|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
19.4.2012 10:59:54   
nyna84
Berem samo o dečkih, zato bom izpostavila še deklice.
V šoli (2. razred) vsak mesec poslušam o tem, kako je naša takooo zelo počasna, kako je zasanjana, ima delo sama s seboj (če ne drugega, se igra s vojimi lasmi), vse presliši in pozabi ... Vedno je brez domačih nalog, ker jih v podaljšanem bivanju ne uspe dokončati, doma je pa tudi pestro: če ne pozabi zvezkov v šoli, prinese napačnega ali pa sploh pozabi, da mora narediti nalogo user posted image
Tudi sicer je njeno delo za šolo katastrofa (včasih mi odpre vse ventile). Se loti naloge, pa je že žejna, pa lačna, pa medtem ko računa račun, jo začne nekaj srbeti, pa nogavice jo motijo, pa stokrat poradira napisano, ker napiše preden razmisli, potem se spomni, da bi mi rada nekaj povedala, kar se ji je v šoli zgodilo, vmes vsaj 2x preveri kaj dela tamlajša sestrica (da se slučajno ne bi igrala kaj napačega), pa zagotovo jo vsaj ena stvar boli ... V glavnem ni konca. In če ne sedim zraven, jo priganjam, tleskam s prsti, ko se obrne proč, traja v nedogled, da nekaj izračuna ali napiše. Zadnjič je delala sama nalogo, je porabila za dva stavka eno debelo uro. user posted image
Raztresenost je tudi klasa zase in ji ni primere. Dobi v šoli 3x minus, ker nima lepila (se je izgubilo), pa se doma vseeno ne bo spomnila, da bi povedala, da ga rabi. Še njena očala vedno iščemo.
Sva se pred časom z njeno učiteljico dogovorili, da ji bo za vsako pozabljeno stvar dala minus in bo te minuse konec tedna prinesla domov in bodo potem sankcije (npr. prepovedan obisk prijateljice). In potem? Največkrat je minuse pozabila prinesti domov (sploh ni vedela, kje ima listek, pa je spraznila celo šolsko torbo), tako da ji kazni niti nisem mogla dati, pa tudi sicer ni bilo efekta ne glede na kazen - vsak teden dobi več minusov.user posted image Smo jih ukinili, ker če ni efekta, nima smisla.
Jutranja priprava za šolo ... ko jo pošljem v kopalnico na stranišče, pa umiti zobe, zagotovo vsaj eno od teh dveh stvari pozabi, čeprav je v kopalnici 5-10 minut. Umivanje zob je nasploh neskončno dolg proces brez efekta. Če je ne opozorim na očala, jih bo pozabila doma. Zadnjič je pozabila šolsko torbo v hiši, sem jo morala poslati nazaj iz avtomobila. user posted image
V glavnem, naše življenje je eno samo opominjanje in priganjanje.

In nato, dva dni nazaj brskam po forumu in slučajno naletim na temo grozno počasna šolarka in v njej na ADHD oz. ADD. Me je čisto zadelo. Identični opisi, kot pri naši 7-letnici. Za to nisem še nikoli slišala, me je pa presenetilo, da na to niso opozorili v šoli?!? Stalno poslušam opozorila in obtožbe, pa jim ni potegnilo? Ne vem, mi ni jasno.
Sem nato malo brskala po internetu u ADHD (motnje pozornosti in koncentracije), vendar se vsi navezujejo bolj na hiperakinetičnost, opisov za deklice je zelo malo, pa tudi na forumih so teme le o "problematičnih" dečkih. Koliko je torej tega pri deklicah? Ima kdo doma podoben primer in kakšne izkušnje?Jaz sem takoj po "razodetju" poklicala našo pediatrinjo, ji razložila situacijo in mi je takoj napisala napotnico za center. Smo dobili datum čez tri tedne.

