|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   SS tabletke
6.9.2014 14:50:35   
Pajama
Pozdravljene

rada bi si ustvarila realno sliko. Zanima me, koliko med vami vas je ta postopek dobro preneslo, koliko jih je potem imelo težave in dodatno čiščenje ter najpomembneje, kakšne in kako intenzivne so bile bolečine in kako ste jih prenesle?


Da pojasnim, nujno moram na poseg, čeprav je bila nosečnost zelo zaželjena, a žal neuspešna. Ko sem malo raziskovala in klicala sem dobila sama negativna mnenja o tem postopku. V mb pa drugega ne izvajajo. Ali to, ali nič.

Hvala za odgovore in lep pozdrav

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: SS tabletke
6.9.2014 14:54:33   
JozicaH
tudi mene zanima.... Sem zasledila nekaj zelo negativnih mnenj o tabletah Mifegyn, ampak jaz zdaj lahko samo še držim pesti, da bo vse ok... Lahko pa poročam, kako bo potekalo naslednji teden...

(odgovor članu Pajama)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: SS tabletke
7.9.2014 6:31:00   
MauMow
Jaz bom morala na čiščenje (ker kolikor zgleda bo diagnoza zadržani splav v 8 tednu). Kolikor sem se do sedaj pogovarjala z G bo to čiščenje, ne z tableto. Kolikor sem brala se velikokrat zgodi da je potrebno po tableti še čiščenje... Upam da bo vse ok!

(odgovor članu JozicaH)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: SS tabletke
7.9.2014 7:49:21   
JozicaH
MauMow, ti si se odločila za mehansko čiščenje, ali ti ga je G svetovala? Ker meni je svetovala tablete... Vidim, da se jih zelo veliko odloča za mehanska čiščenja, kljub možnosti s tabletami, pa me resnično zanimajo razlogi... Ok, ta, da je v 10 min "konec" in potem obrneš nov list življenja...

(odgovor članu MauMow)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: SS tabletke
7.9.2014 8:13:13   
Pajama
Mislim, da je prav, da se lahko pacientke same odločijo.

Bom povedala mojo zgodbo:
Pri G sem dobila napotnico in odšla na razgovor v MB bolnišnico. Tam sem izrazila željo po mehanskem čiščenju in sem bila deležna posmeha. Sestra je vsakemu, ki je šel mimo sarkastično rekla, da ta punca bi pa rada abrazijo. Rekla mi je, da to v MB ni mogoče in da še vedno lahko grem drugam. Ker imam velike logistične probleme, 2 leti starega sina, partnerja s službo za dol. čas in mojo službo, ki je vezana na prireditve in dogodke sem se v tistem trenutku zlomila in mislila, da je vseeno najbolje, da ostanem kar tam, kot pa da podaljšujem čas z iskanjem drugih možnosti - če sploh so. takrat nisem vedela, da je taka politika samo v mb. V joku sem podpisala vse papirje in se dogovorila da 1. tableto vzamem v ned zjutraj (danes).

Ker sem po ZM že v 13. tednu, plodek pa ustreza 8. so mi še povedali, da morajo upoštevati datum ZM, zato bi v bolnišnici od torka zjutraj morala ostati tam do srede, oz. po potrebi še dlje. Ko sem prišla domov sem se razočarana lotila raziskovanja in dojela, da me čaka konkretna doza teh tablet na vsake tri ure. Če se po določenem času ne bi nič zgodilo 12 ur premora in potem spet ti strupi od začetka. V vseh strokovnih člankih piše, da tablete povzročajo krče, bolečino, bruhanje, drisko.... Jaz vem, kako krči delujejo name, da se mi celotno telo zvije, da mi črevesje dela na polno in boli kot hudič. Namreč 2 meseca po rojstvu sem dobila take krče iz neznanega razloga in skozi črevo mi je šla krvava kri.

