|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Otrok in zavračanje zelenjave
20.3.2015 20:49:54   
Orchis
Zdravo mamice!

Jaz imam problemček, moj 3 letnik namreč noče jesti nobenega sadja in zelenjave. Kakšno leto nazaj je še jedel skoraj vse, kar si mu dal, zdaj imamo pa probleme. No sadje sem mu uspela ponudit vsaj v obliki čipsa, takole: http://navihancki.si/zdrav-jabolcni-cips/
za kar sem zeloo vesela, saj ga obožuje, napredek je, jaz pa presrečna, da tako vsaj poje kaj sadja.

Imamo pa še vedno problem z zelenjavo. Razen brokolija in rdeče pese ne sprejme nič. Kako naj ga prepričam, da poskusi še kaj drugega? Ne želim ga silit, ampak tako, kakšen trik, ki ga poznate, oz. predlagate? Kako ste se ve spopadale s ponujanjem sadja in predvsem zelenjave?

Hvaležna bom vsakega nasveta! :)

Lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Otrok in zavračanje zelenjave
21.3.2015 6:51:38   
lily32
Naša mlajša (4 leta) punca je tudi izbirčna in zato se je treba včasih posluževat kakšnih trikov. Zelenjave v "trdi" obliki noče, zato vse pasiram. Ko delam zelenjavne mineštrice, na koncu vse zmiksam s paličnim mešalnikom. Na ta način vse poje.

Sadje – včasih pojesta vse, občasno pa so obdobja, ko zavračata. Takrat ju pramami hrana, če je malce bolj sladka, zato sadje narežem na koščke in posujem z žličko sladkorja ali čokoladnih mrvic ali dodam sladko stepeno smetano. Tudi če na ta način zaužijejo malo več sladkorjev, se mi zdi vseeno bolje, kot če sadja sploh ne bi zaužili.

Odkrito povedano pa se občasno poslužujem tudi "prisile": npr. povem jim, da je za popoldansko malico na voljo sadje. Če so lačne, si lahko vzamejo banano, jabolko, mandarine … In dokler tega ne pojejo, ne dobijo druge hrane. Tudi ko gremo ven kam hodit ali na igrala vedno vzamemo s sabo samo sadje in pijačo. Če bodo lačne, bodo jedle.

(odgovor članu Orchis)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
21.3.2015 9:06:24   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu lily32)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Otrok in zavračanje zelenjave
21.3.2015 10:26:38   
mateyka
jaz bi probala z juhami in zmlela zelenjavo na drobno. ali pa barvni pire. polpeti v katere daš tud zmleto zelenjavo in podobno.

aja, pa naredi pravilo, da mora vse vsaj probat preden zavrne.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 21.3.2015 10:27:37 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Otrok in zavračanje zelenjave
21.3.2015 13:20:30   
patrino
Pri nas ta "izbirčen" veliko raje je zelenjavo surovo, kot pa toplotno obdelano. Tako nemalokrat grize surovo korenje, je paradižnik kot jabolko, na trakce narezano papriko, rdečo redkvico, si rad nabira regrat in ga je v solati, ...Dobra alternativa so tudi sadno zelenjavni smutiji in sokovi, kjer lahko med sadje dobro zakamufliraš tudi zelenjavo ( peso, paradižnik, ...)Zelo veliko tega gre v promet tudi v toplejših mesecih, ko lahko zelenjavo vržemo tudi na roštilj. Tako pečeno jedo vsi.
V kremne juhe se da "skriti" svega i svašta, saj le to zmiksaš in tako zelenjavo neopazno spraviš na mizo in v želodčke tudi kar tako brez posebnega truda in spodbujanja. Sem pa opazila, da pri nas mali najbolj odklanja ponavadi zelenjavo, ki ima izrazitejši okus kot npr. cvetača, zelje, koleraba, ohrovt, ...

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Otrok in zavračanje zelenjave
21.3.2015 15:09:55   
mateyka
naša ne je NOBENE surove, vse pa v juhi. eni pa bolj surovo - treba sprobat, ni druge. user posted image

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Otrok in zavračanje zelenjave
21.3.2015 15:41:52   
Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Orchis

Imamo pa še vedno problem z zelenjavo. Razen brokolija in rdeče pese ne sprejme nič. Kako naj ga prepričam, da poskusi še kaj drugega? Ne želim ga silit, ampak tako, kakšen trik, ki ga poznate, oz. predlagate? Kako ste se ve spopadale s ponujanjem sadja in predvsem zelenjave?

Hvaležna bom vsakega nasveta! :)




Rdeča pesa in brokoli sta zakon, bodi vesela, da ju obožuje.

