|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zdrav obrok vašega malčka
16.11.2007 8:15:05   
Anonimen
Posredujem članek-kopiram

Zdrav obrok za vašega malčka
Otroci se velikokrat zmrdujejo ob nekaterih vrstah hrane in mame počnejo različne stvari, da bi jih prepričale, naj jedo. Kaj in koliko mora vsebovati zdrav obrok za otroke, je pogosto vprašanje.


user posted image Odgovor je preprost: dve veliki žlici hrane dodajte vsakemu letu otrokovega življenja. A v tem obroku morajo biti zastopane vsaj štiri različne skupine hrane. Tako je na primer kosilo za eno leto starega otroka lahko sestavljeno iz ene žlice krompirjevega pireja, žlice mletega mesa in žlice jabolčne čežane. Seveda pa je velikost obroka odvisna tudi od telesnega razvoja vašega otroka in njegove fizične aktivnosti. Vsi otroci imajo obdobja, v katerih so kar naprej lačni, in taka, med katerimi jedo kot ptički.

Kaj in kako ponuditi

Pravilna prehrana mora vsebovati živila iz petih različnih skupin: mlečni proizvodi, zelenjava, sadje, beljakovine, ogljikovi hidrati. Idealno bi bilo, da bi otrok v enem dnevu dobil živila iz vseh petih skupin. Poleg tega naj bi spil vsaj pol litra vode na dan. Za dvoletnika so za en obrok dovolj naslednje količine:
- sadje in zelenjava: pol banane, trije jabolčni krhlji, šest grozdnih jagod, dve žlici kuhane špinače;
- ogljikovi hidrati: pol rezine kruha, en mali krompir, dve žlici muslijev, dve žlici testenin;
- beljakovine: 50 g kuhanega mesa in dve veliki žlici fižolovega pireja;
- mlečni proizvodi: kozarec jogurta ali mleka.


user posted image Naj jedo, kar imajo radi

Seveda je treba različna živila kombinirati med seboj in paziti na uravnoteženost, da se nam ne zgodi, da otrok v enem dnevu poje tri obroke mesa s kruhom in samo en obrok zelenjave. Mesa mu ni treba ponujati vsak dan, dovolj je trikrat tedensko, od tega mu enkrat na teden postrezite z ribo. Tudi z beljakovinami ni treba pretiravati, saj jih otrok dobiva že iz mlečnih proizvodov. Več različnih živil kot kombiniramo, bolj raznovrstno prehrano bo imel otrok in več hranljivih snovi bo dobil v telo. Mleko in mlečni proizvodi so pomembni zaradi kalcija, ki omogoča pravilno rast kosti.
Otrok ve, kdaj je lačen in kdaj sit, saj že od ranega otroštva z jokom kaže na to, kdaj je lačen. Ko malo zraste, je, dokler je lačen, potem začne zavračati hrano s pljuvanjem. Starši ne bi smeli otrok preveč siliti s hrano, saj lahko sčasoma pride do težav pri občutkih lakote in sitosti. Raje mu zdravo hrano približajte skozi zanimivo pravljico ali lutkovno predstavo, ki jo lahko uprizorite kar v kuhinji.
Otroci eno hrano radi jedo, druge pa ne marajo, čeprav včasih samo trenutno. Ker imate na voljo širok izbor živil, jih poskušajte kombinirati tako, da bo otrok dobil vsa potrebna hranila, pa vam ga kljub temu ne bo treba siliti, naj je to, česar ne mara. Prilagodite količino hrane otrokovi velikosti in ga ne silite, naj za vsako ceno izprazni krožnik.


user posted image Izkoristite radovednost

V drugem letu življenja, ko otrok že jasneje izraža svoje želje, imajo starši priložnost, da navadijo otroka na pravilno prehrano. V tem obdobju je otrok zelo radoveden in pripravljen na številne spremembe. Nekateri začnejo odbijati določene vrste hrane zato, ker so se jih naveličali, saj ne morete pričakovati, da bodo nenehno navdušeni nad pirejem iz krompirja in korenčka. Zato mu ponudite kuhan krompir z malo sira ali nariban korenček z dodatkom jabolka in mu tako poživite jedilnik.

Bodite mu zgled

Včasih starši otrokom nenehno govorijo, da je zelenjava zdrava, ob tem pa je sami ne jedo. Otroci bodo pri prehranjevalnih navadah posnemali starše in če oče in mama z užitkom jesta ribo in špinačo, bo verjetno enako počel tudi njun otrok. Zgled je tudi na tem področju najboljša šola življenja.


M. M.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Zdrav obrok vašega malčka
16.11.2007 8:30:14   
melanija
Vse v redu in prav če imaš idealnega otroka. Zelo lepo napisano.

Sam jaz pri mojih dveh pupah - pravo nasprotje. Ta velika ne bo dala v usta ne sadja ne zelenjave(je samo banano in jabolko pa še to samo če sama vpraša-ji ponujam vsak dan pa noče, vidi mene, sestro, pa nič)
Ta mala pa vse od zelenjave do sadja, sam pokaži pa že je.

