|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   dohodnina
8.1.2008 13:37:31   
ally1
Spet je leto naokrog in zopet se ubadam s to p** dohodnino.

Nekaj me zanima. Kot od marsikaterega je tudi naš otrok s pp in me zanima naslednje, če boste vedeli odgovoriti.
1.Moj mož ima v službi prijavljenega sina (in dobi okrog 10% plače več), sedaj pa ne veva, ker je imel on že prijavljenega prej, kako jaz sedaj uveljavljam tisto pravico A5 v dohodnini?

2. Ali ga more mož v službi prijaviti kot otroka s pp ali ga naprej prijavlja kot "normalnega" otroka, in jaz pri oddaji dohodnine oddam zraven odločbo.

3. Obstaja en obrazec na DURS, ki ga je potrebno oddati do 31. januarja (neka posebna vloga za vzdrževane družinske člane), ali ima mogoče kdo ta obrazec oz. link kjer bi se ga dalo sprintati.
Za to vprašanje sem že našla link: TUKAJ .

Upam da nisem preveč zakomplicirala in že v naprej hvala za odgovore!

< Sporočilo je popravil ally1 -- 8.1.2008 13:42:41 >


_____________________________

http://soncekmatic.moj-album.com/
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: dohodnina
8.1.2008 17:06:13   
Natali07
To tud mene zanima.

Nazadnje ko sem bila na CSD mi je rekla, da le v dohodnino označiš, da imaš otroka s PP (če dobivaš dodatek za nego). Nič mi ni omenila, da bi bilo potrebno izpolnjevati kak poseben obrazec. user posted image

Najboljš da še enkrat pokličem na CSD in vprašam.


(odgovor članu ally1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: dohodnina
8.1.2008 17:49:24   
ally1
Natali07 jaz sem danes klicala na davčno in mi je rekla da je potrebno do konca januarja oddati to vlogo user posted image , če imam otroka s PP.

_____________________________

http://soncekmatic.moj-album.com/

(odgovor članu Natali07)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: dohodnina
8.1.2008 18:03:11   
emaa
To vlogo moramo oddati vsi starši, da povemo kdo bo uveljavljal otroka kot davčno olajšavo. Za otroka s posebnimi potrebami je pa posebej treba označit. Jaz bom oddala preko neta, ko bom imela podatke, kaj se najbolj splača. Kako je s tem, če uveljavljaš otroka med letom ne vem. Odločbe ni treba zraven oddat, si jo mora DURS pridobit sam po uradni dolžnosti.
Mislim pa, da če ga je tvoj uveljavljal, ti bi ga pa rada uveljavila za večjo olajšavo, bo on pri obračunu dohodnine vrnil olajšavo, ti jo boš dobila. Če pa ga bo vseeno uveljavljal on, pač označita na obrazec A5 in bo po obračunu dobil več nazaj.

(odgovor članu ally1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: dohodnina
8.1.2008 18:37:21   
snorlax
Kje ste pa dobile te informacije? Meni je kolegica z davčne rekla, da boš pač moral napisat pritožbo na odločbo in tam navesti kakšno olajšavo uveljavljaš za otroka. Saj govorimo o 50 % olajšavi za invalidnost, kajne? Je pa res, da sva se že lani pogovarjali o tem, mogoče so odločili drugače.

Kje pa dobiš ta obrazec? Midva med letom nimava prijavljenega nobenega otroka kot olajšavo, pa ju potem uveljaviva za celo leto nazaj in sicer vsak pol olajšave za zdravega in vsak pol olajšave za bolnega otroka.

A se to ne bo več dalo naredit?


_____________________________

LANI: - 18 KG

LETOS: ????

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: dohodnina
8.1.2008 19:43:37   
Natali07
Ravno sem prebrala na Dursu, da je potrebno za uveljavljanje posebne oljašave za vzdrževane družinske člane oddati do 31.01. 2208.

To je po novem, ker prvič ne bo potrebno izpolnjevati dohodnine ampak bodo on poslali do 31.03 informativni izračun. V kolikor se z izračunom ne boš strinjal boš v roku 15 dni podal ugovor in izpolnila kako bi moralo biti. Če pa se želiš ugovoru izogniti moraš do 31.01.2008 oddati ta obrazez, ki ga dobiš na internetu in dursu.

