|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   6. mesec
19.10.2009 15:32:49   
jutranja rosa
Berem na forumu in po raznoraznih knjigah kaj naj bi otroci pri določeni starosti že znali. In sem se malo zamislila user posted image . Moj škratek sicer zelo rad je user posted image , da bi bil pa pretirano fizično aktiven, pa ne morem reči. Me zanima kaj vaši pri tej starosti že vse delajo? Že sedijo, se kotalijo, se dvignejo v posteljici ali stajici, grizejo svoje nogice,......? Moj se obrne iz trebuščka na hrbet in včasih naredi kak trebušnjak v mojem naročju, potegne glavico do sedečega položaja, če ga primem za rokice, včasih dviguje rito, ko leži na hrbtu in to je tudi vse. Svojih nogic se ne grize in v vozičku je še vedno zelo zadovoljen v ležečem položaju. Me zanima ali bi ga morala kaj posebej vzpodbujati ali v knjigah pretiravajo? Glavico mu še vedno nekoliko podpiram in kadar mi sedi v naročju, se s hrbtom naslanja name. Mu manjka še par dni, da bo star 6. mesecev. 
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: 6. mesec
19.10.2009 16:51:04   
Onasiss
Če ti pediater nič ne reče potem ni nič narobe.....

Sicer pa pusti knjige in forume....user posted image user posted image  Tam je napisano samo okvirno kdaj naj bi otrok kaj počel, pa ni vse tako..... Eni nekaj začnejo prej, eni kasneje......

Ne sekiraj se... bo že, ko bo čas, sama ga k ničemer pretirano ne vpodbujaj, naj bo pa čimveč na ravni podlagi in naj pase kravice..... Lahko mu daš tudi kake igrače, ki vzpodbujajo otrokove motorične sposobnosti.

_____________________________

So what....

(odgovor članu jutranja rosa)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: 6. mesec
19.10.2009 16:55:07   
tasa_m
Se popolnoma strinjam z mleo user posted image
Naša tamala bo jutri stara 8.mesecev in še zdaj ne sedi sama, prav tako nima še nobenega zobka. Kjerkoli preberem piše, da je prvi zob nekje pri 6.mesecih, prav tako bi naj pri 8. že znali sami sedet. Sem se na začetku ful sekirala, zdaj pa se ne več!
Pediatrinja nam pravi, da lepo napredujemo zato sem se nehala sekirat. Bo že..za vse se potrebuje svoj čas.

Tak, da ne beri forumov in knjig, ker te lahko spravijo v "depresijo" user posted image

(odgovor članu Onasiss)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: 6. mesec
19.10.2009 16:55:37   
jutranja rosa
Hvala :), veš saj se ne sekiram in kravice veliko pase. Igračk za razvijanje motoričnih sposobnosti imamo tudi kar nekaj, a ko berem, da eni pri tej starosti že sedijo in počenjajo raznorazne akrobacije, se vprašam, če ravnam prav, da ga bolj ne vzpodbujam za sedenje, obračanje,....pa še malo me firbec muči kaj lahko v kratkem pričakujem ;).

Se pa seveda z vama obema močno strinjam user posted image .


< Sporočilo je popravil jutranja rosa -- 19.10.2009 16:58:14 >

(odgovor članu Onasiss)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: 6. mesec
19.10.2009 18:05:39   
veronikab
jutranja rosa - to kar si napisala pravtako drži tudi za našega škrata.

Me pa zanima, kere igrače za razvijanje motoričnih sposobnosti imate? Na tem trgu otroških igrač, kjer je vse več in več vseh mogočih bedarij, nekako sploh več nimam pregleda, kaj bi bilo vredno nakupa.

_____________________________

Najina sreča Jakob Bela se je rodil 27. 4. 2009.

(odgovor članu jutranja rosa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: 6. mesec
19.10.2009 19:19:56   
vanilla
Naša bo konec meseca stara 6 mesecev. Še vedno se ne obrne iz trebuščka na hrbet ali obratno. Razen, če se ji slučajno posreči, da pade iz kravic na hrbet.

Rada leži na hrbtu, se obrača na bok, brca z nogicami. V vozičku ali lupinici dviguje glavo naprej kot da bi rada sama sedela. Glavico že drži čisto stabilno, v hrbtu je pa še bolj "želatinasta", ko jo posedeš.

Nobenih drugih "akrobacij" ne zganja, niti ne plazi. Bo že še čas za vse. Noben še ni šel v šolo po štirih user posted image .

