|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zelenjavni vrt
9.1.2008 5:25:27   
snorlax
Pozdravljene!

Ali ima katera doma vrt, v katerem si pridela raznovrstno zelenjavo?

Stvar je namreč taka, da imamo doma veliko zemlje in možnost pridelave domače zelenjave. Do sedaj je to rihtala tašča, vendar ima ponavadi v vrtu solato, korenje, peteršilj, pa kak paradajz, pol se pa neha. Jaz pa bi si rada vzgojila tudi kakšen jajčevec, bučke, brokoli, cvetačo...ker imam zelenjavo ful rada (edina v družini). Zelenjava v trgovini je draga, pa tudi škropljena z vsem živim, domače je bolj zdravo, ceneje in na dosegu roke v vsakem trenutku.

Ker pa nimam izkušenj z vrtičkarstvom, bi prosila za kak nasvet glede sajenja, gojenja, zalivanja itd...


_____________________________

LANI: - 18 KG

LETOS: ????
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Zelenjavni vrt
9.1.2008 6:50:43   
lelaval
Jaz imam malega, ravno toliko, da je še otrokom zanimivo (jaz pa vseeno komaj sfolgam). Imam par flanc paradižnika in par flanc paprike (vsakega 5 kom), kumarce, bučke (brez njih ne morem user posted image ), kako flanco solate, pa rukolo - njami okusek user posted image , peteršilj (ni ga čez svežega), črno rekdev. Letos bom pa verjetno dodala še baziliko - je tudi fina sveža.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu snorlax)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
9.1.2008 8:41:54   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu snorlax)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Zelenjavni vrt
9.1.2008 13:03:33   
bumerang
Če si res popolna začetnica, potem bo najbolje, da se najprej malo poučiš v knjigah. Fajn je Biovrtnarjenje pa še verjetno kar množica drugih knjig, kjer boš prebrala o prvi pripravi zemlje, gnojenju, tehniki sajenja rastlin, obdelovanju zemlje, boleznih in škodljivcih in varstvu.
Potem po enih dveh sezonah dela pa se lahko pogovarjamo naprej o specifikah. user posted image

Se pa marsikaj ne splača gojiti na vrtu, predvsem vse kapusnice pa tudi plodovke. Ko jih imaš na vrtu, so v trgovinah najcenejše tako da se ekonomika ne izide. Na vrtu se goji iz čisto drugih razlogov.

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Zelenjavni vrt
9.1.2008 20:09:25   
Gina
Jaz imam vrt, pravzaprav precej ogromen vrt, to pa zato, ker mi je to en res super hobi. uživam na vrtu, pa eden od mojih otrok tudi, druga dva v glavnem bolj obirata kar jima paše v usta nest. Je pa z vrtom toliko dela, da če ti ni fajn, da ni smiselno. Nekaj let vmes ga nisem imela, ker nisem imela svoje zemlje, zdaj pa spet. imam pa na njem praktično vse (razen paradižnika, ker ga ne znam pridelat brez bolezni ne da bi ga špricala, pa me je volja minila). Tudi kapusnice in plodovke, ker pač vem pri njih, da so bio in da so moje in imajo prav zato poseben okus.user posted image user posted image  

Če te bo karkoli zanimalo konkretnega od osnov, snorlax, kar piši na zs, pa ti vse razložim. ta hip ne moreš drugega kot mogoče zemljo okrog obrnit, da še malo zmrzne in se razpusti - seveda če ne zmrzuje, da lahko obračaš. ostalo sledi marca. pa kompost lahko nalagaš, če maš kaj takega.

Bumerang,meni se zdi, da ful veš o teh rečeh, povej mi prosim, kako se bolhača znebiš brez kemije na ohrovtu, zelju, kolerabah? A stenice (al kako se že reče tistim hroščkom na zelju, rdeče črnim) lahko še kako drugače kot ročno odstraniš?

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Zelenjavni vrt
9.1.2008 20:10:45   
snorlax
Thanks! user posted image Se še beremo, ko bo čas za delo na vrtu. Se priporočam za nasvete.

Saj sem vedno doma pomagala na vrtu, ampak to ni to. Doma je to rihtala najprej stara mama, zdaj mama, tukaj pa tašča. Vem, kako je treba preštihat vrt in pognojit, tudi sadila sem že, gre bolj za to, da me zanima, kakšno vse zelenjavo vam je uspelo vzgojiti.

Tašča bi mi z veseljem prepustila cel vrt, samo ko ne vem, kako bi sfolgala poleg službe in otrok. Pozno pridem domov in potem grem kuhat, pa preden pospravim, je ura 17. Potem pa so še razni krožki in že vidim, kako mi bo plevel zarastel tisto, kar mi pomanjkanje vode ne bo pobralo.

Veselje imam, samo izkušenj ne. Pa zoprno je, ker bo potem cela vas vedela (iz taščinih ust), kako mi nič ni ratalo, pa kako imam vse zaraščeno. Eh klinc, pa saj je vseeno. user posted image


< Sporočilo je popravil snorlax -- 9.1.2008 20:13:28 >


_____________________________

LANI: - 18 KG

LETOS: ????

