|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nagrada ali podkupovanje?
25.9.2008 13:21:48   
picola1
Sem brala zadnjič eno knjigo in sicer Otroci so iz nebes. Zdi se mi res krasna knjiga, samo nekaj me bega...Avtor v njej piše, da lahko dosežemo sodelovanje (namesto ubogati on uporablja besedo sodelovati, kar se meni osebno zdi krasno) pri otrocih največkrat že s tem, da jih vzpodbudimo in motiviramo z nagrajevanjem, veliko bolje je to, kot pa kaznovanje.
Npr. Otrok noče pospravit za sabo in namesto, da mu rečeš, da bodo šle igrače v smeti, mu rečeš, da bo npr. lahko dobil zvečer ekstra pravljico ali kaj podobnega (kar mu pač predstavlja nagrado). Meni se to zdi sicer večinoma ok, vendar me še vedno nekje globoko v sebi preganja občutek, da je to v bistvu podkupovanje (čeprav avtor v knjigi tudi pove, da veliko staršev ima tak občutek, vendar da to ni podkupovanje, ampak samo motiviranje k sodelovanju in da se otroci potem tega ne navadijo, govorim v tem smislu, da potem zahtevajo neko nagrado, da sploh kaj naredijo).

Kaj pa ve mislite o tem?
A se katera poslužuje tega sistema in kako deluje? A se otroci res ne navadijo preveč na to, da morajo potem skos dobit nekaj v zameno za to, da nekaj naredijo?

Hvala za mnenja.
Aja, če je še katera prebrala knjigo, me zanima mnenje o njej.

user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Nagrada ali podkupovanje?
25.9.2008 13:37:11   
enkratna
Hm, torej tudi mene v službi podkupujejo s tem, da mi kot motivacijo za še bolj opravljeno delo, na koncu dajo (višjo) nagrado? In jaz se pustim tako manipulirati user posted image ! Priznam, da mi je ta način ljubši, kot pa da mi odtrgajo kaj od plače, če ne bi bila zadosti učinkovita....

Drugače pa osebno bolj verjamem v nagrajevanje kot kaznovanje (ampak še nimam otrok, tako da sem "ful pametna" zdej user posted image user posted image ). Je pa res, da je vse skupaj odvisno od primera do primera. Sploh tvojem primeru bi šla na nagrajevanje. V primeru pa, če bi npr. poškodoval sosedovemu otroku igračo, pa bi ga prikrajšala par dni za kakšno risanko! user posted image

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Nagrada ali podkupovanje?
25.9.2008 14:41:21   
diva 4
Jaz sem bila istega mnenja, namreč, da je treba nagrajevati . Pa kljub temu , da nisem za vsako stvar obljubila oz. dala nagrade moja hči sedaj za malenkosti pričakuje nagrado user posted image .Tako , da imava sedaj težke debate zakaj je treba , kaj pospravit in kaj narediti brez nagrad.Mi namreč kar reče , kaj si bom zaslužila če to pospravim? Tako , da z mojega stališča čimmanj nagrad- samo za posebne priložnosti. Pa grožnja , da gredo igrače v smeti pri nas isto pali kot nagrada.

(odgovor članu enkratna)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Nagrada ali podkupovanje?
25.9.2008 14:53:46   
Naja30
Po moje je to motivacija, da otroku ponudiš nekaj, da nekaj naredi. Npr. v tvojem primeru pravljico. Tudi jaz moji hčerki vedno rečem, da naj pospravi npr. kocke in bova prebrali eno knjigico. Ponavadi pa že sama pride s knjigo in ji pač rečem, ok, ampak najprej pospravi.

(odgovor članu diva 4)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Nagrada ali podkupovanje?
25.9.2008 19:13:36   
Gina
PIcola, jaz se strinjam s tabo, da ta način ni ok, da je podkupovanje. In ne, to ni primeljivo s službo. Otrok dobi doma vse, kar moraš ti zaslužit v službi čisto zastonj. NI mu treba delat, da dobi denar za jest, ni mu treba garat, da dobi denar za wc papir, ni mu treba nič, da ima toplo vodo, niti mrdnit, da ima zakurjeno - ti pa delaš za TE reči v službi. Če hočeš kaj več plače kot osnovo, se moraš še ekstra mnogo potrudit, samo najprej moraš narediti vse osnovno. No, jaz se strinjam, da otrok dobi še kaj ekstra, če ekstra mnogo naredi, sicer pa ne. Če je naredil osnovne reči, npr. pospravil sobo, odnesel smeti, počistil svojemu zajcu kletko, potem pa je šel za dve uri ven pomagat čist tako ekstra malat očetu dile, potem si zasluži ekstra nagrado, morda ekstra izhod, ekstra ura tv-ja, ekstra ura pc-ja... kaj pa vem kaj. Za osvnoe reči pa mora vedeti, da je on del neke skupnosti, ki se ji reče družina in dokler mama in oče hodita v službo + naredita vse doma, da mora on hoditi v šolo + narediti še kaj doma, ker je to življenje.

Se absolutno strinjam, da je hvala boljša kot graja, da je dobra volja boljša kot neko nadiranje, da je boljše kakšno stvar prezreti, kot biti preveč pikolovski.....samo tukaj govorimo o osnovnih rečeh, ki jih otrok mora narediti, ker je tako prav. In narediti zastonj. Če pa že misliš kaj pogojevat, potem je boljše, če rečeš, da bo lahko šel ven iz sobe in gledat tv takoj ko bo sobo pospravil. Ali pa mu rečeš, da bo lahko takoj ko bo odnesel smeti, naprej igral igrice, prej pa pač ne bo šlo. To je v bistvu nagrada, kot nagrada mora biti. Namreč lahko počneš reči po svojih željah takoj ko nekaj obveznega narediš. Prosti čas, razporejen po njegovih željah je nagrada. Vendar ga moderni otroci kot takega ne vidijo, ker so starši zamočili s svojo vzgojo. Ker vse nagradijo, tudi osnovne reči, ki v to ne sodijo. Krive so pa tudi take knjige, ki ne sledijo času in realnosti in to je tisto, kar jaz pravim, da narobe učijo.


