|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Me lahko potolažite, da bo vse OK?
6.5.2010 16:36:21   
šimca
Drage mamice!
Verjetno bi morala moje vprašanje napisati v forum o dojenčkih, ker je moja hči stara šele 1.leto. Ampak rabim izkušnje mamic, ki imate doma malo starejše otroke.
Moja princeska je zlat otrok. Me pa skrbi njen razvoj. Približno 1 mesec in pol kobaca in se sama vsede. Problem pa je, da sploh ne zna uporabljati svojih nogic. Ne vstane še ob opori, tudi če jo jaz postavim na nogice (zelo redko, mogoče 2x na mesec, ker sem radovedna, če je kaj boljše), se sploh ne obdrži ali pa ima nogice čisto trde in se postavi na prste. Brala sem temo, ko je pisala mamica, da njen otrok pri 16 mesecih še ne hodi. Mislim, da ste jo s svojimi podobnimi izkušnjami zelo lepo potolažile. Zdaj pa upam, da ima katera tudi podobno izkušnjo kot jaz, ker okrog mene so otroci, ki vsi pri 11 mesecih že lepo stopicajo ob vozičkih, moja čebelica, pa je še daleč od tega.
Je katera imela izkušnjo, da se otrok pri 1 letu še ni sam postavil na nogice? Je to še normalno?
Moje skrbi sem omenila pediatrinji in je rekla, da je to vse normalno. Šli bova tudi na samoplačniško nfth po njihovo mnenje. Vseeno pa bi rada , da mi katera pove, če je imela podobne izkušnje.

Hvala vsem mamica, ki si bodo vzele čas in mi odgovorile

Lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
6.5.2010 16:49:51   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu šimca)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
6.5.2010 16:54:26   
rija
jaz mislim, da se pod umpo lumpko zdaj lahko potegne črta.

idi naprej. mogoče ni nič, mogoče rabi tvoja hči malo pomoči. ampak me tega tu ne vemo. mogoče bo 100 otrok normalno shodilo, eden pa ne. zakaj čakati?

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
6.5.2010 18:03:04   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
6.5.2010 18:08:14   
**Tinkara78**
Jaz ko sem bila oz. sem nesigurna težim do konca in tega so naši stalni zdravniki že navajeni user posted image .

Vsekakor bi šla nekam samoplačniško. Tudi sama bom s hčerko (5,5 let) obiskala fizioterapevtko samoplačniško, ker me nekaj zanima glede njene ene nogice.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
6.5.2010 19:31:33   
Taula
Moja se je sama usedla šele pri 10 mesecih in pol. Potem je razvoj šel kar ''hitro'', shodila le konec 14 meseca. V RA sva šle pri 3 mesecih..diagnoza hipotona. Menda ne toliko da ji pripada NFTH. Od 4 meseca dalje sem jo vozila privat na NFTH. V RA smo imeli kontrole, napovedovali so mi da ne bo shodila pred 18 mesecem, rekla mi je da je fino da jo vozim na NFTH, ampak na ''državnega'' me vseeno niso poslali ker ni bilo z malo tako ''slabo''. Tako da jaz ti toplo priporočam privat NFTH če ti finančno znese, ker dela čudeže.

_____________________________

NESRAMNA sem, brez kančka slabe vesti, počutim se prisrčno.... ZLOBNO:)



(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
6.5.2010 19:34:32   
nananaja
Meni je bila zanimiva knjiga Igriva vadba z dojenčkom, kjer v bistvu na zanimiv način vzpodbujaš otroka k gibanju. Glede na sposobnosti otroka pač delata vaje, ki krepijo mišice. Jaz sem knjigo dobila od občine v dar, pa se mi je zdela ful bolj zanimiva od vseh ostalih knjig o dojenčkih.

Sicer pa me nismo imele velikih problemov z razvojem, je bila starejša in se iztegovala nazaj, a nisva bili deležni obiska razvojne (čeprav bi pri marsikaterem pediatru dobila napotnico), od dobrih 8 mesecev do 11m se je premikala samo po vojaško, nato se je šele dvignila na kolena. Mlajša je pa itak navita kot ura, pa sploh nima problemov.

Če se tebi zdi, da razvoj nog res ni dober, pa obisk privat fizioterapije ali kake druge telovadbe zagotovo naredi več dobrega kot slabega.

