|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Mestna vs. podeželska šola
12.3.2006 9:38:38   
markoh
Pozdravljeni!

Pišem, ker bi rad slišal še vaša mnenja o odločitvi, ki nas čaka v naslednjem šolskem letu.

Selimo se v novo hišo na podeželje. Z ženo sva bila ves čas prepričana, da bova otroke obdržala v isti šoli tudi po selitvi. Zdaj pa sem vedno bolj prepričan, da to ni dobra odločitev.

Sin hodi v drugi razred, hčerka pa gre jeseni v prvi razred. Ker je šola velika, je polna razgrajačev, ki mu v podaljšanem bivanju grenijo življenje. Učitelj v podaljšanem bivanju v glavnem bere časopis. In še bi lahko našteval.

Prednost naj bi bila ta, da bi z ženo lahko po poti v službo otroke odložila v šoli. Obe babici pa imata blizu do šole in ju bosta, ko bosta v pokoju lažje pobirali iz šole.

Šola v novi okolici ima letos 23 otrok in kombiniran pouk v dveh učilnicah. Zdaj, ko so uvedli podaljšano bivanje, lahko šele razmišljamo o tej šoli. Otroka gresta lahko peš v šolo malo po travniku in ene 100 metrov po gozdičku. Učitelji v tej šoli so v redu, še posebej v podaljšanem bivanju. Ker imajo gozd čez cesto, imajo spoznavanje okolja precej bolj praktično kot v mestni šoli, saj gredo ven in si stvari ogledajo v živo. Glavni pomislek je v tem, ker je kombiniran pouk. Mnenja sem, da se bo otrok tudi tako dovolj naučil počutila pa se bosta skoraj gotovo bolje v tej majhni šoli.

Ko sem to predlagal ženi, je bila odločno proti, zdaj pa je malo razmislila in je tudi njej vedno bolj všeč ta ideja.

V peti razred pa bodo tako ali tako šli potem otroci v mestno šolo (drugo, kjer so sedaj) s šolskim avtobusom. Do takrat pa naj še uživata v lokalni šoli, kjer bosta vsaj spoznala svoje sosede in se bosta lahko z njimi družila tudi izven šole. Treba se je asimilirat.

Kaj mislite?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Mestna vs. podeželska šola
12.3.2006 9:56:10   
Dejča
Verjamem, da imaš pomisleke, saj jih ima najbrž vsak, ki se sreča s tovrstnimi vprašanji. Sama sem nekaj časa učila na šoli, ki je bila bolj "podeželska" - sicer je bila (takrat še) osemletka, toda otrok je bilo malo in so se vsi med seboj poznali. Učitelji otroke, starši učitelje in obratno. Moram ti povedati, da je bilo vzdušje na tej šoli res lepo, pa čeprav sem bila tam le kratek čas. Otroci so mi celo prinesli kakšno jabolko v šolo, odpirali so vrata ipd. pozornosti. Skratka - v takšnih šolah je več možnosti, da so otroci dejansko tudi vzgojeni in vzgajani. Mislim, da če je šola tako blizu, da lahko gre otrok peš do nje, tudi to veliko prida k odločitvi. Z "mestno šolo" se bo že še kmalu spet srečal.
Veliko tehtnega razmisleka pri odločitvi želim obema z ženo in kamorkoli že bosta dala vajina otroka, naj se čim lepše počutita.

(odgovor članu markoh)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Mestna vs. podeželska šola
12.3.2006 10:12:06   
dulcinea
Definitivno na podružnico na podeželju.

Tudi sama sem hodila 4 leta na podružnico. Super. Res da nimaš toliko možnosti za krožke in druge dejavnosti... pa saj ne smemo preveč obremenjevati otrok a ne?

LP, D

PS: Če bi vsi starši iz vasi dali otroke  na podružnico, tam tudi ne bi bilo kombiniranega pouka. Vsaj jaz poznam tako situacijo...

_____________________________

-----------------------------------------------------------------
Otroci so vredni najboljšega, ker so otroci in iz nobenega drugega razloga. Svoje dostojanstvo in svojo vrednost imajo preprosto zato, ker so.

(odgovor članu Dejča)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Mestna vs. podeželska šola
12.3.2006 10:15:39   
Marogica
Sama se še nisem ubadala s takšnim problemom, ker smo doma v mestu, pa tudi moj ta večji gre šele drugo leto v šolo. Če bi bila v podobni situaciji, kot ste pri vas, bi se najbrž odločila za šolo, ki je bližja domu, kar je bolj enostavno za otroka in vaju. Ne smeta pa tudi pozabiti, da si otrok tudi v šoli poišče prijatelje, ki se najbrž obiščejo tudi kdaj popoldan, če pa še ne, pa v prihodnosti bo tako. Takšne prijateljske vezi se seveda lahko bolj utrjujejo, če se otroci videvajo še izven šole, kot pa samo v času in na območju šole. Jaz bi predvsem razmišljala o tem, kako se bi moj otrok počutil in si ne bi želela, da bi zaradi tega postajal "osamljen", kljub možnim sosedovim otrokom ali bratu/sestri.
Glede na kombiniran pouk ti ne znam povedati ničesar, ker sploh ne vem, kaj to točno pomeni in kašne možne "posledice" lahko to ima za otroka. Najbrž pa to ni nič katastrofalnega, drugače se šole za kaj takega sploh ne bi odločale. Vendar bo kakšna učiteljica znala o tem povedati kaj več.
Želim vama, da se odločita tako, kot mislita, da je najbolje, predvsem pa v otrokovo najbolje.

