|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nasvet prosim
25.1.2016 0:46:06   
Anonimen
Vem,da ne pase tukaj,ampak si tudi jaz zelim ostati anonimna.

Lepo prosim za en nasvet,ker vec ne vem kaj storiti in kako se najboljse odlociti.
Hci gre letos sep.v prvi razred,torej upis sledi.
Partner je zaposlen v tujini,midve s hcerko sva se vedno v Slo.
On hoce,da prideva midve tudi tja in,da hci upisem v solo v tujini.
Problem je ker jaz(oba) jezika ne znam,kako bi naj to funkcioniralo,sola,pomoc pri ucenju,govorilne ure .itd
Bi se odlocile tak velik Korak?Ne vidim kaj prevec financno boljse kot v Slo,(mogoce malenkost bolje)
On pravi,da ce ne bomo znali bo sel ze kdo z nami..
Meni je to nespremenljivo!...

Kaj mi svetujete,kako bi se odlocili ostali,samo vasa mnjena prosim

p.s.vem da mi boste rekli uci se jezik,kar je tudi normalno,tam kjer zivis se moras prilagodit
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Nasvet prosim
25.1.2016 6:50:18   
mateyka
kaj pomeni oba jezika (a tud slovenščino šteješ)?
ali znaš angleščino, nemščino, francoščino, španščino, italijanščino - enega od internacionalnih jezikov? (jaz recimo živim na Švedskem in se učim počasi švedščino, samo govorim tekoče angleško)
ali greste za stalno ali za začasno (in če drugo, za koliko časa)?

p.s. aja, še to - odvisno je tudi kam greš - če je dežela kjer ženska ne sme sama okol hodit, je čist drugače kot ena bolj svobodnjaška, a ne...

< Sporočilo je popravil mateyka -- 25.1.2016 6:53:12 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Nasvet prosim
25.1.2016 7:40:01   
madjanca
Jaz razumem, da ona in on ne znata perfektno drugega jezika, zato je tudi skepticna..

Odlocila pa res ne vem, kako bi se.. veliko je faktorjev...

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Nasvet prosim
25.1.2016 8:33:00   
Amour
Jaz bi se odločala glede na to, kakšno življenje lahko pričakujem tu ali tam (pri tem ne upoštevaj samo financ, ampak tudi socialno življenje).

Če je pomislek samo jezik, se nima smisla sekirati. Nekatere države (je treba malo raziskati tudi opcije, ki jih kot tujec lahko ugodno ali brezplačno koristiš) celo tujim iskalcem zaposlitve nudijo tečaje jezika. Res bi najbrž morala najprej poprijeti za kakršno koli delo bi dobila, dokler jezika ne bi znala, vendar je vsako delo častno.

Jaz osebno sem sicer v dvojezični zvezi, kjer jezika partnerjeve družine res popolnoma nič ne razumem, zato mi okolje, kjer se jezikovno ne znajdem, ne predstavlja strahu, dejstvo pa je, da pred selitvijo v tujino ne sme biti tvoj pomislek zgolj sporazumevalne narave. REs pa je tudi, da moraš znati vsaj en drug tuj jezik dokaj dobro, da se znajdeš, preferenčno angleščino. Res je tudi, da se hitro naučiš, ko si se prisiljen naučiti.

Glede otroka pred šolo - lahko da bo zaradi tega izgubila eno leto, vendar ni s tem nič narobe. Morda je tam na voljo tudi mednarodna šola (ki ni nujno draga), kjer pouk poteka v angl in v jeziku okolja, v kateri so veliko krat otroci, ki nobenega jezika ne znajo dobro in je zato pouk precej prilagojen. Za pretuhtati.
Se pa bo otrok naučil jezika en dva tri.

Saj pravim, treba je pretuhtati na splošno, kaj so plusi in minusi selitve, samo jezik ne sme biti razlog za proti.


(odgovor članu madjanca)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Nasvet prosim
25.1.2016 8:39:52   
Damuš
jaz otroku ne bi nikoli naredila tega, da ga čisto nepripravljenega peljem v tujino - brez osnovnega znanja jezika in to kar iz danes na jutri. Če že, bi šla v tujino s še predšolskim otrokom, da bi v vrtcu osvojil jezik. Res je, otroci so kot spužve in osvojijo jezik takoj. Ampak ... v vmesnem času pa kaj ... bo med odmori sam, z nikomer se ne bo mogel sporazumevati, če bo kaj narobe, ne bo mogel povedati učiteljici.