(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Nagrada ali podkupovanje?
25.9.2008 21:51:18   
kaya2007
znanka, ki ima 3 otroke, mi je ravno zadnjič omenila, da se grejo zbiranje točk oz. nalepk (ko je kdo priden, potem sledijo nagrade itd.). najprej so zbirali tudi črne pike-torej kazni, je pa kasneje ugotovila, da je stvar veliko bolj učinkovita, če teh črnih pik nimajo (otroci se baje teh kazni bojijo in potem ni toliko učinkovito)-po novem sistemu jim za grdo obnašanje sedaj le briše pozitivne točke in tako kasneje pridejo do nagrad.

to se mi zdi čisti povzetek tega kar si prebrala v zgoraj omenjeno knjigi.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Nagrada ali podkupovanje?
25.9.2008 22:27:00   
rainbow
Mislim, da je v knjigi mišljena nagrada kot nekaj, kar otrok rad počne, in ne da bi kaj dejansko dobil za vsako malenkost, ki jo naredi.


_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu kaya2007)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Nagrada ali podkupovanje?
25.9.2008 22:42:38   
ona
Jaz sem z sinom zmenjena,da so določena dela normalna za naredit(pospravljanje sobe,nosit smeti v smetnjak,praznenje pomivalnega stroja,...) in imava pa dogovor,da katerokoli delo bo on sam opravil,brez,da ga jaz preganjam bo pa nagrajen in zdej vsak dan tuhta,kaj bi on delal,da bi dobil nagrado(ponavadi mu dam nekaj malega denarja) in me potem sam vpraša,kaj mi lahko pomaga,če se sam ne spomni oz. ne opazi!
Pri nas je ta način več kot uspešen,samo za dela,ki so samoumevna je treba že zelo zgodaj začet otroka preganjat in mu dat vedet,da MORA naredit-pospravit za sabo!

(odgovor članu rainbow)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Nagrada ali podkupovanje?
25.9.2008 23:31:35   
Anonimen
Pikola, se strinjam s tabo. Nagrade so super, sploh v primerjavi s kaznim, sodelovanje je super, motiviranje je super. Ampak ne v vseh situacijah in ne pri vseh otrocih.

Ni problem, če imaš vodljivega otroka. Bo hitro naredil, kar mu je naročeno, še sam pomagal in navdušeno sodeloval, samo da bo pohvaljen. Otrok z močno voljo pa je poglavje zase. Tam se lahko pretegneš, obljubiš cel svet, pa ne bo naredil NIČ, česar sam noče. Lahko deset ur obljubljaš, kako bo fajn pravljica zvečer ali karkoli že, ampak otork svojih kock ne bo pospravil, če se mu to ne bo zdelo smiselno. Ker se tisti trenutek igra, ima fajn, zakaj bi delal za nekaj, kar bo šele dobil potem, ko bo pospravil igrčake. Če pa se ima že sedaj fajn.

Domače obveznosti so zame nuja. Otrok jih ima malo, njihovo število narašča z otrokovo starostjo. Pospraviti mora igrače, si umivat roke, zobe, delat za šolo, pospraviti čevlje v omaro,... to so obveznosti, ki so nujne. Določene stvari v življenju moraš narediti, brez pardona. Nagrade za vsakodnevne obveznosti so zgolj potuha na dolgi rok.




(odgovor članu picola1)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Nagrada ali podkupovanje?
26.9.2008 8:39:55   
nuala
Hja, spet odvisno od otroka.
Pri mojem starejšem kazni absolutno niso učinkovite, medtem ko nagrada v smislu " če bova sedajle hitro naredila vso nalogo, se lahko gremo še vozit s kolesom" navadno pomaga.
Pri ta mlajšemu pa nagrade niso prav učinkovite ( ker je njemu življenje itak tako fajn ) in kakšna grožnja kot " če se zdajle hitro ne slečeš in ne skopaš, danes ne bo časa za risanko " bolj pomaga.
Drugače pa, v osnovi morajo otroci starše ubogat. Osnovna pravila in zahteve morajo biti postavljene brez nagrajevanja. Pri meni je teh stvari malo ( npr. dat svoje obleke zvečer v koš za umazano perilo, imeti urejeno šolsko torbo, ubogat na sprehodu ob prometni cesti,... ), ampak so skoraj 100%.
Od otrok pa nekako ne pričakujem, da veliko delajo, ker se mi zdi, da so že tako obremenjeni.

_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Nagrada ali podkupovanje?
27.9.2008 17:20:12   
Naja30
IZVIRNO SPOROČILO: rainbow

Mislim, da je v knjigi mišljena nagrada kot nekaj, kar otrok rad počne, in ne da bi kaj dejansko dobil za vsako malenkost, ki jo naredi.



Se strinjam. In večji kot je otrok, več je njegovih obveznosti, ki ji mora sam narediti. Kot je ena napisala, da je npr. pospravljanje sobe, igrač... normalno, da sam pospravi. Mislim pa, da je treba to nekako začet privzgajat že od čisto malega otroka. En 18-mesečnik pa brez da mu ne obljubiš pravljice, ne bo naredil nič. Vsaj moja ne.

(odgovor članu rainbow)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Pridružila sem se gibanju Free ziza
Če bi sama vsakič, ko sem dobila butasto vprašanje, povezano z dojenjem, zaslužila, bi danes imela že ... hm, morda nove...
BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?