Sedaj poskušam o tej stvari izvedeti čim več in sem dobila na internetu stran, kjer še najbolje opišejo našo gospodično:
http://www.viva.si/Otro%C5%A1ke-bolezni-Pediatrija/2430/ADHD-pri-otrocih
http://www.viva.si/Otro%C5%A1ke-bolezni-Pediatrija/171/Hiperaktivni-otroci-I-del

En del prvega članka sem včeraj doma prebrala naglas in se m vprašala, koga opisujem.... Se je začela hči smejati in kazati s prstom sama nase. user posted image Sej človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal. Po eni strani je smešno, ko bereš dobesedno o svojem otroku, po drugi strani je pa zaskrbljujoče, kam bo to peljalo in kaj nas čaka.

Zanima me, koliko vas je mamic, s podobnimi težavami (brez hiperkinetičnosti)?

_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
19.4.2012 11:25:40   
astrid1
Naša je bila tudi takšna, počasna. To se je pokazala v 1.r (še osemletka).
Ko prišli iz športne vzgoje, so se drugi preoblekli, sedeli v klopeh in pisali, ko je naša deklica še vedno bila v žabah. Teste je pisala slabo samo zato, ker jih ni uspela dokončati (rešila vse pravilno neklje do polovice ali 2/3).
Tudi jaz sem dobila napotnico, dali smo čez vse preiskave, da so izločili fizični vzrok. nato pa so predlagali ritalin. Ker sama poznam otroke na ritalinu, sem zdravljenje zavrnila. Ti otroci (po mojih izkušnjah) delujejo kot odvisniki. Spremenijo se tudi telesno. In tega svojemu otroku nisem mogla narediti.
Z razredničarko sva naredili načrt, sama sem vložila veliko energije, predvsem pa potrpljenja. Rezultati so se pokazali že prej kot čez leto dni. Postajal je čedalje bolj samostojna in uspešna. Prvi razred je končala z odličnim uspehom, danes je gimnazijka in učno nima težav.
Še vedno je počasna in zasanjana pri določenih stvareh, kar pa ne vpliva na normalno življenje in to jemljem kot njeno osebnostno lastnost.

Mnenja sem, da se določene stvari da doseči brez zdravil. S počasnostjo in zasananostjo pač naša deklica ni bila moteča drugim sošolcem. Ugotovila sem, da moram biti pri njej trdna, potrpežljiva in da ima živčno prigajanjanje in pridiganje zgolj obratni učinek, ker ji je pobralo vso voljo.

Še vedno čutim olajšanje, ker sem zavrnila ritalin. Otroci določene stvari lahko tudi z našo pomočjo prerastejo.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
19.4.2012 11:29:33   
Anonimen
ne bom ti nic kaj pomagala, ampak samo eno opazanje zapisala. Sama sem bila tudi zelo raztresen otrok, solske copate je odnasala Muca Copatarica po tekocem traku. Vsak teden so se tisti copati iskali,se zdej se spomnim. Pa naloga za likovni pouk...nedelja zvecer sem se spomnila, da v pon. zjutraj rabim eno stvar narisano. Pa nesteto situacij...enkrat sem sla v solo brez spodnjih hlac...ta me se danes spravi v zadregouser posted image .

Menim, da otrok mora biti otrok...tvoja deklica je se zelo nezrela (ne mislim nic slabega s tem, da se razumeva, mislim da pac je se otrok in ravna otrosko), verjetno pa je tudi bolj umetniski zasanjan tip, vprasaj jo na kaj misli, skusaj jo razumet ne pa ves cas usmerjat. Saj tak pristop ocitno nic ne pomaga. Bo treba na drugacen nacin pristopit. In ne verjamem v kontantne ADD-je itd...tega je ze tolko da glava boli, pa verjamem da vsak otrok tud nima motnje. Marsikdo je pac v razvoju pocasnejsi. Sama sem nedonosencek in sem res ves cas bla mal v zaostanku, pa mi zdej cist nic ne manjka :)