In če še vidva ne znata jezika ... Jaz bi se na tvojem mestu začela pospešeno učiti jezika, isto bi zahtevala od partnerja. V učenje pa bi vključila tudi otroka. In če že, bi šla v tujino naslednje leto.

(odgovor članu Amour)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   [Brisano sporočilo]
25.1.2016 8:48:52   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Nasvet prosim
25.1.2016 10:14:33   
ronja
Jaz bi se odločala glede na to, kakšno življenje lahko pričakujem tu ali tam (pri tem ne upoštevaj samo financ, ampak tudi socialno življenje).

Podpis. Meni velikokrat rečejo: pa saj lahko greš ven in tam dobiš službo. Ja, najverjetneje lahko, vsekakor lažje kot tu:D. Ampak upoštevam vse: tu imajo otroci prijatelje, sorodnike, lepa narava je, radi živimo tu. Preselila bi se kvečjemu na morje:D. Ne, hec, nekam na toplo bi takoj šla, vendar ne vem, če je ravno pravi čas s tremi otroki...

Na tvojem mestu, če bi se odločila, da grem v tujino, pa bi se do septembra vsaj za silo naučila jezik. Da bi bila tam z otrokom in se ne bi znala niti za silo zmenit, bi mi bilo stresno. Če bi šla sama, nimam problema, se bom že zmenila z rokami. Če sem odgovorna še za nekoga, pa mi to ni čisto dovolj. Ampak to ima vsak drugače. Pa če govoriš angleško in francosko in špansko recimo, se lahko pogovarjaš v večini držav vsaj za silo (razen azije).

Na splošno se mi sicer zdi, da je za otroke dostikrat celo dobro, če se naučijo živet še v drugačnem okolju, postanejo bolj prilagodljivi in še en jezik vedno prav pride... Vseeno pa je to velika in težka odločitev in je verjetno fajn, da si oba želita preselit in da je vsaj kak plus... Če je z denarjem isto in si ti ne želiš, pa ti bo verjetno težko tam...

Christin, malo bolje finančno ni nujno malo bolje na splošno. Ker nekaj tudi izgubiš, ko se seliš v tujino. Lahko veliko pridobiš, vendar je dejstvo, da nekaj tudi izgubiš. Mi smo se selili 5 km stran, samo na drug konec LJ., pa smo imele vse punce krizo. Ker smo tam pustili svoje prijatelje in ja, seveda se še vidimo, gremo na obisk in oni pridejo na obisk, vendar ni isto, kot če se vidiš VSAK dan. In nam je bilo težko to. Verjamem, da tebi ne bi bilo, ker si mogoče pač drugače narejena, ampak nismo vsi enaki. Enim je nekaj težko, drugim nekaj drugega. Punca ni ravno odločena, da bi šla, v bistvu ni nikjer napisala, da si tega želi, samo da si partner želi. Da bi morala avtomatsko naredit to, kar si partner želi, pa se mi zdi malo mimo. Nisem proti temu, samo je fajn, da si ljudje to vsaj malo želijo...

Anonimna, začni se učit tega jezika in pojdita najprej na obisk k njemu, da vidiš utrip te dežele, če vama ustreza. POnekod se takoj počutiš doma, drugod si rečeš: tu pa res ne bi mogla živet! Naredi to, PREDEN se odločiš. Ne obljubljaj mu nič, dokler nisi ziher. Za vsak slučaj lahko vpišeš malo na obe šoli in potem izbereš tisto, kjer pač bosta. Sicer pa te v šoli, kamor mala paše, morajo vzet ne glede na vse. Bolj je problem, da moraš to mali povedat in da je fajn, da čimprej ve. Povej ji, da razmišljata z očijem o tem, pa pojdita na obisk in naj še ona pove, kako se ji zdi. Mogoče se bosta potem lažje odločila, ker ni isto, a ne znaš italijansko (kar se ti v vsakdanjem življenju niti ne pozna, razen pri iskanju službe, na ulici se pa zmeniš glih karkoli, ker italijani vse povejo z rokami in se res trudijo vse razumet), ali ne znaš nemško (kjer bo čisto ok, če znaš angleško) ali pa ne znaš kitajsko (kjer si mrzla, ker ne bojo znali nobenega od naših jezikov in kjer je jezik čisto drugačen itd...), ali pa ne znaš svahilija (ki ima 2000 besed in simpl slovnico in se ga boš komot naučila v 3 mesecih). Skratka: sam jezik je lahko zelo različno velik problem. Na pamet svetovat je težko, ker je še veliko dejavnikov, ki vplivajo (koliko sta ti in dete navezani na socialni krog tu, kako rada imaš svojo službo, itd...)