Dejtvo, za situacijo nisem sama kriva. Že dejstvo, da je nosečnost neuspešna je psihično zelo obremenjujoče in osebje v mb sprejemni je bilo hladno, nerazumevajoče, birokratsko.
Odločila sem se, da skozi ta postopek NE GREM! Klicala sem tja, povedala in prosila, da mi vrnejo napotnico, ker bom šla drugam. Tukaj so se začele težave, ker mi napotnice nočejo vrniti (zaradi pregleda, odprtega kartona in krvne slike), tableto pa moram kljub vsemu vrniti!!!

Zdaj se že cel vikend sekiram, iščem odgovore in argumente in se bojim, da druge napotnice ne bom dobila. Za samoplačniški poseg pa nimam denarja.

(odgovor članu JozicaH)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: SS tabletke
7.9.2014 8:17:54   
Pajama
Tukaj je še povezava do diplomskega dela na to temo. Mogoče se boste ob tem gradivu lažje odločale, kaj zase izbrati:

http://dkum.uni-mb.si/IzpisGradiva.php?id=18430

(odgovor članu Pajama)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: SS tabletke
7.9.2014 9:23:45   
MauMow
Meni je razlagala o mehanskem. Res pa je da tocno bom cez 9 dni videla ko imam zmenjeno ciscenje. Jaz sem po eni stani bolj za mehansko glede na to da bom tudi v slo samo en teden. Pa se prej je konec in ni treba ponavljati, ce se ne scisti samo. Ne vem na nek nacim bi mogoce raje mehansko. Kako pa to vpliva na kasnejse zanositve pa ne vem... Upam da ne.

Sicer mam ful super G v sloveniji s katero sem si zadnji izvid v rusiji izmenjala kar prek sms in mi je tudi kar sama dala datum takoj ko rpidem v slo da bo ona vse uredila. Tako da ji zaupam da kar bo rekla da je najbolje da to bom pol tut vzela. Mam to sreco da je moja G kar v bolnici v Celju in mi bo tudi sama vse naredila in mi znala svetovati.

Ce se seveda samo prej ne ulije. Od pregleda pred 2 dnevoma, ki je bil res dolg ( v rus). Mam zjutraj namesto rjave. Krvave izcedke ki se potem spremenijo nazaj v rjave. Prvotno mislim da mi je mojo ze tako slabo sluznico ( zato izcedki v prvi vrsti) prevec nadrazila... Ce se pa ulije bom pa tako mogla ze prej iti k zdravniku.

(odgovor članu Pajama)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: SS tabletke
7.9.2014 14:31:24   
JozicaH
Pajama, groza... Kaj pa če bi se takoj jutri obrnila na varuha oz. zastopnika pacientovih pravic (http://www.mz.gov.si/si/mz_za_vas/pacientove_pravice/zastopniki_pacientovih_pravic/ in http://www.maribor.si/podrocje.aspx?id=272), da sploh vidiš, kaj lahko in vsekakor pritožbo na dotično zdravnico, če ne drugam v knjigo pritožb. Ja, že tako je stvar boleča, da pa ti sploh ne dajo izbire (pa še s posmehom povrhu), pa mislim da ni sprejemljivo.

Jaz sem se odločila za tablete, ker je plod nehal rast razmeroma zgodaj, v 6. tednu in sem dobila le eno tabletko in v ponedeljek dobim vaginalne, ki naj bi sprožile krče, krvavitev in s tem čiščenje. Upam, da ne bom predolgo tam, predvidoma pa le nekaj ur. Čeprav je že 2 tedna od odmrtja ploda, jaz nisem še niti malo zakrvavela ali imela kakih krčev, skratka nič. Edino slabo mi je bilo včeraj popoldan in danes od vzete tablete. Abrazije pa me je groza, že narkoze same, pa zbujanja iz narkoze... zame grozni občutki, imam raje krče. očitno res stvar posameznika, zato mislim da je res pomembno, da se lahko vsaka sama odloči.

