|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Sušilec Electrolux
23.11.2010 16:50:33   
AmonRaa
Zdravo,

s punco se odločava za nakup sušilca in nama je padel v oči Electrolux EDC77570W:
http://www.mimovrste.com/artikel/3270021116/kondenzacijski-susilni-stroj-electrolux-edc-77570w

Ali ima morda kdo kakšne izkušnje s tem sušilcem? Ali je dobra izbira?

Vprašal bi pa tudi tiste, ki imate sušilec na pralnem stroju kaj ste dali vmes med oba stroja - torej na pralni stroj - in kako je z nevarnostjo da se sušilec prevrne dol s pralnega stroja (pralni stroj imama Boschev).

Hvala in Lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Sušilec Electrolux
23.11.2010 20:28:19   
čmrgelj
Jaz imam pralni in sušilni stroj oba Electrolux, če želiš dati na pralni sušilni stoj ima ta firma posebne nastavke da jih skupaj sešravbaš, spredaj pridejo priterjeni plastišni štofelčki namesto nog sušilca, zadaj pa je prav železni oprijem tako da ni nobene bojazni da bi padel dol, to smo naročili prek neta in sami montirali, je skica zravn tako da nobene bojazni.
Ne vem pa kako pride če imaš stroje različnih proizvajalcev.
Kar se pa tiče samega sušenja je pa tako ponavadi dam v sušilec manj cunj kot v pralni stroj, da se za sigurno posušijo, no pa saj vsega tako in tako ne sušiš in pride vedno kar prav.
sušilec je star cca 10 let, pralni pa cca 6 let pa lahko rečem o obeh same pohvale, ko bomo morali menjat vstajam kar na Electrolux-su.


_____________________________

Nasmeh in prijazna beseda sta nevidno orožje dobrega,
ki razoroži še tako nedostopno osebo. Lepota je v drobnih
stvareh in majhnih pozornostih. In ko boš drugim polepšala
dan, bo tudi tvoj dan postal povsem nekaj drugega,

(odgovor članu AmonRaa)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Sušilec Electrolux
23.11.2010 21:39:19   
EKOGREEN
Mogoče vama bo kaj v pomoč, test sušilnikov!
Sušilniki perila


Ponedeljek, 04 Januar 2010 18:39
user posted image user posted image user posted image
user posted image Koraki k varčnosti: sušilniki, ki jih lahko kupimo na trgu danes, so nekoliko varčnejši. Tisti s toplotno črpalko, in teh je vsako leto več, so na energijski lestvici uvrščeni v razred A. Proizvajalcem pa je uspelo zmanjšati porabo energije tudi pri klasičnih kondenzacijskih modelih, saj so se mnogi od njih uspeli uvrstiti v razred B. Kljub temu pa so sušilniki še vedno med najbolj potratnimi gospodinjskimi aparati, zato jih vklopimo le, če so polni do vrha. Testi kažejo, da sušijo nekoliko hitreje in bolj enakomerno, vendar pa razvojni inženirji še vedno niso rešili težav z zmečkanim perilom.



[link=javascript:void(null);]Sušilniki perila na testu[/link]


AEG Electrolux T88840
BOSCH WTE86102, WTE84305BY,  WTS86514BY Logixx
CANDY GO DC 38 T
ELECTROLUX EDC 67550 W, EDI 97170, EDC77550W, EDC 66150 W
INDESIT IS 70 C
MIELE T 8627 WP Ecocomfort , T 8603 C
SIEMENS WT46W560GB , WT46S514BY
ZANUSSI ZTE270, ZTE285



Sušilni stroji so po zmogljivosti večinoma usklajeni s pralnimi stroji, zato je  tudi pri razvoju sušilnikov cilj, kako doseči večjo zmogljivost. Niso pa se spremenile njihove zunanje mere, saj so se povečale le za nekaj centimetrov, spremembe pa so v količini perila, ki ga lahko hkrati posušimo - od 6 do 8 kilogramov bombažnega perila (v nekaterih modelih tudi kak kilogram več) ali tri do štiri kilograme občutljivih oblačil. Kdor je kdaj tehtal tekstilne izdelke, ve, da so to ogromni kupi perila, kar je dobrodošlo za velike družine, a teh danes ni prav veliko. Za povprečno slovensko družino so novi stroji seveda preveliki, kar pomeni, da se pogosto vrtijo napol prazni, kar je z vidika varčnosti seveda nesprejemljivo. Tako kot na trgu so tudi v množici modelov, ki so bili uvrščeni na mednarodni test, prevladovali kondenzacijski sušilniki, drugi so bili odzračevalni, nekaj pa je bilo tudi takšnih, ki delujejo na plin. Slednji so v nekaterih državah EU zelo priljubljeni, pri nas pa še ne, saj je na primer Miele zaradi nezanimanja naših kupcev prenehal tržiti svoj plinski model, ki ga je imel v ponudbi.
V tabeli boste našli rezultate tistih modelov, ki jih lahko kupimo pri nas, vsi pa so kondenzacijski. Trgovci pravijo, da menda po tistih z odvodom zraka ni pravega povpraševanja.