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Amour)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Nasvet prosim
25.1.2016 10:23:44   
malaMravljica
Jaz tega mojemu otroku ne bi nikoli naredila. Saj partner verjetno ni sel v tujino vceraj, do sedaj nista razmisljala o soli otroka.
Poznam nekaj primerov, ko se izselijo v tujino tko na ho-ruk, otroci ze sredi osnovne sole, starsi ne obvladajo jezikam in potem frka in se mame petelinijo v soli, ker ne stekajo kaj govori ucitlca, mama cez solo, da si izmisljujejo, ker otrok je bil do sedaj ja tak priden v soli, nemoge, da je sedaj problematicen. Kaksno stisko mora otrok prezivljat, v momentu novi obrazi, ni vec prijateljev, ne razume jezika. Da so otroci prilagodljivi jaz na mojem otroku ne bi izvajala.
Ce ze, potem se zmigajta sedaj, se zmenita, pojdi z otrokom hitro v tujino, das takoj v vrtec in zapoznel vpis v solo, da se bo se en leto otrok v vrtcu ucil jezika. Ni optimalno, je pa boljse, kot da bo cez par mesecev otrok sedel v solski klopi pri uri matematike in se mu sanjalo ne bo kaj pravi ucitlca.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Nasvet prosim
25.1.2016 10:36:55   
RIJA*
V vsakem primeru bi poskrbela, da je družina skupaj. Nikoli se ne bi šla družine na daljavo.
To odtehta marsikatero drugo nevšečnost.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Nasvet prosim
25.1.2016 13:17:47   
liliana
Če človek obvlada 2 jezika (recimo angleščino in nemščino), so zadeve bistveno lažje... Če pa se recimo seliš v avstrijo in ne veš nemško nič, pa še tvoj partner ne, se pa počutiš malo zgubljenega...in obstajajo ljudje, ki razen materinega jezika, ne vedo nobenega drugega.....

(odgovor članu RIJA*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Nasvet prosim
25.1.2016 17:13:58   
josephine27
Jaz verjamem, da je težko če ne znaš jezika ampak dolgoročno si ne predstavljam, da bi sama živela z otroci v slo partner pa v tujini. In nekako si predstavljam, da je lažje it nekam s predšolskim otrokom kot potem, ko enkrat že začne hoditi v šolo. Ne morem reči, da bi se zagotovo preselila, ker je tu veliko vprašajev ( so države kjer res ne bi želela živet) bi pa definitivno resno razmislila o tem. Če je jezik edina ovira ni hudirja, da se ga nebi naučila.

_____________________________



(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   [Brisano sporočilo]
30.1.2016 12:27:09   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Nasvet prosim
30.1.2016 14:56:18   
mateyka
Upoštevat je treba tudi, da smo si ljudje različni. eni radi potujejo, ni se jim problema navadit, prilagodit, selit.. Enim je pa še selitev v sosednje mesto travma. Kot bi prvim priporočala selitev, drugim ne bi. Tako, da je težko svetovat v virtuali kaj je "prava odločitev"....