(odgovor članu MauMow)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: SS tabletke
7.9.2014 15:46:05   
MauMow
Ja sej tudi mene je strah narkoze, že enkrat sem jo mela pa me je blo grozno strah, samo tega ne posega samega, ki bi me ga moglo biti bolj. Mene je še bolj to da nebi tablete zalegle in bi ravno tako rabla potem čiščenje. Problem je tudi to da bom v SLO samo 1.5 tedna.... Meni je vse od RM do GV raslo do 6-7 tedna zdaj pa je ostalo na istem. Se pravi se je plod nehal razvijat pri zelo zgodnji fazi (zato ker RM je kao del ploda že). Ampak čiščenje imam šele čez 9 dni ker hočejo še en pregled ta teden ko pride (se pravi cca 2-3 tedne po nehanju rasti).

Jaz sicer izcedke mam ampak zaradi sluznice. MV je trdo zaprt. BOm videla tudi kaj bo v ponedeljek, pol naslednji teden, rekla G. Za vsak slučaj bom tešča... Pa bom videla kako in kaj bo. Upam samo da potem ne bo problemov z zanositvijo ne glede na vrsto splava!

< Sporočilo je popravil MauMow -- 7.9.2014 15:48:06 >

(odgovor članu JozicaH)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: SS tabletke
7.9.2014 17:53:41   
JozicaH
...in Pajama, hvala za link na diplomo na to temo. Zdaj vsaj vem, kaj približno me čaka... Čisto malo manj sem živčna in čisto malo manj me je strah.

(odgovor članu MauMow)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: SS tabletke
7.9.2014 18:10:10   
MauMow
Ja Pajama res hvala za link. Zelo zelo dobro opiše vse postopke in res lahko veš kaj te čaka. Težko je pa v vsakem primeru.

Jaz samo upam da bom lahko kmalu spet zanosila in upam da uspešno donosila malega sončka!

(odgovor članu JozicaH)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: SS tabletke
7.9.2014 18:22:57   
JozicaH
Meni je G v bolnici na pregledu rekel, da načeloma v večini primerov splavi ne vpivajo na kasnejšo zanositev. Po abraziji je potrebno počakati do 3 mesece, po tabletah pa se lahko začne delo za nov plusek že takoj po prvi menstruaciji. Seveda verjetno, če je vse potekalo brez zapletov. Tudi nekaj kolegic/znank ali kolegic od kolegic od prijateljic od sorodnikov... je uspešno zanosilo in donosilo po enem ali celo večih (tudi zaporednih) splavih.

Tudi jaz upam čimprej na plusek in seveda uspešno donošeno nosečnost. Deloma sem se tudi zato odločila za tablete.

(odgovor članu MauMow)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: SS tabletke
7.9.2014 18:58:13   
Pajama
Mene najbolj bega to, da tabletke na vseh forumih in člankih priporočajo do 10. tedna. Da bi morala ostati 2 dni je najverjetneje plod izkušenj s tistimi, ki so nad 13. tednov, torej je postopek veliko bolj dolg (če ste prebrale je ospešen od 24 - 32 urah po prvih vstavljenih tabletah) in posledično mučen.

JožicaH kaj pa papirologija? Si tudi ti morala podpisati, da se zavestno sama odločaš za prekinitev nezaželjene nosečnosti, čeprav gre za čiščenje žal umrlega ploda??? Na mojem listu je točno tako pisalo in zadnji odstavek je bil zame ekstra boleč, saj je govoril o tem, da ima ss tabletka sicer svoje prednosti, ampak da je še vedno najboljša zdravniško priznana kontracepcija in da jo naj raje v bodoče uporabljam!!! No, ko sem tole podpisovala sem jokala kot dež :(

(odgovor članu JozicaH)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: SS tabletke
7.9.2014 19:19:17   
MauMow
No še glede na to da je meni moja G rekla da moram vsaj nekje 2-3 mesece čakat mislim da bo delala mehanski splav... No sicer bom videla ko bom tako daleč. Res upam da bo potem šlo ok do konca in se bo pikica odločila z nama ostati. Res si jo zelo zelo zelo želima in sva tokrat čakala več kot 6 mesecev. Upam da bo tokrat kaj hitreje!

