (napisala ej ena uporabnica tu gor na RR - naj mi oprosti, ker sedaj ne vem katera že)

"Hojla,
na spletnih straneh alternativne medicine sem zasledila, da proti neplodnosti pomaga čaj ingverja z dodatkom cimeta, saj ingver segreva rodila in pospešuje cirkulacijo in razstruplja organizem, cimet pa razsluzi, možno zasluzenost rodil.

Kar se tiče čajev krvomočnice, rmana in plahtice pa navajajo, da imatjo sposobnost krčenja rodil, vendar niso najbolj navdušeni nad njimi. Čaje morate piti najmanj 14 dni do 3 mesece, da telo prepozna sestavine.

Zelo priporočajo Keglove vaje za krepitev mišic medeničnega dna (tudi med samim spolnim odnosom), saj to pospešuje cirkulacijo celotne medenice in je tudi oskrba s kisikom boljša. Na netu so precej komplicirani opisi teh vaj. Oni predlagajo naslednje:
Pomembno je dihanje ... Počasi zategujemo presredek, med tem počasi vdihnemo. Ko počasi spuščamo presredek, obenem počasi izdihnemo. Zakaj? Ker z vdihom dvignemo diafragmo oz. mišice, ki jih ženske ne čutimo v notranjosti. Saj ni potrebno dihanje, kot da ste pred porodom, važno je, da to naredite z občutkom. Sčasoma se dihanje izpusti in lahko izvajate hitrejše kontrakcije presredka. Namen je, da se ojačajo tudi notranje mišice vagine in ne samo medenično dno, kot navajajo pri keglovih vajah. V kolikor začutite rahlo zbadanje ali kaj podobnega, pomeni, da ste malce pretiravali v izvajanju. Nič zato, se bodo mišice vsaj zbudile. Skratka za keglove vaje ne potrebujete nobenih priprav, razen volje."

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
15.4.2008 20:23:59   
Anonimen
Evo, to je nekako nekaj "osnov" iz moje "knjižnice"! Prijetno branje! user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
25.4.2008 13:00:47   
Anonimen

Avtor je: titi3  
(Sem pomislila, da bi blo dobro imeti to na vrhu, ker si nekatere ne znamo predstavljati, kaj in kako dejansko poteka vse skupaj). 
titleAndStar(199,0,0,false,"","")

Lej tu je ena slikica, ki ti malo pokaže kako gre!
http://www.tvdsb.on.ca/saunders/courses/online/SNC1D/McIntosh/biology/human-conception1.gif

V jajčniku dozori jajčece. Na začetku jih dozoreva več potem eno prevladuje in se razvije do konca in ostela propadejo. Ampak itak imaš zalogo, ne se sekirat. Ko je "primere" poči in to je ovulacija. Ko poči ga jajcevod "ulovi" in prične potovat po jajcevodu, kjer ga pričakajo spermiji in ga oplodijo. Potem potuje v maternico in se vgnezdi. Če uspe oploditev seveda.

Spermiji potujejo od ejakulacije do jajcevodo cca 30-60 min, odvisno kako dobri so. To je cca 10cm. Do oploditve mora prit 24 ur od ovulacije.

Sperma pa preživi v tebi max 72 ur in čaka na jajčece. Do oploditve pride ponavadi med 12-24 urami do ovulacije.

Folikel kjer je počilo jajčece pa do konca ciklusa, če dobiš oddaja progesteron. Če boš kdaj gledala izvide piše CT (corpus luteum) oziroma rumeno telesce. Če pa zanosiš ga izdaja dokler se ne razvije dovolj placenta.

No, tako po domače.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
10.6.2008 14:17:43   
Anonimen
Gljivice (prekopirano od Pušenjaka)

