|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 10:03:35   
sminc
Vpis v prvi razred mislim. Zanimajo me vase izkusnje in kaksni so ali bi morali biti vasi razlogi da bi to naredili?

_____________________________

Vse veselo pričakovanje te ne pripravi na resničnost- na drobno, popolno bitje v tvojem naročju.Na ta strah pred odgovornostjo. Na brezmejno ljubezen.

Jakob Enej 15.04.2005
Aljaž 01.02.2007
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 10:04:28   
Kerensa*
Jaz najbrž ne bi - ker je 1. razred 9-letke takorekoč enak bivši mali šoli.

(odgovor članu sminc)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 10:07:15   
Anonimen
ne bi. razen ce otrok ne bi bil dovolj zrel, ali pa kakorkoli bolan. pa tudi za v prvi razred ne pricakujejo kake zreloszi, ker je v bistvu skoraj isto ko v vrtcu.

(odgovor članu Kerensa*)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 10:09:33   
Mija79
se strinjam je enako oziroma podobno programu nekdanje sole,sama sem hci normalno vpisala pri 6 letih v devetletko. Je pa seveda odvisno od vsakega otroka posebej....kako se bodo starsi odlocili.... 

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 10:37:37   
Ribica **
Ce bi imela moznost, bi. Jaz sem sla normalno v solo, ne eno leto prej (bi lahko sla s 6,5 ker sem februarja rojena) - pa sem znala pri 6 brat in pisat in ni bilo nobenih tezav, pa so me starsi pustili se eno leto v vrtcu, kar je bilo meni super. Sole nikoli nisem kaj dosti marala, pa ceprav sem bila vedno uspesna in nisem imela tezav.

(odgovor članu Mija79)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 11:04:36   
blak
Bi.

Še posebno za tiste otroke, ki niso še dopolnili 6 let.
Trditev, da je 1.razred enak bivši mali šoli ne drži vedno. sicer metode dela naj ne bi bile striktno frontalne, otroci naj bi sedeli na tleh, v krogu...  Ampak, ravno v "naši" šoli je sedaj primer, ko je v razredu 28 otrok. Si predstavljate, kako naj tako učiteljica dela z 28 otroci? Posledično so otroci utrujeni, neskoncentrirani, živčni...

Tudi njihov delovni dan je dolg. Od 8-11.30 imajo ponavadi pouk, potem malo divjanja do kosila, po kosilu v podaljšano bivanje, dokler jih starši ne pridejo iskat(lahko tudi do 16.-16.30). Ponavadi počitka vmes ni. Sicer je tudi tukaj veliko odvisno od učiteljice; vem, za eno, ki po kosilu učence odpravi v PB, zatemni učilnico, jih poleže na blazine, da umirjeno muziko, pravljico in nekateri otroci kar zaspijo drugi pa vsaj počivajo. Vendar ni povsod tako, nimajo vse šole takih možnosti in učiteljic.

Pa tu so še domače naloge, branje, pripravljanje kakih izdelkov..., ki otroka čakajo še v popoldanskem času.

Ne vem, no, naše generacije so hodile v šolo s sedmimi leti (nekateri celo 7,5), zdaj pa niti s šestimiuser posted image . Sej ti naši otroci bodo morali študirati kakih 20 let, tisto leto otroštva jim res ni treba jemati. Pustimo jim čas za igro, obveznosti jih bodo že počakale...

Sicer pa je resnično odvisno od otroka (nekateri so zelo vedoželjni, vestni in motivirani, nekateri pa še precej otročji in sanjavi), od učiteljice in šole same.

(odgovor članu Ribica **)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 11:27:25   
janapan
jaz tudi bi počakala....poznam kar nekaj kolegic ki čakajo in so počakala. Zakaj bi otroku kratili še eno leto brezskrbnega otroštva.....pol se itak celo življenje učiš in moraš dokazovati. Če je ta možnost bi jo jaz definitivno izkoristila. Prvi razred niti pod razno ni isto kot mala šola - so že kar obveznosti, in zato da bi dokazovala da je moje otrok sposoben in zrel že pri petih za v šolo mi na kraj pameti ne pade.....

(odgovor članu blak)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 11:29:35   
lutka
Tudi jaz razmišljam, da bi ju dala kasneje v šolo. Ne vem no. Zadnjič smo bili pri psiholioginji ( sistematski) in naju je tako razočarala. Rekla je da zaostajata za 6m za svojimi vrstniki (dvojčka stara 5 let) da jo skrbi njuna grafomotorika........

