|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Težka priprava za spanje
30.3.2009 8:10:31   
tinamina
Imamo 5 letnika in 3 letnico in imamo težavo in to je grozni večeri spravljanja v posteljo, ne pomaga več nič, ne na lepo, ne na grdo, popolnoma sva obupala, ne veva več kako naprej...Predenj se starejši napravi v pižamo, pa da prideta oba v kopalnico zobe umit traja in traja, ponoviti morava jima sto krat dej tist dej to..noro, ne gre več..Ko jih končno dava spat pa sledi..lulat,kakat, žejn, ne morem spat..itd miljon izgovorov, ne vem več kako naprej..Non stop se samo deremo, ker normalne besede sploh ne slišita več..prosim za pomoč z vašimi predlogi..hvala
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Težka priprava za spanje
30.3.2009 10:05:20   
smigli
Dolgo sem razmišljala kaj dejansko je narobe, da mojega vražička ne morem ukrotit? Ugotovila sem, da sem dejansko kriva sama ( deloma, no največ user posted image ). Večkrat sem gledala oddaje o tistih strašnih varuškah in marsikaj koristnega izluščla. starši se večkrat in nehote ujamemo v zanke in počnemo stvari, ki se jih niti ne zavedamo. Po moje bi vsakemu družinskemu krogu zelo koristilo eno tako neodvisno vmešavanje v družinsko  rutino.
Spoznala sem, da me je večkrat premagala utrujenost, naveličanost, nezadovoljstvo in kaj jaz vem še kaj. En dan sem si rekla, da tako pa ne gre več in sem si zadala nalogo, da bom začela na vse gledati drugače, predvsem si dopovedat, da mi sin ne nagaja iz neke hudobe ampak zgolj iz potrebe po ustvarjanju svoje lastne osebnosti, odtujevanja od mene. Točno sem mu dala vedeti kaj, kdaj in kdo. Rutina, doslednost POMAGATA. Ob tej in tej uri je čas za igro, malico, kosilo, spanje. Vsakršno pregovarjanje okrog obveznih vsakodnevnih opravil odpade, zobe si moraš umit in pika, po risanki še pravljica malo crkljanja in spat. Razmetane igrače se vsakodnevno pospravi, lahko mu tudi pomagam, ampak dam mu vedeti, da če jih uporablja, jih mora tudi pospraviti on. Zelo rad poliva vodo ali sok, včasih sem se zelo jezila, sedaj mu z malo stzrožjim tonom dopovem, da ne ravna prav in mu povem, da bo zadevo moral pobrisati.
       Skratka moj problem je bil v tem, da sem mojemu sinu preveč popuščala, mu preveč razlagala zakaj se pač nekaj mora narediti. Sicer menim, da je prav da se otroku pove zakaj si moramo umivat zobe, ampak ne v smislu prigovarjanja. Predvsem sem prevečkrat odreagirala v afektu in na koncu nisem dosegla nič, kot le to da sem nahranila svojo lastno jezo in nemoč.
       Planiranje zelo pomaga. Vsedte se in naredite družinski urnik, poimenski in se dogovorite o pravilih igre, o posledicah v primeru nespoštovanja in o nagrajevanju, držite se ga in vztrajajte. meni je pomagalo, sicer včasih še vedno pride ko kakšnih težjih trenutkov, ampak načeloma lahko rečem, da se je bistveno izboljšalo.

lp

(odgovor članu tinamina)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Težka priprava za spanje
30.3.2009 11:22:44   
tinamina
Tud tvojo varianto smo probali, nak ne deluje, imamo že vsa pravila narisana, pluse, minuse, vse živo, ne gre..imaš kakšen drug joker iz rokava?

(odgovor članu smigli)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Težka priprava za spanje
30.3.2009 11:46:12   
LEJLA
Tudi pri nas smo imeli ta problem in sem ponosna da ze od novega let stima in ni vec vecernega jok.

