|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   smrt v zibki
17.10.2007 11:41:56   
Anonimen
članek na www.24ur.com:

Bristol | 17.10.2007 | B.J.
Znanstveniki so odkrili povezavo med kajenjem v nosečnosti in nenadno smrtjo dojenčkov.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je približno 60 odstotkov nenadnih smrti med dojenčki povezanih s kajenjem. (Foto: Reuters) Raziskava, ki so jo opravili britanski znanstveniki z Bristolske univerze, je pokazala, da je 90 odstotkov mamic, katerih dojenčki so umrli nenadne smrti, kadilo med nosečnostjo.
Kot lahko preberemo v strokovnem časopisu Early Human Development, se možnosti za smrt v zibki povečujejo sorazmerno s časom, v katerem je bil dojenček po rojstvu izpostavljen pasivnemu kajenju. Tako se nevarnost, da dojenček umre nenadne smrti, v primeru, da je 8 ur izpostavljen pasivnemu kajenju poveča kar za osem krat.
Kljub vsemu pa se število smrti v zibki z leti zmanjšuje. To znanstveniki pojasnjujejo z dejstvom, da starši upoštevajo nasvet o pravilni legi dojenčka med spanjem. Hkrati pa je zaskrbljujoč podatek, da se zaradi prepovedi kajenja na javnih mestih povečuje kajenje doma.

  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 12:08:55   
srki
Tema je že na čvekuuser posted image .

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 13:58:27   
sinnerka
vedno so kadilci krivi tudi zato ker nekater ne popazijo svoje otroke in se ji zaduši naprimer z gumpkom ki ga odtrga z medvetka user posted image

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 14:08:18   
neja.bor2007
gumpkom ki ga odtrga z medvetka


Hehe slovenščina.Ne moram kaj ,da ne bi popravila!Gumbek in medvedek.user posted image
No,saj se da izobigat takim gumbkom in medvedkom,kajne?Oblačilca pa že dolgo ne prodajajo več,s takimi gumbki.

(odgovor članu sinnerka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 14:15:10   
Anonimen
gumbki in medvedki nimajo nobene veze s smrtjo v zibki-pri tej ni točnega vzroka, pri gubih in medvedkih se pa ve da se gre za zadušitev zaradi le-tehuser posted image

(odgovor članu neja.bor2007)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 15:11:32   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: sinnerka

vedno so kadilci krivi tudi zato ker nekater ne popazijo svoje otroke in se ji zaduši naprimer z gumpkom ki ga odtrga z medvetka user posted image


In nosecnicam najbrz vsi tlacijo cike v usta a ne? Res so revcki, ti kadilci, a ne? K jih drugi silijo kadit. Bogi, bogi.

(odgovor članu sinnerka)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 15:53:39   
abc100
Tud jest sem kadila 2,5 mesca v nosečnosti, pol mi je pa hvala bogu zasmrdel. Če mi pa nebi, bi pa verjetno kadila, le zmanjšala bi. Tud zdej ko dojim ne kadim in upam da ne bom nikol nazaj začela. Je zlo težko nehat, zato nič ne obsojam mamic ki v nosečnosti kadijo.  Da pa ni zdravo pa vse vejo.

To glede smrti v zibki, pa ne bi rekla da je kajenje krivo.

_____________________________

28.8.2007 je zajokal najin sinko Janez


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 18:21:24   
sinnerka
joj  ko ne najdete drugega kot da se vtaknešv moje pisanje ok potem pa grem kar v prekmurščini pisat ve pa si potem slovare kupte in si prevajajte ve ki ste tako vse vede moralno popolne. Dj punce zresnit se na rr ker ste že smešne nekatere ste tolk stare da bi mi lahk ble matere ampak vendar nimate vseh čistih.
ribicarr ah brez komentara no če že tako nasprotuješ kajenju pa nevem kaj potem se jim enostavno izogni pa je problem rešen in ja vsi ki ne kadimo smo tako bogi vsak se naj sam pobriga za svoje zdravje.
Zdaj pa mi naj da nekdo tehten razlog zakaj je za smrt v zibki krivo kajenje? dokažte da je za smrt v zibki krivo kajenje a lahko?

in seveda se bo spet ena kura najdla ki bo rekla da ima dokaze


in to je RR user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu abc100)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 18:28:40   
Anonimen
...blagor ubogim v duši, kajti njih je nebeško kraljestvo...

