|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Potovanje mladoletnih na Hrvaško
17.4.2008 21:07:24   
N _ B
1. januarja 2008 je v veljavo stopil nov Zakon o tujcih Republike Hrvaške, na podlagi tega zakona pa je bil marca letos sprejet še Pravilnik o potnih listinah za tujce, vizumih in o načinu ravnanja do tujcev.

Ta narekuje, da mora imeti mladoletna oseba, ki potuje na Hrvaško ali samo potuje preko njenega ozemlja (tranzit) brez spremstva zakonitega zastopnika, pri prehodu meje pri sebi tudi soglasje staršev oziroma njegovega zakonitega zastopnika. S soglasjem ji zakoniti zastopnik dovoljuje samostojno potovanje v tujino oziroma ji dovoljuje potovanje v spremstvu polnoletne osebe, ki ni zakoniti zastopnik mladoletnika. To soglasje je potrebno prevesti v hrvaški ali angleški jezik in ga overiti s strani sodnega tolmača. Imenik sodnih tolmačev ...

Sporočilo so objavili tudi na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve, kjer je še navedeno, da soglasje ni potrebno v primeru, če mladoletna oseba potuje v organizirani skupini v okviru šolskega izleta (ekskurzije) v spremstvu učitelja, ki ima popis vseh udeležencev izleta s podpisom odgovorne osebe šole in pečatom šole.

Na upravni enoti so nam pojasnili, da je v navodilih, ki so jih dobili s strani pristojnega ministrstva, navedeno, da mora vsa soglasja, ki jih lahko napišete sami, sodni tolmač prevesti v hrvaški ali angleški jezik. Informacijo so potrdili tudi na hrvaškem veleposlaništvu.


Kje pridobite potrebno soglasje?
Postopek je več kot zapleten. Na upravni enoti so nam pojasnili, da so 6. aprila dobili nova navodila. Po slovenskih zakonih državljan Slovenije za vstop na Hrvaško potrebuje poleg osebnega dokumenta dovoljenje, ki ga dobi na upravni enoti in stane 0,71 evra. Gre za kartonček, na katerem so osebni podatki o mladoletni osebi, osebni podatki starša oz. zakonitega zastopnika in osebni podatki spremljevalca, s katerim bo mladoletna oseba potovala v tujino. Dovoljenje velja eno leto od dneva izdaje.

Z novim zakonom, ki ga je sprejela naša soseda, pa je temu soglasju potrebno dodati še pisno soglasje staršev oziroma zakonitega zastopnika, da dovoljuje potovanje na Hrvaško. To soglasje je potrebno overiti pri notarju ali kar na upravni enoti, kar je ceneje, saj tam overitev stane 1,06 evra.

Kaj vse mora vsebovati soglasje?
Tako na notranjem kot ministrstvu za javno upravo nam niso znali pojasniti, kakšne so točne zahteve Hrvaške. Obrnili smo se na hrvaško veleposlaništvo, kjer so pojasnili, da mora soglasje vsebovati naslednje podatke: osebne podatke o mladoletni osebi in o zakonitem zastopniku mladoletne osebe, namen in obdobje bivanja, čas bivanja, obdobje veljave soglasja in podpis zakonitega zastopnika. To so potrdili tudi na upravnih enotah.

To pa še ni vse. Ko ste končno pridobili soglasje na upravni enoti in ste napisali ter overili pisno soglasje, ki ga zahteva Hrvaška, je potrebno slednjega še prevesti pri uradnem sodnem tolmaču, kar še dodatno zaplete postopek, da stroškov ne omenjamo. Prevod ene A4 strani namreč stane kar 54 evrov (skupaj z DDV).
Na vprašanje, ali bo potrebno za vsako posamezno potovanje oziroma letovanje na Hrvaškem pridobiti in overiti novo potrdilo, so nam na veleposlaništvu zatrdili, da lahko v potrdilu navedete več terminov letovanj za dlje časa naprej. V tem primeru potrebujete le eno potrdilo. Seveda pa se morate teh terminov tudi držati.

Za primer: če navedete, da boste potovali npr. od 1. do 15. julija in od 1. do 15. avgusta, potem je dovolj eno potrdilo, le ne pozabite navesti obeh terminov. Prav tako se morate teh dveh terminov natančno držati, ker bo soglasje veljalo samo v teh dveh časovnih obdobjih.
 
