|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 9:34:36   
viv_
S strani staršev z Gorenjske je prišla iniciativa, da bi z
letom 2007 odprli waldorfsko osnovno šolo tudi na Gorenjskem.
Ker je vse odvisno od zadostnega interesa staršev,
vas vabimo, da se nam pridružite
 
v torek, 11. 04. 2006 ob 18. uri
 
v čitalnici Občinske knjižnice Bled,
 
kjer bo predstavitev waldorfske pedagogike, (pedagogike za glavo, srce in roke), ki jo bodo vodili predstavniki ljubljanske waldorfske osnovne šole
z ravnateljem g. Iztokom Kordišem.
Tam boste starši izvedeli vse kar vas zanima, sicer pa lahko
pokličete na: 031/878 707 ali 041/675
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 9:36:20   
Anonimen
a prov šole a vrtca?
a kdo zna v parih stavikh povedat kva se gre pri tej šoli?

(odgovor članu viv_)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 10:38:45   
Anonimen
Saj ta šola je v Kranju že bila, na Primskovem. Zgrešeno je bilo predvsem opismenjevanje, ker so otroci začeli kar pisati, brez da bi se učili črko za črko. In to kar s pisanimi črkami. Mislim, da je odveč govoriti o tem, kako so potem starši doma svoje otroke učili pisanja in koliko časa in truda so vložili v to, da so potem na Walfdorski šoli lahko rekli, kako uspešen je način takega opismenjevanja.
Problem je bil tudi v tem, ker je tam šola samo štiriletna, in ko so potem otroci prišli v peti razred v "navadno" šolo, so imeli probleme. Očitno pa je, da se ta način poučevanja ni obnesel, ker je po nekaj letih zamrl. In sodelavka, ki je imela na tej šoli dva otroka še v waldorskem načinu poučevanja, je vesela, da sedaj ta, tretji, ki obiskuje sedaj tretji razred devetletke na Primskovem, ni deležen tako "izvrstnega" načina opismenjevanja. Je otoku in njej prihranjeno res ogroooomno dela in težav.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 10:47:27   
viv_
Jaz sem tale post samo "pripopala", ker sem to dobila po mailu od Vita Centra. Nisem pa nek hud zagovornik, niti nasprotnik W. šole, ker po pravici povedano premalo poznam vso stvar.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 10:48:48   
Baby
Tiste ki vas zanima lahko mal pogledate tuki:

http://24ur.com/bin/article.php?article_id=2031514

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 10:54:18   
nanica
Splišni, očitno si pomešala waldorfsko šolo in metodo wambach. Zanimivo, koliko ljudi ju zamenjuje, pa gre za povsem drugačna vzgojna načela.
Waldorfska šola je že 14 let edino v Ljubljani, zadnji dve lei ima podružnico v Mariboru, saj je še vedno slovenska zakonodaja taka, da lahko odpreš zasebno šolo z dvema oddelkoma, a to je praktično nemogoče, da v tako majhnih mestih kot so slovenska nebereš okoli 50 otrok za en letnik, saj število otrok strmo upada.
Dokler se zakonodaja ne bo spremenila, bo gorenjska waldorfska šola edino le podružnica ljubljanske, druge variante zaenkrat še ni.
Držimo pesti, da se spremeni zakonodaja in odpre možnost za alternativo!
Več o WŠ: www.waldorf.si

nanica

(odgovor članu Baby)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 11:08:16   
san
moja hči jo obiskuje v ljubljani in moram reči da to o opismenjevanju kar je napisala splišni ne drži - mogoče takrat je, tega ne vem ali pa samo v kranju. je pa res da opismenjevanju posvetijo več časa, kot drugod po šolah, ampak tako je tudi pri vseh drugih predmetih. pri moji hčeri so vzeli letos v prvem razredu velike tiskane črke, nikakršnih pisanih. in tudi pesmico so zapisali s tiskanimi in ne s pisanimi črkami. in zanimivo, da jih zna veliko sedaj že brati in tudi pisati, naokoli pa slišim, da kako so na tej šoli nepismeni in da se začne opismenjevanje v tretjem razreduuser posted image

tole je kopirano od gine, je na nekem forumu o tem enkrat napisala, upam da nima proti ker sem tu skopirala, jaz trenutno nimam časa, da bi več napisala:

