mojsoncek
		   
		
		   
		  
		   
		 | 
	  
		
		
		 BELA OMAKA      200 g svježega tofuJa,   2 žlice ribanega hrena,   2 žlice sekljanega peteršilja lai kopra   2 dl vode,   3 žlice olivnega olja,   3 žlice jabolčnega kisa      Tofu kuhamo 15 minut in ga potem skupaj z ostalimi sestavinami zmeljemo v strojčku tako da dodajamo vodo v kateri smo kuhali tofu. Omaka se lepo poda k kuhani zelenjavi, pečeni zelenjavi....      BEARNSKA OMAKA       1 kozarac kisa   2 šalotki   3 rumenjake   3 stroke česna   vršiček pehtrana   150 g masla      Kis, šalotke česen in pehtran naj 20-30 minut vre nad zmernim ognjem. Tekočino precedimo, dodamo rumenjake in mešamo v vodni kopeli. V majhnih koščkih dodajamo maslo. Na koncu lahko primešamo še nekaj nasekljanega pehtrana.      HOLANDSKA OMAKA      12,5 dag masla   3 rumenjaki   1 limona   noževa konica muškatnega oreščka (ribanega)   sol, poper   1 žlica vode      Na pari kuhajte majhen košček masla, dokler se ne raztopi. potem dodajte rumenjake, vodo in limonin sok. Vse dobro premešajte, dodajte še sol, poper in muškatni orešček in kuhajte, dokler se omaka ne zgosti. Med kuhanjem moramo ves čas mešati, da se ne naredijo grudice. Med neprestanim mešanjem postopamoma dodajamo še preostalo maslo.   Omaka se idealno poda h kuhani ribi in perutnini.      HARISA OMAKA (Tunizijska specialiteta)      10 suhih rdečih čili malih paprik   2 žlice olivnega olja   5 strokov česna   1 žlica cimeta   1 žlica koriandra   1 žlica kumine      Čili paprike prelijte z vrelo vodo in jih pustite stati cca. 15 minut, da se zmehčajo. Prestavite jih v posodo za mletje in dodajte druge sestavine in miksajte ter občasno dodajajte vodo v kateri so bile namočene, Ko omaka postane čvrsta, jo lahko konzervirate tako, da jo v majhnem kozarčku z zapiranjem ali steklenički prelijete s tankim slojem olivnega olja. Tako shranjeno omako imate lahko več kot mesec dni v hladilniku.         OMAKA IZ TUNINE IN JOGURTA (za zelenjavne krožnike kot samostojen obrok)      konzerva tunine (če je v olju, olje odlijemo)   1 navaden jogurt   sol, poper   začimba(peteršilj ali drobnjak ali krebuljnica)      tunino razdrobimo z vilicami, dodamo sol (po želji), poper, limonin sok in naseklano zelišče po izbiri. Sestavine dobro premešamo. Na koncu jih vmešamo v jogurt.         HLADNA METINA OMAKA      1 šopek mete   1 šopek peteršilja   1 limona   8 žlic ekstra deviškega olivnega olja   1 strok česna   sol   beli poper v zrnu      V možnarju enega za drugim drobno stremo česen, meto in peteršilj. Strte sestavine stresemo v globoko posodico, kamor dodamo še olivno olje, naribano limonino lupino in limonin sok, olupljen strok česna, sol in sveže mlet beli poper. Vse skupaj s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko omako.      Opomba: kar nam ostane omake, jo shranimo v hladilniku in uporabimo za pripravo zeliščne skute. Meni osebno je omaka všeč, če ostanek še razredčim z limoninim sokom kot preliv za kuhan stročji fižol.      LAHKA HRENOVA OMAKA S KISLO SMETANO      50 g očiščenega hrena   80 g kisle smetane   80 g mleka   sol   beli poper v zrnu   muškatni orešček   2 vejici peteršilja      Hren drobno naribamo, peteršilj pa osmukamo in drobno sesekljamo. Nato vse sestavine gladko razmešamo v tekočo omako.         ŠPINAČNO ČESNOVA HLADNA OMAKA      100g mlade špinače   1 strok česna   0,5dl sladke smetane   1 majhna žlička hladno stisnjenega olja   sol, muškatni orešček      Špinačo na hitro obarimo in odcedimo. Odcejeno preložimo v električni mešalnik, dodamo vse ostale sestavine in zmiksamo v galdko kremo.      Zanimive kombinacije dobimo:   podložena zgoraj omenjena krema, na katero naložimo v sopari kuhane cvetačne cvetove;   uporabimo jo kot preliv za v sopari kuhana rebra blitve      TAPENADA ( tudi olivna pašteta)    (idealno , ko pripravljamo jedi za več ljudi, razna praznovanja.....)      350 g črnih oliv   100 g sardelnih filetov   100 g tune iz olja   2,5 dl olivnega olja   2 limoni   4 stroki česna   100 g kaper      Zdrobimo črne olive, sardelne filete in tuno skupaj z limoninim sokom(najboljše v možnarju). Skozi žičnato cedilo maso pretlačimo. Dodamo nasekljan česen, premešamo in postopoma dodajamo olivno olje in preostanek limoninega soka med neprestanim mešanjem.      Poda se k presnim zelenjavnim prigrizkom, mesu, ribam z žara....Nekaterim jedem jo dodajamo kot začimbno omako, gostom pa jo lahko postrežemo tudi na opečenih kruhkih.      vir: www.montignac.mojforum.si    
			
								
			
			 
  _____________________________
  Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda) 
				  	
		  
		  
		  
		 |