|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   brezposeln mož mi gre na živce
29.1.2013 23:15:24   
Lucyn
Zelo sem jezna, žalostna in utrujena, zato sem se odločila, da se izpovem, da slišim mnenje drugih... Stvar je taka. Z možem sva skupaj 12 let, imava dva čudovita otroka, še en je na poti (29. teden nosečnosti). Pred tremi leti sva kupila hiško (oba sva lastnika v razmerju 50:50), tedaj sva bila oba zaposlena za nedoločen čas in imava hipotekarni kredit. Mož je kmalu zatem izgubil službo, bil nekaj mesecev na zavodu, nato si je našel novo službo. To službo je izgubil pred štirimi meseci, tri mesece je prejemal nadomestilo, sedaj je že en mesec brez prihodkov. Jaz sem zaradi težav v nosečnosti na bolniški že skoraj dva meseca, ravno danes sem prejela odločbo, da imam podajšano bolniško do nastopa porodniške. Zaradi tega je seveda tudi moja plača manjša. Vse kar dobim gre za račune (voda, elektrika, vrtec...) in kredit. Ostane ne nič, vse gre samo za položnice. Na srečo imam jaz nekaj prihrankov (mož nič) s katerimi hrano kupujem, ampak prihranki kopnijo in kmalu bodo zmanjkali. V tem obdobju sva se z možem zelo oddaljila, veliko stvari mu zamerim. Ne zamerim mu tega, da nima službe in je brez prihodkov, zamerim mu to, da stori bolj malo, da bi se stvari obrnile na bolje. Prijavlja se le na delovna mesta, ki ga veselijo, to pomeni, da pošlje po eno prošnjo na mesec! Sploh se ne zaveda v kakšni finančni krizi smo, obnaša se kot bi bili premožni! V trgovino redno zahaja in kupuje tudi popolnoma brezvezne stvari, plača s kreditno kartico, potem pa da meni račun, naj ga plačam! Ko se skušam pogovoriti z njim se vedno izmuzne. Zelo me jezi, da tudi hrana, ki jo kupim za otroke (recimo skutke) konča v njegovem trebuhu. Odreka se ne popolnoma ničemur, živi tako kot je bil vajen živeti. Povrh vsega je zelo len. Glede na to, da je cele dneve doma, jaz pa moram počivati, sem ga prosila naj pomaga pri gospodinjskih opravilih (doslej je on odnašal le smeti). A ne pomaga prav veliko, vsako stvar ga moram 100x prositi. Vse kar naredi je, da posodo pospravi v stroj in občasno obesi perilo, nikoli pa ne kuha, nikoli ne sesa, nikoli ne lika, nikoli ne čisti kopalnice.... Skratka oba sva cele dneve doma, veliko več pa delam jaz (ki sem na bolniški in moram počivati!) kot pa on. Da o vzgoji otrok sploh ne govorim. Tukaj sva na popolnoma drugih polih. Zaradi tega se vse pogosteje prepirava. Z otrokama se zelo malo ukvarja, pa še takrat ko je z njima velikokrat jokata, saj je zelo strog. Zelo sem obupana in rabim kakšen nasvet. Jaz sem mu že predlagala, da bi se razšla, o tem noče slišati. Predlagala sem, da bi hišo pustil meni in otrokom ker preživnine itak ne bi bil sposeben plačevati.  A je znorel, od takrat naprej skoraj nič ne komunicirava. Kaj mi svetujete?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
29.1.2013 23:23:20   
LuLu
Edino mi je padlo v glavo to, da obiščeta terapevta. Skupaj.

(odgovor članu Lucyn)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 9:16:05   
eva1
Jaz bi rekla, da ti do moža gojiš kar močno zamero! In težko je tako reševati zadeve. Ločitev pa tudi ni nekaj izi zadeva, pač se odseliš in to je to...kaj pa otroci, ti so ponavadi največje žrtve vsega! Mi odrasli že priživimo, saj naj bi bili čustveno"zreli" in se znali spopadati z problemi! Otroci pa so reveži, pojma nimajo zakaj se jim to dogaja! Pa včasih se je za zakon potrebno tudi potruditi, glede na to, da pišeš samo o tem , kako sta se odaljila, kako se spovpadata z težavami...Ne vem jaz mislim da nujno potrebujeta terapevta, nekoga ki oba prizemlji. Vrjeto tvoj mož tudi prej ni likal, kuhal itd...vrjetno je tudi on v krizi, ampak moški pač malo težje o tem govorijo! Tudi njemu vrjetno ni lahko, najbrž se sploh ne zaveda situacije v kateri ste!
Mislim da se morata nujno vsedt, karte na mizo vržt in se pogovorit, kaj kdo hoče...najbolj pa bi itak bilo, da bi šla do terapevta, ker on bo videl problme od obeh, vidva pa bosta gledala vsak svojega in bosta spet v začaranem krogu..že zavoljo družine , otrok se je potrebno potruditi!