(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
6.5.2010 19:43:11   
Antilopa
Samo v razmislek:
- hči se je začela postavljati na noge pri 7-ih mesecih, od takrat naprej hodila ob opori, shodila pri 11-h mesecih,
- sin pri sedmih mesecih nič, popolnoma nič, niti obračal se ni tako kot bi moral; pri 9-ih mesecih začel plezati po stopnicah, shodil pa šele pri 17-ih mesecih - zdaj je star 3 leta in je v primerjavi s hčerko precej bolj "trd", ampak nisem in še vedno ne kompliciram, ker se mi zaenkrat ne zdi nič kritičnega - po mojem se da z vajo vse fino rešit.

_____________________________

Kadar se ti otrok nasmehne, mu zmeraj vrni nasmeh.
Če se ne zmeniš zanj, uničiš njegovo prepričanje, da je svet dober.

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
6.5.2010 21:17:53   
sazi
se tudi podpišem po UmpoLumpo.

Sin je imel težave, vendar na začetku ne takih, da bi naju kam pošiljali. Na pregledu pri 9ih mesecih je P ugotovila, da res zaostaja in nas poslala v RA. Diagnoza hipoton. Tam mi je P povedala, da je fajn, da sva prišla, da bi bilo sicer bolje, če bi prišla prej, ampak ni nobene panike, ker sva prišla pri skoraj 11ih mesecih - bolej to, kot nič. Hodila sva na NFTH, ampak samo 1x na 2 tedna ali nekaj podobnega. Pri enem letu se je sam 1. usedel, tam nekje pri 13 ih mesecih je začel kobacati, shodil pa je šele okoli 20. meseca.
Zdaj je sta 4 leta. Teka, pleza, vozi kolo s koleščki... obvlada marsikaj, ni pa nek ekstremen talent (nekateri vrstniki se vozijo že brez koleščkov, rolajo in še kaj, ampak to ni nujno povezano z razvojem, pač pa z interesi in geni - sem tu tudi sama bolj štorasta)

Hči, zdaj stara 14 mesecev, je shodila pri slabem letu in je v vsem hitrejša.

(odgovor članu Antilopa)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
7.5.2010 7:57:56   
barni
Naša je preventivno hodila v RA (prezgodaj rojena) in ni imela težav. Ko pa se je začela postavljati na nogice tam okoli 10 meseca, pa mi je v RA rekla, da naj jo čimdalj zadržimo na tleh. DA bo za njen nadaljnji razvoj bolje. Da naj čimveč kobaca. Ker je bila menda še precej elastična, še ni bila dovolj pripravljena za hojo po dveh nogah. Če bi shodila prej, pač bi, vendar je bilo bolje, da smo jo potem motivirali za tla in kobacanje in je shodila pri 13,5 mesecev.

Od kolegice punčka je isto stara kot naša, vendar je precej zaostajala, zato je šla z njo pri ene 11 mesecih v RA in ji je rekla, da bi bilo fajn, da bi prej prišla, samo kar je pač je. Deklica je shodila pri 16 mesecih. Takrat ji je v RA rekla tudi, če jo je imela kot majhno deklico dovolj na trdih tleh. Da je to velikega pomena za razvoj, da je kot dojenček veliko na tleh in se giba sam po svojh zmožnostih, ti pa ga samo usmerjaš.

To da greš na samoplačniški pregled je super, ker ti bodo pokazali določene prijeme, s katerimi lahko otroku hitreje pomagaš usvojiti nekatere gibalne vzorce. Pri naši smo tako pokazali, kako se samostojno vsede, kako naj spodmakne nogico. In ji je takoj potegnilo, ko sem ji enkrat pokazala. To mi je tudi pokazala v RA.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
7.5.2010 10:04:22   
ČebelicaMaja
Še naša zgodba:
... meni je tudi do dveh let pediatrinja govorila-  vse je vredu, čas je na vaši strani... (sem opažala nepravilnosti in sem jo spraševala in opominjala), potem se je stopnjevalo in so me opozorili že na telovadbi- pri 2 letih in 4m smo zamenjali P in kaj se je pokazalo pri novi pediatrinji: otroka je takoj poslala v RA- tam panika- kaj ste pa delali toliko časa- ja hudiča, saj sem opozarjala, pa so govorili, da bo že- ker je bila tamala "prestara" nas v državno NFT niso dali- hodili smo vsak teden samoplačniško- skoraj bi bankrotirali, ampak smo vztrajali, da popravimo napake dokler jih lahko- pa vendar: pri 2 letih in pol ni imela osnov iz 8 meseca- če bi to pravočasno obravnavali, bi bilo že pri 18 m vse OK, tako pa... na posebno telovadbo hodi še danes, še danes pri 4 letih se trudimo, da odpravljamo nepravilnosti- ne morem opisat z besedami, kako sem jezna na bivšo pediatrinjo- vrat bi ji zavila, res... da je takole šparala na nas... (so bile še druge cvetke pri tej P, a ne bi sedaj o tem)...