Upam da nekoč, ko bo tavelika večja bo začela sama jesti, ne vem bomo videli.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Zdrav obrok vašega malčka
16.11.2007 9:25:52   
nuala
Jaz bi še dodala, da s hrano čim manj komplicirajte.
Saj je znano, da večina otrok v vrtcu poje vse. Ker vsi jejo enako, ker so lačni in ker drugega ni.
Če ja tako tudi doma, bo otrok zagotovo pojedel, kar mu ponudite. Ker bo lačen, ker boste tisto hrano jedli vsi in ker drugega ne bo.

_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Zdrav obrok vašega malčka
16.11.2007 9:31:09   
biba77
Super, Neva!

Zdaj bom mogoce lahko nasi babici dopovedala, da nas bauc cisto dovolj poje in ga ni treba na 2 uri hranit. user posted image

Sicer pa imamo pri nas sreco, da jemo vse po vrsti (razen svezih marelic).user posted image


Lp,
b77


_____________________________

Kjer so bibe, bauci in miške doma...

http://biba77.moj-album.com/


(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Zdrav obrok vašega malčka
16.11.2007 9:45:33   
Njuškalo
Bla bla...jaz mojemu dajem čisto fajn zgled, mož tudi...oba jeva gobe in brokoli, pa mulc tega vseeno niti videti noče.user posted image

_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

(odgovor članu biba77)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Zdrav obrok vašega malčka
16.11.2007 10:24:56   
Anonimen
Osebno se ne oziram na pisana pravila,zato,ker vem,da imajo otroci prav tako kot mi,vsak svoj okus.Niti pod razno ne more biti vsa hrana vsakemu všeč.
In ni govora koga prisilit,da nekaj je,če mu ne paše.jaz se še sedaj spomnim,kako so hoteli z strogostjo prisilit,da bi jedla meso.Ta mikrotravma se mi je vtisnila v spomin za vedno.Sedeti sem morala za mizo,češ,dokler ne pojem vseh črnih knedlov v juhi(gres zmešan z zmeltimi jetcami)Še danes mi gre na bruhanje,če se spomnim.
Moj vnuk je,kar si poželi.V vrtcu je skoraj vse,doma pa,tako kot sem mojim mu naredim tisto kar mu je všeč.Ničesar pod prisilo.
Imamo veliko srečo,da je nor na sadje.trenutno sezonsko,tako,da čez dan poje tudi pol kile  mandarin,pa jabolko,pa pomaranče,banane.
Zadnjič je partner moje hčere izvajal "teror" nad tamalim,da mora vse pojeti,drugače ne bo vstal od mize.Na srečo je prišla bodoča hčerina tašča in oba spucala,mojo hčer in svojega sina.Lepo mu je povedala,da tudi on v otroštvu ni bil angelček,da so se morali s krožnikom in žlico v avto vsest in se vozit,medtem ko ga je hranila.user posted image
Nikoli nisem niti mojih silila v nekaj kar jim je želodec obračalo,ker sem se spomnila mojih traum.

(odgovor članu Njuškalo)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Zdrav obrok vašega malčka
16.11.2007 10:45:36   
Njuškalo
Ma jaz sem tudi nekaj časa hotela, da vse poje.Samo mi je enkrat vžgalo, da to sploh ni potrebno.Da se bo nad vsem zmrdoval ne...ampak določenih stvari res ne mara , torej gob in brokoli, pa jih zato tudi ne je.Pride pa kakšen dan, ko se zmrduje nad stvarmi, ki jih drugače je, samo nekdo v šoli tega ne mara, pa potem še on neuser posted image No, tega se pa ne greva.Mu rečem, da naj kar lepo je, ker to vedno je in me nič ne zanima, če ta in ta tega ne mara..da če ne bo , lahko poje še brokoli in gobe, ki jih imam vedno v hladilniku.Pa sva hitro zmenjena.

_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Zdrav obrok vašega malčka
16.11.2007 10:48:31   
biba77
No, saj mi otroka tudi ne silimo pojesti vec kot mu pase ali hrane, ki mu ne ustreza.

Ampak, vcasih, ko pridem po njega, mi zacne babica:
Ja, danes pa je zelo malo jogurta pojedel za malico...

al pa:
Danes pa je za kosilo pojedel juho, potem pa samo par zlick ostalega (meso, zelenjava, solata)...

Jaz ji vedno pravim, da bo povedal, ko bo lacen in naj poje, kolikor mu pase. Do sedaj je tako tudi bilo (trkam!).user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Kjer so bibe, bauci in miške doma...

http://biba77.moj-album.com/


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Zdrav obrok vašega malčka
16.11.2007 10:49:39   
biba77
IZVIRNO SPOROČILO: Njuškalo

...da če ne bo , lahko poje še brokoli in gobe, ki jih imam vedno v hladilniku.Pa sva hitro zmenjena...


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Kjer so bibe, bauci in miške doma...

http://biba77.moj-album.com/


(odgovor članu Njuškalo)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




Zanositev po splavu
Anjuša

Ali ste imele po splavu(ne po spontanem splavu) v naslednji-ih nosečnosti težave?

Ne (84%)

Da, zelo hude (8%)

Da, vendar manjše (7%)


Število vseh glasov: 135

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!