|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   a so to prvi znaki gripe!?!?
27.1.2008 9:14:59   
tititi
Na pomoc!!!!

Vceri  zvecer sem ene 45 minut kolesarla na kolesu...pol grem pod tus in se jest (kosmice z mlekom) in po tem kasljanje non-stop. Ok sem si rekla zdej pa tkoj k mojmu "astma zdravniku" v pondelk da pove al mam hudica astmo al gremo naprej v druge raziskave.... uglavnem v kasljnju zaspim in zjutri zbudim...se vedno kaslam (ne suho) seveda boli mal pluca, kriz me boli, cutm se nekak "svoh" v rokah in nogah, ni mi za jest (se kavo komi komi pijem in to zato da sem se prepricala pojest kos kruha z medom, da bi le kej pomagalo)...

Kaj nej pa zdej...se basem s Kalciji? Panadol?....
V cetrtek mam izpit in ne smem zbolet! Ne zdej. Zamudim rajs zurko drug vikend v Kranjski gori. Sam na izpit morm it!!!

Joj lepo nedeljo vsem...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
27.1.2008 9:19:57   
tititi
A ja ... na sobnem kolesu...da ne bo kera misnla, da sem bla odzuni user posted image

(odgovor članu tititi)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
27.1.2008 9:50:02   
caillou
Tititititiiti, razsaja tudi virusna pljučnica, bronhitis, tista pa tretja viroza, ....Tititi, nekaj si staknila ja. Sicer pa sploh ne vem kakšna je razlika med močno virozo(virusno pljučnico) in gripo user posted image

_____________________________

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

(odgovor članu tititi)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
27.1.2008 9:57:56   
tititi
ja neki je res...zebe me ko buco...vrocino mam ze zdej 37,8...
sam kje bi staknla virusno plucnco?! Doma so vsi zdravi. V sluzbi tudi...Sam sej verjetn ma inkubacijsko dobo ne? Sam bla res na zacetk tedna na enem izobrazevanju, ko9 nas je blo full v premali predavalnici user posted image user posted image

Sam mi je pa zdej popolnoma jasno zakaj sem zadnji teden bla tooolk utrujena. Sem mogla it vsak dan po sluzbi ta po urce spat user posted image

joj ne... aspirin ze poje, pol se fluimukan za kasljanje...pol se pa ze konca...nisem glih iz LJ user posted image


(odgovor članu caillou)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
27.1.2008 10:11:21   
carlyle
Do četrtka se lahko že spraviš na noge. Resno. Vzemi Lekadol/Daleron/po izbiri, da te neha vse bolet, zraven še Immunal, potem pa spat. Pa na prsni koš si daj kamilice (prepražene na olju, zavite v krpo), to pomaga pri kašlju, pa še prešvicaš se. Ob takem tretmaju sem jaz v dveh dneh že srednje v redu (da grem na kak nujen izpit ali sestanek)

(odgovor članu tititi)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
27.1.2008 10:51:48   
Anonimen
Točno na ta način se je meni začelo (šport, potem me je pa začelo peči v pljučih) in sem obležala za 6 dni z visoko vročino user posted image

(odgovor članu carlyle)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
27.1.2008 10:53:03   
paris
Pri gripi se mi zdi, da imaš visoko vročino in res ne moreš nič drugega kot ležat. Mogoče se da pri tebi še kaj rešit. Jaz bi se na tvojem mestu nalivala z limonado, čajem z medom, vzela bi propolis. Proti kašlju pa smrekove vršičke, pa po prsih bi se z justovo kremo namazala. Če vse to ne bi nič pomagalo, bi vzela še daleron C ali coldrex.


_____________________________

Ljubezen sta prostor in čas, merjena s srcem.
(M. Prust)

(odgovor članu carlyle)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
27.1.2008 14:33:48   
tititi
Zdravo punce. Sem sla pocivat (kolkor to je mozno po vseh cajckih in pomarancah, ko treba non stop na wc laufat user posted image ). Kr se bolecin tice sem mal bosl, vrocine pa ne morm zbit... user posted image Bom se probala kej ucit. Vsaj kako urco... ma ne vem ce bo slo....

Carlye - vem da mi bo do cetrtka uspelo na noge se postavit...bolj je problem se prpravit na izpit. MI bo cela nedelja zmanjkala.
A ce sem dons slaba in jutr npr mam sam se vrocino. a mi priprada bolniska? Vsaj jutr? Mal sem nova kr se teh zadev tice - nova sluztba pa to (v prejsnji sem vedno ure koristla ko sem jih mela vedno prevec user posted image )

(odgovor članu paris)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
29.1.2008 2:53:34   
Annny
Upam, da nisi staknila kakšnega virusa..