(odgovor članu Pajama)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: SS tabletke
7.9.2014 21:22:20   
JozicaH
meni je rekla moja G, da so tabletke priporočljive do starosti ploda 8t. ...sem malo razmišljala in ne razumem, kako nimajo možnosti abrazije v MB, kaj pa če se zaplete in je potrebna? A potem kaj, čakajo, da mine ali te odpeljejo drugam? Res jih ne razumem. Je pa ceneje in kadrovsko manj zahtevno pa so mogoče zato rekli, da se ne da? kar je neresnica...

Pajama, tvoj plod je star 8.tednov če prav razumem in ... ne vem, zakaj bi dobivala kake ekstra doze, razen če takoj ne bi šlo vse ok. Saj si tudi ti prebrala, dokaj velik odstotek je (75%), da se po vaginalnih tabletah v večini naredi splav v 4 urah od prejetja tablet. Krvavitev pa lahko še traja nekaj časa. 24-36 ur mine od prejetja tablete za pojest... samo 2% naj bi bilo takih, ki splavijo šele po 24 ali velo 36 urah. Pa še to, kolikor sem razumela, v drugem trimesečju. Pa te ne prepričujem ali karkoli... Ampak jaz sem po prebranem v tej diplomi celo malo bolj pomirjena s svojo odločitvijo... seveda, če bom padla v tiste odstotke z dobrim koncem. Strah me je krvavitve, da se ne bi nehala. Abrazija pa, če bo potrebna, pač bo, nimam potem več kaj... Po moje tud solz ne bom več mela...

Nisem dobila še nič papirjev, samo tisto o tem, ali me je zravnih o vsem informiral in kdo lahko pride na obisk in komu povedati, če se mi kaj zgodi... Se pa tudi meni zdi, da tovrstni splavi, kjer je plod že odmrl, niso omenjeni v kateremkoli tekstu o SS. Tudi v tej diplomi to pogrešam. Kot da je splav samo del neželene nosečnosti. Očitno je tudi samo temu prirejena papirologija, če je treba podpisati papirje s tako groznimi stavki. Verjamem, da so mogoče potrebni pri načrtnih splavih, ampak mogoče bi pa lahko stvari malo omilili in priredili za tovrstne primere... kakorkoli, hvlala za opozorilo, mogoče zdaj niti ne bom šla v detajle brat, ker bom že itak v solzah, to bi bila pa samo še sol na rane.

MauMow, zate pa stinjene pesti, da je vse dobro in da srčki bijejo in bodo bili vse do konca nosečnosti in naprej...

...mene pa je iz minute v minuto bolj strah...

(odgovor članu MauMow)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: SS tabletke
7.9.2014 21:34:16   
Pajama
V mb nimaš možnosti izbire. najprej moraš čez tabletke, abrazijo pa naredijo, če se zakomplicira ali ne ščisti popolnoma.
Danes sem dobila tudi odgovor priznanega ginekologa, da so iz mojega primera po nepotrebnem naredili zmešnjavo.
Skratka, nič bat in poročaj o izzidu, saj me preseneča, da se ne javi nobena, ki je že šla čez to...

Obema želim vse dobro.

(odgovor članu JozicaH)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: SS tabletke
7.9.2014 21:53:44   
JozicaH
javim... ko bom doma in kolikor toliko pri sebi. To tudi mene čudi, da ni odzivov... ampak očitno so to ali zelo boleče stvari, ki jih tudi čas ne pozravi, bi rekla... Meni pomaga, če debatiram o težkih stvareh, nekako potem zgubljajo težo, se mi zdi.

Kar sem pa brala po drugih forumih, pa nisem dosti, so pa itak po večini slabe izkušnje, vprašanja ob zapletih, kar je normalno. O b.p. izkušnjah se ne debatira.

Tudi jaz želim tudi tebi, da bi vse potekalo brez zapletov, hitro, čimmanj boleče, tako čustveno, kot fizično.

(odgovor članu Pajama)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: SS tabletke
8.9.2014 3:38:37   
MauMow
Punci sem v mislih z vama. Drzim pesti da bo vse ok.