(odgovor članu veronikab)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: 6. mesec
19.10.2009 20:05:37   
jutranja rosa
Pri nas je največ v uporabi igrača od Chicca, ki je podobna igralni blazini, le da ima trd lok s tremi obešenimi trdimi igračkami, ki se vrtijo in fino ropotajo. Tudi ob straneh ima nekaj gumbkov za pritiskanje, ki spuščajo razne glasove. Prednost tega loka je, da ga lahko postaviš kakmor koli (npr. v posteljico) in ker je trd, ga uporablja tudi kot pomoč pri vaji obratov. Se z nogicama opre ob ogrodje in uleže na bok...kaj več mu še ni uspelo, a pridno vadi vsak dan. Najprej veselo maha z rokicama, ko se naveliča, pa igračko potisne nižje in začne fino brcati z nogicama. Imamo tudi igralno blazino (tropski otok), pa mu (še) ni tako zanimiva in se hitro naveliča.

http://www.chiccousa.com/toys/newborn-1/duo-play-gym.aspx

Nekaj podobnega kot je tole na sliki, le da je naša že nekoliko starejša.

(odgovor članu veronikab)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: 6. mesec
19.10.2009 20:56:54   
miapia

IZVIRNO SPOROČILO: veronikab

jutranja rosa - to kar si napisala pravtako drži tudi za našega škrata.

Me pa zanima, kere igrače za razvijanje motoričnih sposobnosti imate? Na tem trgu otroških igrač, kjer je vse več in več vseh mogočih bedarij, nekako sploh več nimam pregleda, kaj bi bilo vredno nakupa.

Pri nas so bile in so še vedno zelo aktualne plišaste igrače, ki se dajo cuzati - in je tok fino ker zobki srbijo. Drugače pa razne ropotulje, kocke. Če že je koške hrane, mu jih daš na krožnih in jih poskuša prijeti, npr. košček kruha, rozine...

_____________________________

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

(odgovor članu veronikab)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: 6. mesec
19.10.2009 20:58:37   
miapia
Aja, joj, igralna blazina z loki, s katerih visijo razne igrače-figure, je bila fenomenalna.

_____________________________

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

(odgovor članu miapia)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: 6. mesec
20.10.2009 7:23:46   
Katy78
Naš se je pri 6. mesecih obrnil iz trebuha na hrbet in nogice je tudi kdaj pa kdaj dal v usta. To je bilo takrat vse, potem pa je pri 7. mesecih že kobacal po vseh štirih kot raketa. Se mi zdi, da je skobacal kar od danes na jutri - hočem povedat, da gre pri dojenčkih razvoj zelo hitro naprej, velike spremembe so od danes na jutri, tako da se nič ne sekirajte, kaj počnejo in kaj ne, ker ne morejo vsi vse obvladati ob isti starosti. V prvi vrsti je pediater tisti, ki ima zadnjo besedo. Bi vas pa rada mogoče samo opomnila, da vsi pediatri pa tudi vsega ne opazijo. Meni je naša fizioterapevtka rekla, da pediatri velikokrat ne opazijo, da otroček v gibalnem razvoju malo zaostaja. Ponavadi opazijo pozno ali pa starši "zatežijo" in potem jih pošljejo v razvojno na kontrolo, tam pa ugotovijo, da jim malo fizioterapije le ne bi škodilo. Za fizioterapijo pa je zelo pomembno, da se z njo začne čimprej. Nočem vas prestrašit, ampak če mislite, da bi otrok moral že kakšno stvar "obvladati", kar malo "potežite" pediatru, škodit ne more.

(odgovor članu miapia)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: 6. mesec
20.10.2009 10:50:46   
Greenie
Naša je obrat na kravice osvojila že pri 3. mesecih, zdaj pri 5,5 pa dvigne ritko in se obrača v krogu, plazi se pa še ne. Na kravice se obrača non-stop, nazaj pa samo včasih (ji ni všeč).

Drugače rada grizlja nogice in se tolče po kolenih, v vozičku pa je rada dvignjena, da lahko opazuje.

Sama še ne sedi, se pa lepo dvigne, če ji ponudiš rokice.

Najbolj je pa aktivna v vodi - v banji ali pa ko gremo kdaj v bazen brca, šprica in vriska kot nora user posted image

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: 6. mesec
20.10.2009 11:16:00   
21mateja21
naša se je iz hrbta na trebuh obračala že pri treh mesecih,pri 4-5 mesecih se je plazila po trebuščku naprej! sedaj pri 6,5 pa že kobaca po vseh šterih da jo komaj lovimo ker gre kot raketa! vsede se pa tudi že sama! ampak jo nismo nič postavljali pokonci in zalagali z blazinami kot delajo nekateri samo da bi sedeli čim prej, JAZ MISLIM DA TI OTROK SAM POKAŽE KDAJ JE PRAVI ČAS ZA SEDENJE,KOBACANJE,.... ENIM SE MUDI, DRUGIM PA NE PA NIČ ZATO! user posted image
MATEJA