Gljivična okužba spolovil

Glivic ne dobimo temveč jih nosimo v sebi. Četudi smo povsem zdravi in nimamo nobenih težav, so glivice vselej v telesu: ustih, prebavilih in tudi v nožnici. Običajno ostanejo kvasovke v nožnici neopažene. Dokler se ne začnejo razmnoževati, ne povzročajo nobenih težav. Kislo okolje v nožnici (vrednost pH je približno 4), ki ga vzpostavljajo in ohranjajo mlečno-kislinske bakterije (laktobacili), onemogoča razvoj glivic. Če se naravno ravnovesje nožnične povrhnjice poruši, dobijo kvasovke priložnost za nenadzorovano razmnoževanje. Pojavi se okužba z vsemi mučnimi spremljevalnimi pojavi.
Okužba nas vedno preseneti. Pojavi se nenadoma. Preseneti nas v »nepravem« trenutku: ob koncu tedna, na službenem potovanju, dopustu.Ginekološke glivične okužbe so odziv telesa na zunanje in notranje vplive. Povzročitelji so pogosto hormonske spremembe (nosečnost, menstruacija,jemanje kontracepcijskih tabletk). Enaki učinki so lahko posledica stresa, psihične obremenitve ter nenadne podnebne spremembe.
Za ginekološke glivične okužbe so še posebej dovzetne sladkorne bolnice, ki imajo zvečano količino sladkorja v krvi in tkivih, kar je dobra podlaga za gojenje in razmnoževanje glivic. Tudi ženske, ki prehranjujejo enostransko, ustvarjajo ugodne pogoje za nastanek glivičnih okužb. Na ta način se namreč slabi imunski sistem, ki je odgovoren za obrambo pred glivicami. Imunski sistem slabi tudi zaradi vnetij, hudega prehlada, gripe ali drugih okužb. Tudi zdravila (antibiotiki) lahko neugodno spremenijo okolje nožnične povrhnjice. Glivice so trdovratne in zahtevajo zdravljenje. Praviloma nikoli ne izginejo same od sebe. Najbolje je, da ukrepamo pravočasno.

Kako postanejo težave opazne?

Najpogostejši simptomi so srbenje, skelenje in rdečica na zunanjem spolovilu in vhodu v nožnico. Glavni vzrok je izcedek, v katerem so povzročitelji okužbe.
Obilnejši izcedek bele ali rumenkaste barve nas včasih zaradi svoje drobljivosti spominja na strjeno mleko. Obenem pa je skoraj brez vonja ali ima blag vonj po svežem kvasu. Kljub srbenju odsvetujemo praskanje, saj to poslabša stanje. Ti mučni simptomi se ne izražajo vedno v enaki meri. Ni nujno, da se vsi simptomi pojavijo sočasno. Tri dni po začetku okužbe pa se po izkušnjah pojavijo vsi simptomi.

Ali se glivična okužba prenaša tudi spolno?

Ne, ginekološke glivične okužbe niso spolno prenosljive bolezni, vendar pa glivice lahko prenesete na svojega partnerja in tudi on na vas. Zaradi tega je priporočljivo sočasno zdravljenje obeh (»vseh«) partnerjev.

Ukrepajte hitro

Ne prenašajte teh simptomov dlje, kot je potrebno. Sami ne bodo izginili. Čakanje ne pomaga. Če nikoli prej niste imeli glivične okužbe nožnice ali če niste prepričani, kakšna je vaša težava, takoj obiščite zdravnika.
Večina žensk, ki so že imele glivične težave, lahko takoj po simptomih ugotovi, da se je ponovno pojavila okužba.

Zdravljenja so raznovrstna

Poznamo lokalna in sistemska zdravila za obravnavo glivičnih okužb. Med najbolj razširjenimi lokalnimi zdravili, ki jih poznamo v obliki krem oziroma mazil in vaginalnih vložkov sta Canesten (klotrimazol) in Daktarin (mikonazol), med sistemskimi, s katerimi zdravimo preko krvi, pa tablete ali kapsule Lamisil (terbinafin), Sporanox (itrakonazol) in Diflukan ali Diflazon (flukonazol). Zdravljenje lahkotraja en dan ali nekaj dni, običajno ne več kot 7.
Uspešnost zdravljenja je takoj opazna. Skelenje in srbenje postaneta manj izrazita, izcedek manj obilen. Ponovno se počutite dobro in se lahko neobremenjeno posvetite drugim stvarem v življenju.

Otežite pogoje za razmnoževanje gliv

Ne nosite spodnjega perila iz umetnih vlaken. Tako kot hlačne nogavice in stezniki ustvarja ugodne pogoje (toplo, vlažno okolje z malo kisika), v katerem se glive odlično počutijo in veselo razmnožujejo. Sem sodijo tudi vložki s folijami iz umetnih vlaken.
Ne uporabljajte penečih kopeli in dišečih olj, parfumiranih mil, deodorantov in razkužil, ki lahko ogrozijo kislinsko zaščito povrhnjic, ta pa tako postane manj odporna proti glivičnim okužbam.
Zunanji del spolovila umivajte vsak dan. Pretirana higiena pa lahko povzroča glivične težave pogosteje kot pomanjkljiva. S pogostim kopanjem in umivanjem slabimo obrambno sposobnost kože in s tem je prizadeta tudi nožnica. Posledice tega so bolj ugodne razmere za razmnoževanje glivic.
Po opravljeni potrebi obrišite nožnično odprtino v smeri proti danki in tako preprečite prenašanje glivic iz črevesja v nožnico.
Med zdravljenjem drugih okužb z antibiotiki se z zdravnikom posvetujte, ali je potrebno tudi hkratno zdravljenje vaginalne glivične okužbe oziroma preprečevanje le-te.
Previdni bodite pri prehranjevanju. Izogibajte se preveliki količini ogljikovih hidratov, npr. sladkorju, čokoladi, pecivu. Glivice namreč »ljubijo« sladko.