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 9:50:26   
Najaa
Vedno me fascinira, kako ljudje kot prvi izhod v sili pomislijo na ločitev... Pa to ni rešitev problema. Če imata dva otroka, skupaj sta 12 let, se imata verjetno rada. Poskusita razrešiti mogoče res s pomočjo terapevta, to danes ni noben tabu več. Verjamem, da si sita vsakodnevnega pomanjkanja financ in da je težko deca gledat doma brez službe... ampak daj poskusi se pogovoriti z njim. Skregaj se, če je treba. Naj dojame, da bo dobil 3. otroka.

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 10:06:12   
t5t6
Ena od rešitev je, da po treh mesecih po porodu nastopi on porodniško ti pa greš delat, ker je seveda zelo naporno, lahko pa nekoliko reši finančne težave predvsem pa spodbudi njega, da se bo bolj zmigal pri iskanju zaposlitve. Verjamem da je kriza prav zato, ker je on doma in je posledično siten ti pa to vse skupaj gledaš in ti gre naživce. Sedaj, ko sta oba doma pojdita ven, na sprehod, klepetajta, poskušaj uživat saj se v življenju zelo redko zgodi, da sta oba dopoldan sama doma. Če bo on videl, da je vzdušje bolj sproščeno, se bo mogoče tudi bolj začel angažirat.

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 10:35:14   
Tippi
Vedno me fascinira, kako ljudje kot prvi izhod v sili pomislijo na ločitev... Pa to ni rešitev problema.


Se strinjam!

Bi pa še dodala! Težko je takole iz par tvojih vrstic izluščiti resnico. Ker. Vedno je tudi še ena zgodba. To ne pomeni, da ti ne verjamem, vendar poskušam stvar pogledati še z drugega kota. Izguba službe in iskanje nove, lahko povem iz lastnih izkušenj, ni nekaj enostavnega. Za vse je potreben čas, konec koncev tudi za to, da se brcne človek v rit, in začne intenzivno iskat delo. Mogoče je zdaj res malo zaspal, a mu to ne gre zameriti do te mere, da si ti celo razmišljala o ločitvi? Konec koncev sta skupaj že 12 let, na poti je tretji otrok, torej se ljubita in naj bi si stala ob strani tako v dobrem kot v slabem. a je tako?

Ni druge, kot da se vsedeta in pogovorita. za začetek. potem pa dalje. Ideja, da bi bil on na porodniški tudi ni slaba. da ga realno rukneš na realna tla. Tako s preživetjem, kot z vzgojo otrok in gospodinjenjem. Dokler boš ti vse delala, od plačevanja računov, do gospodinjskih opravil, je njemu fino in mu čist verjamem. Ko boš enkrat "zaprla pipo" in dvignila noge v luft, bo zares videl kje ga biksa. Torej jaz bi rekla, ne pomagaj mu pri njegovih dejanjih, da še naprej uživa, ti pa se živciraš. Pomagaš pa mu lahko, da skupaj iščeta službo, če njemu še ni kapnilo. To se mi ne zdi nič groznega, ali izpod časti. pač treba si je pomagati, pa kakorkoli že.

srečno!


(odgovor članu t5t6)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
30.1.2013 10:39:55   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu t5t6)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 10:46:30   
*sato*
Prijavlja se le na delovna mesta, ki ga veselijo, to pomeni, da pošlje po eno prošnjo na mesec! Sploh se ne zaveda v kakšni finančni krizi smo, obnaša se kot bi bili premožni! V trgovino redno zahaja in kupuje tudi popolnoma brezvezne stvari, plača s kreditno kartico, potem pa da meni račun, naj ga plačam! Ko se skušam pogovoriti z njim se vedno izmuzne. Zelo me jezi, da tudi hrana, ki jo kupim za otroke (recimo skutke) konča v njegovem trebuhu. Odreka se ne popolnoma ničemur, živi tako kot je bil vajen živeti. Povrh vsega je zelo len.
IZVIRNO SPOROČILO: Lucyn

Jaz bom pa tukaj stopila v bran ženski.  Pa 12 skupnih let "v dobrem in slabem"gor ali dol- ker je jasno, kdo je "v dobrem" in komu ostane tisto drugo.


< Sporočilo je popravil *sato* -- 30.1.2013 10:53:23 >

(odgovor članu Lucyn)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 10:52:05   
*sato*



< Sporočilo je popravil *sato* -- 30.1.2013 10:57:05 >

(odgovor članu *sato*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 10:56:41   
Tippi
Sato hec je v tem, da ni treba glih na nož, četudi je on malo zabluzil. Konec koncev se vsakemu to lahko zgodi. Mal te napsihira tista stvar, mal ona druga, pa si že v začaranem krogu in katerega se je težko ven potegnit. če upoštevamo še raznorazne karakterje ljudi, je pač to nekako razumljivo in se meni ločitev res ne zdi primerna. Po njenih besedah sodeč, je ona tista, ki je precej bolj skulirana in bo tudi bolj realno videla resnico, kje so kot družina obtičali (u bistvu jo je že spregledala), in zato bi lahko svojemu možu pomagala, posledično tudi sebi. Ene stvari pač ukine čist hladnokrvno, pri drugih rešitvah se loti bolj z občutkom do sočloveka (moža) in pri tretjih stvareh, še vedno lahko, če si to želi, deluje kot ljubeča žena, s čustvi.