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Dejča)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Mestna vs. podeželska šola
12.3.2006 10:17:36   
Jančika_
Sama sem hodila v šolo, ki je bila precej oddaljena od doma (čeprav sem imela eno šolo pred nosom - dolga zgodba). Posledica? V šoli nisem imela prijateljev, ker so se vsi poznali že od prej in so se družili tudi popoldan, prav tako pa prijateljev nisem imela v okolici doma, ker zaradi druge šole nisem spadala med njihuser posted image . Ko sem šla v osmi razred, smo se preselili in sem zamenjala tudi šolo; šla sem na najbližjo, napol podeželsko. In sem uživala. Imela sem družbo, odnosi so bili precej drugačni kot na prejšnji, mestni šoli. Vse skupaj je bilo precej bolj prijazno.

Torej, sama bi se v vaši situaciji verjetno odločila za bližjo, podeželsko šolo.

(odgovor članu markoh)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Mestna vs. podeželska šola
12.3.2006 10:56:23   
Gina
Definitivno in brez vprašanja na šolo poleg doma. Razloge so ti že naštele predhodnice. Zakaj bi bil žrtev razvažanja, otroci pa se v novem domu ne bi počutili doma, ker bi jih ti in žena prisilila, da bi bil njun dom še vedno v mestu. POleg vsega je prevažanje naporno tudi za otroke. Če bosta sama hodila v šolo, se bosta naučila samostojnosti. V višjih razredih bosta z ženo ali čakala otroke ali oni vaju in to cele ure, ali pa boste odvisni od dedkov in babic in njihove dobre volje. A je to smiselno? Otroci pa poleg vsega ne bodo imeli prijateljev v domačem kraju. Niti se ne bodo počutili tam doma, ker drugega kot lastno hišo ne bodo poznali.

Jaz bi lahko bila pred enako dilemo, ko sem se selila. Pa še moj otrok je sitnaril, da on pa že ne bo šel tam v šolo. Pa mi na misel ni prišlo, da bi bila kakšna ljubljanska šola kaj boljša od primestne. Meni se zdi, da je s šolami tako, kot po vseh drugih službah. Najdeš take in drugačne zaposlene. Z nekaterimi si zadovoljen z drugimi pa ne. In enako je s sošolci. Otrok lahko pade v krasen razred, lahko pa med čudake. Ampak to ni odvisno od tega, ali je šola na vasi ali v mestu. Odvisno je od sreče. Moja dva otroka sta zelo vesela, da hodita v šolo poleg doma. Imata prijatelje in na misel jima več ne pride, da bi hodila v lj. Celo zadnjič me je hči vprašala, da kako je sploh možno, da koga starši ves čas vozijo in potem nikogar tu ne pozna - ker pozna tak primer. Aja, nič hudega, če so otroci kdaj uro ali dve sami. Saj jim čisto paše imeti malo miru pred starši, pa še samostojni postanejo.

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Mestna vs. podeželska šola
12.3.2006 12:26:44   
Anonimen
Delala sem v mestni šoli, zdaj sem pa na podeželski, pa mi niti na kraj pameti ne pade, da bi še kdajkoli učila v mestu. No, razen v sili razmer, seveda. Srčno pa tudi upam, da bo moj otrok imel kdaj priložnost hodit na podeželsko šolo, ker so tam odnosi vsekakor bolj pristni. 

Takšne so pač moje izkušnje.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Mestna vs. podeželska šola
12.3.2006 13:32:13   
dulcinea
Jaz sem tudi eno leto učila na podružnici. Če bi imela možnost, ne bi šla nikamor drugam več kot na podružnico. Samo kaj ko pa se vsako leto borim, da bom sploh kje in mi je vseeno kje.



_____________________________

-----------------------------------------------------------------
Otroci so vredni najboljšega, ker so otroci in iz nobenega drugega razloga. Svoje dostojanstvo in svojo vrednost imajo preprosto zato, ker so.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Mestna vs. podeželska šola
12.3.2006 22:01:33   
nejcko
Se popolnoma strinjam s predhodnicami. Otrok naj hodi v šolo čim bližje domu, kajti tudi šola je del tega, kar imenujemo dom oz. domači kraj.
Imam prijateljico, katere hčerka hodi na podružnično šolo v kombiniran oddelek. V razredu je 5 otrok in imajo se SUPEEEEEEEEEER. Ogromno stvari počnejo, učiteljica se lahko posveti vsakemu učencu posebej, mlajši se učijo  od starejših in skupaj z njimi, starejši z mlajšimi utrjujejo znanje.  Tudi sodelovanje med starši in učitelji je boljše, ker se vsi poznajo med seboj, otroci se tega zavedajo, zato jim ne pade na pamet, da bi zganjali kakšne traparije, skratka meni osebno se zdi to 1000x boljša odločitev od današnjih poblaznelih mestnih šol.

