|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Otroci in traktor?
3.6.2005 12:30:01   
puncica
Včeraj me je spet pogrel. Ravno sva se s tamalo spravili spat, no ona spi, jaz pa tv gledam ura bla tam okol 7-8 zvečer.
Slišim zunaj ropotanje in pogledam skozi okno. Vidim mulca starga tam 10 let, kako vozi ogromn traktor noter na kolesih (no tam na blatnikih :zmeden2: ) sedi punčka stara cca 5 let, na drugi strani verjetno bratec 7-8 let stara. In se lepo vozijo po travniku gor in dol, namreč seno so pobiral (spravlal pravjo pri nas) z nakladalko in to trije otroc mater. Sem misla da ne vidim dobr, ko sem vidla te tri otroke na taki ogromni mašini. Pa se prpele z drugim traktorjom še verjetno njihov oče, ki je na drugem travniku obračal al skup spravlal al neki, no pač drugje je delal.

Zdej pa jst ne vem al sem jst tok glupa in previdna al se sam men zdi mal mim to da daš take male otroke na traktor in da se fjakajo po travnikih in njivah in delajo to kar bi mogl odrasli. Naj povem da je ta fant (10 let) že večkrat tud po hribu vozil, prevažal vse mogoče stvari, vozil v gozd, pač povsod ga ponucajo očitno in njemu se še fajn zdi.

Mene pa kr strese ko vidim te otroke na taki veliki mašini, kamor se še sama ne bi upala usest.

Kaj pravte, a je na kmetijah res toliko dela s traktorjem in mašinami da se mora otroke ponucat za to, a res ne moreš soseda al pa koga najdit za to. A starši nič ne razmišljajo a kaj:zmeden2::zmeden2::((:((

Skratka sam čakamo še kdaj se bo kej hudga naredil.

Meta. če boš slučajno brala vem da imate kmetijo doma, a bi ti posadila svojo pupo na traktor pri 10 letih pa ajmo obračat?:ups:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Otroci in traktor?
3.6.2005 12:36:53   
snorlax
Žal je na kmetijah večinoma tako. Poznam fanta, ki že od 9 leta dalje vozi traktor, pomaga pri siliranju, oranju, spravilu sena itd.

Moj je tudi zrastel na kmetiji in je moral delati vse, že od 5 let naprej je moral nositi drva, vodo... Ko je bil star kakšnih 10 - 12 let, je tudi vozil traktor.

Jaz ne pustim mojega starejšega, ki bo star 13 let niti blizu traktorja, zato se z mojim tudi včasih spreva zaradi tega. Po toči zvoniti je prepozno!

L.p.:)

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Otroci in traktor?
3.6.2005 12:39:56   
Anonimen
Sem že tle!
Ne, ne bi jo, punčica.
Je pa moj :love: menda (to njegovi še zdaj s ponosom povejo) že pri 7 letih, ko je komaj čez volan videl, že fural traktor po vasi in seveda tudi delal z njim.

Na kmetijah po moji oceni 98% staršev daje otroke na traktor, da sami delajo, pred njihovim 15. rojstnim dnevom, ko po zakonu smejo.

Drugo je seveda, če se otrok vozi zraven. Ampak za to moraš imeti poseben sedež, ne da ga voziš v naročju. Ana ga že ima! :)- No, po pravici povedano, meni se ne zdi najbolj varen, recimo v primerjavi z avtosedežem, je pa res, da ne rabi bit, ker pač če se vozita po ravni njivi gor in dol, je malo verjento, da pride do čelnega trka :)-

Tako kot nekateri butasti starši vozijo otroke nepripete v osebnem avtu, jih butasti kmetje same posajajo na traktor, da bo ja delo prej opravljeno.

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   Otroci in traktor?
3.6.2005 12:42:28   
atek
Po eni strani je to res problem. Po drugi strani pa, to veste vsi ki imate tako velike otroke da že hodijo, a so še vendar otroci, da so najraje tam kjer ni treba. Gledano s te strani je bolje da je otrok na traktorju kot pa da ga oče/mati/sosed.. s traktorjem povozi.
Se pa strinjam da je nevarno in neodgovorno, ker je vedno (tudi pri ljudeh, ki nimajo kmetije) bolj važno vse drugo in je škoda denarja ali časa za to, da bi 1 odgovorna in zrela oseba za čas dela pazila na otroke!