(odgovor članu uršika***)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
10.6.2008 14:18:38   
Anonimen
Ovulacijski testi (zbrani odgovori Pušenjaka)

Oovulacijski test pokaže le prisotnost "vrha LH", to je hormonska sprememba, ki se zgodi 24 do 48 ur pred dejanskim razpokom jajčnega folikla, predstavlja stimulus za ta dogodek in traja približno 12 ur. Ovulacijski testi namreč niso zanesljivi, saj je lahko LH vrh včasih preozek, da bi ga vedno ujeli s časovnim razmikom 1 dneva.


  Ob pri PCO sindromu (tonično visok LH) so lahko ovulacijski testi le lažno pozitivni, niso pa lažno negativni.


  Za lažno negativen test pa seveda obstaja nekaj logičnih razlag in ena od njih je tudi prenizka raven LH, da bi ga test zaznal, verjetno pa je pogostejši primer ta, da je vrh LH prekratek ali pa se teste opravlja preredko in se LH vrh nekako "izmuzne" detekciji ravno med dvema testoma.


  ob jemanju klomifena ovulacijski testi niso absolutno neveljavni, so pa pogosteje lažno pozitivni, saj gre pri uporabi klomifena pogosteje za notranjo hiperstimulacijo, pri kateri so gonadotropini LH in FSH lahko močneje zvišani ter povzročajo prejšno reakcijo testov in tudi dalj časa kot v običajnem ciklusu.


  seveda ovulacijski test zazna spremembo "šele" ko je polovica "plodnih dni" mimo zato, ker so plodni dnevi "statističen pojem" ovulacija pa je diskreten in nenaden dogodek. Ovulacjskih testov torej ne gre primerjati s plodnimi dnevi, saj je primerjava podobna kot je letni čas, ko je zvezdnih utrinkov več (npr. mesec avgust) z vidnim zvezdnim utrinkom, ki je pač dogodek.
V praksi velja torej pojem plodnih dni kombinirati z ovulacijskimi testi tako, da se testi uporabljajo v času plodnih dni, kar je podobno kot če se opazovanja neba v lovu za zvezdnimi utrinki lotimo le avgusta meseca namesto da to počnemo skozi vse leto.


    hCG - humani horionski gonadotropin oz. nosečnostni hormon, FSH - folikel stimlirajoči hormon in LH - luteinizirajoči hormon

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
10.6.2008 14:20:12   
Anonimen
Pravilna prehrana zmanjšuje moško neplodnost (vir Klarisa iz RR)

Neplodnost definoramo kot neuspela zanositev po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov. Prizadetih je 10 do 20 odstotkov parov. Med temi je najmanj 40 odstotkov tistih parov, med katerimi ženske ne zanosijo zaradi moške neplodnosti. Tako kot ženska neplodnost, je tudi moška povezana s prehrano – čeprav so nekatere specifike drugačne. V nadaljevanju je pregled prehranskih faktorjev, ki vplivajo na moško plodnost.


*Alkohol je strup za moško reproduktivnost. Če moši v daljpšem obdobju zaužije večje količine alkohola, lahko to vpliva na plodnost. Na žalost testi raziskav kažejo, da škodljivi učinki alkohola niso zanemarljivi tudi v primeru, če moški pije alkohol občasno.


**Vitamin B12 – njegovo pomanjkanje tudi igra pomembno vlogo v plodnosti. Poglejmo kako: bistven factor je substanca, ki je potrebna za vsrkavanje vitamina B12. Ko želodčna sluznica ne vsebuje dovolj lastnega izločka, je pomanjkanje vitamina B12 lahko vzrok marsikakšni želodčni težavi. Načeloma lahko to povzroči neplodnost pri obeh spolih, moških in ženskah. V neki raziskavi je bilo dokazano, da so z injekcijami vitamina B12 izboljšali plodnost.