Mi se nismo spopadali, pač jemo kar jemo, otrok pa tudi, poje ali ne poje. Nismo je silili z ničemer, tudi z zelenjavo ne. Kar je bilo na mizi, je bilo za pojest, in od tega so bile tudi stvari, ki jih sčasoma nima več tako rada ali jih najraje ne bi jedla. Očitno se okus spreminja, in vsak otrok si oblikuje svojega, niso naše kopije, tudi pri hrani ne. Kuhamo tako, da je vsaj približno vsem dobro, pri nekaterih stvareh se potrudimo vsaj malo, da je dobro za zdravje,tisto, kar pa nam res ni dobro, tistemu se pa izogibamo, tudi določeni zelenjavi in določenemu sadju. Velja za vse enako, ne samo za otroka.

Ko sem bila majhna, sem bila hudo izbirčna, in večinoma so kuhali tisto, kar je bilo meni najlubše. Solate nisem jedla do polnoletnosti in čez, tudi več vrst zelenjave ne, pa sem bila zdrava kot dren. Z leti sem začela jesti tudi veliko ostale hrane, ampak to res z leti, po 20+. Z otrokom imamo očitno več sreče user posted image
,

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu Orchis)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Otrok in zavračanje zelenjave
21.3.2015 16:23:29   
lily32
IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_
Ko sem bila majhna, sem bila hudo izbirčna, in večinoma so kuhali tisto, kar je bilo meni najlubše. Solate nisem jedla do polnoletnosti in čez, tudi več vrst zelenjave ne, pa sem bila zdrava kot dren. Z leti sem začela jesti tudi veliko ostale hrane, ampak to res z leti, po 20+. Z otrokom imamo očitno več sreče user posted image


Enako, le da je zame veljalo do 15 leta. user posted image

Razlika je, če že apriori zavrača določeno stvar, ne da bi poskusil, in odklanja videz same hrane. V tem primeru lažje to stvar vključiš v neko jed, tako da spremeniš videz (zelenjava v kremaste juhice, narezana na lističe ipd.) Naša zavrača paradižnik in sir, zato na pici nimamo omenjenih reči, ampak mama naredi "zelo dobro rdečo in belo omakico" in mala zmaže vse.user posted image


Če pa nekomu res ne ustreza okus, pa je nesmiselno silit. Okuse imamo pač različne. Tako smo za našo ugotovili, da ji ne paše ena vrsta buč, saj je takrat, ko je bila ta buča v juhi, pojedla le dve žlici in potem ni jedla več in je nismo mogli prevarit z ostalimi okusi. In situacija se je ponovila večkrat, zato sem jo nehala uporabljat v juhah in jo raje pripravim kot prilogo in si jo vzame, kdor hoče.

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Otrok in zavračanje zelenjave
24.3.2015 9:28:01   
Hope2
Moj prvi je jedel vse, potem ga je nekaj picilo in je odklanjal vse. Potem smo letali za njim z zlico, pa sva skupaj pripravljala hrano, krasila v razne like, snezaka.... pa je to bilo se najbolj glupo. Seveda je bilo lepo na oko, je letel za mizo sedet, pograbil zlico, nesel v usta in pljunil ven. Pa saj ni neumen, ne vem zakaj bi en snezak pripravil otroka k hrani.
Pa smo uvedli eno malo prisilo. Dopoldan malica- drugega ni kot sadje. Pac smo sprobavali razne oblike in vrste. Za kosilo vsaj 1 vrsta zelenjave in dobi po kosilu nagrado (sladico, ki nam itak vsem sede). Vsec mu je bil se sadno zelenjavno sok, ki ga je dobil popoldan. Suho sadje so bili bomboniuser posted image . Vse se je obneslo. Z malo truda in tudi sile.... smo nasli sadje in zelenjavo, ki je sprejel. Z leti pa dodajali eno po eno zraven, slo je zelo pocasi do nekje 5 leta, okoli 6 sprejema oz sprobava malo hitreje.

Ima pa rad le surovo zelenjavo.

Se vedno se raje drzi osnov, "ciste" hrane. Sovrazi omake, zelenjavne juhe, sovrazi ce je nered na krozniku.... rad ima da je vse lepo posortirano in cisto na krozniku.

Jabolko mu se zdaj lupim in rezem na kocke, tako poje lahko 2 jabolki, drugace pa samo malo pogloda. To ima po meni, jaz isto pocnem. Vec ali manj je vse narezano, izkosciceno (ima fobijo pred koscicami- se zacne dobesedno davit se preden da cesnjo v ustauser posted image ).
Zelenjavno juho sem ga prisilila na nacin, da sem mu jaz pomagala z zlico. Tak je imel obcutek, da je hitro pojedel in se ni prevec matral.
Zdaj v soli imava pravilo, da vsaj en griz naredi zelenjave, vsaj 1 grahek poje (pomoje edini otrok ki ne je graha)... uciteljica pravi, da velikokrat poskusi, potem pa cez spije ful vode- da spere okus. Ampak smo vsaj tam, da ga lahko prepricamo da proba, da mu kdaj rata kaj vsec, tak da v malo prisile ne vidim nic hudega

Drugace pa ce tako obozuje cips, obstajajo tudi zelnejavni cipsi, brez kakih dodatkov in soli. Sam nasega tole ne gane, ker ne mara niti navaden cips.