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Otroci in traktor?
3.6.2005 12:45:55   
Anonimen
Grozno! Na temo sami sebi prepuščenih kmečkih otrok bi jaz lahko napisala roman v 100 delih!!! :grrr:

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   Otroci in traktor?
3.6.2005 12:48:46   
puncica
Pa sej po moje ni problem da bi otroke kdo pazil, sej majo babico al staro mamo doma sam jst ne vem a so vsi sosedi pa sorodniki zaposleni, da ne morejo pridet pomagat namest otrok. Ja verjetno je res najlažje otroka ki z vsem veseljem tam vozi traktor posadit v sedež in gremo.
Mater sem jezna na take. Grozni so, samo čakamo na nesrečo. Moja sestrična je sedela tako na blatniku zraven voznika in je padla s traktorja, ko je njena mami orala in je šlo zadnje kolo čez njen vrat in srečo je imela da je bila zemlja zorana, in je imela samo zlom roke in mal modric kolo ji je namreč glavco porinil v zemljo. Tako da ko sem to vidla da tako mali otroc, ko komi na gas pritisnejo in na premzo vozijo po vasi in po njivah sem se kr zgrozila. Jst vem da tega ne bo naredila, pa če bi nam še tako šlo za nohte.

Tud moja teta in stric imata kmetijo in 4 punce in noben ni nikol dajal traktorja za vozit in opravlat dela, sploh ne pred 16 letom. Tako da ne vem očitno nekateri res nič ne mislijo.

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Otroci in traktor?
3.6.2005 12:48:58   
Anonimen
Grozno, pa si predstavljate, da bi tisti otrok, 5 let star, ki je sedel pri kraju, lahko pod traktor padel? Tisto sekundo! In ti, punčica, bi to videla. A si ne bi očitala, da nisi nč naredila? Jaz bi si. Ne vem, če ne bi jaz koga poklicala. Ne vem, premišljujem.

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   Otroci in traktor?
3.6.2005 12:51:55   
Grascakinja
Se strinjam, da ni primerno. Ampak nekaterim otrokom je vozit traktor blazno fajn. Jaz jim sicer ne bi pustila, vem pa da je moj dragi pri 10 letih tudi že znal vozit traktor. Pomagal je pa povsod pri kmečkih opravilih, pa ne ker so ga silili, ampak samo da je šel ven in stran od knjig :)-
Pa je kljub temu doštudiral, se mu je pol mal premaknilo.

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   Otroci in traktor?
3.6.2005 12:52:29   
puncica
Ja hudiča koga pa naj pokličem. Seveda bi si očitala, zato pa to pišem mater. Kaj naredit jst ne vem.:grrr: Sicer pa to ni edina družina, tako se vozi kr par otrok. :((:((

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   Otroci in traktor?
3.6.2005 12:59:04   
Anonimen
Sama sem zrasla na kmetiji, pa me moji starši niti približno nikoli niso pustili na traktor, čeprav je dedek stalno težil, da se ga moram naučit vozit. Mu sploh ni potegnilo, koliko je lahko to nevarno, pa mu ga je uspelo trikrat obrniti (nismo ravno na ravnini doma), na srečo se mu ni nikoli nič zgodilo!!!!!!
So pa na vseh sosednjih kmetijah fantje že desetletni vozli traktor in se je tudi že komu kdaj kaj zgodilo. Ne vem, ena neumna pamet. Še avto je nevaren, traktor je pa tako robusten, ti mimogrede vrže iz brzine.
saj že ta podatek pove veliko, da je v Sloveniji na leto največ smrtnih primerov (glede na število vozil) prav med traktoristi.

Bi rekel človek, da imajo odrasli kaj pameti, pa so pogosto še bolj otorčji in nezreli, kot njihovi otroci.

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   Otroci in traktor?
3.6.2005 13:14:40   
ribica.

To še nič ni. Moji starši živijo na podeželju, kjer tudi sosedi izvajajo "zgodnje privajanje na traktor". Svojga drugorojenca vozijo na traktorju že kar je bil star dva al pa tri mesece. Sicer v tistem sedežu, pa vedar.....

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   Otroci in traktor?
3.6.2005 13:35:46   
KIRA
zato je pa tolko nesreč z traktorji in otroci. (dober primer je bil v torek na POP tv pri preverjenio, če je kera gledala)
zama poljska mehanizacija in froci ne grejo skup pa pika. poleg tega pa niso delovna živina da morajo opravljat delo odraslih!