Skratka govort o ločitvi, če nisi poskusil vseh metod in taktik za rešitev problema, se mi zdi neodgovorno in otročje.

In ja, vztrajam na tem. Lepo je biti skupaj v dobrem, malo težje je biti skupaj v slabem. Ravno to je point zakona in ene iskrene ljubeče veze. Ni vedno vse lepo in takrat naj bi pomagal tisti, ki je bolj prizemljen, tistemu ki ima večji problem. to mi je tako logično in samoumevno, da res nisem videla potrebe po tako natančni razlagi, kot sem ti zdej tukaj napisala cel roman.



< Sporočilo je popravil Tippi -- 30.1.2013 10:57:07 >

(odgovor članu *sato*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 11:08:23   
Tippi
Jaz sem mu že predlagala, da bi se razšla, o tem noče slišati. Predlagala sem, da bi hišo pustil meni in otrokom ker preživnine itak ne bi bil sposeben plačevati.


Še na tole moram odgovort. a se ti res zdi tale vajina situacija dovolj tehten razlog za ločitev?Ideja o ločitvi ne pride čez noč, iz danes na jutri, sploh če vmes ni kakšnega skoka čez plot, tako da res me čudi, kako si prišla na to idejo, po samo nekaj mesecih, kar je na zavodu in zdaj en mesec brez prihodkov??

in kot kaže imaš že vse dobro predelano, če si mu predlagala že, da vam pusti hišo itd. Dobila sem občutek, da ti ne gre na živce njegova brezposelnost, ampak da se je mogoče vajina ljubezen malo izpela in da te bolj živcira on kot oseba, ne pa to, da je on brez službe in trenutno s financami mal na kratko.

Res sem dobila občutek, da je pri vama problem veliko večji, kot ga opisuješ ti.

Itak je znano, da ljudje redkokdaj pobrskamo globoko po problemih in uglavnem rešujemo tiste površinske, tisti taglavni pa ostajajo. Nekaj mi govori, da se je to zgodilo vama....

hm...

< Sporočilo je popravil Tippi -- 30.1.2013 11:22:28 >

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 11:28:09   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Lucyn
....Zelo me jezi, da tudi hrana, ki jo kupim za otroke (recimo skutke) konča v njegovem trebuhu. Odreka se ne popolnoma ničemur, živi tako kot je bil vajen živeti. Povrh vsega je zelo len. ...Vse kar naredi je, da posodo pospravi v stroj in občasno obesi perilo, nikoli pa ne kuha, nikoli ne sesa, nikoli ne lika, nikoli ne čisti kopalnice.... Da o vzgoji otrok sploh ne govorim. Tukaj sva na popolnoma drugih polih. ...

Vidva nimata težav zaradi brezposelnosti. Opisane težave imata že ves čas. Glede na to, da pričakujeta 3 otroka je očitno, da ti te težave prej niso bile dovolj velike, da bi jih reševala. Ker "skutke" je jedel tudi prej. Zato ne vidim rešitve v ločitvi ampak v skupnem iskanju in prerazporejanju obveznosti.

Pa da odgovorim na vprašanje:
Prvo se morata zavedati da je situacija spremenjena. Dejstvo je, da če se tega ne bo zavedel, se bo situacija vajinih odnosov lahko spremenila še bolj - pa ne mislim na boljše.

Drugo pa se morata dogovoriti kako se bosta v tej novi situaciji prilagodila. Konkretno, korak po korak, kot si tu opisala. obdelati morata eno po eno. Ampak ne prej kot se bosta oba strinjala glede točke 1 in tudi ne isti dan. Vsak zase naj potem kakšen dan razmisli, kaj bo spremenil / prispeval v tej novo nastali situaciji.

(odgovor članu Lucyn)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 11:38:41   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: Lucyn
Kaj mi svetujete?


Da se morda skušaš tudi malo vživeti v njegovo kožo in spoznati, da ga je strah, da se težko spoprijema s situacijo, ko je nepotreben in neuporaben, namesto, da bi bil glava družine, da ga zadeva verjetno paralizira.

Tudi iskanje službe ni enostava zadeva; glede na to, da je dobil odpoved, je verjetno malo izgubil samozavest, ga je strah zavrnitve na razpisih, prav tako pa se verjetno ni pripravljen zaposliti kar nekje, saj verjetno domneva, da bi v takšni službi zaradi svojega nezadovoljstva kmalu sam dal odpoved ter da bi posledično bil pritisk s tvoje strani na njega potem še večji.