Ce bosta pri sebi javita.

(odgovor članu JozicaH)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: SS tabletke
8.9.2014 7:25:13   
Hope2
Lani septembra/oktobra mi je test pokazal plusek. Krvni test pokazal lepo vrednost, ampak v 7 tednu je bila le GV, ploda in srcka ni bilo videt. G je takoj rekla, da iz tega ne bo nic. Dala mi je moznost odlocitve ali grem na ciscenje ali cakam doma. Prosila sem se za 1 teden, ce se kaj spremeni, ampak G je imela prav. Krvavela nisem, ker sem bila na progesteronu. Ker pa je sin ravno tiste dni praznoval RD in smo imeli ze vse organizirano in povabljene 30 gostov.... Sem se odlocila, da mi naredijo abrazijo. Nisem zelela cakat, pa da me na RD doleti user posted image , da potem 30 ljudem razlagam kaj dogaja, zakaj odpovedujemo.....

Prisla v bolnico zjutraj, popoldne sem sla domov. Brez kakih krvavitev, samo mal izcedka. Drug dan sem imela malo bolecine, ampak bolj zato, ker nisem ravno non stop lezala in pocivala. Tretji dan smo praznovali in sem ze vec ali manj vse kuhala, pripravljala..... samo dusa je fejst bolela.

Po 18 dneh od abrazije sem dobila menstruacijo. Takoj po M (cca 6 dan cikla) , sva imela spolni odnos. Potem pa nic vec, ampak je bilo dovolj, da sem takoj prvi mesec ponovno zanosila. Naj povem, da sva v preteklosti matrala za prvega otroka 6 let in 6 postopkov dala skozi in po prvem otroku, sem bila 5 let brez zascite in se ni nic zgodilo.

G je rekla, da ce se splav zgodi tako zgodaj, da ni treba nic cakat in ne bo nic narobe. K sreci tudi abrazija ni pustila nekih posledic, ker sem takoj zanosila in zdaj sem se samo 2 dni pred PDP. Prvega otroka rodila v 37 tednu, zdaj pa bom zgleda se celo cez rok sla.

Tabletk pa pri nas ne uporabljajo.

Malo za spodbudo in zelim vam veliko srece in cimprej debele pluske.


(odgovor članu MauMow)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: SS tabletke
8.9.2014 8:17:27   
Anonimen
Povem svojo zgodbo in zgodbo moje prijateljice... eno iz Ljubljane in drugo iz Maribora.

Moja prva nosečnost se je končala v 7 0/7 zaradi missed abortus(ploda se ni več videlo) v Ljubljani- dr.Pušenjak mi je delal endometrijsko aspiracijo brez narkoze(in brez protibolečinske terapije) in to je bilo zame zelo travmatično, ker sem se vsega zavedala in me je zelo bolelo.
Pred tem sem imela že abrazijo v Mariboru, zaradi krvavitve ki ni nehala(nisem bila noseča), delal mi jo je en zdravnik, ki so ga zaradi nestrokovnosti kmalu suspendirali- pa nimam tako travmatičnega spomina na abrazijo- edini minus je bila krvavitev, ki ni ponehala in sem še eno noč po posegu prespala na ginekologiji. Po endometrijski aspiraciji bi pa lahko šla dobesedno takoj domov. Endometrijsko aspiracijo delajo tudi samoplačniško, ambulantno.
Po endo.aspiraciji sem zanosila po petih mesecih in sem rodila zdravega otroka.

Prijateljica je imela sproženje splava z tabletkami v mariborski bolnici zaradi odmrtja ploda nekje v 9.-10.tednu(noseča 13 tednov).
Pravi, da je zgledalo kot porod(zelo hudi krči in bolečine), trajalo pa je tri dni.
Ona je ležala tam, ker je bila nosečnost že daljša in ker se stvari niso premaknile.
Splavila je v kahlo(drugi dan) in sestra ni hotela slišati, da je to plodek in ga je vrgla v wc- nje so pa še naprej dajali tabletke in ji po treh dneh naredili še abrazijo- in ven dobili samo še posteljico. V odpustnico so napisali, da je splavila že takrat, ko je splavila na postelji, vendar ji takrat noben tega ni priznal.
V glavenem- zelo težka izkušnja.
Ima pa ta zgodba vseeno srečen konec- prijateljica je hitro ponovno zanosila in bo prav kmalu mamica!