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   Otroci in traktor?
3.6.2005 13:49:52   
L&F&B
Ja, sploh se ne zavedamo, koliko nesreč se pri delu na kmetiji zgodi, koliko otrok ostane invaldnih ali še kaj hujšega. Po mojem bi takšne starše morali kaznovati, tako kot nevestne voznike. Tudi moj je že od petega leta delal vse sorte na kmetiji in pa od sedmega leta vozil traktor, pa kosilnice itd. Seveda se mu je fino zdelo. Meni pa rata kar slabo, ko poslušam te zgodbe. Kaj pa vem. Nekako bi bilo treba izobrazit ljudi, da otroci ne sodijo za delavno mašino.

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   Otroci in traktor?
3.6.2005 14:05:35   
Meggi
Nisem res brala vse.

A je katera gledala mislim da pri Preverjeno kaj vse se jim je že zgodil.

In pol - žali koga.

Jaz bi to STRAŠNO KAZNOVALA. dEJ RAJŠ KIRMU TISTGA JURJA za varstvo kot pa da se kaj nardi.

In v trenutku je lahko vega konec.

Res pa je da otroci nkateri full uživajo ko se gor furajo. Marajš se naj dere cel popodan kot pa da se mu kaj zgodi.

PROSIM IMEJTE PAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAMET.

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   Otroci in traktor?
3.6.2005 14:33:59   
Anonimen

Ma ni panike kar se tega tice, samo da otroke ne pustijo brez nadzora.

Ko sem bil jaz majhen, sem velikokrat med pocitnicami sel k enim prijateljem, ki so imeli nekaj kmetije, samo zato, da sem lahko traktor vozil.
In najbolj srecen sem bil, ce mi je gazda rekel, da naj nekaj peljem tja in tja.. in TO SAM!!! YEEESSSS!!! :sloncek: :love:
In pol je bilo jasno treba sprobat ta traktor, kako leti, ko te nihce ne vidi.. :kuza:

Sem pa pri 7 letih avto vozil sam po stranskih cestah.. samo to pa ni slo brez nadzora.. Zacel sem pri 5 letih.. ko sem sedel ocetu v narocju in samo volan vrtel.. in bil strasno zalosten, ker nisem dosegel do padalov. Sej ce bremze ne bi dosegel, bi se nekako prezivel.. ampak problem je bil, ker nisem dosegel gas!!! :((:((:(

Previdnost ja.. seveda, ampak velikokrat je previdnost izgovor za egoizem.. za strah in za posedovanje.

Tistega plasticnega traktorja se hitro navelicas.. potem ej potreben nov.. vecji izziv.. to je uzitek.. ko prvic tko sam sedis na traktorju.. in ko malo zakoplje.. in se sprozi tisti adrenalin.... Ju hu.. Sej zakaj pa smo na zemlji?

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   Otroci in traktor?
3.6.2005 14:41:03   
Meggi
In to je čista moška verzija. Ženske smo bolj previdne in manj adrenalinsko usmerjene.

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   Otroci in traktor?
3.6.2005 14:50:37   
Anonimen

Ti bi raje pustuila, da se otrok dere.. jaz pa sem lepo fural traktor.. in uzival..

In danes ima full lep spomin.. kaksen spomin pa bo imel tisti, ki se je cel dan drl, ker je starse strah? In kar je najhuje.. starsi se sploh ne bojijo za otrokovo bolecino.. ampak za svojo bolecino, ce se otroku kaj zgodi. To je EGO in nezaupanje.. zivljenju.
Se pa strinjam, da ni fajn da so sami na traktorju.. oziroma tudi to ni problem, ce je teren raven in ce je odrasel v blizini.
Pa traktor mora biti vsaj malo hiravlicen.. drugace ga otrok malo tezko upravlja.

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   Otroci in traktor?
3.6.2005 15:45:45   
Grascakinja
je pa res. Če bi blo po babje, naši otroc še sami po stopnicah ne bi smeli. Pretiravam, ampak je včasih res. Dam banalen primer:
Mojo svakinjo ful šimfajo, da otroka (5,5let) pusti, da se sam brez koleščkov fura po dvorišču. Dvorišče je res dokaj blizu ceste in dovolj veliko, punčka pa tudi nikoli ni šla niti peš sama na cesto, so ji lepo privzgojili to. Zdaj se pa zgražajo, da je cela zdraha. Madona, kaj bo pa pol k se bo otrok enkrat moral po cesti vozit??? A jo bomo zaprl?