Pa tudi mu verjetno paše po dolgih letih rutine, vestnosti in dolgih delovnikov privoščiti si nekaj več časa brezdelja, polnjenja baterij in čiščenja 'podstrešja'.
Ko pa bo začutil, da je pripravljen iti dalje (verjetno se bodo pred tem razmere še precej zaostrile), pa bo mu najverjetneje naredil 'klik' in bo aktivneje zaživel.



P.S.: Na nakupe 'brezzveznih' stvari pa ga morda 'sili' neka težnja, da sebi potrdi, da še vedno kolikor tolikor normalno živite ter ga takšen nakup nekako potolaži. Glede na to, da da tebi račun za plačat, pa imam občutek, da želi videti tvojo reakcijo, saj ima verjetno predstavo, da si se ti veliko bolj sposobna spoprijemati s krizno situacijo, ki ji on (še) ni dorasel;

ti pa po drugi strani sedaj reagiraš kot da bi bila njegova mama - 100-x ga nateraš narediti osnovna gospodinjska dela (ki jih do sedaj ni rabil), skregaš ga, ko naredi neumnost (zapravi denar), gnjaviš ga, naj postane odgovoren ..., on pa kot majhen prestrašen otrok dobi od tebe dovolj zavetja, da preživi iz dneva v dan





tako ali drugače si bosta morala razjasniti svoje strahove in vajina nesoglasja ter se ves čas zavedati, da se določene spremembe dogajajo zeeeeloooo počasi, četudi smo v situaciji, ko bi morali takoj odregirati drugače, kot smo vajeni


srečno!





(odgovor članu Lucyn)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 11:42:43   
kalbo
Kar se tiče gospodinjstva je verjetno že 12 let enako, če do zdaj ni kuhal, ne vem zakaj bi po tvoje moral zdaj kar naenkrat. Da ne bo nesporazuma, po moje bi moral te stvari počet že 12 let. Brez dohodkov je mesec dni, ti bi ga pa kar iz bajte vrgla in ga pustila brez vsega na cesti kljub temu, da je pol bajte njegove. Fina zaobljuba "v dobrem in slabem"
Vsest se dol in se temeljito pogovorit, si zmetat v obraz vse, kar vaju muči. Seveda, če pa ti itak razmišljaš o ločitvi neodvisno od njegovih dohodkov (precej neodgovorno je v takšnih razmerah otroke delat) potem pa tegale zakona ne reši niti njegova sanjska služba v prihodnosti.
Brez deca pri hiši je pa hitro lahko kriza, ker takrat žensko doletijo stvari, ki za njih niti ni vedela, da obstajajo. Si morda pomislila, da je duševno strt zaradi izgube zaposlitve in da potrebuje pomoč? Ne seveda ne, ti bi samo brcnila v rit barabo leno, s katero si se še pred kratkim odločila za tretjega otroka.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 30.1.2013 11:44:29 >

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 12:58:42   
pelin
Izguba službe je ena resna zagamana zadeva....že če imaš partnerjevo moralno, finančno...podporo ni kar tako...če pa gre poleg vsega za velik primanjkljaj denarja, pa sploh ni za govoriti...Žal se iz tvojih besed ne da ravno razbrati kakšen je bil partner prej...zagotovo sedajle ni terna...vendar....osebno vem da je bila zame vsaka izguba službe pogreb za mojo samopodobo....kljub višku prostega časa, kljub ne ravno finančni krizi, nisem bila ravno ne vem kako produktivna oz. na višku razpoloženja....prav zato sem si vedno hitro poiskala delo, čeprav le to ni bilo vedno najidealnejše....Če si navajen biti nekako finančno neodvisen že od rane mladosti, če si navajen da gospodinjstvo stoji po konci tudi zaradi tvojega finančnega prispevka, zna biti taka situacija res težka...
Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da je "skutke" najverjetneje jedel že prej, pa te to ni motilo...te ljube " skutke" so nekako prispodoba tvojega nespoštovanja do njega, kar on seveda čuti....seveda imaš pravico biti jezna , razočarana...če z njim ni nič...samo najverjetneje na tak način ne boš veliko dosegla...po moje bo postal otopel, naprej počel stvari, ki jih počne in dajal videz, da mu je situacija čisto znosna....Samo skoraj ne verjamem, da se v resnici počuti tako....po moje rabi eno dozo, brco v smislu tega, da je še vedno koristen, da ne moreš brez njegove pomoči, da je dana situacija res bedna, vendar lahko iz nje potegneta najbolje in se lahko on malo bolj angažira doma in s tem razbremeni tebe...in v končni fazi, če do takrat res ne dobi službe, prevzame del porodniške nase....Daš mu skratka vedeti, da jemlješ to kot prehodno situacijo, ki se bo zagotovo končala, in da se zavedaš, da lahko jutri situacija postane obrnjena...
Verjamem, da svoje prinesejo tvoji nosečniški hormoni, ko nekako nagonsko ženske začnemo tuhtati na prihodnost, hrčkamo zadeve za dojenčka skupaj, se veselimo prihoda novega družinskega člana, ....ti pa imaš po tvoje ob sebi takega nekoristnega in apatičnega partnerja...skrbi te za prihodnost in te hkrati jezi, ker na prvi pogled njega ne.....Kaj pa če ni tako...kaj pa če njega tudi skrbi in ga vsa ta skrb rine v to brezdelje in apatičnost....
Jaz bi vzela to kot eno izmed mnogih preizkušenj v zakonu...zagotovo nista šla z možem k poroki v kurjo štalo ( nekako sem dobila občutek da sta poročena)...te preizkušnje znajo biti težke, vendar če sta dva res za skupaj postane zakon še trdnejši....Imam občutek da te on nekako sedajle potrebuje, čeprav na prve oči več pomoči rabiš ti....to pravim zaradi vseh skrbi in dela, ki ga imaš na sebi....jaz bi se poskusila potruditi, da ga zbezam ven iz te neproduktivne apatične faze...ne vem načina....pač tvojega partnerja ne poznam...jaz za svojega vem, da je najbolj produktiven, takrat, če opazi, da sama kakšni stvari nisem kos....ko res začuti, da ga rabim...dokler dajem videz da zadevo obvladam in le naskrivaj mrmram, da bi mi lahko pomagal,se velikokrat ne sili zraven...