(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Otrok in zavračanje zelenjave
24.3.2015 16:40:21   
ronja
Sicer hvalabogu nimam teh problemov, ampak mogoče vseeno kaj pomaga:
- kaj če bi mu tudi zelenjavo naredila v obliki čipsa? Korenčkov čips, kolerabin čips, bučin čips... Ne ocvrt, samo v pečici pečen in soljen. Ko se tega navadi, lahko zadevo narežeš na palčke, pa vidiš, če gre vseeno dol. Če to gre, si že v bistvu pri pečeni zelenjavi:)...
- sadje in zelenjava sta barvita in zelo lepo izgledata, večinoma, dosti zelenjave se da lepo izrezljavat v razne oblike... Če pada na take fore, izkoristi to in naredi kako "okrašeno kosilo", ala bentos, mogoče za začetek da so samo slončkova ušesa iz korenčka, vse ostalo je navaden sendvič, da ni takoj vse zelenjavno... Moji so navdušeni nad tem (čeprav oni obožujejo zelenjavo tudi kar tako, tako da niso glih merilo...)
- zelenjavo lahko zakamufliraš v razne nadeve za kake žepke, zelenjavne pite, itd... Na začetku v kombinaciji z mesom, da ne pogruntajo mogoče...
- kako je z juhami? Jih ima rad? Ker tja lahko tudi svašta zmečeš in če je kremna, se niti ne vidi, kaj vse je not (če je problem v videzu).
- dovoli mu, da je lačen. Lačni otroci jejo vse. Siti otroci pa si začnejo zmišljevat (isto mi;) - zdaj bi recimo jedla marsikaj, marsičesa pa ne, pred pol ure bi pa pojedla tudi vampe, če bi bilo samo to na izbiro:D).

Tule sem se malo bolj razpisala, mogoče najdeš kako fajn idejo - takrat sta bili samo punci, zdaj so vsi trije, ampak kakor so si različni, glede tega so isti. Recimo se veliiiiko bolj razveselijo rdeče paprike kot pa kinder čokolade, če babica prinese:D. Čudni froci, ampak na dober način:D.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Orchis)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Otrok in zavračanje zelenjave
24.3.2015 17:08:06   
ronja
naša ne je NOBENE surove, vse pa v juhi. eni pa bolj surovo - treba sprobat, ni druge.

Mi imamo pa ful radi surovo zelenjavo in je včasih to že kar moteče - se namenim naredit neko hrano, umijem recimo paprike in korenček in preden končam, mi že splejejo 3/4 iz krožnika in če nimam res velike zaloge, se lahko poslovim od svojega "recepta", ki sem ga mela v glavi:D. Lubi se še zdaj ni navadil, da je treba umit/ostrgat 3x toliko korenja/paprike/..., kot ga rabiš za recept. Ker toliko ga bojo požrli surovega.

Sva pa midva vedno vse jedla, že kot otroka - ni nama bilo vse všeč, vendar sva vse jedla - pri nas ni bilo ravno izbire, ker smo morali probat in drugega pač ni bilo.

Pa saj ni neumen, ne vem zakaj bi en snezak pripravil otroka k hrani.

To je samo fora, da poskusi! Ker nekateri nočejo probat, ker jim ni všeč videz (recimo, ker je zeleno), ne ker bi jih motil okus, ki ga sploh še ne poznajo.

Kar se solate tiče: poskusite s solato brez kisa in olja. Večino otrok moti kis, ne sam oksu solate, ki je precej prazen...

Hope, meni se to, da ima otrok za malico sadje ali zelenjavo, ne zdi nobena prisila. Saj imamo tudi mi tako. Zakaj bi bili pa oni kaj drugače? Pri nas vsi vse poskusimo, res pa se za to ni treba nič kregat. Edinkrat, ko sem imela probleme, je bilo, ko smo bili s prijatelji, katerih punci ne jesta nobene zelenjave in je mali začel protestirat, da on tudi ne bo. Še ko so šli, sem ga morala kar nekaj časa prepričevat, da je spet lepo vse poskusil - čim je poskusil, mu je bilo itak všeč in potem hotel še... Tako da vem, da bi se tudi moje dalo komot naredit izbirčne (razen prve, ona je res nenavaden in totalno nepodkupljiv otrok), če bi bili recimo ves čas pri babicah, ki bi jim turile sirove štručke namesto zelenjavne juhe, itd... Ker valjda bo lačen otrok to prej pojedel in ko bo sit, ne bo več hotel juhe.

Tudi meni se ne zdi nič narobe, če vsak vse poskusi.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?