Jaz kar dobro poznam W. šolo. Delala sem dve leti izobraževanje za Wal. učitelje in jih poleg tega kar dobro spoznala, pa seveda tudi poznam nekaj otrok, ki tja hodijo. Se mi zdi, da je nejcko še najbolje opisala to šolo. Na splošno se mi pa zdi, da imajo ljudje zelo zmotno vedenje, mišljenje o šoli, ker z njo enostavno niso seznanjeni. Slišijo morda nekaj tu, nekaj tam o njih, pa si že ustvarijo neko popačeno mnenje. Kaj te sploh zanima o šoli?

Najprej to, tako strogih učiteljev še nisem videla nikjer, kot so v W.š. Jaz poznam ljubljansko šolo, ampak po moje so povsod.

Program imajo zelo podoben, se pravi na koncu 9. razreda morajo otroci vseh slo. šol znati enake reči, samo pristop, kako jih to naučiti, je pa zelo različen. Tako dobre metodike poučevanja, kot jo imajo Waldorfci, jaz še nisem nikjer videla, pa sem mnogo reči v življenju poslušala in preizkusila, zato jih sama zelo veliko uporabljam v praksi v običajni oš, čeprav sem ena redkih.
Oni izhajajo iz tega, da je treba otroku stvari približat na njim logičen način - se pravi če ga npr. hočeš naučiti črko K napisat, mu moraš to z vsemi čuti približat - in tudi z vsemi možnimi asociacijami. Ni to podobno klasiki v 9-letki. Tudi vleiko več časa si vzamejo za opismenjevanje. Tako je na vseh področjih. Oni imajo mnogo več predmetov na urniku, kot jih ima klasična oš, razvijajo zelo obe hemisferi: vsi imajo predmete kot so slikanje, forme, ročna dela, evritmija, flavta....pa še mnogo drugih. Glavne predmete, kot so matem., slov., ....imajo po epohah, se pravi en (glavni) predmet se učijo par tednov, potem drug predmet par tednov...poleg glavnega predmeta imajo še ostale zgoraj naštete na en dan. Meni je zelo všeč, ker so zelo povezani z družino tudi, vse v šoli temelji na neki skupnosti, pa mnogo več dajo na otrokovo psiho, pa na obče človeške moralne vrednote in na normalno obnašanje, ki v današnjih časih ni tako samo po sebi umevno.
Ne vem kaj te še zanima? Vprašaj me konkretno.


za primer naj dodam urnik 1. razreda: slo, mat, spoznavanje okolja in družbe - to so glavni predmeti; angl., nem., glasba, evritmija, igre in ročna dela - to so ostali predmeti, angl in nem se izvajata 2 x tedensko, ostali enkrat
naj povem samo še to, da moja hči z velikim navdušenjem hodi v šolo

lp s

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 11:40:42   
Anonimen
Ahaaa, nanica, pa res, točno to, zamešala sem. Se opravilčujem.
Zdaj tudi vem približno, katera naj bi Waldorfska šola resnično bila oziroma približno, kako tam poteka pouk. Ker nečakinja prav od te sodelavke, ketre otroci so obiskovali torev wambachovo obliko poučevanja, ki je včaish bila na Primskovem, obiskuje Waldorsko šolo in jo zelo, zelo pohvali. Posebej mi je v spominu ostalo, da ta 9-letnica zna štikati, plesti in razna druga ročna dela in to počne zelo rada.user posted image  
Hvala za razsvetljitev. Še ko sem v Gorenjski glas pisala to vabilo, sem bila prepričana, da so to tista "jajca". Hvala.