(odgovor članu sinnerka)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 18:32:18   
eya
Sinnerka, nisi dobro prebrala prispevka. Niso napisali, da je za smrt v zibki krivo kajenje matere v nosečnosti, ampak da so našli povezavo med kajenjem in nenadnjo smrtjo. Torej-pri 90% odstotkih otrok, ki so "umrli v zibki", so njihove matere kadile med nosečnostjo.

Gumbki pa res nimajo veze tu. Nenadna smrt je, ko ne najdejo vzroka, dojenčki enostavno nehajo dihat, brez razloga.

(odgovor članu sinnerka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 18:39:41   
sinnerka
malo podrobnejša preiskava in vzrok se najde 

(odgovor članu eya)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 18:40:27   
eya
IZVIRNO SPOROČILO: sinnerka

malo podrobnejša preiskava in vzrok se najde 


Ne, ni res. Za sindrom nenadne smrti ne najdejo vzroka.

(odgovor članu sinnerka)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 18:41:48   
sinnerka
itak pa za vse težave najdejo povezavo z kajenjem user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu sinnerka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 18:44:56   
eya
Kajenje je samo eden od faktorjev, ki verjetno vplivajo na smrt v zibki. Poglej si tukaj cel spisek:

Poznamo nekaj faktorjev, zaradi katerih je dojenček občutljivejši za nenadejano smrt:

* spremembe na možganih

Rezultati nekaterih raziskovalnih študij kažejo, da je imelo precej otrok iz skupine umrlih v zibelki, spremembe v področju možganskega jedra, dela možganov, ki najverjetneje pomaga kontrolirati dihanje in zbujanje. Novorojenčki, rojeni z drugimi pomanjkljivostmi v možganih ali kakšnem drugem organu, se prav tako bolj nagibajo k nenadni smrti. Vse te posebnosti so lahko posledica izpostavljanja razvijajočega se ploda raznovrstnim strupenim snovem ali pomanjkanju kisika. Kajenje cigaret v nosečnosti zelo zmanjša oskrbo ploda s kisikom.

* Spremembe na srcu

Zanimivi so rezultati študije na 35.000 zdravih novorojenčkih v Italiji, katerim so posneli elektrokardiogram v prvem tednu življenja in sledili njihovemu razvoju do starosti enega leta. V skupini otrok z določenimi spremembami v EKGju, odkritimi že po rojstvu, so potrdili 40-krat večje tveganje za SNSD. Ti zaključki študije nakazujejo možnosti presejanja novorojenčkov na povečano tveganje in morda celo preprečevanje nenadnih smrti dojenčkov.

* Dogodki po rojstvu

Pomanjkanje kisika, vdihavanje večjih količin ogljikovega dioksida, pregrevanje ali infekcija so lahko predhodniki sindroma nenadne smrti.

Primeri pomanjkanja kisika in previsoki nivoji ogljikovega dioksida so lahko posledica infekcije na dihalih ali ponovnega vdihavanja izdihanega zraka, ujetega med otrokom in ležiščem, kadar spi na trebuhu ali če se pokrije čez glavico.

Normalno dojenček zazna, da ne dobi zadosti zraka, in možgani sprožijo prebujanje iz spanja in jok. Sledi sprememba srčnega utripa in vzorca dihanja z namenom korigirati nivoje kisika in ogljikovega dioksida v krvi. Ta zaščitni mehanizem lahko manjka pri dojenčkih s spremembami v nekaterih predelih možganov.