Zakaj je to rekla, zato ker nista znala tekoče štet do 10, ker sta ste motila pri poznavanju barv. Ko pa sem ji omenila, da poznata ogromno stvari kar se tiče vlakov, bagerjev mi je rekla da to je pa njun interes ne pa znanje. Ker pač iztopata iz ustaljenih kalupov, ki jih je nekdo določil , bi ju morala vsaka dva tedna vozit posebni psihologinji.

Naj povem, da znata tako nemško kot angleško štet do deset, normalno štejeta do 15. Tudi barve smo se naučili.

ravno iz teh razlogov sem razmišljala, da bi ju dala kasneje v šolo. Povejte mi a ju naj prisilim brat, pisat če ju pa ne zanima ?

Ne vem no, sama več ne vem kaj naj.

lp

_____________________________

Kdor hoče najde pot. Kdor noče najde izgovor

(odgovor članu blak)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 11:34:39   
blak
IZVIRNO SPOROČILO: lutka


ravno iz teh razlogov sem razmišljala, da bi ju dala kasneje v šolo. Povejte mi a ju naj prisilim brat, pisat če ju pa ne zanima ?

Ne vem no, sama več ne vem kaj naj.

lp


Ravno zaradi tega, bi jaz vpis prestavila. Sej imata še čas postati velika fanta, naj bosta še eno leto neobremenjena otroka.user posted image

(odgovor članu lutka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 11:38:46   
A-N-J-A
Ja bi prestavila, definitivno!!!!

(odgovor članu blak)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 12:38:09   
uwaga
Hčerki sem prestavila vpis za eno leto. Če bi čas zavrtela nazaj, bi to naredila še enkrat.

(odgovor članu A-N-J-A)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 12:49:28   
valerija77
Tudi jaz razmišljam da bom prestavila, ko bo treba v šolo. Drugače bi šel z 5.5 leti. Halo?  Sicer zna pri 3 letih in pol šteti do 30, pozna vse barve in črke (ampak brati še ne zna besed skupaj), pa tudi določene znamke avtov že loči. Pa upam da bomo lahk prestavli, ker je rojen decembra. Tko kot je rekla že ena...pustimo jim še malo otroštva. Šola je itak hitr in pol je konec otroštva, začnejo se obveznosti in učenja cel kup. Šola bo pa tud počakala. Jaz sem bila v prvem razredu stara šele 8 let pa mi zdaj nič ne manjka.


(odgovor članu uwaga)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 12:51:08   
panter
Tudi jaz se strinjam, da so naši malčki premali za šolo, in če niste sigurne raje počakajte z vpisom v šolo, saj kot so nekatere že povedale imajo otroci zaradi devetletke zelo skrajšano otroštvo! In tudi jaz se ne strinjam, da je prvi razred isto kot mala šola! Zdaj se od otrok v vrtcu sicer zahteva pozornost in koncentracija, vendar pa ne tako dolgo kot je to potem v prvem razredu! Moramo vedeti, da je med otroci v prvem razredu devetletke tudi do 11 mesec razlike v starosti, kar se pri takih otrocih zelooooooo pozna! Je pa res, da sedaj že psihologi na 5-letnem pregledu podajo mnenje ali je otrok sposoben za v šolo ali naj raje počaka še eno leto, in s tem ne mislijo nič slabega ampak želijo otroku samo olajšat nastop v šolo in druge stvari k spadaj k temu!


Pustimo našim sončkom še malo brezkrbnega otroštva!user posted image

(odgovor članu uwaga)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 13:12:45   
lutka
Kar se psihologov tiče je čisto različno. Midva sva bila nad našo psihologinjo zelo razočarana.

Prva njena trditev : otroku rečite samo enkrat kaj naj naredi, če na prvo besedo ne sliši sledi kazen. Ja , ampak v realnosti je zelo malo otrok, ki slišijo na prvo besedo.
Drugič : logopedinja je izjavila , da imata problem s koncentracijo, psihologinja je njeno trditev zanikala user posted image
Tretjič : sem ji rekla da sem jima napisala imeni in želela da jih poskusita napisat tudi onadva - njena ugotovitev je bila, da sem pa mogoče jaz prezahtevna do njiju user posted image

Na koncu že nisem več vedela ali sploh delam kaj prav ali ne. Dobesedno noro sem se počutila in se vprašala, ali sem ju v petih letih sploh kaj naučila s čimer bi bila pa ona zadovoljna.

Aja , pa še nekaj. Njena izjava ko je prišla v čakalnico : joj vaša dva sta pa kar moteča otroka. Pa sta se samo malo smejala in hecala , ker smo čakali več kot pol ure ,da nas je poklicala naprej.