Sem ravno prebolela virusni bronhitis..ne vem, kje in kako sem se nalezla...je pa prav grozno, kašelj do onemoglosti, vročina, boleče grlo,
Angal/Coldrex ipd. ne pomagajo nič...samo odležat moraš in ogromno pit..
Tako kot nasvet tistim, ki jih to še mogoče čaka...upam, da bo 'epidemija' kmalu mimo.

Lp

(odgovor članu tititi)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
29.1.2008 7:52:51   
coca cola
razlika med gripo in prehladom:
GRIPA: vročina ja za gripo tipična in visoka nad 38 st.C, kašelj izrazito suh, ki se pogosto razvije v hujšo obliko, Glavobol pogost in izrazit, bolečine v mišicah tipične in močneje, zelo velika utrujenost, ki traja dolgo 2-3 tedne, izčrpano0st in šibkost je zelo izrazita in takojšnja, včasih zamašen nos in kihanje, včasih tudi vneto grlo in ti bolezenski znaki se pojavijo nenadoma in skupaj.

PREHLAD: vročina se pojavi redko, pokašljevanje, glavobol se pojavi redko kakor tudi bolečine v mišicah in niso izrazite, utrujenost je blaga, kihanje je zmeraj, pogosto zamašen nos in tudi pogosto vneto grlo, bolezenski znaki se začnejo pojavljati počasi in se stopnjujejo.

Upam, da ti je to v pomočuser posted image

(odgovor članu Annny)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
29.1.2008 9:25:23   
Anonimen







Prihaja čas gripe

user posted image



Gripa izbruhne že prvi do tretji dan po okužbi z virusom influence. Pojavijo se bolezenski znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Ti znaki ponavadi izginejo v dveh do sedmih tednih, kašelj pa se lahko zavleče še za nekaj tednov.
Izraz »gripa« ljudje pogosto napačno uporabljajo za različna prehladna obolenja dihal. Med strokovnjaki pa se izraz gripa ali influenca uporablja le za tiste bolezni, ki jih povzročajo virusi influence. Zgolj po bolnikovem opisu težav in splošnem pregledu tako ni vedno možno postaviti točne diagnoze, temveč je potrebna laboratorijska potrditev bolezni. V Sloveniji zaradi gripe zboli približno 60.000 ljudi na leto. Ta bolezen človeka ne le imunsko oslabi, ampak lahko pripelje celo do resnih zapletov, smrtni primeri pa so redki.
Kako se prenaša gripa?
Povzročitelj gripe, virus influence, se prenaša s kužnimi kapljicami, ki jih širijo bolniki bodisi z neposrednim stikom bodisi s kašljanjem, kihanjem in glasnim govorjenjem. Virusi lahko prepotujejo razdalje do največ enega metra, zato je za prenos virusa influence potreben tesnejši stik z obolelim, običajno v zaprtem prostoru. Okužimo se lahko tudi preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Na površinah v posušeni sluzi lahko virus influence preživi več ur in če se takšnih okuženih površin dotaknemo s prsti, lahko virus hitro zanesemo na sluznico oči, nosu in ust. Bolnik izloča velike količine virusa celo do 14 dni. S tem lahko okuži veliko zdravih oseb in sproži pravo epidemijo gripe. Epidemije influence B se pojavljajo na štiri do šest let, influence A pa na vsake dve do tri leta. Virus influence A lahko povzroča celo pandemije, ki se pojavljajo na 10 do 40 let.
Je le prehlad ali je gripa?
Prehlad je blago in kratkotrajno obolenje. Bolečina ali skelenje v žrelu in občutek suhega žrela so navadno njegovi prvi simptomi. Že naslednji dan se pridružita izcedek iz nosu in zamašenost nosu, ki približno četrti dan prehladnega obolenja že počasi pojenjata, pojavi pa se še kašelj, ki je sprva suh. Simptomi navadno trajajo tri do sedem dni, včasih tudi do dva tedna. Lahko se pridruži še glavobol, nelagodno počutje, bolečine v mišicah in sklepih ter zvišana telesna temperatura, slednja predvsem pri otrocih. Bistvena razlika med gripo in prehladom je v tem, da se gripa pojavlja v epidemioloških izbruhih s spremenljivo jakostjo skoraj vsako zimo. Za gripo je najbolj značilna zelo zvišana telesna temperatura, izrazitejše bolečine v mišicah in sklepih ter suh kašelj.
Večji otroci in mladostniki zbolijo nenadno z visoko vročino, celo do 41 stopinj Celzija, z mrazenjem, mrzlico, glavobolom, hudo utrujenostjo ter bolečinami v mišicah in križu. Temu se pridružijo suh, dražeč kašelj, hripavost, bolečine v žrelu, pekoče bolečine v očeh, zamašen nos, lahko tudi bister izcedek iz nosu, nekateri otroci imajo tudi drisko.
Vročina traja dva do pet dni neprekinjeno, redkeje poteka v dveh obdobjih z vmesnim padcem in ponovnim porastom. Po četrtem dnevu bolezni, ko se splošno počutje izboljšuje, postane kašelj izrazit in suh ter lahko traja še 10 do 14 dni. Bolezenska slika pri večjih otrocih in mladostnikih je enaka kot pri odraslih, pri majhnih otrocih pa je bolj podobna drugim virusnim okužbam dihalnih poti. Bolezen se tudi pri majhnih otrocih običajno začne z visoko temperaturo, bistrim izcedkom iz nosu, bolj prizadete pa so zgornje ali spodnje dihalne poti. Zaradi visoke temperaturi se pri manjših otrocih pogosto pojavijo vročinski krči, otroci pogosto tudi bruhajo, redkeje pa imajo blago drisko, bolečine v ušesih ali kožne izpuščaje.