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 13:17:48   
kalbo
Moja žena je pred nekaj leti ostala brez zaposlitve. Punca je bila pridna, iznajdljiva, pošiljala je prošnje na živo in mrtvo. Ja res je, samo imela je mojo totalno podporo od prve minute naprej. Če bi se namesto podpore do nje obnašal kot do izmečka (tako se avtorica teme obnaša do svojega moža) bi dobil nesamozavestno živčno razvalino. Neobremenjen in samozavesten človek dosti lažje dobi zaposlitev, kot živčna razvalina.

Že tako je prišlo do krešov in trenj. Kar naenkrat so bile moje pripombe tabu, pa so te pripombe obstajale odkar sva skupaj. Zakaj za hudiča ne poizkusiš vode za špagete, da niso potem premalo ali preveč slani, zakaj ne gledaš na uro, ko jih kuhaš, kakšno mamo v stanovanju (pripomba na vse nas in ne na njeno nedelo) in podobno. Na vse to je naenkrat reagirala burno in užaljeno. Po nekajdnevni zmedenosti sem pogruntal, da jo te pripombe bolijo, ker se čuti nekoristna. Sem prekleto pazil, da teh pripomb ni blo več, njej pa na vsakem koraku dal vedet, da je koristna, sposobna in podobno. No ko je služba prišla, so se stvari same postavile na svoje mesto.
Če ali ko bo kdaj situacija obrnjena vem, da bo mene vrglo na beton, ker sem vajen skrbet za svojo družino, tudi za njo, čeprav povečini ona skrbi zame (trije vogali pa to) in vem, da bom z njene strani dobil podporo in seveda tudi brco, ko bo to potrebno. To je za moje pojme čar zakona, ne samo metuljčki in seks.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 30.1.2013 13:21:24 >

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 13:26:03   
zelda35

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Kar se tiče gospodinjstva je verjetno že 12 let enako, če do zdaj ni kuhal, ne vem zakaj bi po tvoje moral zdaj kar naenkrat. Da ne bo nesporazuma, po moje bi moral te stvari počet že 12 let. Brez dohodkov je mesec dni, ti bi ga pa kar iz bajte vrgla in ga pustila brez vsega na cesti kljub temu, da je pol bajte njegove. Fina zaobljuba "v dobrem in slabem"
Vsest se dol in se temeljito pogovorit, si zmetat v obraz vse, kar vaju muči. Seveda, če pa ti itak razmišljaš o ločitvi neodvisno od njegovih dohodkov (precej neodgovorno je v takšnih razmerah otroke delat) potem pa tegale zakona ne reši niti njegova sanjska služba v prihodnosti.
Brez deca pri hiši je pa hitro lahko kriza, ker takrat žensko doletijo stvari, ki za njih niti ni vedela, da obstajajo. Si morda pomislila, da je duševno strt zaradi izgube zaposlitve in da potrebuje pomoč? Ne seveda ne, ti bi samo brcnila v rit barabo leno, s katero si se še pred kratkim odločila za tretjega otroka.


Kalbo user posted image kapo doluser posted image user posted image user posted image

Lucyn a si se kdaj vprašala, kaj bi bilo, če bi bila situacija obratna?