(odgovor članu san)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 12:28:23   
dory
za primer naj dodam urnik 1. razreda: slo, mat, spoznavanje okolja in družbe - to so glavni predmeti; angl., nem., glasba, evritmija, igre in ročna dela - to so ostali predmeti, angl in nem se izvajata 2 x tedensko, ostali enkrat
naj povem samo še to, da moja hči z velikim navdušenjem hodi v šolo


Zej se grem prou poglobit v tole solo....urnik sam mi je izredno vsec...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 16:33:32   
san
to je njihov link

http://www.waldorf.si/


priporočam pa tudi knjigi Umetnost waldorfske pedagogike in Svoboda za življenje (nakaj takega - v glavnem Steinerjeva pedagogika)

lp s

(odgovor članu dory)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 16:38:07   
san
še en link na to temo
lp s

http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=1988

(odgovor članu san)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 17:04:25   
skuštrana
Meni je takšen način dela, kot ga ima takšna šola zelo všeč. In bi vanjo takoj vpisala svoje dete. Pa še šolnina ni tak bav-bav.
Je pa po moje smiselno, da otrok obiskuje njihov vrtec, potem šolo in še gimnazijo, ker se njihov način dela zelo razlikuje od našega javnega šolstva in če morajo otroci, ki so obiskovali Waldorfsko osnovno šolo potem v "normalno" srednjo šolo so kar malo izgubljeni...

(odgovor članu san)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 18:54:23   
nanica
Mislim, da je izjava, da so učenci, ki se vpišejo na državno srednjo šolo, kar malo izgubljeni, preveč splošna. Ne moremo kar tako na splošno vseh metati v isti koš. Poznam res mnogo bivših w. osnovnošolcev, ki zelo uspešno obiskujejo srednje šole (tudi najtežje ljubljanske gimnazije) in so odlični dijaki, med bivšimi waldorfsci pa je tudi kakšen, ki ima težave pri vključevanju oz. pri učenju. Ampak pri približno 25 učencih na letnik moramo biti previdni pri posploševanju. To je premajhen vzorec za statistiko.

nanica

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
7.4.2006 21:15:02   
Jutra
Midva z user posted image  pa se malo nagibava k temu, da bi hčerko vpisala na W. šolo. Sicer je še daleč do takrat, a glede na totalno zgrešen šolski sistem, ki se zgleda še dolgo ne bo spremenil, se nama zdi to dobra opcija.

_____________________________

Naj bo lep ta dan, bodi nasmejan:)

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
8.4.2006 8:32:05   
san
Še nekatere posebnosti WŠ (bolj strnjeno napisano, ker me je že 2 x vrglo ven):
- razrednik spremlja otroke skozi vsa leta osnovne šole (boljše sodelovanje z otroci, bolje pozna otroke, oroci se počutijo bolj varne, lažje in hitrejše reševanje težav, če do teh pride)
- aktivno sodelovanje staršev z razrednikom in šolo, veliko obšolskih dejavnosti na katerih se starši in učitelji bolje spoznajo (npr. bazar)
- učno-vzgojni načrt sledi otrokovi razvojni stopnji
- poučevanje glavnih predmetov po epohah prvi dve šolski uri, saj so otroci takrat še zbrani, niso utrujeni; po malici sledijo ostali predmeti, kot so glasba, tuji jezik, igre, ročna dela, evritmija
- pri glasbi otroci igrajo flavto (v našem razredu tudi liro)
- matematika je zelo zgoščena, v prvem razredu hkrati jemljejo seštevanje, odštevanje, množenje in deljenje; opismenjevanju se posvetijo vsa prva tri leta
- veliko je zgodb, petja, dramskih in lutkovnih iger, iger na splošno
- veliko so zunaj v naravi, hodijo na izlete, v višjih razredih veliko potujejo
- evritmija je umetnost, ki z gibi izraža besede in ton

Verjetno bi lahko še naštevala, no zaenkrat toliko.
Lp, s

(odgovor članu Jutra)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
8.4.2006 14:06:45   
Anonimen
S katerimi leti pa gredo otroci v WD šolo? A enako kot v devetletki?

Po moje gredo, ker takrat postanejo šoloobvezni. Mogoče se motim, ne vem. A mi katera pove kaj več o tem?