Preventiva
Zima je čas, ki ga večina otrok preživi v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija mikroorganizmov največja. Zato je gripa najpogostejša prav v času od novembra do maja. Za omejevanje širjenja prehladnih obolenj zdravniki priporočajo intenzivno prezračevanje prostorov, v katerih se ljudje zadržujejo, umivanje rok z milom, uporabo papirnatih robčkov za brisanje nosu za enkratno uporabo ter uživanje sadja in zelenjave. Poleg uravnotežene in z vitamini bogate hrane ter gibanja na svežem zraku lahko otroku v spopadu z virusi in bakterijami uspešno pomagamo tudi z naravnimi
imunostimulanti, kakršen je sok škrlatne ehinaceje. Pomembno preventivno vlogo pa ima tudi cepljenje proti gripi.
S primarijem Aleksandrom Brunčkom, dr. med., specialistom pediatrom—pulmonologom s Kliničnega oddelka za pediatrijo Splošne bolnišnice Maribor smo spregovorili o možnih zapletih pri gripi, njenem zdravljenju in preprečevanju.

Kakšni in kako pogosti so zapleti pri gripi?
Najpogostejši zaplet pri gripi je virusna pljučnica. Pojavi se pri otrocih, ki niso bili cepljeni, še posebno pri tistih, ki so srčni bolniki ali pa bolehajo za kronično boleznijo pljuč, npr. za astmo ali cistično fibrozo ali za kronično boleznijo živčevja, npr. za epilepsijo. Najbolj pogosto povzroči virusno pljučnico kot zaplet okužba z virusom influence A. Značilno za nastanek virusne pljučnice je, da splošni znaki gripe ne  izginejo, telesna temperatura ostane visoka (39 stopinj Celzija), pojavi se modrikavost ustnic in prstov ter težko dihanje, ker običajno prizadene obe pljučni krili.
Če ima bolnik gnojen izpljunek in če mu je vročina že padla, a ponovno naraste, gre za bakterijsko pljučnico. Najpogostejši povzročitelji so bakterije—pnevmokoki. Zdravimo jo z antibiotiki. Pljučni zapleti nastanejo pri 9,5 odstotka bolnikov.
Pri otrocih opažamo kot zaplet ob prebolevanju influence A in B tudi vnetje mišic ali miozitis, ki preprečuje normalno hojo. Izgine brez zdravljenja. Lahko pride tudi do vnetja srčne mišice ali miokarditisa, ki pa je redek zaplet. Če zboli za takšnim vnetjem srčni bolnik, se lahko zaplet konča celo s smrtjo.
Omeniti je potrebno še Reyev sindrom, ki prizadene možgane in jetra. Pojavi se pri od 2 do 16 let starih otrocih, ki prebolevajo influenco A ali B. Kar 30 odstotkov otrok z Reyevim sindromom ima trajne nevrološke okvare. Približno 10 do 20 odstotkov otrok celo umre. Ker menimo, da je acetilsalicilna kislina ali aspirin vpleten v nastanek tega usodnega sindroma, otrokom med prebolevanjem gripe ne smemo dati aspirina, ampak paracetamol (lekadol, kalpol).

Kdaj in kako lahko otroku s simptomi gripe pomagamo sami in kdaj naj poiščemo pomoč zdravnika?
Zdravljenje gripe brez zapletov je simptomatsko, zdravimo torej znake bolezni. Bolniku damo zdravilo proti vročini in bolečinam v mišicah in glavobolu. Piti mora dovolj tekočine v obliki čaja, vode ali soka. Če bolnika muči močan, suh kašelj, naj dobi še zdravilo proti kašlju, sicer ne bo mogel v miru spati. Bolnik se mora izogibati naporom in počivati. Če ima zamašen nos, naj dobi kapljice ali pršilo za nos, ki zmanjša oteklino nosne sluznice in olajša dihanje.
Bolnika lahko zdravimo doma, če poteka gripa brez zapletov in če bolnik nima nobene kronične bolezni, ki bi se lahko poslabšala zaradi gripe. Če posumimo, da je nastopil  zaplet, kot je pljučnica, vnetje mišic itd., moramo takoj poiskati zdravniško pomoč.