Opazuj otroka, predno vskocis s predlogom kaj mora narediti jo sprasuj kaj bi naredila, zakaj tko misli, kako do resitve prit na njen nacin...pa bos videla ce bo kaj zaleglo. Ce ne pa pac s pocasnostjo dalje...in veliko zivci. Pri tovrstnih otrocih jaz zagovarjam kasnejsi vstop v solo, da se eno leto lahko se cisto normalno igra. Sama sem se s punckami nehala igrat pri enih 10, ceprav sem si pri 12 se vedno zazelela barbike. In? Ucimo se tudi (ali pa celo najbolj) skozi igro. Naj ji bo naloga igra in ne obveznost, morda bo to pomagalo da se bo stvari bolj posvetila...ce otroka silis v ucenje naredis vec skode kot koristi. Igra kot sola in sola kot igra. Porocaj, ce bo kaksna sprememba.

< Sporočilo je popravil bibasiba -- 19.4.2012 11:32:12 >

(odgovor članu nyna84)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
19.4.2012 11:45:15   
skuštrana
Naša je tudi takšna, ampak jaz na zdravila niti pomislila nisem, ker nam ni moteče. Ok, para živce, ampak moje user posted image

Tudi v šoli imamo srečo, ker jih je v razredu samo 12 in imamo MEGA učiteljico, ki se ji lahko posveti in razred čisto normalno
funkcionira. Mi smo na Hr, imamo že ocene v prvem razredu in so trenutno petke, tu pa tam kakšna 4 zaradi površnosti... nikoli je nismo kaznovali zaradi počasnosti, niti mi, niti v šoli, ker to bi bilo pri njej kontraproduktivno ker je poleg vsega še zelo občutljiva in čustvena.


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
19.4.2012 12:31:09   
nyna84
Ne, o zdravilih sploh ne razmišljam, ker se mi ne zdi niti približno tako hudo. Čeprav para živce - moje seveda. user posted image
Sicer je zelo bistra, si snov takoj zapomni in jo tudi očiteljica (z izjemo počasnosti in odsotnosti) vedno pohvali, da čisto vse ve. Nimajo še ocen, dobivajo za svoje delo pluse (5 plusov je nalepkica, ki jo prilepijo kamor želijo), pa ima vedno vse pluse.
Ampak sedaj, ko smo posumili na ADD in to omenili v šoli, me je malo zmotilo, da učiteljica tej informaciji ni dala nobene teže, ampak se je še vedno razburjala, da hči že ves teden nima nalivke (ker je bombica va njej prazna, pa ni prinesla nove).
Za svoja leta je bila vedno zrela, resna, že pred vstopom v šolo je znala šteti, poznala velike tiskane črke,... Niti slučajno nismo pomislili, da ni pripravljena za šolo. Nasprotno včasih ima take izpade, da si mislim, kaj me šele čaka, ko pride v puberteto, če je že sedaj tako hudo).
Najbolj moteče je to, ker si nikoli ne zapomni, kar ji poveš, oziroma ji moraš naročiti samo eno stvar naenkrat. Sploh ne registrira, kot da je z glavo nekje čisto drugje. Ko ji želim kaj povedati, jo moram poklicati vsaj 2x, da odgovori z "Aaa?" ...
So kateri od vaših potrdili ADD? Na podlagi česa? Preiskav, testov?
Sej najbrž res ni vsaka počasnost in raztresenost ADD, če pa je to to, pa najbrž s kaznovanjem nič ne dosežemo, ampak bo potrebno uporabiti drugačne pristope - brez zdravil, seveda.