Srečno, punce!
Ni vam lahko, ampak usoda se je pač odločila tako. Jaz sem še vedno žalostna, ko se spomnim na moj prvi splav, pa sem hkrati hvaležna, da je bilo, kot je bilo, če plod ni bil vredu, da imam zdaj zdravega otroka doma- ga preprosto obožujem!
Me je pa znanka pred kratkim v pogovoru presenetila in potolažila z besedami, da so splavčki dušice, ki so si premislile.

Vse bo še dobro!


(odgovor članu Pajama)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: SS tabletke
8.9.2014 9:05:00   
zari
Pozdravljene punce, zelo mi je žal da boste ali pa ste šle čez to, res grozna izskušnja.

Še moja izskušnja za MB:
Torej dala sem obe opcije skoz, 2-krat abrezijo pred leti in lani avgusta medikamentno čiščenje z tabletkami, zaradi prenehanja bitja srčka, zanositev z IVF. Ja res je da pod narkozo spiš in je potem samo čišča in mogoče ni tako stresno za telo, samo ne veš pa če slučajno kaj preveč postrgajo, jaz sem imela po prvem čiščenju potem drugi ss in ponovno čiščenje in potem po drugem spet ss in nato nisem bila psihično dovolj sposobna za še eno čiščenje in sem se sčistla sama, morem napisati da je bila to najboljša opcija (sem pa imela napotnico za vsak slučaj) in nato zanosila in donosila samo tokrat IVF. Res pa je da je možno le slabih splet okološčin. lani so mi ponudili le tabletke in je res bolj boleče, mogoče kot bolj boleča menstruacija, ampak lahko prosiš tud nekaj za proti bolečinam, ker škodit nimaš več kaj. Vendar se pri tem lahko pripraviš da vidiš vajino pikico in se od nje tudi posloviš no men je pomagalo, res pa je tudi, da lahko vseeno pristaneš na abreziji, če se ne sčisti samo.
Ne bom pa pozabila, kako so mi solze same tekle, brez joka, celo pot do MB 32km, sem mislila da ne bom sposobna vstopiti v bolnico, bilo nas pa je več za čiščenje, vendar samo jaz nehote, so nas tudi ločili, sem pa pristala v sobi z dvema srečkama nosečkama, no ja vse preživiš, ni pa lahko. Papirologija je pa res grozno napisana, pa tudi prva tabletka se mi zdi brezveze, če je plodek že mrtev. Sem pa potem zelo dolgo čakala na menstruacijo.

Moram pa napisat, da se nam je letos avgusta pridružil nov sonček, naš mali eskimček, res pa je, da po tolikšnih slabih izskušnjah, je bil strah skoz prisoten, še zdaj sploh ne morem verjet da ga imamo.



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: SS tabletke
8.9.2014 14:37:35   
*viva*
Pravkar sem se vrnila iz UKC Mb. Prejšnji teden me je doletela diagnoza missed abortion pri plodovi starosti 9t1d po uz. Tretjič.
Ne glede na bolečino sem želela čim prej opraviti s tem, bili so toliko prijazni, da nisem rabila čakati, tablete sem dobila takoj, prvo bi naj vzela v soboto in danes prišla na sprejem.

No, naj začnem na začetku. 3 leta nazaj. Zelo zaželjena nosečnost po 2 letih truda. V sredo potrditev, srček dela in vse je ok. Naslednji dan izcedek, v nedeljo konec. V soboto sem začela krvavet, v nedeljo zvečer sem na oddelku splavila. Bila je potrebna abrazija saj se je maternica odločila, da se niti pod vplivom zdravil več ne bo krčila in ne bo izločila preostanka tkiva. Narkoza, čiščenje, malo krčev, par dni ležanja pa sem bila fizično ok. O psihi ne bom.