Najprej pomisli, ce slucajno se nista zaspana. Sta le ze nekoliko zrastla in mogoce ne rabita vec hodit spat ob npr. 7h. Mogoce si v glavi premakni uro za 30 min in je bolje tako kot pa , da je vsak vecer jok. Ali se spita popoldne? Mogoce lahko to ukines in bosta potem popadala v posteljo.

Jaz mislim, da za UVEDBO nove rutine je fino napisat urnik in ga izvajat.
npr. umit, oblect,....
risanka
pravljica\cartanje
vprasanje ali se kaj rabis (lulat, pit, medvedka, luc)
lubcka in spat.....nic vec ven iz saobe

in ce ni oblecen pravocasno bo zamudil ali pa bo brez risanke
pomembno je, da ce ti ves, da rabi recimo 15min, da se zrihta ga pac 20 min pred risanko opozoris...KOPALNICA....(na vprasanja "a ze morem pa zakaj"....odgovori "poglej na urnik") mogoce bo naporno prvi teden, ker ne bo verjel, da bo brez risanke
ampak stvari grejo na bolje cez cas.....in to se psihicno pripravi in ju cisto mirno opomni potem pa stoj za sankcijami

nas tavelik 4,5let zdej, ko lahko poslusa po vsej proceduri se pravljico na cd-ju gre prav rad v posteljo.....sej je mozno, da on se ni zaspan samo jaz pa zvecer tudi zelim nekaj casa zase....tako lahko poslusa pravljico vecinoma pa itak takoj zaspi


ja je malo zmedeno napisano pa upam, da se zmeraj zastopis kaj sem zelela povedat

lp

(odgovor članu tinamina)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Težka priprava za spanje
30.3.2009 16:38:30   
zinkazi
otrokoma povejte, da se boste odpravili spat. ko je čas večerjo in pitje, jima povejte, da bosta lahko potem še tako jokala, ne dobita nič več. bodite brez skrbi, da bosta poskrbela za vse svoje potrebe. po umivanju lulanju in kakanju naj ostane nekaj zanimivega. ali risanka, še bolje bo če se boste pocrkljali ob branju knjige. otroka potrebujeta predvsem vas. ob vsakem opravilu povejte, da potem ne bo več možno hodit nazaj. poslovite se v miru, ampak odločno povejte, da je sedaj čas za spanje. ob joku otrokoma povejte, da je čas za spanje, da nimata potreb. lahko jima obljubite za naslednji večer, pod pogojem da bosta lepo zaspala, da si boste vzeli 5 minut več za pravljico. govorite o nagradi, kazni ne omenjajte. prvi večer bosta verjetno še kaj poskušala. bodite vztrajni. še enkrat jih objemite, poskrbite za svojo mirnost. že pred spanjem jima povejte, da bosta za nagrado in pridno spanje dobila vaš objem in crkljanje ter prevljico za lahko noč.
pri vsem tem potrebujete mirne živce in večjo vstrajnost od otrok.

_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu LEJLA)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Težka priprava za spanje
30.3.2009 20:54:50   
noranate
Verjetno gresta prezgodaj spat in preprosto še nista utrujena. user posted image Pri nas je bilo podobno, a smo uro spanja premaknili. Sedaj povečerjamo, pogledamo risanko, kopalnica, nato zgodbica in spanje. Deluje!user posted image Srečno!