_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
19.4.2012 13:11:00   
astrid1
Mislim, da je prav, da učiteljica tezi o ADD ni dala nobene teže. Ni uradne diagnoze, učiteljica pa tudi ni strokovnjakinja, ki bi jo postavljala. Mnogi otroci takšne faze prerastejo. Tudi naša kljub diagnozi in ponujenemu a zavrnjenemu ritalinu.
Glede nalivnika pa... Skušajte ji pomagati, da bo imela vse stvari za šolo pripravljene. To naredita skupaj, pa brez jeze. Našli boste način, da se bo bolj prizemljiva, samo vztrajati je treba.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
20.4.2012 17:41:40   
čaki
joj, kot bi brala našo. ima velike težave v šoli, vedno izgublja, pozablja...moteča je za sošolce, ker jo morjo skoz čakat. ko priidem po njo, nima nogavic, ali copat...da o zvezkih in del. listih ne govorim. min. 3x na teden nima naloge, ker zgubi del. list ali pozabi kaj imajo.
na gov. urah sem mela občutek, da jo razredničarka ne mara preveč.ker ima delo z njo.
nobena kazen ne pomaga, nič. čisto vseeno ji je.
ko pridem po njo, prečešem 3 razrede, kjer  so delali nalogo in skušam vse njene stvari spraviti domov. pri nalogah je počasna, nenatančna....in tako ima veliko dom. naloge. začnemo ob 17.30 delamo do 20.00. vmes 3x joka, kaka, lula, pije....jaz pa za explodirat. nevem več, kaj naj. ta teden je imela 5 podpisov!! in šola je ne zanima nič!!
me pa zdaj tolaži, da ni edina. ne vem pa kako naprej. pa kričim, pa se pogovorim, pa lepo delam z njo, pa upijem...nič. ne j...!!! nalivnik ima zgrižen do amena. radirke-10 jih je zgubila, 5 jih zgrizla. svinčnike tudi.
aja, je pa 2 razred.
bojim se srečat učitelje, ki jo učijo, ko pridem po njo, ker ima vsak neki za povedat. hodi na gimnastiko- tam je še najhuje. ko končajo, nima ene stvari za oblečt...še jaz pol iščem po šoli...
uglavnem..nevem kako jo motivirat .

nyna, kako pa si prišla do tega, da je add?

< Sporočilo je popravil čaki -- 20.4.2012 17:45:22 >

(odgovor članu astrid1)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
20.4.2012 19:25:37   
sonjaka
Predvsem za čaki - meni delujejo vaše težave sicer delno tudi ADD, delno pa sovpada z "diagnozo" dispraksija. Dajte se malo pogovorit s specialno pedagoginjo na šoli, ker takole ne more iti naprej.

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
23.4.2012 10:22:02   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: čaki

joj, kot bi brala našo. ima velike težave v šoli, vedno izgublja, pozablja...moteča je za sošolce, ker jo morjo skoz čakat. ko priidem po njo, nima nogavic, ali copat...da o zvezkih in del. listih ne govorim. min. 3x na teden nima naloge, ker zgubi del. list ali pozabi kaj imajo.
na gov. urah sem mela občutek, da jo razredničarka ne mara preveč.ker ima delo z njo.
nobena kazen ne pomaga, nič. čisto vseeno ji je.
ko pridem po njo, prečešem 3 razrede, kjer so delali nalogo in skušam vse njene stvari spraviti domov. pri nalogah je počasna, nenatančna....in tako ima veliko dom. naloge. začnemo ob 17.30 delamo do 20.00. vmes 3x joka, kaka, lula, pije....jaz pa za explodirat. nevem več, kaj naj. ta teden je imela 5 podpisov!! in šola je ne zanima nič!!
me pa zdaj tolaži, da ni edina. ne vem pa kako naprej. pa kričim, pa se pogovorim, pa lepo delam z njo, pa upijem...nič. ne j...!!! nalivnik ima zgrižen do amena. radirke-10 jih je zgubila, 5 jih zgrizla. svinčnike tudi.
aja, je pa 2 razred.
bojim se srečat učitelje, ki jo učijo, ko pridem po njo, ker ima vsak neki za povedat. hodi na gimnastiko- tam je še najhuje. ko končajo, nima ene stvari za oblečt...še jaz pol iščem po šoli...
uglavnem..nevem kako jo motivirat .

nyna, kako pa si prišla do tega, da je add?