* Posebnosti imunološkega sistema

Pri nekaterih dojenčkih, umrlih v zibelki, so dokazali povečano aktivnost imunološkega sistema in povečano tvorbo beljakovin, od katerih nekatere lahko reagirajo z možgani, ki spremenijo ritem delovanja srca in dihanja med spanjem ali dojenčka globoko uspavajo. Taki učinki so lahko zadosti močni, da povzročijo smrt dojenčka, ko ima otrok tudi spremembe v določenih možganskih centrih.

* Metabolično obolenje

Pomanjkanje encima za normalno predelavo maščobnih kislin povzroči kopičenje metabolitov nenormalne predelave, ki lahko nenadoma prekinejo dihanje in delovanje srca. Tveganje za smrt v zibelki povečuje še:

* spanje dojenčkov na trebuhu,

* spanje dojenčkov z drugimi v postelji,

* matere, ki kadijo v nosečnosti, imajo trikrat pogosteje otroka, ki umre nenadne smrti,

* izpostavljanje pasivnemu kajenju (kadi oče ali kdo drug v družini) podvoji tveganje za nenadno smrt dojenčka;

* dojenčki mater, ki so v času prve nosečnosti mlajše od dvajset let,

* dojenčki mater, ki v nosečnosti niso bile vodene,

* nedonošenost ali nizka porodna teža.

http://213.250.55.115/Ris2007/default.asp?kaj=3&id=2005080802742425

(odgovor članu sinnerka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 19:14:17   
sinnerka
ja in to vse 100procentno drži?? ja pa ja user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu eya)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 20:17:40   
mateyka
sinnerka, a ti razumeš razliko med "eden od faktorjev" - to pomeni, da se možnost za to poveča, in med "100% drži"?
a ne vidiš da povečanje možnosti pomeni povečavo v procentih, kar pomeni, da ni 100%, a ne? user posted image

(odgovor članu sinnerka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 20:41:49   
Brbs
sinnerka se tako obnaša in nič ne verjame, da če bi ji pokazal rdečo barvo, bi rekla, a je 100% da je rdeča? ker po njeno je modra.user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 21:19:15   
Naja30
Ma saj nima veze, kaj misli ona. Vsak naj misli, kar mu paše. Če ni nehala kadit, ko je bila noseča, je to njena stvar. Sama sem tudi dolgo kadila, ampak sem vedno rekla, da ko bom user posted image  bom pa nehala. In tudi sem. In še zdaj verjamem, da če se nekdo zavestno in zatrdno odloči, da ne bo kadil, da ni težko nehat. Ampak tako jaz mislim in če se katera ne strinja, se pač ne strinja.

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 21:19:28   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: eya

IZVIRNO SPOROČILO: sinnerka

malo podrobnejša preiskava in vzrok se najde 


Ne, ni res. Za sindrom nenadne smrti ne najdejo vzroka.


točno tako. Jaz bi še samo dodala na tvoj seznam eya, mene so tudi opozorili, da je naj ne oblačim preveč, ker tudi, če jim je prevroče je lahko to vzrok

(odgovor članu eya)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: smrt v zibki
17.10.2007 22:00:13   
BAMBINA_
 
IZVIRNO SPOROČILO: sinnerka

joj  ko ne najdete drugega kot da se vtaknešv moje pisanje ok potem pa grem kar v prekmurščini pisat ve pa si potem slovare kupte in si prevajajte ve ki ste tako vse vede moralno popolne. Dj punce zresnit se na rr ker ste že smešne nekatere ste tolk stare da bi mi lahk ble matere ampak vendar nimate vseh čistih.
ribicarr ah brez komentara no če že tako nasprotuješ kajenju pa nevem kaj potem se jim enostavno izogni pa je problem rešen in ja vsi ki ne kadimo smo tako bogi vsak se naj sam pobriga za svoje zdravje.
S tem, da nosečnica mdr. skrbi tudi za zdravje svojega otroka.
Zdaj pa mi naj da nekdo tehten razlog zakaj je za smrt v zibki krivo kajenje? dokažte da je za smrt v zibki krivo kajenje a lahko? S tem se ukvarjajo znanstveniki, ki gotovo ne sedijo na kavču in se jim nenadoma ob čohanju po riti utrne takšna misel.