Tudi nam ni lahko...2 otroka, zaposlen je samo mož...vem pa, da bi me zelo prizadelo, če bi mojuser posted image imel mnenje, da se šlepam na njegovih plečih.
Ampak imam pač srečo, da ima ogromno ljubezni in razumevanja, da v teh težkih časih ni lahko najti zaposlitve, čeprav jo intenzivno iščem.

Pogovorita se!

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 13:31:51   
mate0ja
Kalbo moram pripisat eno pripombo na tvoj post user posted image .

Vprašanje je kakšna podpora si lahko, če si sam razsut in ne dobiš nobene podpore. Potem to rata tko kot spirala gospodarske krize. Veš, da so določene poteze dolgoročno že po teoriji zelo slabe, vendar jih še vedno narediš, zato, da se v določenem trenutku vsaj malo olajšaš.

In verjetno Lucyn ravno v tej temi išče tisto podporo, ki ji bo dala moč za reševanje družinskih težav.

_____________________________

Če bi rad bil srečen, BODI!!

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 13:47:34   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
....obnašal kot do izmečka (tako se avtorica teme obnaša do svojega moža) bi dobil nesamozavestno živčno razvalino.

S tem se ne strinjam. Pričakovanje od moža da prevzame več opravil doma, da se prilagodi situaciji in določeno živilo pusti otrokoma, da pomaga noseči ženi pri gospodinjskih opravilih in na koncu tudi, da išče službo še kje drugje, kot samo tam kjer "ga veseli" ni obnašanje kot do izmečka.

Gre za normalna zdrava pričakovanja od odgovornega partnerja. Če je bilo prej za vse to 'opravičilo' da je bil v službi, morda več zaslužil oz. je opravljal kakšno drugo obveznost. je sedaj čas da se prilagodi "novi" oz. trenutni situaciji. In nič od tega ne pomeni, da ga zato ne podpira pri iskanju službe.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 13:56:21   
kalbo
Tehnofil seveda, samo iz privotnega posta kar vre zaničevanje in v tem je težava, ne pa v zahtevah.

Avtorica teme ima prihranke mož nič ( a nista kupila hiše in živela v skupnosti 12 let), za moje skromne pojme so prihranki skupni, če v 12 letih teh stvari nista uštimala, ne vem zakaj je ravno zdaj problem.
Mož je prestrog z otroki, pri njem samo jokajo. Mogoče je pa ona tista, ki ji vzgoja ne gre, ne vem, samo premlevam možnosti. to, da se ne ukvarja z otroki po njeno, še ne pomeni, da ni tam za njih. Ženske in moški drugače gledamo na te stvari.
Namesto pogovora predlaga človeku brez zaposlitve brco v rit in prepustitev hiše njej, češ, da ji itak ne bo mogel plačevat preživnine in pol je znorel...ja čudno, kdo pa nebi?
Ne rečem, dedec rabi brco v rit, da se strezne in prime za kuhalnico, če že ne drugega, samo na takle način in s takim zaničevanjem ne bo šlo tole nikamor.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 30.1.2013 14:07:15 >