Čaki, mi so tudi kričali in se jezili. Izgubljenih stvari pa niti ne štejem več, ker sem vmes že zdavnaj zgubila rdečo nit glede števila izgubljenih predmetov user posted image . user posted image
Jaz sem na ADD naletela čisto slučajno med brskanjem po RR forumu v debati Od šolarčka do šolarja - Meggi je odprla temo Kako motivirati počasnega šolarja. Prej nisem za to sploh nikoli slišala. Zato sem tudi odprla to debato, ker me zanima, koliko je tega pri deklicah in kako ugotoviš ali je to res to. user posted image
Sem poklicala tudi našo pediatrinjo, sem ji razložila problem in mi je kar sama rekla, da bo najbolje če nam da napotnico za center, pa naj tam ocenijo, kako stvari stojijo (oz. zakaj se izgubijo user posted image ).
Sem brskala tudi po internetu in naletela na članke (glej mojo objavo zgoraj, sta dva linka), ki so precej zanimivi, ker zajamejo tudi tipične znake pri deklicah. Sicer je večina člankov bolj osredotočenih na ADHD, s poudarkom na dečkih in hiperaktivnosti.
Ste se vi s kom pogovorili? Nekaj časa že lahko kričiš, izgubljaš živce in upaš na bolje, vendar ima vse svoje meje.
Če je počasnost, zasanjanost in izgubljanje stvari posledica nazainteresiranosti in brezbrižnosti, lahko kričim v nedogled, pa se jo bo najbrž enkrat že prijelo (če zaradi drugega ne, pa zato, da bo nehala poslušat moje dretje user posted image ). Kaj pa če ni? user posted image

_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
23.4.2012 10:27:53   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: sonjaka

Predvsem za čaki - meni delujejo vaše težave sicer delno tudi ADD, delno pa sovpada z "diagnozo" dispraksija. Dajte se malo pogovorit s specialno pedagoginjo na šoli, ker takole ne more iti naprej.


Zakaj pa dispraksija? Ali ni to bolj povezano s težavami z gibanjem in koordinacijo?

_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu sonjaka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
20.6.2012 10:17:04   
nyna84
Sva bili sedaj že drugič na centru. Je na zadnjem srečanju po eni uri defektologinja vsaj 3x ponovila, da je naša res ena posebna deklica.
Po mojem takega primera še ni imela user posted image user posted image user posted image
Sicer sva pa obe super zadovoljni tako z defektologinjo kot tudi s psihologinjo. user posted image

_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
28.6.2012 15:44:34   
hann
Jah jaz imam pa dečka, z ADHD je kopija vsega napisanega. Je na Concerti in zato ni nič hitrejši, po možnosti ko greva v šolo in se meni mudi v službo in stojim pred odprtimi vrati , on meni pravi, da bo še malo lego kocke sestavljal. Tako da mi gredo kar kocine pokonci.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
28.6.2012 18:35:59   
Tippi
Ok, jaz prvič slišim za to "motnjo", če je to sploh motnja, zato o tem ne morem nič napisat, lahko pa povem tole:

Moja pubertetnica je še vedno pozabljiva, furjasta. U bistvu je z leti bilo vedno slabše. Od prvega razreda dalje. Zdaj pa ne vem. Ali sem šele sedaj spoznala, da je to u bistvu neke vrste motnja, in ali je sploh to nekaj kar je življenjsko motečega, na kar bi morali biti pozorni. Jaz namreč nikoli nisem bila, ker se mi je to zdelo, hja nekako normalno za otroka. Tudi sama sem bila takšna in sem na trenutke še vedno user posted image