2,5 let za tem, letos marca, ponovno težko pričakovani +...vendar šok. Plod se ni razvil. Izcedka nobenega, telo ne zazna tujka, nevarnost mole. Na pogovoru o možnostih prekinitve sem takoj zaprosila za kiretažo oz. abrazijo vendar mi je moja zdravnica iz ambulante za neplodnost pojasnila, da tako hitro tega ne izvajajo saj je veliko večje tveganje poškodb in komplikacij. Glede na to, da sem si želela čim prej naprej v postopek sem seveda pristala na medikamentni splav. Bilo je dokaj naporno, ne toliko sam splav kot okrevanje, namreč imela sem grozne bolečine še vsaj 14 dni, občutek kot da imam v maternici eno samo veliko rano.

No, in smo tu. Julija znova veselje, + po 3 postopku IUI. Srček je veselo delal, drug teden bi morala imeti nuhalno. V sredo pa šok. Srček je nehal biti v 9t1d, diagnoza missed abortion. Seveda sem spet prosila za abrazijo ampak sem na koncu znova pristala na mi-mi metodo, ker 6-9 mesecev odpovedi postopku IVF enostavno nisem bila pripravljena tvegati. Poleg tega je bilo zaželjeno da gre plod na genetske preiskave, pri kiretaži pa skoraj ni možnosti, da bi tkivo ostalo v tako dobrem stanju, da bi omogočalo zanesljivo genetsko preiskavo. Največ monosti je ravno pri medikamentozni prekinitvi. No tokrat pa je bilo resnično hudo.Najbrž sploh nima veze s tabletkami. V glavnem, naslednji dan po pregledu se mi je pojavil rahel izcedek in krči, znosni, nič posebnega. Naslednji dan so se okrepili, izcedek je ostal. Dobila sem navodilu, da klub pričetku SS pojemm v soboto prvo tableto in, da v primeru močne krvavitve pridem takoj na sprejem. V nedeljo zjutraj je počilo, v bolnico sem pridirjala ravno tisti trenutek, k ose je izločila posteljica, cela, nedotaknjena s plodom, idealno za genetske preiskave. Izgubila sem ogromno krvi, preživela noč pri njih z infuzijami proti bolečinam in tretmajem za krčenje maternice. Grozna izkušnja a s srečnim koncem.

Ker poznam nekaj zdravnikov sem se še podrobneje informirala o medikamentoznem splavu in kiretaži. Res je, bolečinsko gledano in z vidika doživljanja splava je kiretaža nedvomno enostavnejša pot. Vendar pa veliko bolj komplicirana za maternico. Nemalokrat pride do poškodb maternične stene, lahko se tudi preluknja. Pri ponavljajoči kiretaži se maternica zabrazgotini in vse skupaj lahko vodi do otežene donositve ali celo do ponavljajočih SS.

Res je, medikamentozni splav je naporen, je pa dejansko pospešen naravni proces, telesu domač. Zapleti z dolgoročnimi posledicami so redki. Zato sem prepričana, da sem se iz vidika možnosti hitrejše zanositve in donositve odločila pravilno. Nisem namreč pripravljena tvegati še dodatnih poškodb maternice za katero upam, da bo vsaj enemu otroku dovolila, da se v njej dokončno razvije in nama končno uresniči veliko željo.

Verjamem pa, da igra veliko vlogo v sprejemanju in razumevanju posega osebje, ki informacije podaja in, ki tudi opravlja nego ob posegu na oddelku. Sama sem dosedaj imela vedno srečo, ali pa je mogoče ker sem stara znanka oddelka, te sreče pa ni imela cimra ki je ležala z menoj, tokrat sicer ne zaradi SS ampak slabosti, v njen primeru pa je dejansko osebje še poslabšalo že tako boleč in delikaten poseg.