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Nasvet prosim
1.2.2016 15:00:04   
ronja
Christin, TI si to ŽELIŠ! Ona si pa NE! To je bistvena razlika! Ti vidiš, da bo boljše, ona vidi samo da bi lahko bilo malo boljše finančno, vse ostalo pa slabše. Tebi prijatelji blizu in mogoče okolica ne pomeni toliko, njej pomeni veliko... Različni smo. Pa tudi v različnih okoliščinah se različno odzivamo, spreminjamo se. Meni bi bilo zakon it živet v tujino dokler sva bila brez otrok. Zdaj si pa tega ne želim.
Midva ne hodiva po kavah, sem pa šla vsak dan z malimi na igrišče in tam srečala vse svoje prijateljice;). Nam je bilo to luštno, taka mala skupnost je bila, vedno si vedel, da bomo vsi pogledali na vse otroke, bilo je prijazno, še zdaj smo veseli, ko se kje srečamo, tudi s tistimi, s katerimi sicer nimamo več stikov. Tebi te zadeve nič ne pomenijo in dirkaš domov, kar je ravnotako ok. Samo to ne pomeni, da mora bit drugo narobe. Za nekoga je selitev blagor, za drugega je težka.

Ko sem se sama preselila prvič, mi ni bilo težko, ker sem hodila k varuški, v malo šolo in v šolo v stari okoliš. Ko sem se preselila drugič, mi je bilo zelo zoprno, ker ni bilo busa zvečer in nisem mogla hodit na plesne, ker nisem mogla kako domov prit. In ker tam ni bilo pametne družbe - smo se sicer družile sosede in so čisto ok, ampak to ni bilo to. Moji blokovski prijatelji so bili pa zakon in pogrešala sem jih! Ko sva se preselila tretjič, na svoje, je bilo zaaaakon! Spoznala sem ogromno krasnih ljudi in bilo je čudovito, niti za trenutek nisem imela krize, komaj sem čakala, da se preselim. KO smo se selili 4., smo imele punce krizo, kar sem že pisala. Vidiš, ena in ista oseba - pa mi je bila 2x selitev čisto ok, 1x celo najboljše kar se je zgodilo, 2x pa ne samo fajn, 1x celo prav zoprno (ko smo šli v hišo in sem dobila svojo sobo, mimogrede:D - meni pač soba ni pomenila toliko kot prijatelji, svoboda, mobilnost...)

Odvisno kam greš, kaj tam vidiš... It samo zato, ker je pač on šel, kamorkoli, ne glede na to, a si tam sploh predstavljaš bit, se meni zdi malo na vrat na nos. Če si želiš, vidiš kako bo boljše, valjda!

Je za premislit, vsekakor pa je prej za it tja na počitnice. Saj kmalu človek vidi, a bi tam lahko živel ali ne. Sama bi si komot predstavljlaa živet v kaki tropski vasici, Londonu, Parizu, Rimu,..., niti pod razno pa ne v Iranu ali na Japonskem, recimo. Ni čisto vseeno, kje.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Nasvet prosim
1.2.2016 19:26:20   
Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Problem je ker jaz(oba) jezika ne znam,kako bi naj to funkcioniralo,sola,pomoc pri ucenju,govorilne ure .itd
Bi se odlocile tak velik Korak?Ne vidim kaj prevec financno boljse kot v Slo,(mogoce malenkost bolje)
On pravi,da ce ne bomo znali bo sel ze kdo z nami..
Meni je to nespremenljivo!...


Če je problem samo jezik, potem nimaš kaj razmišljat. Začni se ga učiti čimprej, ko pa si tam, grem pa še toliko hitreje. Za otroka je to večinoma plus, je pa odvisno, kako si ti naštimana. Če je tebe strah, bo tudi otroku neprijetno. Če se ti prilagodiš, se bo tudi otrok. Večina tujcev se, ko pridejo v Slo, pa slovenščina ni jezik, ki bi ga poznali in bi bil lahek. So pa naštelani tako, da tako pač je.

Če so težave drugje, pa ne vem, nisi napisala.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Nasvet prosim
2.2.2016 12:09:04   
ronja
Če se ti prilagodiš, se bo tudi otrok. Večina tujcev se, ko pridejo v Slo, pa slovenščina ni jezik, ki bi ga poznali in bi bil lahek. So pa naštelani tako, da tako pač je.