- to izpolniš, če čez leto nisi imel prijavljenega otroka kot olajšavo
- v kolikor želiš spremembo, da je en uveljavljal otroka pa bi ga sedaj drugi
- potrebno se je dogovoritio med partnerjema kdo bo uveljavljal
- verjetno pa tudi če si imel prijavljenega otroka in imaš otroka  s PP, ker ne vem, če imajo te podatke

obrazec dobite na tem linku:

LINK

< Sporočilo je popravil ankaa -- 9.1.2008 6:10:44 >

(odgovor članu snorlax)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: dohodnina
8.1.2008 19:53:42   
emaa
Snorlax lahko se tudi pritožiš na odločbo o dohodnini, samo to pomeni, da bo baje dohodnina ful pozneje vrnjena (jeseni), če pa že sedaj izpolneš vlogo  tukaj pa bo vloga prej rešena in bo že pomladi (junija verjetno) vrnjena dohodnina. Tako, da olajšavo lahko imata uveljavljeno kot doslej. Jaz bom verjetno preko neta oddala do konca meseca. Ne vem, če ne bom jaz imela zdravega, moj pa otroka z odločbo. Bova videla kaj se bolj splača.

(odgovor članu snorlax)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: dohodnina
8.1.2008 21:17:03   
Natali07
A ima katera program za izračun, da se ugotovi kaj se bolj izplača, kdo bi uveljavljal otroka?

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: dohodnina
8.1.2008 22:39:42   
Natali07
Sem že našla program na e-dursu.

emamair - a je možno uveljavljati tako, da en uveljavlja normalnega otroka, drugi pa otroka s pp????

Jaz sem v programu zasledila samo, da vneseš ali normalnega otroka A1 ali otroka s PP - pod A5. Ker takoj ko vneseš A5 upošteva celotno olajšavo

Kako pa definiraš časovno? Mi imamo odločbo od junuja. A moram zato označit od Junija pa do konca leta ali kar za celo leto? To mi ni čisto jasno kako definiraš.

(odgovor članu Natali07)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: dohodnina
9.1.2008 8:00:03   
emaa
Če gre za enega otroka, je možen en tip olajšave, če ima odločbo torej A5, če nima A1. Mi imamo dvojčke, zato razlika. Olajšava A5 ti pripada šele od dneva veljavnosti odločbe, sem že jaz lani spraševala, ni prav, ker ima otrok posebne potrebe cel čas, ne samo od izdaje odločbe. 

(odgovor članu Natali07)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: dohodnina
9.1.2008 8:54:25   
BaNeLa
Otroka s pp imam jaz čez celo leto prijavljenega v službi - in je enako 50 % olajšava pri davkih, ne 10% kot je to za zdravega - samo potrebno je povedati in prav izpolniti obrazec v službi.

Pa potem pri dohodnini seveda tudi njega vpišem pod A5. Odločbo sem jim že lani nesla na DURS in so povedali, da jo letos ne rabijo, ker odločba velja 3 leta.

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: dohodnina
9.1.2008 9:24:30   
Natali07
Sem dala podatke v njihov programček za izračun pa mi ni čisto jasno.

- oljašava za zdravega otroka je 2066 euro na leto
- za otroka s posebnimi potrebami pa 7486 eurov na leto

Mi imamo odločbo od julija, kar pomei pol pol. Program pa mi določi kar neko cifo, ki ni polovica zgornjih dveh?

(odgovor članu BaNeLa)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: dohodnina
9.1.2008 9:35:21   
ally1
Evo ravno sedaj sem zopet telefonirala na Durs in mi je malo bolj jasno razložila.
Vlogo je potrebno oddati do 31.1.08, ker letos mi nič ne oddajamo dohodnine, okrog maja dobimo informativni izračun in mi samo preverimo če so podatki pravilni.
Ker je pri nama odločba veljavna šele od aprila 2007, morava na vlogo vpisati za prve 3mesece kot A1 in za ostalih 9m kot A5.

_____________________________

http://soncekmatic.moj-album.com/

(odgovor članu Natali07)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: dohodnina
11.1.2008 22:14:55   
hanakz
Jaz sem mislila, da je olajšava za otroka (tako "običajnega" kot s pp) fiksna. Zdaj pa tu berem, da naj bi bila 10 oz. 50%. Se potem bolj splača uveljavljati tistemu, ki ima višje dohodke?

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: dohodnina
12.1.2008 19:53:15   
petra2
Jaz sem spraševala na DURS- u- in izvedela, da obstaja tudi možnost, da otroka že v službi  prijaviš kot A5 (kar je  po razlagi uslužbneca najboljša varianta). Potem davčna preveri po uradni doložnosti ali pa te pokliče.

Za tiste, ki  imate v službi prijavljenega otroka kot A5 - kakšna je razlika - mislim v plači in davkih, ki se mesečno odvajajo?