Skratka- zahtevaj pregled v RA, odpravi se na  samoplačniški pregled h fizioterapevtki, jaz sem šla vmes tudi na kontrolo v Zavod Tamala- kamor pride ena fizioterapevtka, ki sicer dela tudi v nekem ZD- da sem še od nje slišala mnenje... če boš pravočasno ukrepala, se bo res pravočasno uredilo, ker ko otrok zamudi določeno fazo, kasneje porabiš 10x več časa, da to spraviš v red... ni treba posebne panike delat, ampak postavi se za svojega otroka, sedaj so pač taki časi, da bi v zdravstvu samo šparali- je pač na nas samih, da težimo, če je potrebno seveda.

Nam  se sedaj stanje res izboljšuje- je že skorajda OK, ampak je za nami 2 leti trdega dela- zakaj- zaradi površne ocene pediatrinje...

Ne morem ti reči da bo vse OK- lahko da bo, lahko pa, da rabi samo malo usmerjanja in pomoči- se povsem pridružujem mnenju UmpeLUmpe- zakaj bi čakala- preveri.

_____________________________

Življenje je plamen, ki dogoreva, toda vsakič, ko se rodi otrok, znova zažari. (George Bernard Shaw)

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
8.5.2010 10:15:35   
honey
Mi sicer nismo imeli nobenih težav z razvojem in motoriko, ampak mislim, da je zelo pametno, da greš h kakšnemu fizioterapevtu, da vidiš, kaj in kako je z malo. Pa tudi, če ti bo rekel, da je z njo vse v redu, da pač potrebuje malo več časa ali karkoli že - ti boš mirna, saj boš vedela, da si naredila nekaj zanjo, da si jo peljala in da so ti strokovnjaki (kar pediatri niso) potrdili, da je z malo vse o.k.. Če bo pa potrebovala kakšno terapijo, boš pa tudi vesela, da si jo peljala.

_____________________________

V meni živi vitka ženska, ki bi rada prišla na površje. Običajno to kozo lahko utišam samo s piškoti.

(odgovor članu ČebelicaMaja)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
8.5.2010 14:25:03   
šimca
Hvala vsem mamicam, ki ste mi pomagale z nasveti in prijaznimi besedami.
Moram povedati, da je moja princeska včeraj prvič sama vstala ob opori. Danes pa se je tudi že parkrat postavila na nogiciuser posted image . Se pa postavlja na prstke. Se vsi otroci na začetku postavljajo na prstke?

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   [Brisano sporočilo]
8.5.2010 16:28:13   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu šimca)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
8.5.2010 16:44:38   
šimca

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333


najverjetneje je hipotona. postavljanje na prstke ni v redu, potrebno ga je odpraviti.



Kako pa se odpravi? Ji lahko zaenkrat samo popravljam stopala, da ne bo stala na prstkih, ko vstane? Ali so kakšne druge vaje (dokler ne pridemo do fizioterapije)?

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Me lahko potolažite, da bo vse OK?
8.5.2010 21:07:41   
livia
Jaz ti svetujem, da čim prej pokličeš v razvojno ambulanto in se naročiš. Pa ne zato, ker bi bilo s tvojim otročkom nekaj zelo narobe, pač pa zato, da boš potolažena, da bodo otroka spremljali in ti pokazali vaje kako odpraviti težave. Napotnico ti da pa tvoj pediater.

(odgovor članu šimca)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   [Brisano sporočilo]
9.5.2010 0:31:07   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu šimca)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Top poletno varstvo za otroke 2024
Napočil je čas, ko je treba poiskati in rezervirati termine za poletne počitnice. Mi smo vam pripravili izbor TOP idej z...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?