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 21:29:35   
Spark
Jaz jo pa razumem. Težko je če si doma za vse, od skrbi za otroke, gospodinjstva, pa še noseč in na bolniški. Mož ki je doma pa ne pomaga prav nič. Glede na to da črpajo prihranke, pričakujejo otroka, žal ni čas za izbiranje službe. Prijaviš se na vse kar je razpisano in na vse kar ni.
Tudi moj mož je ostal brez službe pa jo je imel 3 mesece pa bo zdaj spet brez. Hudo mi je da ga ne morem 100% podpirat pri njegovi izbiri iskanja, ampak naj najde službo, pa naj bo to kar koli, pa tudi če mu ne diši, samo da bo imel določenega datuma nekaj €€€ na računu. On pa naj med delom kar išče in izbira boljšo službo.
Pogovorita se glede situacije in upam, da najdeta skupno rešitev. Tako kot on potrebuje tebe, potrebuješ tudi ti njega.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 21:57:51   
Lucyn
Hvala vsem za mnenje. Strinjam se s tistimi, ki pravite, da naj bi bila skupaj tako v dobrem kot slabem. Strinjam se, da brezposelen partner potrebuje vso podporo. Vendar... Jaz možu nisem nikoli očitala, da nima službe, ne sedaj, ne pred leti ko je bil v isti situaciji. Razumem da so težki časi in kot sem omenila mu brezposelnost sploh ne zamerim. Od vedno sem imela boljšo plačo kot on, od vedno sem več prispevala v družinski proračun in to se mi ne zdi nič narobe. Ja, noro sem ga ljubila in tudi zato se mi ni zdelo nič narobe, da pri gospodinjskih opravilih bolj malo sodeluje, saj smo prej živeli v majhni garsonijeri, bila sva še sama oziroma z enim otrokom in zato ni bilo veliko dela. Sedaj pa živimo v hiši, ki je avtomatsko potegnila za sabo več dela (čiščenje dveh kopalnic in enega wcja, medtem ko smo prej imeli le manjšo kopalnico...) in poleg tega nas je vedno več (več pranja, likanja....). V teh letih odkar smo v hiši sem jaz prevzela večino gospodinjsih opravil, on pa je opravljal ostala hišna dela (pleskanje,...). Vendar kot sem omenila, sedaj sem na bolniški, potrebujem počitek. Želim si, da bi mi pomagal pri gospodinjih opravilih, ker sama enostavno vsega ne zmorem več. Od njega nisem nikoli zahtevala, da več dela kot prej, ampak sem želela, da mi priskoči na pomoč pri gospodinjskih opravilih. Od tukaj izhaja moja jeza do njega, medtem ko jaz kuham, likam,... on večinoma sedi za računalnikom ali gleda TV. To se mi ne zdi prav! Kar se tiče vzgoje otrok imava na žalost različne poglede. Vem da nisem idelana mami, vendar se trudim po svojih močeh. Od vedno sva si želela dva otoka, punčka, ki je sedaj na poti je sad najine ljubezni, pa čeprav se je zgodila nepričakovano. Skupaj sva se odločila, da jo obdrživa. Da bi pa v službo šla že po treh mesecih porodniške mi na kraj pameti ne pride. Kako pa naj jo potem dojim (v službo se vozim skoraj 40 minut)?
Ja, skupaj sva že 12 let. Seveda je bilo v zakonu tudi nekaj padcev (teh ni bilo malo, sploh v zadnji letih), ki pa so jim vedno sledili vzponi. En tak padec preživljamo sedaj. Na žalost je mož po karakterju tak, da malo govori o svojih čustvih, zelo nerad se pogovarja o težavah, raje se obrne in gre stran. Tudi terapevta sem mu že predlagala, a se ne strinja, saj je mnenja, da morava najine stvari midva reševati ne pa tujci. Jaz mislim, da razumem njegovo stisko ker je brezposeln, in poudarjam, tega mu nisem nikoli očitala. Zdi se mi pa da on razume mojo stisko. Zaradi finančnih težav in tudi zaradi težke nosečnosti. Joj, kolikokrat sem krvavela in se bala, da bom izgubila najino pikico... Zato od njega pričakujem, da se prilagodi trenutni situaciji in zaživi malo drugače. Da popazi na vsak evro, ko gre v trgovino in da mi pomaga pri gospodinjskih opravilih. Da se je pripravljen tudi čemu odreči (skutke) dokler nam zopet ne posije sonček. Da začasno odstopi od svojih idealov in osebnih želja in dokler ne najde svoje sanjske službe prime tudi za druga dela. Mar res pričakujem preveč?
Kar se tiče predloga o ločitvi si v dnu srca tega ne želim, to sem mu predlagala povsem iz obupa. Zato sem vas prosila za vaše mnenje. Ker se res počutim kot v labirintu in ne vidim ven izhoda... Še enkrat hvala vsem, ki ste me brali in mi svetovali.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 22:03:28   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: Lucyn

imava dva čudovita otroka

Da o vzgoji otrok sploh ne govorim.

ker preživnine itak ne bi bil sposeben plačevati


Očitno je preveč nosečniških hormonov in premalo logike.

Kako sta lahko vzgojila dva čudovita otroka v isti sapi, ko on te vzgoje sploh ni sposoben? Ali kaj pomeni stavek, dao vzgoji sploh ne govorim?

In, 12 let je bil sposoben skrbeti za tebe in dva otroka, kupiti in financirati hišo, zdaj pa ni sposoben nič več? Ma ne vem, kako si sploh zdržala tako dolgo ob takem nesposobnežu.

Ma punca, ohladi se, svet se ni ustavil, če si ti noseča in mož en mesec brez dohodkov.

(odgovor članu Lucyn)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 22:16:27   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil


Pa da odgovorim na vprašanje:
Prvo se morata zavedati da je situacija spremenjena. Dejstvo je, da če se tega ne bo zavedel, se bo situacija vajinih odnosov lahko spremenila še bolj - pa ne mislim na boljše.

Drugo pa se morata dogovoriti kako se bosta v tej novi situaciji prilagodila. Konkretno, korak po korak, kot si tu opisala. obdelati morata eno po eno. Ampak ne prej kot se bosta oba strinjala glede točke 1 in tudi ne isti dan. Vsak zase naj potem kakšen dan razmisli, kaj bo spremenil / prispeval v tej novo nastali situaciji.


Predpostavka pa je, da se začneta vzajemno spoštovati. Več spoštovanja običajno prinese tudi več čutenja partnerja.