user posted image Članek in rezultate testa v celoti objavljamo v januarski številki (1/2010) revije za potrošnike VIP.







Sušenje
Zmečkanost
Zadrževanje pare
Poraba energije
Uporaba
Glasnost
Zmagovalca testa sta stroja s toplotno črpalko

Tabela z rezultati testa
user posted image
Osnovne značilnosti strojev smo zbrali v tabeli, zato o tem tu le še nekaj besed. Vsi modeli so samodejni, kar pomeni, da sušenje nadzirajo elektronski senzorji, ki merijo stopnjo vlage v perilu in prenehajo s sušenjem, ko je dosežena želena vlažnost perila. Večina omogoča tudi časovno izbiro sušenja, možnosti pa so različne, od 10 do 180 minut. Časovno sušenje uporabljamo bolj izjemoma, nepogrešljivo pa je takrat, ko v stroj vložimo premalo perila, “praznega “ stroja pa avtomatika ne zazna in ne “dovoli” , da bi vklopili sušenje.
Funkcija, ki je pomembna za vse, ki želijo varčno sušiti, je zamik vklopa. Omogoča, da stroj zaženemo takrat, ko je cena elektrike nižja. Pri nekaterih strojih je za uporabnike olajšano delo s tem, da jih lahko priključimo tudi na odtok in tako ni potrebno praznjenje posode s kondenzatom.
Izbor programov se med stroji razlikuje, a pri vseh lahko izberemo dve temperaturi sušenja (le sušilniki s toplotno črpalko sušijo vse vrste perila z eno temperaturo zraka) in stopnjo vlažnosti perila (za zlaganje v omaro, za likanje, za likanje s strojem…). Med programi je posebej user posted image omembe vreden program za preprečevanje ali zmanjševanje mečkanja perila med ohlajanjem, ki omogoča, da se toplo perilo po končanem sušenju še nekaj časa obrača v bobnu in se počasi ohlaja. Izvedb je več. Običajno se program po končanem sušenju sam od sebe vklopi za določen čas, pri nekaterih modelih pa ga lahko, če to želimo, tudi izklopimo. Včasih lahko osnovni čas sušenja tudi podaljšamo za nekaj ur, kar je odlična rešitev, saj lahko sušimo ponoči ali ko vemo, da bobna še nekaj časa ne bomo mogli izprazniti. Obstaja tudi program za prezračevanje perila, ko ga lahko obdelujemo z mrzlim zrakom; namenjen je prezračevanju na primer volnenih ali sintetičnih oblačil, ki so se navzela vonja po hrani, cigaretah, parfumu...
Stroji v glavnem z zvočnimi ali svetlobnimi signali opozarjajo, da se je  proces pranja končal, da je posoda za kondenzat polna, da je treba očistiti filtre. Filtri so tudi sicer zelo pomembno merilo za uporabnost stroja, saj so pri nekaterih strojih namreč na precej nerodnih in težko dostopnih mestih.
  Sušenje
Meritve hitrosti sušenja so bile opravljene z bombažnim perilom, ki smo ga sušili do stopnje, ko je bilo primerno za zlaganje v omaro (0 % vlage), in do stopnje, ko je bilo primerno za likanje (12 % vlage), in z občutljivim perilom, ki smo ga sušili do stopnje, ko je bilo primerno za zlaganje v omaro (2 % vlage). Izmerjene čase smo za lažjo primerjavo preračunali na kilogram perila.
Stroji posušijo perilo sorazmerno hitro in med njimi ni velikih razlik, zato so večinoma dobili dobre ocene. Za oceno slabše sta pri tem odrezala Candyjev in Indesitov model. Za sušenje kilograma perila iz bombaža, suho za zlaganje v omaro, potrebujejo od 15,5 do 20,5 minut, če pa bombaž sušimo za likanje, še nekaj manj časa (12 do 16 minut). Za kilogram občutljivega perila potrebujejo okoli 14 do 19 minut, medtem ko Candyjev model za to potrebuje 24,4, Indesitov pa celo 34,6 minut. Če vložimo v stroj le polovično količino perila, je potrebno 20 % več časa za sušenje na kilogram perila, kot če bi bil stroj poln.