< Sporočilo je popravil Skutica -- 8.4.2006 14:08:40 >

(odgovor članu san)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
8.4.2006 15:32:34   
skuštrana
Se opravičujem, ker je izpadlo da posplošujem..Jaz sem samo napisala kaj se mi zdi smiselno. Da gre otrok iz te šole še v njihovo gimnazijo, ker je sigurno zanj manj stresno kot pa prehod v državno šolo s čisto drugačnim načinom dela. To je samo moje mnenje, kaj pa pravijo strokovnjaki pa ne vem.

(odgovor članu nanica)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
8.4.2006 20:52:22   
san
ja res je, takrat ko postane otrok šoloobvezen gre v šolo, torej sedaj je to pri nas v sloveniji s šestimi leti.

eno leto pred vstopom v šolo potekajo za vse starše, ki se zanimajo za vpis na wš, predavanja, kjer učitelji podrobno predstavijo njihov program teh predavanj je bilo lani 5. poleg pridejo tudi otroci, ki se v sosednji učilnici igrajo, rišejo,... tako da se med seboj že malce spoznajo.

lp s

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
9.4.2006 14:01:03   
dory
no pr sosed so se tud tole zgovarjal, pa bom nalimala sem...meni osebno pa tole ni cist ok...

http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=408753&t=408738
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
9.4.2006 14:10:16   
san
Pri nas so letos med letom dobili novo sošolko in so jo lepo sprejeli, tudi ona se je že dobro vključila. Drugače je pomoje za otroka bolje če se prepiše z začetkom novega leta.
Mislim, da je tudi manj problemov če otroka prepišeš iz druge na WŠ šolo, kot obratno.
Tudi če je otrok že vpisan na drugi šoli, ali pa če jo že obiskuje, se prepis naredi tako kot bi se, če bi se npr. preselil. V zdajšnji šoli pisno navedeš razlog za prepis in potem šole urejajo ostalo med seboj.
Šolnina je, odvisna je od prihodkov staršev, vendar pa staršem ni potrebno kupovati šolskih potrebščin, saj vse kar potrebujejo dobijo v šoli. Plačuje se po obrokih mesečno in na koncu te pride približno isto, kot če bi hodil v državno šolo. Socialno ogroženi in tisti, ki dobivajo štipendijo, so oproščeni šolnine. Drugi otrok ima 70 % popustA pri šolnini, tretji in vsak naslednji pa 50 %.

lp s
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
9.4.2006 14:31:31   
san
teja. mislim da je to primerjanje z amiši čisto zgrešeno. tudi pri nas gledamo risanke oz. tv, uporabljamo rač., imamo tudi druge igrače. je pa res, da tam odsvetujejo in ne prepovedujejo, gledanje tv tako majhnim otrokom. kar je čisto normalno, saj le ta res ne vpliva dobro na majhne otroke. to verjetno ve vsak izmed nas. v bistvu je tole iz med.over.net-a čisti nonsens. učitelji imajo namreč enkrat ali večkrat mesečno izobraževanja, na katera lahko pridejo tudi starši saj so odprtega tipa. in vsi imajo končano fakulteto in pa še opravljene izpite oziroma seminarje za waldorfskega učitelja. tudi enkrat ali večkrat mesečno so na šoli organizirana predavanja tujih učiteljev za starše in ostale, ki se želijo udeležiti.
v glavnem, dobro se je pozanimat iz prve roke in kaj prebrat na to temo, ker naokoli krožijo raznorazne stvari, ki niso čisto resnične, vsak malo po svoje priredi kar sliši in ven pride nekaj čisto drugega.
lp s

(odgovor članu san)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
9.4.2006 15:35:40   
turbo
Pridite v torek, 11ega na Bled, boste lahko vse vprašale.
Šolnina znaša od 7 tisoč do 25 tisoč mesečno.