Kakorkoli že, vsaka od nas ima svojo zgodbo. Prav tako vsaka od nas situacijo doživlja drugače in mislim, da se vsaka od nas v svoji situaciji odloči najbolj pravilno za njo. In prav bi bilo, da te obvestijo prav vseh tveganjih pa kljub temu izbereš sam. Jaz bi vedno izbrala metodo, ki ima za naprej manj možnih posledic in mi omogoča hitrejše okrevanje in možnost ponovne zanositve. Je pa tudi tako, da pri medikamentni prekinitvi tudi ne delajo tako hitro kiretaže ampak najprej delajo z zdravili za krčenje maternice, sploh če gre za višjo nosečnost. Višja kot je nosečnost večja je verjetnost izostankov tkiva v maternici pri kiretaži.

Malo sem se razpisala. Na koncu koncev pa ne maram nobene od metod. In tudi upam, da je nikoli in nikdar več ne bom rabila izbirat, kaj šele ponavljat. 3x je več kot preveč.

Me pa zanima, če je mogoče bila katera na aspiratorni prekinitvi, kjer bi naj tkivo posesali iz maternice?

(odgovor članu zari)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: SS tabletke
8.9.2014 16:53:15   
JozicaH
Jaz sem doma. Bila sem zjutraj takoj sprejeta na oddelek v Slovenj Gradcu. 9.30 prejela 4 tabletke, ob 12h so se začeli krči, kmalu krvavitev, ko sem šla na WC se je kar usulo iz mene. Po 4 urah pride sestra, me vpraša, če sem zakrvavela in mi reče, da lahko grem domov. Brez pregleda, brez česarkoli, tudi vmes me je samo 1x vprašala, če že krvavim. Tudi izločanje ni bilo kontrolirano, tako da sploh ne vem... kar je ostalo od moje Pikice je očitno šlo v stranišče... HB sem se prej še psihično poslovila in sem danes v glavi spreljala le še čiščenje ostankov in ... kot mi je moja sestra rekla, da je potrebno narediti prostor za novo pikico. :)

Vožnja je bila ubijaska, bolelo me je ful. Doma je bolje, ker ležim. Še vedno boli, še vedno krvavim. Še vedno se sipa iz mene. Upam, da se bo vsaj ta bolečina končala. Ja, kot je že napisala, res huuuuda menstruacija.

Mi pa tukaj ni bilo treba nič čudnih paprijev podpisovati ali karkoli. So očitno tu uredili te stvari. Malo sem samo presenečena nad "brezbrižnostjo" al kako naj temu rečem... Lahko pa da je to posledica nezapletov pri tovrstni UPN.

(odgovor članu *viva*)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: SS tabletke
8.9.2014 17:12:35   
MauMow
Hvala punce za vaše izkušnje.

Jožica user posted image user posted image user posted image Upam da bo kmalu bolje.

(odgovor članu JozicaH)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: SS tabletke
8.9.2014 20:39:05   
Pajama
Ojej, koliko žalostnih zgodb user posted image

In čestitke vsem, ki vam je po težkih preizkušnjah le posijal sonček.
Verjamem, da ste ženske, ki se trudite za prvega otročka pripravljene bose prehoditi pekel. Vsaka čast!
Viva želim ti, da si tvoje telo kmalu opomore in prav imaš, dobolj je bilo. Naslednji plusek bo zdrav, močan in živ!!!
JožicaH bodi pripravljena na možnost, da boš več dni močneje krvavela. Upam vseeno, da se ti čimprej ustavi in pride tista prava menstruacija, ki kaže, da je s tvojim telesom spet vse ok.
Mene pa jutri čaka klasičen poseg - in to v MB!!! Ne boste verjele kako se je danes po nekem naključju vse obrnilo, ko sem želela vrniti tableto. Zdaj sem pomirjena in verjamem v uspešnost posega. Je pa bistveno lažje, ker imam doma zame najlepšega sinka na svetu. Kmalu se vam oglasim in razložim zgodbo današnjega in jutrišnjega dne.

(odgovor članu MauMow)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
Druga nosečnost in rojstvo: dejstva in nas...
Se opogumljate, da bi se ponovno podali na pot? Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?