**Vitamin C je bil dolgo zelo pomemben za plodnost. V zadnjih letih pa se še bolj zavedamo njegove uničevalne moči nad prostimi radikali, ki prispevajo k razvoju mnogih motenj oziroma okvar. Torej vitamin C pomaga ščititi spermo proti poškodbam, ki jih povzročajo prosti radikali.
Več raziskav je pokazalo, da vitamin C, ne samo da povečuje število spermijev, temveč izboljšuje več različnih merjenj kvalitete spermijev. Laboratorijska terapija z vitaminom C nima omejitev. V neki raziskavi je sodelovalo 30 neplodnih toda drugače fizično zdravih moških. Dva meseca so prejemali 1 g vitamina C dnevno. Po dvomesečni terapiji so vse njihove žene zanosile, pri čemer nobena od žena v podobni skupini (možje niso prejemali ničesar), ni zanosila.


* Cink je eden od najpomembnejših prehrambenih mineralov ki pripomorejo k moški plodnosti. Nivo cinka v semenski plazmi (tekočina v kateri plavajo spermiji) je direktno povezan z mobilnostjo spermijev in pomanjkanje cinka zmanjšuje oboje: število spermijev in količino semenske tekočine. Poleg tega so ugotovili, da imajo moški v katerih izlivu ni živih spermijev in tudi tistih, ki imajo majhno število spermijev, v semenski plazmi nizek nivo cinka.

Več kliničnih poskusov je dokazalo, da je prisotnost cinka zelo pomembna za moško plodnost. V neki raziskavi je sodelovalo 14 moških z nerazložljivo nizkim številom spermijev (manj kot 40 milionov/ml). 4 mesece so prejemali po 220 mg cinkovega sulfata dnevno. Po štirih mesecih se je pokazalo občutno povečanje števila spermijev, povečanje gibljivosti spermijev in povečanje količine semenske tekočine – kar je bilo dovolj, da sta dve ženi zanosili.


Rezultati ostalih raziskav pri moških z operativnim posegom pri diagnozi varikokele (zabrazgotinjeni semenovodi) kažejo na to, da dodajanje cinka poveča možnosti za uspeh. V tej, kasnejši raziskavi se je pokazalo, da se je pri moških s težavami v plodnosti in ki so prejemali dodatni odmerek cinka, povečalo število in mobilnost semena. Z drugimi besedami: kvaliteta sperme se je izboljšala le v primeru, da je bil opravljen operativni poseg in terapija z dodajanjem cinka.


Našteti enostavni, poceni in varni prehrambeni dodatki lahko velikokrat pomagajo neplodnim parom, da postanejo ponosni starši, hkrati pa lahko upajo na uspešnejše terapije za zdravljenje neplodnosti.


• Vitamin C – Agrumi, sveže sadje, rdeča, zelena in rumena zelenjava (s čezmernim kuhanjem uničimo prisotnost vitamina C).
• Vitamin B – Neoluščene žitarice, orehi, zrnje strošnic, jetra, srce, ledvice, pivski kvas, pšenični kalčki, zelena zelenjava, mleko, jajca, arašidi, otrobi, gobe, krompir, banane, melasa, soja, ovčja jetra, surovo sočivje, lešniki, mandeljni (s predolgim kuhanjem se uničijo koristne sestavine).
• Cink – Otrobi, jajca, orehi, čebula, školjke, polži, raki, sončnična semena, pšenični kalčki, neoluščena pšenica.

Za ŽENSKE se priporoča:
- joga vaje (predvsem dihanje in vaje za prekrvavitev maternice)
- krvomočnica-vpliva n aboljšo prekrvavitev (dobi v cityparku-lekarna Bazilica)
- čaj plahtica:rman:mrtva kopriva 1:1:1
- matični mleček
- čimveč sprehodov,gibanja v naravi
- veliko soje (NA MOŠKE VPLIVA RAVNO OBRATNO!!!!)
- čaj iz malinovih listov-isti učinek kot krvomočnica
Z ČAJI SE NE PRETIRAVA:priporočena količina je 2dcl na dan ..krvomočnica se pije po požirkih ohlajena

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
25.7.2008 10:15:57   
Mimi_21
ejla tile nasveti so pa res koristniuser posted image !

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: NEkaj osnovnih nasvetov glede zanositve
30.4.2009 12:24:57   
grahek85
Dodajam link do strani (slo), kjer je blazno lepo in razumljivo napisano, kako je hormonalno dogajanje med ciklom ter kako in na kaj vplivajo hormoni:

https://www.mercator.si/uzivajmozdravo/strokovnjak_svetuje/peter_kaps/clanek?aid=2475

(odgovor članu tinncyka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





"Delanje otroka" je lahko stresno
Če se trudite zanositi in vam ne uspeva, veste, da to ni nekaj, česar bi se neznansko veselili, ampak ravno nasprotno, t...
7 lastnosti odličnega partnerstva
Preverite, ali ima vajino partnerstvo teh sedem ključnih lastnosti, ki vama bodo pomagale, da bo vajina sreča v dvoje tr...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?