_____________________________

Kdor hoče najde pot. Kdor noče najde izgovor

(odgovor članu panter)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 13:41:19   
Ryssa
Jaz ne bi prestavila. Sama sem šla s šestimi leti v prvi razred. Meni se je to zdelo super, male šole nikoli nisem pretirano marala. Ves čas mi je bilo to fino, da sem bila mlajša.
Pa tudi, ko sem zaključila faks mi je prav prišlo, saj sem diplomirala z 21 leti in so mi preostala še 4 leta za nadaljnje šolanje.


(odgovor članu lutka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 13:52:27   
mika
Mi ne bomo čakali, tako zaenkrat kaže. sicer imamo še celo leto čas za premislek, Imam prijateljico psihologinjo, ki dela v šoli in je rekla, da naj ne odlašam, ker nima smila, glede na njen razvoj, družabnost in to da je prepričana, da gre drugo leto v šolo.
Poleg tega bo šla v podružnično šolo, kjer je zelo malo otrok (letos 8 v 1. razredu), tako da so to že skoraj individualne ure. 

(odgovor članu sminc)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 16:19:06   
bskrle
Mi smo prestavili vpis, rojena je julija 2002.  Letos nima težav.
Za ostale otroke pa še ne vem, mislim,da je drugorojenka kar zrela za šolo.


_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 21:28:09   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: miska_mccute
pa tudi za v prvi razred ne pricakujejo kake zreloszi, ker je v bistvu skoraj isto ko v vrtcu.


Tole pa ni res. V mali šoli se je pričakovalo od otrok, da bodo sledili usmerjeni dejavnosti tam nekje okrog tričetrt ure, v tem sta bili navadno zajeti dve dejavnosti, ena bolj sprostilna, likovni, glasba, šport, in druga malo bolj izobraževalna, recimo jezikovna, okolje, matematične predstave... V 1. razredu učitelj mora predelat 4! predmete vsak dan. Uradno pričakujejo, da bo za vsako stvar porabil tričetrt ure. Torej so uradna pričakovanja 4x večja kot v nekdanji mali šoli. Resnica je, da ker otrok toliko ne zdrži sledit (5-6 leten)čist nobeden, ampak nobeden, da imajo po večini šol toliko možganov, da otroke ne preforsirajo, pa izvedejo uro, ki ne traja glih 45 minut, oz. prepletejo vse dejavnosti kolikor se le da skozi igro v krajšem času, pri tem pa vseeno dosežejo vse cilje. Vendar je lahko čisto vsak prepričan, da otroci delajo vse 4 predmete tisti dan, tako ali drugače. Zakonsko je to določeno. Če pa bi kakšen učitelj delal popolnoma in izključno po črki zakona, kot je predpisano, od ure-do ure celo uro tematike po predmetih, pa bi bili otroci resnično zelo zelo zelo ubogi. V vsakem primeru pa delajo precej več kot v mali šoli.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 21:36:15   
NEVA-1
Pri nas so vpis prestavili samo tistim, ki so rojeni decembra, kar se mi zdi prav, če je tak zakon, ne razumem pa staršev, da bi pa kar tako dajali otroke eno leto kasnej v šolo, če je otok normalno razvit...


Moj je rojen septebra in je šel letos v šolo, pomoje se bi mu zmešal, če bi mu rekla, da bo še eno leto v vrtcu, ker so jih itak celo leto opominjal na to, da gredo v šolo in otroci so bli tega veseli...

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: bi prestavili za 1 leto?
10.9.2009 22:27:59   
nejcko
Mi smo prestavili vpis pri sinu, glavni razlog je bila slaba koncentarcija.

Kar se tiče devetletke, je mogoče 1. razred res bolj na izi (sicer se pa strinjam z Gino, ona že ve), vendar se  pri otrocih, ki še niso bili zreli za šolo, začnejo kazati težave kasneje, če ne prej, sigurno v 4. razredu, ki je totalna šok terapija še za povsem zrele otroke.
Zavedajte se, da je 4. razred 9-letke v bistvu 5. razred bivše osemletke, torej se leto dni mlajši otroci (8-9-letniki) učijo to, kar smo se mi učili dve leti starejši (10-11-letniki)user posted image