Uporaba sušilnika v toplem ali hladnem prostoru
Raziskava,ki je bila opravljena na Öko insitutu v Nemčiji, je pokazala, da so pri sušilnikih, ki delujejo na principu odzračevanja, in pri kondenzacijskih sušilnikih opazne zaznavne razlike v porabi energije, če ti stojijo v ogrevanih ali v neogrevanih prostorih (garaža, balkon, klet). S preizkusi so ugotovili, da odzračevalni model v hladnem prostoru pri temperaturi 8°C porabi okoli 35 % več energije kot v ogrevanem laboratoriju. Pri kondenzacijskem je povečanje porabe v hladnem okolju nekoliko manjše (6 do 10 %). To pomeni, da se poraba energije spreminja glede na temperaturo okolja (prostora), pa tudi glede na letni čas. Poraba je zato v severnejših državah (kot primer navajajo Švedsko) verjetno nekoliko večja kot v južnejših (Španija)








Tako rekoč vsi stroji niso imeli težav z enakomernostjo sušenja. Razlike med najbolj suhimi in najbolj mokrimi kosi perila smo ocenjevali na bombažnem perilu, ki je bilo sušeno do stopnje vlažnosti, ko je primerno za likanje. Največje razlike smo po pričakovanju namerili pri džinsu (20 %), najmanjše pa pri rjuhah (3 %). Rezultati so pri večini zelo dobri, najslabše se je pri tem odrezal Indesitov stroj.
Zmečkanost
Trije izkušeni ocenjevalci so ocenjevali, kako se med sušenjem v stroju zmečkajo moške srajce, če jih posušimo do suhega. Rezultati so bili pri vseh strojih brez izjeme porazni, kar pa nas glede na količino perila v bobnu in njegovo velikost ni presenetilo. Srajc preprosto ne bi mogli obleči, ne da bi jih prej zlikali. Če vemo, da ena srajca tehta okoli 0,25 kilograma, to pomeni, da se v bobnu 6 do 8-kilogramskega stroja vrti 12 do 14 srajc, kar že pri vlaganju v boben ne daje velikega upanja na uspeh.
Zadrževanje pare
Pri kondenzacijskih strojih para, ki jo stroj odvzame perilu, potuje do posode, kjer se kondenzira. Velika pomanjkljivost starejših strojev je bila v tem, da je med procesom sušenja velik del pare, ki je pri tema nastala, uhajal iz stroja v prostor. Tokrat so se stroji pri ocenjevanju, kako uspešni so pri zadrževanju vlage, ali bolje pri sproščanju vlage v prostor, izkazali kot dobri. Trije, Bosch WTE84305BY, Electrolux EDC 67550W in Siemens WT46S514BY, so dobili celo najboljšo oceno. Najslabši pri tem je bil Candyjev stroj.
Poraba energije
Sušilniki na testu so porabili manj energije kot nekoč in dosegli lepe rezultate. Dva modela, ki delujeta na toplotno črpalko, sta se uvrstila v energijski razred A, saj porabita bistveno manj energije kot drugi kondenzacijski stroji. Poraba energije za kilogram bombažnega perila (suho za zlaganje v omaro) je pri modelih s toplotno črpalko od 0,288 do 0,337 kWh. Večina testiranih kondenzacijskih sušilnikov se je s porabo okoli 0,6 kWh uvrstila v energijski razred B. Z uporabo tehnologije toplotne črpalke je torej dosežen velik prihranek pri porabi energije.
Uporaba
Na učinkovito in enostavno uporabo strojev vplivajo navodila, enostavnost in jasnost programov, polnjenje in praznjenje stroja, čiščenje filtrov in izmenjevalca toplote ter praznjenje posode z vodo. Eno najbolj nadležnih opravil pri sušilniku je redno čiščenje filtrov v vratih in ob bobnu in občasno čiščenje toplotnega izmenjevalca, čemur se ni mogoče izogniti. Izvedbe so pri posameznih strojih različne, zato so tudi ocene za uporabne lastnosti nekoliko različne. Za težaven dostop do izmenjevalca toplote je bil tako s slabo oceno kaznovan zmagovalec testa, Mielejev stroj s toplotno črpalko. Zanimivo rešitev je poiskal Siemens pri modelu s toplotno črpalko, kjer so težave s čiščenjem filtrov rešili tako, da toplotna črpalka samodejno očisti filter v vratih stroja s kondenzatom in zato dodatno čiščenje ni več potrebno. To je odlična zamisel, zaradi katere pa je poraba energije nekoliko večja. Splošna ugotovitev je, da so današnji stroji enostavni za uporabo.
Glasnost
Hrup povzroča motor, vrtenje bobna in perilo, ki se vrtinči v bobnu. Stroji so vedno tišji, a ne vsi in razlike med njimi so precejšne. S posebej tihim delovanjem v fazi, ko je stroj sicer še najbolj glasen, so se izkazali trije sušilniki: AEG, Electrolux EDI 97170 in Miele T 8627 WP. Prepričljivo najglasnejši na testu pa je bil Indesitov stroj, za njim pa sta se uvrstila Candyjev in cenejši Zanussijev model.
Zmagovalca testa sta stroja s toplotno črpalko
Zaradi uporabe nove tehnologije sta po pričakovanju najdražja stroja na testu Mielejev in Siemensov model s toplotno črpalko. Kar lepe ocene pa so dobili tudi drugi preizkušeni modeli. Najcenejši je Indesitov sušilnik, ki se je uvrstil na zadnje mesto, mesto pred njim pa je 8-kilogramski Candyjev sušilnik. Testirane modele (ali pa njihove  primerljive izvedbe), namenjene našemu trgu (običajno gre za različna poimenovanja programov ob gumbih za upravljanje), lahko kupimo v trgovinah z belo tehniko in v spletni trgovini, stanejo pa od 330 do 1.700 evrov. Kot so pokazali testi, razlika v ceni ne pomeni tudi razlike v kakovosti, čeprav ta trditev sloni le na rezultatih opravljenih preizkušanj. To poudarjamo zato, ker na testih zaradi dolgotrajnosti in velikih stroškov, povezanih s tem, ne izvajamo testa vzdržljivosti strojev.