(odgovor članu dory)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
9.4.2006 18:41:05   
Gina
Joj, joj, neverjetno, kako lahko nek človek, ki ima formalno najbrž visoko izobrazbo, kot robi kroflič, trdi o neki šoli, takole negativistično posplošuje, na podlagi govoric.
Meni so Waldorfci fajn. To, da niso preveč navdušeni nad tv-jem in pc-jem ni nič tako zelo slabega. Pa da so navdušeni nad vegi kuhinjo tudi ne. Imajo pa vsi otroci seveda pravico vse to delat, mislim tv gledat in pc, in tudi jedo lahko mesno kosilo, če jim paše. Pač naročiš v šoli, kar ti hočeš.
Všeč mi je, da začnejo sistematično delat od začetka z otroki reči, ki so jim blizu in nadaljujejo na zelo konkretni osnovi skozi vsak leta. Veliko pišejo na roke, pišejo z voščenkami iz čebeljega voska (te imam tudi jaz v razredu, jih od njih kupujem, ker je tolk fajn z njimi delat), pa posebne barvice imajo, ki jih imam tudi doma, ker so mi boljše kot vsake faber in jolly barvice ta drage, boljše se jih drži in piše z njimi. Zvezke imajo brezčrtne, da dobijo občutek za orientacijo v prostoru, pa zapisujejo si na roke, ker tako dobijo občutek za pisanje in za bistvo reči, ki jih zapišejo. Ne na računalnik, ko so npr. referati. Veliko hodijo okrog in spoznavajo reči v naravi, mislim da gredo čisto vsako leto šolanja nekam, mogoče celo večkrat. Meni je ful v redu, ker imajo ročna dela, kvačkanje, šivanje, tudi fantje se naučijo ročnih spretnosti, pa potem kasneje tudi košare delajo in vse sorte drugih reči. Evritmija je neke vrste ples ob ritmičnih besedilih. Je enkratna za razvijanje matematičnih predstav in za umetniške reči, kot ples in glasba, ritem, rima. Predvsem pa razvija matematične predstave.
Učijo se igranja na flavto, pa imajo tuje jezike, meni je bilo strašno všeč njihovo slikanje. Če ne bi tja hodila na seminarje, bi bila prepričana, da sem nesposobna slikat. Edino Waldorfci so znali zbuditi v meni ne le prepričanje, da jaz pa zmorem nekaj tudi na tem področju, ampak sem začela z največjim veseljem tudi učit otroke slikanja. Ampak so me naučili, kako se to dela. Saj me na faksu nihče ni znal. Tam so rekli, nariši to in to. In konec z metodiko.
POtem imajo forme. Forme so neke vrste risnaje. Otrok spravi neko konkretno obliko na določen format papirja. Kot nek kompliciran vzorec izgleda to. Ampak ob teh vajah se ekstremno razvija grafomotorika in občutek za črto, linijo, prostor, kako teče svinčnik, oz. voščenka v bistvu, da se ne riše črtkasto, ampak z eno potezo...ful dobro. Matematika se tu razvija poleg vsega. Pa občutek za estetiko, za oblikovanje. Včasih smo delali te reči na ogromne formate tam pri W., je čisto nekaj drugega, kot na A4 tlačit ali A3. Prav sprosti se človek zraven, pa še navdušen si potem nad izdelkom, + krepi se ti samozavest.

To, da se W. učitelji ne izobražujejo, je ena velika laž. MOgoče ne hodijo na seminarje na PeF, kar jih razumem, jaz sem tudi nehala, po vseh modulih, kjer so me ne le poneumljali, ampakj tudi žalili in poniževali. Pa saj normalnemu človeku tega ni treba prenašat. Saj ima Ped. fakulteta tudi kakšen dober seminar, ravno tako kot Zavod za šolstvo, vendar moraš žal še kako razmislit, katerega predavatelja boš izbral, da ne boš spet razočaran. Je pa ogromno drugih seminarjev na voljo, in res ne vem, zakaj bi W. hodili potem nekam, kjer je vprašljivo, koliko boš odnesel od vsega. Waldorfci organizirajo tudi sami predavanje in to zelo dobra predavanja, kjer povabijo tuje strokovnajake iz W. šol po evropi. Tako dobrih seminarjev ne slišiš zlepa, sploh tistih o metodiki poučevanja. Njihova matematika je res odlična, samo še pri g. Kavklerjevi sem poslušala nekaj tako kvalitetnega, pa se je tudi ona ukvarjala z metodami, ki niso v Slo. doma. Pa druge predmete znajo tudi poučevat odlično. NImam pripomb.