(odgovor članu Greenie)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: 6. mesec
20.10.2009 15:37:15   
manna
Ne bi se rada vmešavala v debato ampak me samo zanima -  a se še kjeri zdi da tisti dojenčki ki so samo dojeni nekoliko počasneje osvajajo fizične aktivnosti - tko mislim, da malo kasneje držijo glavico, se plazijo... ? Ali se motim? Namreč kolikor poznam mamic je tako, da tiste ki hranijo samo z AM imajo veliko bolj "čvrste" otroke...
Se opravičujem ker lepim na to temo, bi pa samo rada še kakšno mnenje in mogoče odgovor zakaj je tako? Ali pa je morda odvisno samo od genov?

(odgovor članu 21mateja21)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: 6. mesec
20.10.2009 16:17:24   
veronikab
Mogoče je pa res nekaj na tem.

_____________________________

Najina sreča Jakob Bela se je rodil 27. 4. 2009.

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: 6. mesec
20.10.2009 17:04:45   
21mateja21
jaz mojo dojim pa je vseeno zelo zgodaj začela kobacat,sedet... res pa je zelo zgodaj začela jesti tudi gosto hrano že pri 4,5 mes. SE JI NEVERJETNO MUDIuser posted image

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: 6. mesec
20.10.2009 17:14:53   
Hope2

IZVIRNO SPOROČILO: manna

Ne bi se rada vmešavala v debato ampak me samo zanima -  a se še kjeri zdi da tisti dojenčki ki so samo dojeni nekoliko počasneje osvajajo fizične aktivnosti - tko mislim, da malo kasneje držijo glavico, se plazijo... ? Ali se motim? Namreč kolikor poznam mamic je tako, da tiste ki hranijo samo z AM imajo veliko bolj "čvrste" otroke...
Se opravičujem ker lepim na to temo, bi pa samo rada še kakšno mnenje in mogoče odgovor zakaj je tako? Ali pa je morda odvisno samo od genov?



Moj je bil polno dojen, le po 4 mesecu sem mu dala zaradi refluksa večerno flaško AM. Sedel in plazil se je pri 6 mesecih, pri 9 je shodil. Pri našem to ne velja.

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: 6. mesec
20.10.2009 17:38:29   
miapia
So otroci, ki so že pri 4 mes supermeni in obvladajo vse po knjigi, so otroci, ki shodijo z 18 meseci, so otroci, ki so lenivčki, so otroci, ki niso sekunde na miru, so otroci, ki pozno spregovorijo, so otroci, ki jih pri govorjenju ne moreš ustaviti. In tako dalje.

No, pa še kako je pri nas. Smo na AM od 2. meseca, je sicer kompaktna, je pa pod spodnjo mejo po teži. Sedimo samostojno od 8. meseca, stojimo že kar konkretno, kravice in nazaj, nogice v usta, vse to smo že davno "obvladali", kobacali in puzali se pa žal ne bomo, ker bomo prej shodili. In se zaradi tega ne sekiram in nikakor ne mislim, da je z malo kaj narobe. Malo je sicer naporno, ker sama ne more nikamor, ampak tako je.

_____________________________

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: 6. mesec
20.10.2009 17:41:35   
manna
Saj niti slučajno ne mislim da je kaj narobe če eni pač prej eni kasneje osvajajo razne veščine... sem želela samo še kakšna mnenja o povezavi z (ne)dojenostjo.
Zgleda da je res bolj odvisno od genov...

(odgovor članu miapia)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: 6. mesec
20.10.2009 21:15:39   
L1ana
Manna, sem ravno enako pomislila tudi jaz pred kratkim. Ampak je po moje to bolj kot ne naključje ...

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: 6. mesec
21.10.2009 14:25:07   
Petka09
No, našo še par dni loči pa bo stara 6 mesecev. Ampak se še vedno ne obrača iz hrbta na trebuh ali obratno. V kravice jo veliko dajem in ji je kar všeč in nekaj minut tako gleda igrače pred sabo.. včasih si hoče katero bližje prinest pa stegne rokico.... Ampak obrača se pa ne. Je pa močna, ker se dviguje v sedeči položaj, pa rito veliko dviguje ko leži (kar baje ni dobro al kako), pa na en ali drugi bok se obrača. Ko leži na hrbtu si tudi iz leve ali desne strani jemlje igračke z rokami - jih torej išče in jih prime ter se igra.
Sam, a moram kej omenit pediatru, da se še ne obrčaa??? user posted image . A je še čas za to? A mi lohk ktera opiše kakšno vajo, ki jo naj izvajam, da bo pokapirala, da se bi blo fajn tut kej obrnt user posted image .