Najlažje je spakirat kufre, ampak kot vidiš, je to znak obupa in ne poguma ali razuma.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: brezposeln mož mi gre na živce
30.1.2013 22:27:47   
josephine27

IZVIRNO SPOROČILO: Lucyn

Hvala vsem za mnenje. Strinjam se s tistimi, ki pravite, da naj bi bila skupaj tako v dobrem kot slabem. Strinjam se, da brezposelen partner potrebuje vso podporo. Vendar... Jaz možu nisem nikoli očitala, da nima službe, ne sedaj, ne pred leti ko je bil v isti situaciji. Razumem da so težki časi in kot sem omenila mu brezposelnost sploh ne zamerim. Od vedno sem imela boljšo plačo kot on, od vedno sem več prispevala v družinski proračun in to se mi ne zdi nič narobe. Ja, noro sem ga ljubila in tudi zato se mi ni zdelo nič narobe, da pri gospodinjskih opravilih bolj malo sodeluje, saj smo prej živeli v majhni garsonijeri, bila sva še sama oziroma z enim otrokom in zato ni bilo veliko dela. Sedaj pa živimo v hiši, ki je avtomatsko potegnila za sabo več dela (čiščenje dveh kopalnic in enega wcja, medtem ko smo prej imeli le manjšo kopalnico...) in poleg tega nas je vedno več (več pranja, likanja....). V teh letih odkar smo v hiši sem jaz prevzela večino gospodinjsih opravil, on pa je opravljal ostala hišna dela (pleskanje,...). Vendar kot sem omenila, sedaj sem na bolniški, potrebujem počitek. Želim si, da bi mi pomagal pri gospodinjih opravilih, ker sama enostavno vsega ne zmorem več. Od njega nisem nikoli zahtevala, da več dela kot prej, ampak sem želela, da mi priskoči na pomoč pri gospodinjskih opravilih. Od tukaj izhaja moja jeza do njega, medtem ko jaz kuham, likam,... on večinoma sedi za računalnikom ali gleda TV. To se mi ne zdi prav! Kar se tiče vzgoje otrok imava na žalost različne poglede. Vem da nisem idelana mami, vendar se trudim po svojih močeh. Od vedno sva si želela dva otoka, punčka, ki je sedaj na poti je sad najine ljubezni, pa čeprav se je zgodila nepričakovano. Skupaj sva se odločila, da jo obdrživa. Da bi pa v službo šla že po treh mesecih porodniške mi na kraj pameti ne pride. Kako pa naj jo potem dojim (v službo se vozim skoraj 40 minut)?
Ja, skupaj sva že 12 let. Seveda je bilo v zakonu tudi nekaj padcev (teh ni bilo malo, sploh v zadnji letih), ki pa so jim vedno sledili vzponi. En tak padec preživljamo sedaj. Na žalost je mož po karakterju tak, da malo govori o svojih čustvih, zelo nerad se pogovarja o težavah, raje se obrne in gre stran. Tudi terapevta sem mu že predlagala, a se ne strinja, saj je mnenja, da morava najine stvari midva reševati ne pa tujci. Jaz mislim, da razumem njegovo stisko ker je brezposeln, in poudarjam, tega mu nisem nikoli očitala. Zdi se mi pa da on razume mojo stisko. Zaradi finančnih težav in tudi zaradi težke nosečnosti. Joj, kolikokrat sem krvavela in se bala, da bom izgubila najino pikico... Zato od njega pričakujem, da se prilagodi trenutni situaciji in zaživi malo drugače. Da popazi na vsak evro, ko gre v trgovino in da mi pomaga pri gospodinjskih opravilih. Da se je pripravljen tudi čemu odreči (skutke) dokler nam zopet ne posije sonček. Da začasno odstopi od svojih idealov in osebnih želja in dokler ne najde svoje sanjske službe prime tudi za druga dela. Mar res pričakujem preveč?
Kar se tiče predloga o ločitvi si v dnu srca tega ne želim, to sem mu predlagala povsem iz obupa. Zato sem vas prosila za vaše mnenje. Ker se res počutim kot v labirintu in ne vidim ven izhoda... Še enkrat hvala vsem, ki ste me brali in mi svetovali.


tale post se pa bere precej drugače kot prvi. zakaj mu tega, kar si tu napisala direktno ne poveš? povej mu svoje občutke, kaj te skrbi, pogovorita se, druge rešitve tu ni. če ni vajen čistiti sam se lahko dogovorita tudi tako, da ti takrat ko ti čistiš pomaga oz. čistita skupaj. napr. ti brišeš prah on pa ta čas sesa... ko sva se z mojim preselila skupaj ni bil vajen delat nič pa se je počasi navadil vsega. včasih moški rabijo malo več spodbude na tem področju.
kar se tiče financ pa zaupaj mu svoje strahove in mu črno na belem pokaži v kakšni finančni sitaciji ste. mislim, da bo razumel, da trenutno varčevanje nujno potrebno in se bo kakšni stvari tudi odrekel.


_____________________________



(odgovor članu Lucyn)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?