To da učitelji niso izobraženi, ali pa da niso ok učitelji, je vprašljiva teza. Jaz mislim, da je po vseh službah enako. Imaš take in drugačne. Nekateri delajo odlično, drugi malo manj. Vsi učitelji na W.š. imajo visoko izobrazbo in triletno izobraževanje za W. učitelje za sabo. Je pa res, da en učitelj pelje svoje učence skozi vsa leta oš s sabo. To ne pomeni, da jih izključno on uči, ampak da je on razrednik. To ima svoje pluse in svoje minuse.

Jaz osebno menim, da je daleč najboljša stvar, ki jo W. imajo, da so veliko bolj tolerantni do sočloveka. To ne pomeni, da niso strogi. Bolj so strogi, kot v navadni šoli. Ampak če jim razložiš, da ima npr. otrok posebne potrebe, ga razumejo, kar v redni oš ni vedno mogoče. Zato imajo veliko otrok s posebnimi potrebami, ker jih sprejmejo. IN potem dobijo tudi otroke nekaterih strašev, ki so "prepotentni", ki so malo domišljavi , pa si domišljajo, da so kaj posebnega, če imajo otroke tam (hvala bogu, jih ni tako veliko) in imajo tudi ekstremno razvajene otroke, ki niso sposobni nobenega prilagajanja - o takih otrocih pogosto pišem. Ampak W. jih niso vedno pripravljeni prenašat v tem smislu, da si lahko vse dovolijo. Take otroke starši izpišejo, ker otrokom ni fajn. In potem pridejo v redno oš in so še naprej nemogoči. POtem pa rečejo, da hodijo iz W. š. samo problemtični otroci. Je bil tak problem z enim od razredov pred leti, ste lahko brali v vseh časopisih. No, takrat se je v resnici zgodilo, da je en froc pošiljal učiteljico v p.m..., pa ji govoril vse sorte žaljivke, dokler le ta ni znorela in ga peljala do umivalnika in mu umila usta, češ da iz njih letijo umazane besede. Ta štorija je prišla v javnost in seveda si nihče ni predstavljal teh otrok, ki si vse dovolijo, kot takih iz fimčka prejšnji teden, ampak kot uboge otroke, ki jih učiteljica umiva, če niso poslušni. Pa ni o tem debata zdaj. Spomnila sem se, ker je nekdo na monu to komentiral v postu.

Skratka, saj se bom še kaj spomnila, pa napišem. Ampak meni so waldorfci res fajn. Aha, pa njihov program je priznan v svetovnem merilu in je usklajen z našim učnim načrtom. To pomeni, da morajo otroci konec 9. razreda znati toliko, kot vsak otrok iz običajne OŠ konec 9. razreda v Sloveniji. Pri srednji šoli je njihov program rahlo drugačen. Lahko se odločiš za 4 letni program, ali pa za 5-letni. Po 4-letnem ne moreš delati mature, razen če prej tako poveš in ti omogočijo dodatne ure. Lahko pa izbereš še 5. leto in se tisto leto pripravljaš na maturo. Meni se ne zdi tako slabo.

Je pa tako, da je moje čisto osebno mišljenje, da ti večina srednjih šol ne da ne vem kakšnega splošnega znanja, če tebe samega ne zanimajo reči. Jaz lahko zase rečem, da sem večino znanja dobila iz knjig in iz lastnega zanimanja in spraševanja, pa od staršev. šola mi je dala le majhen % tistega, kar vem. Zanemarljiv skoraj. Mogoče na specifičnem področju, povezanem s poklicem,. mi je dala precej več, kot česa drugega. Če potem sklepam, ali je važno, katero gimnazijo dela moj otrok, bi jaz rekla, da niti slučajno. Važno je, da ni pod neprestanim stresom in da si zna narediti življenje srečno.

(odgovor članu turbo)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
9.4.2006 20:12:51   
san
user posted image user posted image user posted image


(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: WALDORFSKA ŠOLA NA GORENJSKEM
9.4.2006 20:13:46   
san
še posebej za zadnji odstavek user posted image
lp s

(odgovor članu san)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?