Sama učim v "mestni" šoli in moj cilj je dobiti šolo na kakšni podeželski šoli, v nasprotnem primeru razmišljam o umiku iz tega poklica.
Moj sin naj bi drugo leto začel obiskovati 1. razred. Če se nam v tem času ne bo uspelo preseliti na podeželje, bom njegovo šolanje prestavila za eno leto. V dveh letih pa ni vrag, da se nam ne bi uspelo izseliti iz tega poblaznelega mestnega sveta.

Vama pa želim čim lažjo odločitev ter srečno.

(odgovor članu dulcinea)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Mestna vs. podeželska šola
13.3.2006 5:06:28   
Anonimen
Brez dvoma v podeželsko šolo. Že samo razlog družbe vrstnikov, ki so tudi sosedje, je dovolj velik razlog. Saj verjetno ne želiš, da bi otroci posedali doma pred tv in pc, ker v vasi ne poznajo nikogar! Prevažanje otrok sem in tja pa tudi ni zabavno - ne za starše ne za otroke.
Toliko s strani mame.

Zdaj pa še s strani učiteljice. Poučevala sem tako na mestnih kot tudi na podeželski šoli, na kateri sem že vrsto let, in zagotovo lahko trdim, da ni primerjave. Poznam čisto vse učence na šoli, ker so šli "vsi skozi moje roke" in vzdušje je veliko bolj osebno in prisrčno kot na katerikoli drugi šoli. Podeželske šole so tudi veliko bolj vpete v okolje in organizirajo vaško življenje v katerega so pravilno redno vključeni tudi otroci.
Nekaj let nazaj sem poučevala kombinacijo, sicer samo vzgojnih predmetov, in šlo je brez problema. Pa tudi sicer se to v nižjih razredih krasno spelje, mlajši otroci se naučijo veliko več, starejši pa se navajajo na pomoč mlajšim in strpnost. Učni načrt se namreč v posameznih razredih precej ponavlja in nadgrajuje. Mlajšim čisto nič ne škodi, če mimogrede ujamejo kaj bolj zahtevnega, starejšim pa utrjevanje tudi koristi.
Pomisleke bi imela le na višji stopnji šolanja!

Tudi sicer me bo v prihodnosti doletela enaka usoda kot tebe in že zdaj vem, da bo šel moj sin v vaško šolo čeprav je v njej le nekaj otrok.


(odgovor članu markoh)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Mestna vs. podeželska šola
13.3.2006 8:03:20   
karmy
mogoče je za učitelje lažje, vendar vam povem mojo izkušnjo podeželske šole.. vsi se poznajo med sabo z vsemi podrobnostmi in to ni ravno dobro... če bi jaz izbirala bi rajši hodila v kak bolj oddaljen kraj, ki me ne poznajo tako dobro v detajle... se vsaj kak bizgec ne vtika v kakšno točko tvojega življenja, ki bi jo rad ohranil samo zase... greš mal dlje in pač tistega ne poveš, ki ne želiš, in je stvar rešena...

samo za učitelje je veliko lažje... ne vem zakaj...user posted image


_____________________________

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Mestna vs. podeželska šola
13.3.2006 20:55:35   
Gina
Zato karmy, ker delati s 6. otroki ali pa delati z 28. je veliiiiika razlika. Kje misliš, da otrok več odnese, kje mu lahko več daš, kje imaš več energije za ukvarjat se z njim?

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Mestna vs. podeželska šola
14.3.2006 10:53:31   
karmy
seveda je velika razlika.. samo so tudi slabe strani podeželske šole.. vsi te poznajo v detajle... še posebej otroci se poznajo v take podrobnosti da je kar srhljivo...

_____________________________

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Mestna vs. podeželska šola
14.3.2006 13:01:29   
Gina
Karmy, saj v mestu ni dosti drugače kar se tega tiče. Otroci se poznajo med seboj, pa učitelji jih tudi in obratno. Vsako blokovsko naselje je vas zase in vsak pozna tam vsakega. Ampak če je človek zadovoljen s sabo in je sprijaznen tudi s stvarmi, ki jih je morda kdaj naredil narobe, potem se nima česa sramovat. Potem je srečen sam s sabo takim, kot pač je. Zakaj bi bilo potem narobe, če vsi vedo vse, kar jim paše vedet? Saj v resnici ti zato ne morejo škodit. Če se pa kdo pusti vplivat, potem pa takega ne rabiš za prijatelja, a ne.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Mestna vs. podeželska šola
14.3.2006 14:26:44   
Anonimen
Otroke v vrtec in šolo tja, kjer so sicer doma!
Mene je mami vpisala v vrtec v drug kraj, ki je bil bližje njeni takratni službi, v šolo pa potem v našem kraju. In jaz nisem nikoli mogla najti pravega stika z vrstniki.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Mestna vs. podeželska šola
15.3.2006 8:22:52   
markoh
Najlepša hvala za vaše odgovore. Mislim, da bo sedaj odločitev precej lažja.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?