Ampak ni pa to nič skrb vzbujajoče, po mojem mnenju. saj pravim, da se na to ne spoznam. po moje je vse kar je potrebno najti prave, predvsem pa učinkovite prijeme, ki so od starša do starša različni, da se nekako slalomira med padci in vzponi, predvsem pa, da se prišpara živčke. Dokler nisem pogruntala, da sama sebi delam škodo, da pri njej itak nič ne pade na plodna tla in da je pozabljivost, raztresenost, dekoncentracija v njej, meni pa se samo rahljajo živci, sem začela vse skupaj ignorirati. In je danes zdrava, normalna, z odličnim učnim uspehom, odraščajoča pubertetnica. Če sem vam vlila malo volje, potem sem vesela. če sem pa falila bistvo ADD al kako se temu že reče, ja, potem sem dojela, da sem šele zdaj izvedela za pubertetničino "motnjo" user posted image

(odgovor članu hann)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
29.6.2012 15:01:51   
astrid1
Podobno je bilo pri nas. Drugi prijemi, pa je življenje za vse postalo dosti lažje.
Otrok ni kopija nas samih ampak se rodi z lastnimi osebnostnimi zančilnostmi. Dokler moje hčerke pozabljivost in raztresenost ne ovirata v šoli in vsakdanjem življenju (tam smo našli določene varovlke), je vse v redu in je to pač v naših očeh del njene osebnosti.

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
29.6.2012 15:16:25   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: Tippi

Ok, jaz prvič slišim za to "motnjo", če je to sploh motnja, zato o tem ne morem nič napisat, lahko pa povem tole:

Moja pubertetnica je še vedno pozabljiva, furjasta. U bistvu je z leti bilo vedno slabše. Od prvega razreda dalje. Zdaj pa ne vem. Ali sem šele sedaj spoznala, da je to u bistvu neke vrste motnja, in ali je sploh to nekaj kar je življenjsko motečega, na kar bi morali biti pozorni. Jaz namreč nikoli nisem bila, ker se mi je to zdelo, hja nekako normalno za otroka. Tudi sama sem bila takšna in sem na trenutke še vedno user posted image

Ampak ni pa to nič skrb vzbujajoče, po mojem mnenju. saj pravim, da se na to ne spoznam. po moje je vse kar je potrebno najti prave, predvsem pa učinkovite prijeme, ki so od starša do starša različni, da se nekako slalomira med padci in vzponi, predvsem pa, da se prišpara živčke. Dokler nisem pogruntala, da sama sebi delam škodo, da pri njej itak nič ne pade na plodna tla in da je pozabljivost, raztresenost, dekoncentracija v njej, meni pa se samo rahljajo živci, sem začela vse skupaj ignorirati. In je danes zdrava, normalna, z odličnim učnim uspehom, odraščajoča pubertetnica. Če sem vam vlila malo volje, potem sem vesela. če sem pa falila bistvo ADD al kako se temu že reče, ja, potem sem dojela, da sem šele zdaj izvedela za pubertetničino "motnjo" user posted image

Ja to je bistvo. Kako delati s takim otrokom? Če me gleda v prazno, ko ji dajem neka navodila in me dobesedno presliši? Glave namesto nje ne morem uporabljti (zato ima svojo, moja je že tako včasih prepolna user posted image ), ker to zanjo niti ne bi bilo dobro. Nalogo je pa tudi treba včasih prinesti iz šole in jo narediti, ane user posted image Ko vsaj 3x na teden nekaj pozabi (ali nalogo, ali kakšno stvar, pa še vmes kaj izgubi in presliši), potem je to po mojem mnenju preko vseh normalnih meja. In zato sva poiskale pomoč. Sem na govorilnih poslušala samo še o tem, kako sanja sama s seboj, kaj vse je kdaj pozabila in kaj vse ji manjka. user posted image Pa je drugače super pridna in inteligentna.
Če motnja ni moteča, super. Z leti tako ali tako izveni. Če je, se pa vsak starš znajde po svoje. Nekaj časa smo noreli, se kregali, imeli kazni, nagrade, mislili namesto nje, ... ni bilo efekta. Zato smo poiskali drugo pot. Če nam bodo znali pomagati, super, če ne se bomo pa še naprej poskusili znajti po svoje. Pa mi je čisto vseeno, ali je to ADD, ADHD, avtizem, ali še kaj tretjega. Samo da je ne bo oviralo v šoli.