Vir: 24ur.com
 
Več: TUKAJ
 
Soglasje za vstop na Hrvaško za mladoletne osebe (pdf)
Dovoljenje za prehod meje za osebe mlajše od 15 let (pdf)




 

< Sporočilo je popravil N & B -- 17.4.2008 21:11:57 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Potovanje mladoletnih na Hrvaško
17.4.2008 22:00:53   
kovač
A to velja samo za nas Slovence ali tudi za ostale? Za kozlat.

A bi še mi kaj predlagali in poslali v premislek Ruplu?

(odgovor članu N _ B)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Potovanje mladoletnih na Hrvaško
17.4.2008 22:48:14   
eggo
mah tako je mi (slovensci) se sami sebe je**** in drugim dopuščamo da nas zje****!
tako so sprejeli in tako bo. spomnim se ko je nek politik s podporo g. Plemenitega rekel da kaj vraga sploh rinemo dol in jim dajemo denar, naj ne gremo pol pa bojo mal pomislili ker nebo prihodkov.

(odgovor članu kovač)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Potovanje mladoletnih na Hrvaško
18.4.2008 7:35:04   
Primoza
Zadevo ne smemo gledati samo v tej (negativistični) smeri. Glede na to, da so zraven Hrvake še bolj neorganizirane in čudne države se mi zdi kar prav, da so Hrvati uvedli to zahtevo, ki verjetno povzema kako od EU direktiv.

Dejstvo je, da si nobeden ne želi, da bi mu kdo v času vrveža turistične sezone preko Hrvaške "izvozil" lastnega otroka v kak čuden kraj, kjer bi postal novodobni suženj.

Po mojem je uvedba teh ukrepov smiselna z vidika varnosti.

< Sporočilo je popravil Primoza RR -- 18.4.2008 7:36:17 >

(odgovor članu eggo)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Potovanje mladoletnih na Hrvaško
5.5.2009 9:10:19   
sara17
pozdravljeni!
mene pa zanima če rabiš dovoljenje staršev tudi če si star več kot 15 let?(jaz sem stara 17) nekaj časa nazaj vem da ga po 15. letu nisi potreboval . dovolj je bila samo osebna izkaznica.
hvala za odgovor!
lep dan
sara

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Potovanje mladoletnih na Hrvaško
8.5.2009 17:47:16   
Primoza



Dodatne informacije


NOVOST:
Dne 23.03.2009 je bil v Narodnih novinah številka 36 objavljen zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o tujcih RH. V veljavo stopi osmi dan po objavi v Narodnih novinah (Uradnem listu Republike Hrvaške). Ena izmed novosti je tudi ta, da za mladoletne tujce ni več potrebno soglasje zakonitega zastopnika za prehod meje (8. člen zakona je črtan). Za vse informacije se lahko slovenski državljani obrnejo tudi na Veleposlaništvo Republike Hrvaške v Ljubljani.

(odgovor članu sara17)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Potovanje mladoletnih na Hrvaško
29.6.2011 18:36:53   
moteco
Uspelo mi je zbrskat nekak tale post, ker nameravam svojega mladoletnega otroka poslat na morje na Hrvaško, vendar v družbi z mojo prijateljico in njenimi otroci. Upam, da mi tale birokracijo še pred otrokovim odhodom ne bo pobrala vseh živcev, ker zgoraj napisano zgleda več kot absurdno. Sicer velja, da sodno overjen prevod lahko danes dobimo bistveno ceneje, kot včasih. In sicer je to tukaj: sodni prevodi Kolikor pa mi je uspelo pogledat, pa so tudi najcenejši. Za prevajanje pa so poceni tudi teli: prevajanje

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Potovanje mladoletnih na Hrvaško
21.3.2018 23:13:40   
sončektvoj
Kar se tiče prevodov je res, da je najboljše da jih prevede in overi sodni tolmač. Nam vedno prevaja sodni tolmač Branko Nastič iz Maribora. Je zelo prijeten gospod in definitivno eden od najcenejših.

Lp,

Sonček

(odgovor članu moteco)
Neposredna povezava do sporočila: 8
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?