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Težka priprava za spanje
30.3.2009 22:33:01   
roberta
pri nas je bilo isto... jokanje in spravljanje spat v neskončnost, pa potem razni izgovori, itd. sem imela poln kufr in sem si naredila stvar v štirih korakih, ki jih skoraj vsak večer ponovim preden se začnejo, in sicer rečem: "no zdaj pa večerja, nato risanka, nato kopanje in nato spat. smo zmenjeni?" in dokler ne dobim pozitivnega odgovora, ne začnemo.

proceduro pa začnem ob 18.00 (imam 3,5 letnico in 1 letnico (no ta ni bistvena zdaj), za svoja otroka prilagodi uro):

1. večerja ob 18.00 (takrat vedno in res čisto vedno poudarim: to je večerja, potem ne bomo več jedli, zato se zdaj najej, ker potem ne bo več!) - seveda se še kdaj spomni potem v postelji, da bi še jedla, ampak jo kar malo ignoriram in spelem pogovor drugam, če se le da. če vztraja, ji rečem, da je večerja že bila, če pa se res ne da in res sitnari, pa recimo da vem, da je malo pojedla in je res mogoče lačna (recimo 1x na 2 meseca, pa ji dam samo sadje, npr. banano in potem seveda obvezno umivanje zob brez kakega zabavnega dela zraven)

2. risanka ob 18.35 (ko je konec, sama ugasne tv - imava kot nek "dogovor". jaz ji to predlagam, da torej ugasne tv in to naredi... včasih jo moram spomnit, ampak načeloma se drži dogovora).

3. čas "nagcev" na postelji in nato odhod v kopalnico, kjer sledi najprej wc (!), nato kopanje obeh otrok hkrati. tam se malo igrata, delata kar koli že (npr. ene 15 min), nato dam ven iz banje starejšo punčko in ji takoj umijem zobe. nato jo pošljem na posteljo, da počaka, medtem ko vzamem iz banje drugo in še njej umijem zobe in jo prinesem na posteljo. sledi oblačenje obeh.

4. starejša si izbere lahko 2 pravljici, ki jih preberemo v postelji. nato malo objemanja, lupčkanja in nato rečem, da jaz grem, ker imam še kaj za delat. sledi to, da je v postelji. zaradi mene lahko zaspi, lahko pa je na glavo postavljena, iz postelje ne sme. če pride slučajno ven, vztrajam neusmiljeno, da mora takoj nazaj. brez kakih diskusij. treba je it, ker je čas za spanje. če je žejna, ji prinesem kozarec vode. če je lačna, načeloma ne dobi nič (največkrat ji rečem: večerjo smo že imeli, zjutraj bo zajtrk!), če hoče še eno pravljico, ji rečem, da je tak dogovor: 2 pravljici in to je to, če hoče še risanke, ji povem, da je te že pogledala in da gremo zdaj spat. če "ni zaspana", rečem, da lahko še sama kako pravljico prebere pa bo postala, če jo kaj "boli", ji prinesem kozarec vode in rečem, da je to zato, ker je žejna, naj malo popije in bo bolje, če vztraja, rečem, da je to zato, ker je utrujena, da potem pa mora sploh samo ležat in počivat user posted image  in tako naprej. zadnje besede nima. vedno imam kak argument, zakaj mora ostati v postelji. če jo res kakat, lulat jo pa seveda pustim. ampak ji ne delam družbe in običajno ji ni do posedanja v wc-ju.



kot so napisale predhodnice: rutina, rutina, rutina... nato pa vztrajanje, vztrajanje, vztrajanje. držat se dosledno in vnaprej povedat kaj in kako bo. pa naredito to tako, kot da je to vaš skupen dogovor, ne tvoja domislica. potem so otroci osebno vpleteni in raje sodelujejo. če ne, pa jih lahko vedno spomniš na to, kaj ste se dogovorili in kaj sledi, če se dogovora ne držimo: ni risanke, ni pravljice, itd.

upam, da uspe user posted image

upam, da ti uspe.

(odgovor članu tinamina)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Težka priprava za spanje
31.3.2009 9:15:24   
smigli
Ja verjetno sta res premalo utrujena, na to pa nisem pomislila, pretehtaj in poiskusi s pomikom spanja. Drugače pa je rutina na 10 potenco nujno potrebna.