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Zelenjavni vrt
9.1.2008 20:26:28   
bumerang
Gina, za bolhača je najbolje okoli zelenjave na paličice pritrditi tiste lepljive plošče in v sezoni prekrivat z agrokopreno. Ampak tako, da je vse okoli zakrito z deskami, da res ne gre spodaj.

Stenice, ta user posted image , so pa moja nočna mora. Enkrat sredi avgusta se spravijo na moj ljubi paradajz in mi ga celega popikajo, tako da postane ves trd. Kakšno leto jih je več, kakšno leto manj. Zdaj se dve leti zgodaj spomladi potrudim in malo pogledam po okolici vrta in poiščem "gnezdo". Pri meni uživajo v okolici oleandrov. Pol pa vse skupaj s coklo pomastim. Je pa teh hudičev na stotine. Saj sem velika ljubiteljica narave in bila vegetarijanka več kot desetletje ampak to golazen pa res sovražim.
Odrasle pa ročno pobiram. Ko seksajo, to ni noben problem. user posted image
Eno leto sem jih tudi s Confidorjem pošpricala, smo šli vmes ravno na dopust, pa je vse skupaj stalo dobrih 10 dni, karenca pa je, če se ne motim, okoli 5 dni. Ampak potem paradajza nisem jedla s takim veseljem kot prej.

Produkte od BioPlantelle si si že ogledala? Tam je veliko zanimivih naravnih proizvodov za zelenjavni vrt, ki so brez karence ali z le nekajdnevno.

Snorlax, ti pa kar pljuni v roke. Spomladi pa spet kako rečemo. user posted image

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu snorlax)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Zelenjavni vrt
11.1.2008 22:38:24   
Gina
O, hvala, super.user posted image Res se nisem spomnila na plošče, niti prebrala kje, pa v vrtnarijah tudi ne znajo svetovat, ampak je v bistvu logično, če razmisliš kako živijo.

Stenice gredo tudi meni na živce, meni se kar malo gravžajo, pa jih tudi ročno pobiram. Ene par teh bio izdelkov sem preštudirala, ja, bom pa še malo pogledala, kaj je še kaj takega, zdaj ko je cajt za to študirat.

no fajn, da vem, kam se obrnit, če kaj ne bom vedela. user posted image  uf, komaj čakam pomlad, vsaj kar se rožic in zelenjave tiče.

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Zelenjavni vrt
12.1.2008 11:33:00   
bumerang
Pri nas kot da je že ... ali pa še vedno konec poletja. Vrtnice cvetijo, narcise odcvetele, danes sem videla prve cvetove telohov. Zimske kamelije so v polnem cvetju, spomladanske pa imajo že prvi cvet.
Da ne govorim o tem, da je moj mož pred novim letom sejal solatino in da je prišla ven. Še dobro, da nisem šla stavit. user posted image

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Zelenjavni vrt
12.1.2008 22:20:49   
Gina
Uau, super. user posted image Pri nas je premrzlo za vse to. Telohov še ni, še mačehe so ful bogice, edino forzicije si v vazo naštimam v kuhinjo, da cvetijouser posted image . Mam pa še zelje na vrtu, pa kolerabo, pa brstični, pa por, peteršilj, blitva je mal boga ta hip, je bilo premrzlo...mam pa motovilec, samo ne več veliko, je preveč dober, smo pojedli...pač klasika.  A solato imaš v topli gredi al kar zunaj? Ali  kamelije prezimijo v našem podnebju ali samo na primorskem? Ne spoznam se toliko na njih.

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Zelenjavni vrt
13.1.2008 9:17:26   
bumerang
Motovilca imamo tudi mi, upam da do pomladi. Letos je prišel ven v ekstremnih količinah, ponavadi imam probleme s klitjem, ker je avgusta še tako vroče in suho. Solato sem letos kupila flance v Obiju in ne boš verjela, še zdaj imam velike glave pa so prenesle hudo slano. Po moje mora biti kaka zimska sorta, ki je bolj za kontinentalno podnebje od te, ki jih prodajajo pri nas v Semenarni.
Blitva itak pa seveda peteršilj in zelena pa še kaka glava rdeče pese je ampak je verjetno že zmrznila, bi morala prekontrolirat. Kapusnic pa ne sadim, ker jih pri nas ne maramo. Pa še mojo ščitnico preveč obremenjujejo tako da se jih malo izogibam.
Vse je zunaj. Tople grede mi je do zdaj še vedno burja podrla tako da jih ne dajem več, škoda časa in denarja.
Salatino pa je mož pokril z agrokopreno in pritrdil z deskami.

Kamelije so samo za Primorsko, so občutljive na nizke temperature. Čeprav so moje dale skozi že kak teden snega.