Je pa res, včasih so nas označili za pozabljive in lene. user posted image

_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   [Brisano sporočilo]
1.7.2012 9:39:45   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu nyna84)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
3.7.2012 14:37:19   
nyna84
Potrjeno .... težave s pozornostjo. Bo rabila dodatno pomoč v šoli, je ocenila defektologinja. Konec julija greva še enkrat h psihologinji, da dokonča vse teste. Pred pričetkom novega šolskega leta pa nama bo def. dala vaje, ki jih bova delali, da se izboljša njena pozornost.

Ankica, kregamo se že nekaj časa ne več, pa kazni smo tudi že zdavnaj ukinili, ker tako ali tako ni bilo efekta. Poskušamo vse na lep način, pa s pohvalami.
Vedno ji tudi naročimo samo eno stvar naenkrat, in če se mi zdi, da me ne posluša, zahtevam, da ponovi za mano, kar sem ji pravkar povedala.



_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   [Brisano sporočilo]
3.7.2012 18:45:37   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu nyna84)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
24.8.2012 14:47:32   
lunka1
Živjo!

Delam v OŠ z otroki s specifičnimi učnimi težavami in lahko rečem, da je vse skupaj za deklico kar težko. Zato je pomembno, da se je ne graja zaradi te njene motnje/težave. Verjetno tudi njej ni prav, ko vidi, da je vedno zadnja, da ima težave itd. Jaz ti predlagam, da z novim šolskim letom poskusita še s seznamom pripomočkov. Praviš, da pozablja in izgublja oziroma v šolo ne prinaša učnih pripomočkov. Predlagam, da skupaj napišeta seznam, kaj vse mora imeti v šolski torbici in vsak večer naj deklica pregleda in pripravi torbico (sprva skupaj, nato samostojno; ti jo še vedno lahko potem na skrivaj preveriš).

Predvsem je pomembno, da se starši zavedajo, da to ni dekličina muha, ampak stanje, zaradi katerega sčasoma deklici upade samopodoba. Teh otrok naj ne bi konstantno opozarjali, da so prepočasni, raztreseni itd. Potrebno jim je prilagoditi zahteve, aktivnosti, jih zmanjšati. Ti otroci se izredno trudijo, v večini primerov še veliko bolj kot otroci brez teh težav.

Pomembno je tudi, da ne zanemarite igre in aktivnosti, ki jih ima rada. Včasih starši pretiravajo, otrokom celo prepovejo igro dokler ne naredijo potrebnega za šolo. Ubogi otrok pa sedi za mizo, niti ne ve, kaj točno naj naredi in potem v uri napiše dva uboga stavka. Ni lenoba, enostavno res pozabi. Nam, ki teh težav nimamo, se zdi čudno, ampak otrok lahko resnično trpi zaradi tega...

Delajte vaje za ohranjanje pozornosti in zbranosti, razne miselne igre, iskanje podobnosti med slikama, razlike v vzorcih itd.

Predlagam ti tudi, da mogoče začnete s postopkom usmerjanja, če ga še niste začeli (povprašaj šolsko defektologinjo). Predvsem ji bo prav prišel podaljšan čas pisanja kontrolnih nalog, do katerega lahko dobi pravico.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
19.10.2012 10:54:15   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: astrid1

Podobno je bilo pri nas. Drugi prijemi, pa je življenje za vse postalo dosti lažje.
Otrok ni kopija nas samih ampak se rodi z lastnimi osebnostnimi zančilnostmi. Dokler moje hčerke pozabljivost in raztresenost ne ovirata v šoli in vsakdanjem življenju (tam smo našli določene varovlke), je vse v redu in je to pač v naših očeh del njene osebnosti.