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   Otroci in traktor?
3.6.2005 15:48:17   
mamsi
Ja Tjazy, rajši bi preusmerla otroka na drugo zadevo al pa omogočila varno vožnjo s traktorjem, al ga pa clo pustila dreti (če je že tolk razvajen, da se dere cel dan, ker nečesa ne sme, ker temu enostavno še ni dorasel), kot pa tvegala njegovo živjenje. V našem kraju je oče dovolil 9 letnemu sinu vozit traktor, ta se je pri zavoju na polje uštel in zavil v jarek, traktor se je zvrnil, otroka pa ga je pomečkal pod sabo. In meniš, da bi oče zdaj raje dal jurja za varstvo al si pa vzel urico časa in se peljal z njim za varnost? Mislim da bi dal vse, da bi otroka dobil nazaj! Naredil bi lahko prej.

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   Otroci in traktor?
3.6.2005 15:51:49   
mamsi
Ja pupa25, otrok se bo lahko peljal po cesti nekoč, ko bo dovolj sposoben in velik za to. Zakaj jih ne bi čuvali toliko časa, da sami dobijo občutek za varnost. Saj za to pa smo tu, da jih naučimo, kje in kako vozit, da bodo znali ob tem tut preživet. Saj otrok se nauči enkrat hoditi, ko je dovolj sposoben za to in se bo tut naučil voziti. Do takrat pa počakajte.

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   Otroci in traktor?
3.6.2005 15:58:08   
Anonimen

Menim, da ni bilo narobe to, da je dal otoku malo traktor peljat, ampak to, da ga ni bilo zraven.

Obstajajo stvari, za katere bi clovek dal tudi zivlenje..
Ce bi meni kdo rekel, da grem lahko v vesolje potovat ampak da se od tam ne bom vrnil ziv.. bi verjetno izbral vesolje.. ce bi bil sam.. brez druzine..

Tisti ki grejo na himelajo.. vejo, da se bojo vrnili ali pa tudi ne.. in vseeno grejo, ker jim himelaja pomeni vec.
Ce grejo vejo, da bojo ziveli.. predno bojo umrli.. ce pa ne grejo, pa mogoce ne bojo nikoli tziveli, predno bojo umrli, ceprav bojo umirali celo 50 let dlje..

Ampak se strinjam ,da je 10 letni otrok malo premajhen, da bi sel sam kam s traktorjem.. ceprav je to bilo meni MEGAAA!! Takrat si prevec drzen.. prevec si zelis probati, ker je to edina priloznost, da stisnes gas do konca. In ocitno je to tisti trenutke veliko vredno!

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   Otroci in traktor?
3.6.2005 16:17:13   
Anonimen
Tjazy, boli mene kitara, kako ti temu rečeš, ali moj egoizem ali strah pred bolečino ali kakorkoli že, ampak Ana sama na traktor ne bo šla in PIKA.
Zaradi mene se lahko prelomi na pol.

Mislim, da smo spet pri debati, koliko se naj otrokom pusti ustvarjalnosti, oziroma kdaj temu lahko rečemo razvajenost. Zame je to, da otrok z dretjem izsiljuje, da bi šel na traktor, razvajenost.

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   Otroci in traktor?
3.6.2005 18:59:06   
Anonimen
Meta: maj pojnt ikzeli....

jest sem pri 14 prvič vozila naš motokultivator imenovan freza. In sem celo prikolico drv zvrnila.
Posledica tega eksperimenta je bila, da sem sama znosila vsa drva pospravit :(:(:(:(

In se na frezo nisem več usedla - pa ne obupam tako hitro. Da se je pa brat že pri treh drl, ker je hotel s fotrom vozit to stvar je pa itak itak....
Sam krive sva bile pa s sestro, ker sva ga vedno gor dajale, da se je igral, kako vozi to stvar. In kaj se je naučil, da je to igrača...:grrr::grrr:

Babe (vsaj jest, k nimam smisla za tehniko, čeprav sem kao tehničar)in freza ne gre skupi in pika. Otroci in traktor pa še manj. Tle se, mislim, vsi strinjamo.

O razvajenosti in egoizmu staršev, pa kje druje:zmeden:

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   Otroci in traktor?
3.6.2005 20:38:59   
zoya_
Po vsem tem, kar vidiš, otroc v traktorjih... ni čudno, da se potem dogajajo razne nesreče. Saj sem bila jaz tudi mala, pa smo seno spravljal pa vse... samo me je imela babi vedno pod kontrolo in me je stric lahko vzel s sabo, samo če se je bolj po ravnem vozu, ne če je imel namen it v kakšno strmino...

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   Otroci in traktor?
3.6.2005 20:58:31   
Anonimen
Punčica, hudiča, jaz bi poklicala socialno. Res bi.

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?