Uh, komaj čakam pomlad. user posted image

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Zelenjavni vrt
13.1.2008 11:36:21   
Peteršilj
ja, mamo vrt,  v njem pa sadimo česen, čebulo, ki jo mlado pojemo, pa solato, paradajz, paprika, nizki fižol. Trenutno pa bi bil repincl za nabrat, pa solata in radič, je fajn, ko lahko san+mo na vrt skočiš. user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Zelenjavni vrt
14.1.2008 16:33:22   
bumerang
Ni ravno z zelenjavnega vrta, je pa neprimerno bolj fotogenična od blitve. user posted image
Si lahko dovolim in ljubiteljicam vrtnarjenja dan polepšam s tole še mini kamelijo vernalis?

user posted image



_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Peteršilj)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Zelenjavni vrt
10.2.2008 22:16:48   
MID
IZVIRNO SPOROČILO: snorlax

Thanks! user posted image Se še beremo, ko bo čas za delo na vrtu. Se priporočam za nasvete.

Saj sem vedno doma pomagala na vrtu, ampak to ni to. Doma je to rihtala najprej stara mama, zdaj mama, tukaj pa tašča. Vem, kako je treba preštihat vrt in pognojit, tudi sadila sem že, gre bolj za to, da me zanima, kakšno vse zelenjavo vam je uspelo vzgojiti.

Tašča bi mi z veseljem prepustila cel vrt, samo ko ne vem, kako bi sfolgala poleg službe in otrok. Pozno pridem domov in potem grem kuhat, pa preden pospravim, je ura 17. Potem pa so še razni krožki in že vidim, kako mi bo plevel zarastel tisto, kar mi pomanjkanje vode ne bo pobralo.

Veselje imam, samo izkušenj ne. Pa zoprno je, ker bo potem cela vas vedela (iz taščinih ust), kako mi nič ni ratalo, pa kako imam vse zaraščeno. Eh klinc, pa saj je vseeno. user posted image


Evo SNORALAX,sva prav identično že dveuser posted image Si bova s pomočjo naših punc izmenjali kakšno izkušnjo,pa ni user posted image ,da nama ne bo uspelouser posted image user posted image !

(odgovor članu snorlax)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Zelenjavni vrt
10.2.2008 22:18:54   
MID
Sorry,SNORLAXuser posted image

(odgovor članu MID)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Zelenjavni vrt
12.2.2008 21:49:44   
Gina
O, krasno, bumerang.user posted image  Eh, jaz že po štacunah šnofam malo za semeni. Mi ne da miru. Samo čakam, da gre zima mimo.

Vama bo pa zihr šlo vrtnarjenje, mid in snorlax, saj ni tako težko. Samo veselje potrebuješ, pa čas, pa gre.


(odgovor članu MID)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Zelenjavni vrt
13.2.2008 20:02:30   
bumerang
No, naša decembrska solatina bo čez slab mesec že za na krožnik.
Zato sva se z možem odločila, da ta vikend malo prefreza in posejeva nekaj nove pa še grah posadiva. Ko je že tako vreme. user posted image


_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Zelenjavni vrt
16.2.2008 19:19:04   
MARTINŠČICA
O vrtu, semenih ogromno izveste tudi na www.rastline.com. Jaz sem tam dobila veliko odgovorov, pa tudi sadik, semen ...

_____________________________

200% MAMI

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Zelenjavni vrt
17.2.2008 18:22:50   
Gina
Meni je pa tale forum tudi všeč (poleg zgoraj omenjenega):

http://rastline.mojforum.si/rastline.html

(odgovor članu MARTINŠČICA)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Zelenjavni vrt
18.2.2008 13:52:40   
gojska
(razen paradižnika, ker ga ne znam pridelat brez bolezni ne da bi ga špricala, pa me je volja minila).


Se opravičujem, da bom zašla iz debate, ampak tole bi res rada povedala.
Nič ni boljšega, kot domač paradajz. Tudi jaz sem imela vsako leto isto sranje. Zgnil preden je dozorel. Lani sva pa ga pokrila , naredila sva mu streho iz polivinila in je bil krasen.
Pa paradižnik je treba redno ščipat, da imajo vsi plodovi zrak in sonček.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Zelenjavni vrt
18.2.2008 21:01:39   
Gina
Ja, sem tudi jaz hotela streho, pa sem rekla, da bom počakala sosedo, ki je dala streho, če bo kaj boljše, kot prejšnja leta. Bilo je malo boljše, se pravi kasneje se je pojavila črnoba. Ampak pojavila se pa je. user posted image user posted image  Tako da ne verjamem več v streho. To je po moje bolj od vremena odvisno. Pa od sorte. Pa od špricanja, ki ga jaz ne odobravam. Mleko pa glih tako dolgoročno ne pomaga. Streha po moje naredi vsesplošno boljše razmere s toploto, pa z dežjem. Drugega ne. Ma kaj pa vem, mogoče me bo pa vseeno prijelo. Ker domač paradajz je res fuuul boljši.

(odgovor članu gojska)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?