Pri nas se že pošteno pozna. Letos (3. razred) pri dveh pisnih preverjanjih sploh ni prišla do konca testa. Pa snov zna. V prvem razredu težav v šoli ni bilo opaziti (razen pozabljivosti), v drugem je bilo že bolj moteče (vedno pozabljene naloge), sedaj v tretjem pa se mi zdi, da se kar izgubi. Res ogromno delajo, pišejo, računajo...

Včeraj sa bili spet na centru pri defektologinji (prvič, odkar je v 3. razredu) in po pregledu zvezkov, preverjanj in po treh narejenih nalogah se je odločila, da obvezno rabi pomoč in bo poklicala na šolo. Pa najbrž bova šli spet k psihologinji, čeprav je zadnjič rekla, da kar se nje tiče, je vse ok.

A mi lahko katera pove, kako ta dodatna pomoč otrokom z AD/HD izgleda?

Sem v knjižnici dobila eno ful dobro knjigo Motnja pozornosti in hiperaktivnost za telebane. Po prvih treh poglavjih sem ugotovila, da sem najbrž tudi jaz zrela za kakšen pregled, ker sem še hujša kot hči. user posted image

_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu astrid1)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Raztresene in takoooo počasne deklice (ADD)
21.1.2013 22:55:01   
Saralina
Nyna--- sem vesela da berem tale post.... ne zarad situacije pač pa zato da si med seboj pomagamo.. Jaz sem tista Meggi, ki je pisala o POČASNO ŠOLARJA.... (rr program me ne sprejme pod Meggi ;))

Takole bom rekla.. mi smo sedaj v 5 RAZREDU.... ocene, spraševanje, priprava plakatov, govorni nastopi...

Težko je res..... sem že sama pr seb rekla da si bom beležila za vsak dan posebej kaj vse pozabi, kolikokrat moraš ponovit vsako navodilo.... izgubljaš energijo, si kot pokvarjena plata.... Konc koncev... imaš kot starš, mama.. še x drugih opravil.. se ti zdi da se ti bo zrolal.....

Sedaj vidim, da mora bit bolj vodena. Medtem ko kuhaš , pač mora nalogo delat v kuhinji zraven, ker če dela v sobi, hitro odtava.. jo bo zmotil en ptič ki se bo mimo okna peljal! Na mizi bi mogel bit labaratorij... ker je pač kakašna knjiga gor, al barvica jo mora prijet v roke, sprobat... ma ni da ni...

Nam so rekli, da ni tako močno izrazno da bi rabla pomoč... in potem vlagaš in brklariš svojo energijo v otroke. Seveda jo rad.. a včasih nisi stroj. Vidim pa da se veselimo malih naprednih korakov. Če npr. pri športni dobi dobro oceno, pri glasbi, .... jo povprašam kako se počutiš ko dobiš petko, štirico...  O, ja pravi fajn. Potem jo skušam opomnat, da je fajn občutek ko si za nekaj nagrajen, kako se fajn počuti.... tako potem dobi malo  več volje. Jo pa npr, tud ne gane al dobi 2 al 4 pri Slo... ki pa zahtea že veliko ve truda. Če bo zamešala d ali g, pozabla veliko začetnico.... seveda odtehta oceno....

Če priznam  sem čutila da mi bo žal da je nismo dali kasnej v šolo... a je mož nekako vztrjaal z argumenti že zarad 2eh selitev prej je mogla zamenjat vrstnike.. a vedno se sprašujem, morda bi bolj dozorela in ne bi bilo potrebno toliko truda pri vsaki nalogi vsaki šolski dejavnosti!

veliko volje in moči VSEM!

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hval...
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hvala mama.
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?