Prilagodimo se vsi, je pa normalno, da ti je žal za lepimi stvarmi. Če je lepih po selitvi več, ni tak problem, ker vidiš tisto in si pripravljen menjat. Če jih ne vidiš, je pa problem, zato je fajn, da preden gre, da jih vidi.
Po pravici povedano, je tujcem v slo. lažje, ker večina slovencev govori angleško, ali pa vsaj nemško. Redkokdo ne govori nobenega od teh dveh jezikov (nekateri pa še italjicansko ali madžarsko). V slo. ne rabiš slovenščine, da greš po kruh (svakinja ni slovenka in je živela tu). Če greš pa recimo na Kitajsko, pa večina ne bo govorila drugega jezika, razen na določenih delih. In je precej težje. Tudi nekatere kulture so bolj zaprte, drugje te takoj sprejmejo medse,... je precejšnja razlika. Težko veš vnparej.

Se pa strinjam - če je samo jezik problem, se ga da v pol leta za silo naučit. BOlj me skrbi to, da on že nekaj časa dela gor, pa se še ni naučil jezika, kar pomeni, da mu to ne pomeni dosti in da bo morala vse te zadeve urejat ona. Kar pa ni vedno to, kar si želimo... Če si tako želi, da prideta, mu daj pogoj, da se dobro nauči jezika, saj že živi tam, njemu je to še lažje kot tebi! Tako se boš počutila bolj varno.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Nasvet prosim
4.2.2016 22:42:55   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Po pravici povedano, je tujcem v slo. lažje, ker večina slovencev govori angleško, ali pa vsaj nemško. Redkokdo ne govori nobenega od teh dveh jezikov (nekateri pa še italjicansko ali madžarsko). V slo. ne rabiš slovenščine, da greš po kruh (svakinja ni slovenka in je živela tu). Če greš pa recimo na Kitajsko, pa večina ne bo govorila drugega jezika, razen na določenih delih. In je precej težje. Tudi nekatere kulture so bolj zaprte, drugje te takoj sprejmejo medse,... je precejšnja razlika. Težko veš vnparej.





Seveda ne, če je pa pol prodajalcev v štacuni študentov......in bilo bi nekaj hudo narobe z našim šolskim sistemom, če ti ne bi obvladali vsaj en tuji jezik......

V Avstriji recimo za prodajalko kruha ni več tako značilno, da obvlada angleško......

Se pa strinjam - če je samo jezik problem, se ga da v pol leta za silo naučit. BOlj me skrbi to, da on že nekaj časa dela gor, pa se še ni naučil jezika, kar pomeni, da mu to ne pomeni dosti in da bo morala vse te zadeve urejat ona. Kar pa ni vedno to, kar si želimo... Če si tako želi, da prideta, mu daj pogoj, da se dobro nauči jezika, saj že živi tam, njemu je to še lažje kot tebi! Tako se boš počutila bolj varno.


Ali mu ne pomeni kaj dosti ali pa nima časa in mu ni treba.....ker dela s samimi Slovenci.....v Avstriji so praktično firme, kjer so zaposleni sami Slovenci.....v Nemčiji pa je tudi podobno....slovensko "podjetje" da slovenske delavce.....delavci delajo po 11 ali 12 ur.....ker imajo za malico fraj 1 ali 2 uri in pride ob šestih zvečer utrujen spat....predvidevam, da gre za kakega fizičnega delavca, z nekje 1000 EUR plače, ker avtorica teme pravi, da finančno ne bi bilo dosti boljše kot pri nas in to je potem to.....

Vsak se vseeno ne nauči v pol leta tujega jezika......recimo kak gradbeni delavec na gradbišču, ki dela s še 20 Slovenci.......

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Nasvet prosim
5.2.2016 19:47:58   
Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Če se ti prilagodiš, se bo tudi otrok. Večina tujcev se, ko pridejo v Slo, pa slovenščina ni jezik, ki bi ga poznali in bi bil lahek. So pa naštelani tako, da tako pač je.

Prilagodimo se vsi, je pa normalno, da ti je žal za lepimi stvarmi. Č


Po pravici povedano, je tujcem v slo. lažje, ker večina slovencev govori angleško, ali pa vsaj nemško.


Odraslim je lažje, ja, ker govorimo angleško in smo s tujci prijazni, običajno celo radovedno prijazni, In celo okolje je prijazno.

Otroci so pa otroci...v vrtcu se govori slovensko...in se navadijo.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
V naročju je otrok večinoma v nepravilnem ...
Ali veš, da večina staršev zelo pogosto nosi otroka v naročju v nepravilnem položaju? Ali veš, da je lahko ta zelo škodl...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?