(odgovor članu hanakz)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: dohodnina
13.1.2008 10:55:36   
BaNeLa
Jaz imam v službi prijavljenega otroka kot A5 in olajšava je kar velika, tako, da se to bolj splača, kot da ga potem samo v dohodnini prijaviš. Seveda, pa v napovedi potem normalno uveljavljam tega otroka pod A5, kot vzdrževanega člana.

Koliko je ta olajšava pri plači, pa naj ti izračunajo v službi - se pa splača! Zakaj bi državo eno leto financiral? Raje poberem vsak mesec kar mi pripada in tudi v službi so mi tako svetovali.

(odgovor članu petra2)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: dohodnina
13.1.2008 15:43:06   
Natali07
hanakz - seveda se bolj splača tistemu, ki ima višje dohodke. Čeprav je po novem znesek fiksen. Jaz sem izračunavala zase in za svojega dragega, pa bo on dobil skoraj pol toliko še zraven kot če bi jaz uveljavljala, pa nima pretirano višje plače kot jaz. Verjetno je odvisno v kater davčni razred  (16%, 27% ali 41%)padeš po odšteti olajšavi.

BaNeLa - zakaj naj bi se pa bolj splačalo, da ga že v službi prijaviš in ne samo kasneje v dohodnini? Mislim da je edina razlika samo v tem, da če ga imaš med letom prijavljenega dobivaš denar sproti, drugače pa z več kot 1,5 letno zamudo. Znesek pa mora bit verjetno isti. No pri tej inflaciji dobiš pa sigurno manj.

(odgovor članu BaNeLa)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: dohodnina
14.1.2008 16:30:46   
Anonimen
Zanima me, če daš vlogo za uveljavitev posebne olajšave ali je potrebno vlogi priložiti tudi fotokopijo odločbe, da je otrok s PP, oziroma, do kdaj je upravičen do tega dodatka za nego in varstvo. Za lani se spomnim, da sem jo poslala zraven davčne napovedi kot dokazilo.

Hvala za odgovor.

(odgovor članu Natali07)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: dohodnina
15.1.2008 13:30:49   
emaa
Naj ne bi bilo treba po logiki, so si jo dolžni sami pridobit s CSD (če si jo lahko UE, si jo lahko tudi oni).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: dohodnina
15.1.2008 13:43:01   
Kalina
IZVIRNO SPOROČILO: BaNeLa

Jaz imam v službi prijavljenega otroka kot A5 in olajšava je kar velika, tako, da se to bolj splača, kot da ga potem samo v dohodnini prijaviš. Seveda, pa v napovedi potem normalno uveljavljam tega otroka pod A5, kot vzdrževanega člana.



Jst tega ne razumem glih... se pravi uveljavljas ga pri placi in dobis pac vecjo placo in pol ga se pri dohodninskem obrazcu spet uveljavljas? Oboje A5? A ni sam da lohk eno al drugo? Ma ne stekam glih. user posted image


_____________________________

...potem so mi jo otrplo in jokajočo položili v naročje.
Prvič sem jo stisnila k sebi in jo poljubila.
Instinktivno se je umirila in me popolnoma zasužnjila s svojim laskanjem moji moči.

(odgovor članu BaNeLa)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: dohodnina
15.1.2008 14:15:03   
emaa
Kalina v vsakem primeru ga mora tudi v dohodnini navest, samo ona pravi, da med letom ne financira države. Itak ji na koncu naredijo poračun, da ni kaj preveč dobila. Jaz rajši v enem kosu dobim, ne pa da slučajno kaj plačam, če bog ne daj padem v višji dohodninski razred.

(odgovor članu Kalina)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: dohodnina
16.1.2008 9:12:03   
BaNeLa
Točno tako, , ker pa s tem ne padem v višji razred, ker sem že tam, mi je pa bolje dobivat mesečno več, kot pa potem...se pa  - po navedbah ljudi, ki se na to spoznajo vseeno malo bolj splača, da ga mesečno uveljaviš - sicer sama nisem ekonomist, tako da ne vem.
Pri dohodnini pa itak uveljavljaš vzdrževane člane.

Glede odločbe so mi lani povedali, da je dovolj, če jo enkrat prinesem, ker potem velja dokler je veljavna - torej 3 leta v mojem primeru.

No, ne bi o tem kaj je njihova dolžnost pridobit:) Vse moraš prinesti , razen če ne želiš, da ti šele enkrat konec leta dajo denar.

Jaz jim nič kaj dosti ne zaupam ...na žalost, ker sem že morala pritožbe pisat, ker ga niso upoštevali, kljub odločbi, ki je bila dana zraven obrazca in pravilno izpolnjeni dohodnini....mislim....kdo se bo še s tem ukvarjal...

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?