Moje skromno mnenje je tudi, da smo današnji starši veliko bolj odprti do naših otrok, v smislu da jim dajemo "malo preveč" moči, da jim na dolgo in široko razlagamo o vsaki majhni stvari, no vsaj pri meni to opažam. Se mi zdi da moram malo spilit kdaj je čas, da mu pustim da se o neki stvari na dolgo in široko razlagam in kdaj ni debate, da se nekaj mora narediti in pika.

Uf, težka je ta vzgoja.........user posted image

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Težka priprava za spanje
31.3.2009 10:18:54   
ninocka
Mi z nasim vecjim nikoli nismo imeli problemov glede uspavanja (star je 3,5 let). Ze ko je bil dojencek, smo ga samo polozili v posteljico in je zaspal. Ko smo dobili dojencka, je skrb za uspavanje za starejsega popolnoma prevzel moz, jaz pa sem spat dajal malega (zaradi dojenja). In kaj je bilo - z mojim sta brala knjigico v posteljici, ko sta prebrala, je popil kakavcek (do tukaj se vse OK). Potem pa je hotel na stranisce kakat in potem popit se vodico in potem je moral moj zraven njega lezat, dokler ni zaspal, scier je bil  jok.
Ko smo mlajsega odvajali od dojenja in je skrb zanj prevzel moz, sem jst zacela spat dajat tavelikega.
Nekja casa sva se se sla to igrico, ki sta se jo sla z mozem, potem pa sem mu enkrat lepo rekla, da ko smo enkrat v postelji, ne hodimo vec na stranisce in naj gre kakat predno se gremo umit.
V roku 1 tedna sva vzpostavila nazaj rutino, ki smo jo imeli prej, edino branje pravljic se je zdaj prestavilo v dnevno sobo, ker spita skupaj z malim in gre on 15 min prej spat, pa jst sem noseca in tezko lezim na postelji in berem knjigico.

Jst mislim, da se da vse, samo moras bit pa vztrajen in ne smes popuscat.

Pri nam se enkrat tud ni hotel it umit, ampak je kar norel in smo sli malega skopat, njega sva pustila v sobici. Ko smo prisli mi iz kopalnice, je pa rekel, zdaj grem pa jst, pa sva mu povedala, da je zal ze zamudil umivanje in da mora umazan spat...kaj hujsega...se je tolk jokal, ker je bil umazan, ampak nikoli vec pa ni ponovil tega.

Je pa tud tko, pri meni dosti tezje kaj doseze, kot pri mozu. On mu veliko bolj popusca in tudi mali veckrat pri njem kaj proba. Pri meni se ne upa user posted image Pa nisem ful neka stroga mama, se veliko crkljamo, lupckamo, stiskamo, ampak en red pa mora vseeno bit. Pa tudi ce ga ze kaznujem, mu vedno razlozim kaj je naredil narobe in zakaj
sem huda nanjga, ampak da ga imam pa se vedno zelo, zelo rada. In se ponavadi skupaj zmeniva za kazen (nobenega bonboncka, risanke...) Je pa to zelo, zelo redko.


_____________________________

Never argue with an idiot. They drag you down to their level and beat you with experiences.

(odgovor članu smigli)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Težka priprava za spanje
1.4.2009 14:59:55   
ronja
Po moje v večerno rutino vključite še lulanje in kakanje (karkoli bosta pač naredila), ob posteljo jima naštimajta kozarec vode, pojdite skup izbrat kako lepo posteljnino in kako fajn mehko igračko za spat. Potem mejte res trdno rutino (kopanje, večerja, zobke umit, pesmica/pravljica... kar pač imate) res vsak dan, dokler se ne navadita. Sicer Ronja tudi ne mara spat, ampak se da nekak pregurat (je pa še mlajša), samo je treba bit res strikten pri rutini...

(odgovor članu tinamina)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





FOTO: To je bistvo družine!
photo
Prav vsaka družina je posebna in unikatna. Toda, kaj imajo družine z vseh koncev sveta in različnih oblik vendarle skupn...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?