[size= 12pt]user posted image  
Gorenjev sušilnik na testu v Nemčiji
Na mednarodnem testu sušilnika iz Gorenja ni bilo, pač pa so njihov model D 62325 (pri nas stane 445 €) testirali lani pri nemški potrošniški organizaciji Stiftung Warentest. Med 15 testiranimi stroji je Gorenjev model sicer pristal na zadnjem mestu, vendar pa je bila konkurenca zelo huda, saj so preizkusili tudi več modelov, ki delujejo s toplotno črpalko (Bosch, Siemens, AEG, Miele, Privileg, Blomberg). Ocena “povprečno”, ki jo je dobil model iz Gorenja, zato nikakor ni slaba. Komentar k stroju pa je bil: relativno poceni stroj ima lahko težave z enakomernostjo sušenja; perilo se med sušenjem rado zaplete v vozel, posledica je neenakomerno suho perilo. Upravljanje zahteva nekoliko več privajanja, pozneje ne dela težav. Posebno pohvalo pa zasluži, ker v stanju pripravljenosti ne porablja energije.





Opazili pa smo, da je ponudba strojev z nekoliko manjšo zmogljivostjo pičla. Zdi se, da so proizvajalci usmerjeni le v razvoj energijsko  varčnejših “velikih” strojev. Za 5-kilogramske stroje s toplotno črpalko na primer še nismo slišali. Omenili smo že, da se poraba energije poveča, če vrtimo v stroju manj perila, kot je njegova nazivna zmogljivost, zato bi morali pri izbiri stroja upoštevati tudi naše potrebe! Za 3 do 4 člansko družino praviloma zadostuje 5-kilogramski stroj, če je pri hiši morda bolnik ali dojenček, se velja odločiti za 6-kilogramskega. Stroji z večjo zmogljivostjo pa so namenjeni samo večjim družinam! In še: sušilni stroj naj ne bo zmogljivejši od pralnega.

(odgovor članu AmonRaa)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Sušilec Electrolux
23.11.2010 22:21:48   
AmonRaa
Hvala obema. Ekogreen hvala za tale članek. Sem malo pregledal in mislim da se boma odločila kar prav če vzamena sušilec, ki ga imava ogledanega, saj je novejši brat sušilcev EDC67550W oz. EDC77550W, ki se je na testu odrezal kar dobro (glede na cenovni rang). Mislim da je za ceno 470€ dobra izvira.

Še enkrat hvala

(odgovor članu AmonRaa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
V naročju je otrok večinoma v nepravilnem ...
Ali veš, da večina staršev zelo pogosto nosi otroka v naročju v nepravilnem položaju? Ali veš, da je lahko ta zelo škodl...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?