in seveda se bo spet ena kura najdla ki bo rekla da ima dokaze


in to je RR user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Se strinjam, da so strokovnjaki, ki vložijo ogromno časa v svoje raziskave, ene butaste kure, čigar trditve inteligentna sinnerka seveda gladko zavrne. user posted image O boh!


(odgovor članu sinnerka)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: smrt v zibki
18.10.2007 8:25:34   
sinnerka
hej kure jaz ne kadim da ste si na jasnem mi pa že presedate ker ko pa vas človek nekaj pametnega vpraša bog ne daj da bi kera odgovorila ampak kr napadate to je v vsaki temi user posted image

(odgovor članu BAMBINA_)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: smrt v zibki
18.10.2007 11:03:21   
mateyka
kakšno napadanje? sam povedal smo ti razliko med povečanimi faktorji in 100% user posted image
in lep pozdrav od "kure" user posted image

(odgovor članu sinnerka)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: smrt v zibki
18.10.2007 12:48:19   
neja.bor2007
hej kure


ojoj....če te kdo malo popravi pri slovenščini,se takoj ujeziš...
ja,boga punca!
Zakaj si tako občutljiva?Verjamem,da si med user posted image še bolj,vendar zmerjat tukaj gor na forumu pa res ni potrebno...

ali,pa si moraš nekje ventile spustit in spucat?No,predlagam ti,da greš v naravo pa se malo izkričiš,ker tukaj gor očitno postajaš nad odgovori samo agresivnejša!Kar pa draga moja,ti bo prej škodilo kot koristilo.

lp.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: smrt v zibki
19.10.2007 15:44:18   
Anonimnez
ZA ali PROTI kajenju je ena dilema

druga pa je - kako to, da hočejo mamice kadilke opravičilo, da one ne škodujejo otroku, mogoče celo, da so kaj narobe dokazovali povezavo...

Kaj ni tako, da hočemo za svoje otroke le najboljše in če je le možno, jih ne izpostavljamo cigaretnemu dimu?
Že tko ali tko. Malo jih je, ki bi jih vozili v zakajene oštarije... No, zdaj je ta problem rešen.

Če lahko  pomagaš razvoju svojega otroka s tem, da ne kadiš, mislim, da to enostavno moraš in zmoreš.
kasneje pride še miljon reči, katerim se moraš odreči, ampak kot staršu ti ob vseh pluskih to tudi pripada.

Če ne gre drugače, vsaki predlagam, da zmanjša na 1-2 cigareta na dan.

Ne upam pa nobene obsojat, da je zaradi čikov otrok umrl, ker bog pa tudi nisem.
Preventivno svetujejo tudi dobre avtosedeže, pa ne vem, če se je že našel heroj, ki je ob nesreči očital staršem, da so kupili preslab avtosedež.

Če stroka napiše 8 glavnih razlogov, ki lahko botrujejo nastanku nepojasnjenega fenomena "smrt v zibki" bi se jaz na vse pretege jih trudila upoštevat.
Za mojega otroka gre, ne glede na to, kaj meni okolica.


(odgovor članu neja.bor2007)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Je za otroka res najboljši najvišji zaščit...
Je za otroka zares najboljša zaščitna krema za sončenje z najvišjim zaščitnim faktorjem? V članku preveri, kako izbrati ...
Zgodbe malih junakov: Ko tvoj otrok ne mor...
Partner me je odložil pred porodnišnico, prepričan, da bo mene in najinega princa pobral tri dni kasneje. V porodnišnici...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?