(odgovor članu NEVA-1)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: bi prestavili za 1 leto?
14.9.2009 10:22:06   
sminc
JA, saj mene ravno to skrbi. Slaba koncentracija, grafomotorika... Sicer ma se 2 leti do takrat. Aprila bo star 5 let, v razvojno hodiva od 3 meseca; najprej zaradi hipotonije na fizioterap. zdaj pa se k logopedu in obcasno k delovni terapevtki zaradi koncentracije. Ne toliko iz razloga ker bi MORAL hodit, ampak zato ker mu nic ne skodi in mu želim kar najbolj pomagat. Malo počasneje mu gre vse skupaj. Na kolo ga ne spravim ker ne upa navijat...na učnem kolesu šiba brez problemov, s tem pa...
Barve se zdaj zamenjuje, ker niti ne pomisli preden zine, pri risanju sam cecka, barva cez crte( dobro to je normalno) a niti ceckat se mu ne da, glavonožca narise ce sem poleg in ga vodim z besedami. Npr. naris velik krog za glavo, kje so učke, kam bos dal ušesa, pa učki?
Psihologa pri 5 letih me je ze zdaj strah. Pri 3 me je ker pokopalo za kak teden. Zaostajal je za pol leta za vrstniki. Upam da razumete kaj me skrbi. Res je da ima se čas. Vedno bolj razmisljam da bi ga dala let kasneje, ne samo iz nastetih razlogov. Tudi mlajsega bi, ce bi bila moznost. Eno leto otrostva bi mu se "kupila". Glede na to, ker hodiva v RA ne bo nobenih problemov, tudi zdravnica je na splošno proti temu da 6 letniki gredo v šolo. Edin star bo pol 7.5 let ko bo sel v solo. Je pa pr ta manjsih, pri 4.5 letih ima 104 cm in 16.5 kg.
Vase mnenje?


_____________________________

Vse veselo pričakovanje te ne pripravi na resničnost- na drobno, popolno bitje v tvojem naročju.Na ta strah pred odgovornostjo. Na brezmejno ljubezen.

Jakob Enej 15.04.2005
Aljaž 01.02.2007

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: bi prestavili za 1 leto?
14.9.2009 13:51:09   
nejcko
Sminc, na tvojem mestu bi sigurno preložila vpis. Odlašala ne bi niti za sekundo. Naš je poleg slabe koncentarcije imel tudi težav s sluhom in posledično tudi z govorom, kar smo v tistem ˝odloženem˝ letu bistveno popravili, tudi grafomotorika mu je delala težave, skratka kar dosti razlogov smo imeli. Aja, pa naš je tudi bolj pri ta malih, tako da v razredu skorej leto dni mlajših še danes ne izstopa oz. je kar precej fantov večjih od njega.

Je pa itak tako, da o tem odloča tudi komisija na šoli, pa otrok mora na ene teste ... pri nas je šol. psihologinja v dobre četrt ure sama videla, da ima naš mulc koncentracijo na psu in se je takoj strinjala z odlogom vpisa.
Sicer imate še nekaj časa, da boste videli, kako sin napreduje, a po tem, kar si napisala, osebno menim, da mu boš naredila ogromno ogromno dobrega, če boste odložili vpis. Kar pogumno in srečno!!!

(odgovor članu sminc)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: bi prestavili za 1 leto?
21.9.2009 16:41:59   
KIKI****
IZVIRNO SPOROČILO: valerija77

Tudi jaz razmišljam da bom prestavila, ko bo treba v šolo. Drugače bi šel z 5.5 leti. Halo?  Sicer zna pri 3 letih in pol šteti do 30, pozna vse barve in črke (ampak brati še ne zna besed skupaj), pa tudi določene znamke avtov že loči. Pa upam da bomo lahk prestavli, ker je rojen decembra. Tko kot je rekla že ena...pustimo jim še malo otroštva. Šola je itak hitr in pol je konec otroštva, začnejo se obveznosti in učenja cel kup. Šola bo pa tud počakala. Jaz sem bila v prvem razredu stara šele 8 let pa mi zdaj nič ne manjka.




valerija77 otrok, ki gre v šolo mora v tistem letu dopolniti 6 let, torej ne bo star 5 let in pol, kvečjemu 5 let in 9 mesecev.


Jaz sem sicer proti temu sistemu, ampak imam srečo, da je sin dopolnil 6 let poleti, hči bo stara pa marca 6 let in septembra odkoraka v šolo.

Tudi jaz sem šla v 1. razred najmlajša stara 6 let in sem šele naslednje leto dopolnila 7 let.
Tukaj so mnenja deljena in vas razumem.

(odgovor članu valerija77)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: bi prestavili za 1 leto?
21.9.2009 22:35:09   
NINOLINA
kaj narediti, kao postopati....kdo odredi če ne želiš otroka dati v 1 razred. moj sin je rojen 28.12.2004 in bo drugo leto moral v šolo jz pa bi mu rada podalšala še vretec za eno leto????

lp
nin@

(odgovor članu KIKI****)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: bi prestavili za 1 leto?
21.9.2009 23:01:12   
tinatona
Šminc a so tebe tudi ˝hecali˝ da bi šel tvoj aprilček naslednje leto v šolo? Pa saj po letniku bodo šli šele leta 2011. Al ti to že za takrat sprašuješ?

LP

(odgovor članu NINOLINA)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?