Ringaraja.net je največji specializirani spletni portal za mlade starše in nosečnice v Sloveniji. Staršem in bodočim staršem omogoča dostop do kakovostnih informacij o zanositvi, nosečnosti, razvoju, zdravju ter vzgoji otrok in partnerstvu.
Copyright 2001-2026
Ringaraja.net
ISSN 1854-5335
Natisni

Sem enkrat klicala v ZD, se ne spomnim zaradi česa točno, pa me sestra nekaj sprašuje, če otrok že sedi itd., rečem, da sama ne (stara okoli 5 mesecev takrat). In mi ona reče, naj jo večkrat dnevno dam sedet, jo obložim z blazinami, da ne pade in da si bo tako krepila vratne mišice, se naučila loviti ravnotežje ter sedeti.
Po moje pride do zmešnjave zaradi tega, ker eni poimenujejo položaj lunice (ko nosiš otroka v naročju čisto zvitega - kot je bil v materinici) lupinica, drugi pa o lupinici govorijo kot o avtosedežu. V LJ P v šoli za starše so vožnjo oz. sedenje v lupinici (jajčku) za dojenčke do 3-eh mesecev svetovali, naj ne bo daljše od 30 minut, nato pa ga je treba vzeti ven, da malo zadiha (nato se spet vožnja/sedenje v lupinci nadaljuje). So pa v tej isti šoli za starše svetovali nošenje v naročju v položaju lunice/lupinice. Tole nošenje v položaju lunice/lupinice je pač novi trend, ki je zamenjal prejšnje pestovanje "v ravnem".