Kako gripo diagnosticirate in zdravite?
 
Gripo diagnosticiramo z določanjem virusov v nosnem izločku ali v izpljunku s pomočjo
indirektne imunofluorescenčne metode. Z zdravljenjem moramo začeti v prvih 48 urah po nastopu znakov bolezni. Za zdravljenje gripe A in B uporabljamo zaviralce  nevraminidaze, in sicer zanamivir ali relenzo v obliki raztopine za inhaliranje in oseltamivir ali tamiflu v obliki kapsul ali suspenzije. Delujeta neposredno na viruse in odstranita vzrok gripe. Zdravljenje gripe traja pet dni, odmerek pa vzamemo dvakrat na dan. Če znakov gripe še nimamo, a smo bili v stiku z bolnikom, vzamemo tamiflu enkrat na dan (tako sedem dni).

Cepljenje proti gripi, da ali ne?
 
Najboljši način preprečevanja okužbe z virusi gripe je vsakoletno cepljenje. Vsako leto je na voljo cepivo, ki je prilagojeno glede na antigenske značilnosti virusov, ki v določenem trenutku povzročajo epidemijo. Cepivo, ki ga uporabljamo, je iz prečiščenega antigena virusa gripe. Izvajamo ga v novembru. Zaščitna protitelesa se pojavijo po dveh tednih. Otrokom, starim od 6 do 35 mesecev, damo 0,25ml v obliki  injekcije v mišico dvakrat v razmaku štirih tednov, starejšim od treh let pa damo 0,5ml cepiva v enem odmerku.
Danes menimo, da je najboljša zaščita pred okužbo z virusom gripe le cepljenje, ki pa  mora biti vsakoletno zaradi pogostih mutacij virusov.

Vir: ABCzdravja, December 2006
Avtor: Maja Kos



Za več informacij kliknite tukaj.

(odgovor članu coca cola)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
31.1.2008 15:46:36   
tititi
Pozdravljene punce. Ne ni moj duhec sem na sreco kr jaz user posted image  
Ja zdej se lahko smejem se vceri sem bla pa 100% odvisna od mami user posted image  In to pr 30 letih user posted image user posted image

Uglavnem zgleda da je blo tisto trenutno poboljšanje v nedeljo, ker kr kmalu je začela vročina zelooo naraščat do 38.7 in tam ostala do vceri zjutri.... user posted image  nisem še dala kej tacga skozi... sem šla pol do zdravnika in reku da pač gripa / viroza.... še naprej počivat. Laboratorij v pondelk, da vidmo če sem za med ljudi user posted image  

No po sklopu slučajev sem pol danes pristala v pulmološki ambulanti (ponoči se mi je pojavu kašelj da nisem nič spala) in mam baje Bronhitis!?!?!?? user posted image
Res 1. ne morm verjet kolk bi to šlo verjetno mimo brez da bi ga odkrili in 2. kako za vraga pa to dobiš!?!?!? A dotar ni nič slišu včeri, ko mi je pluča poslušal?!?!

Uglavnem kolkor sem proti cepljenjem mislm, da bom se drugo leto šla cepit, ker si niti podrazno ne predstavljam dat še enkrat tega skozi. SPloh si ne predstavljam kako bi bilo če bi imela otročičke. A pol Ati vzame dopust? Ker to se še z boka na hrbet ne moreš obrnt kaj šele kaj drugega user posted image  

No lepo se mejte jaz grem pa spet malo počivat user posted image  Pol pa na krofeka. Se še kaj pišemo. Vidim da so me prestavili na nov forum. Super da je do tega prišlo. Zdej mi bo v veliko pomoč. Treba resno kej začet na zdravi prehrani delat  user posted image  Pa sej ne da ne jem zdravo, sam "neredno"....
Kakršnekoli ideje kako se zdej pripraviti za "normalno življenje" bojo pa že tuki doborodošle.

p.s. Tavečja fora včeri pr zdravniku, ko omenim da me je začelo tudi "šraufat"  
On: "Ja kr na dijeto pejte"
Jaz z izbuljenimi očmi: "Kašno?!?!?" (v zadnjih treh dneh sem morda pojedla dva koščka kruha in 2 piškota preden sem aspirin vzela) user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: a so to prvi znaki gripe!?!?
31.1.2008 15:48:07   
tititi
Meta.

A to se je pri tebi zgodilo, ko si že nekaj časa furala nek šport ali ko si šele začenjala? Jaz mam na sumu dasem mogoče prehitro vseskupi začela (da sem si preintenziovno vseskupi zastavla) ?

Lepo se imej

(odgovor članu tititi)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?