(odgovor članu L1ana)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: 6. mesec
21.10.2009 18:22:19   
miapia
Tole je z Ringaraje - Razvojni mejniki dojenčka, ki dopolni 6. mesecev. To rubriko redno berem vedno ko dopolni polni mesec. Ampak samo v vednost. Tudi v tem besedilu zasledite besede ...veliko dojenčkov...nekateri dojenčki...mnogi dojenčki...itd.


RAZVOJNI MEJNIKI


Kako sem že spreten
Leže na trebuhu je dojenček že toliko spreten, da se lahko obrne in pogleda nazaj, nekateri že zmorejo v tem položaju poseči po igrački. To storijo tako, da se naslonijo na drugo roko. Veliko se jih obrača v obe smeri (tako s trebuha na hrbet kot obratno).
Med ležanjem na hrbtu dviguje glavico, dviguje pa tudi nogice, jih prijema in se z njimi igra. Rad izteguje in ponuja roke, da bi mu pomagali v sedeči položaj. Pri šestih mesecih in pol je večina dojenčkov že sposobna dalj časa samostojno sedeti, sprva se še opirajo z roko ob tla, konec meseca pa se že igrajo v sedečem položaju brez opore. Samostojno sedenje je predpogoj za plazenje. Večina dojenčkov se nauči plaziti med sedmim in desetim mesecem in večina se najprej plazi vzvratno. Nekateri otroci se plazijo na svoj način (drsijo po ritki, se plazijo kot črv, …), nekateri pa se sploh ne plazijo (tudi, če se sprva zdi, da se bodo).
Ko ga držimo pokonci, se opira z nogami ob podlago (pazite, njegovo težo morate še vedno nositi vi!), ob tem lahko ritmično krči kolena, kot da bi poskakoval. Pogosto si stopi z eno nogo na drugo.

Aktivno in ciljano posega po igračah in drugih predmetih, stvari prijema z obema rokama, prelaga jih iz roke v roko, razišče jih tudi z usti. Prijem je vedno bolj zanesljiv, saj predmetov ne prijema več s celo dlanjo, ampak predvsem s palcem, kazalcem in sredincem. Lahko že opazite poskuse samostojnega pitja iz stekleničke.
Zdaj, ko se dojenček začenja vedno več gibati in premikati, je pomembno, da mu zagotovite varno okolje za raziskovanje in osvajanje novih veščin – kot so sedenje, kotaljenje, plazenje. To je lahko stajica, posebej zanj preurejen kotiček v dnevni sobi ali pa kar na tleh pogrnjena odeja.

Dojenčki imajo zdaj že jasen in oster vid, dobro zaznavajo globino in tudi čas škiljenja je mimo.


Navezanost na najbližje
Do starosti šest mesecev se dojenček močno naveže na ljudi, ki skrbijo zanj. Večinoma so to starši, še posebej mama. Ta navezanost mu daje občutek varnosti, kar je še posebej pomembno, ko začne dojenček raziskovati prostor. Na drugi strani pa lahko zaradi te navezanosti na najbližje kaže strah pred neznanci in včasih tudi pred starimi starši in drugimi znanci. Vedite, da je to popolnoma normalno obdobje in da se tako dojenček uči o življenju in občutkih varnosti. In predvsem ne skrbite, kmalu bo zaupal tudi babici in dedku, tako da jim ga boste brez težav kdaj pa kdaj zaupali v varstvo. Verjemite, vsi trije bodo zelo uživali.


Otroško čebljanje
Dojenček vedno več čeblja, preizkuša različne višine glasu, ob samoglasniških že uporablja tudi posamezne soglasniške glasove. Vedno bolj je pozoren na govor odraslih in je že sposoben posnemati preproste zvoke iz okolice. Na znan glas in na nasmeh se odzove z nasmehom in s čebljanjem. Razveseljuje vas tudi z glasnim smehom in cviljenjem. Večina že prepozna svoje ime in se naj odzove. Loči med znanimi in neznanimi glasovi.
Otrokov govorni razvoj je zelo odvisen od količine njemu namenjenega časa in splošnega vzdušja v družini. Dojenčki, katerim starši posvetijo več časa in se z njimi več pogovarjajo, so bolj zgovorni.



< Sporočilo je popravil miapia -- 21.10.2009 18:23:45 >


_____________________________

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: 6. mesec
21.10.2009 21:28:45   
jutranja rosa
Najlepša hvala, da si tole prilepila sem. Zelo zanimivo. Bom poiskala kje to piše na ringaraji in si redno prebirala.
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu miapia)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Zakaj bi moral biti otrok v postelji ob de...
Če malček ostane pozno pokonci, je vse zmedeno. Ni vseeno, ali gre otrok spat okoli devete ure ali ko mu paše.




Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?