|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dojenje!
29.6.2006 20:03:13   
Clody
Pozdravljene mamice!



Sem v 25 tednu in začelo me je skrbeti, da se mi ne bi zgodilo, da po porodu ne bi mogla dojiti.
Poznam kar nekaj mamic, katerim mleko ni pritekel, kljub nenehnim poskusom.

Ali obstaja mogoče kakšen način, da bi pripomogla k temu? nevem, kako masiranje dojk al kaj podobnega??
Mogoče katera ve? Berem, da bodočim mamicam lahko priteče iz dojk že zelo zgodaj tekočina, od 20 tedna naprej npr!?

pridne bodte!




_____________________________

18.10.2006 se nam je pridružil Nejc!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dojenje!
29.6.2006 20:22:29   
Anonimen
Veliko koristnih informacij o dojenju dobiš na spletni strani:

http://www.dojenje.net

in tudi odgovor na tvoje vprašanje:

http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_1._ALI_SE_1


Pa nič skrbet, če želiš dojiti in če premoreš nekaj dobre volje, ti bo uspelo!! user posted image

(odgovor članu Clody)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Dojenje!
29.6.2006 20:31:38   
Seven*
Tako kot je napisala Mic. Priporocam se ti knjigo Ksenje Soster Olmer: Dojenje in materinstvo iz srca

Super knjiga! user posted image

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Clody)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Dojenje!
29.6.2006 21:04:09   
Anonimen
Men gre pa tole že blazno na živce...vsi samo o temu, kako se da dojit, kako ni problema, če le vztrajaš, pa kako super je vse oh in sploh....če seveda lahko dojiš!
Moja želja po dojenju je neizmerna...user posted image je stara šest tednov in se še vedno iz dnea v dan trudiva, da bi se nahranile iz dojk, pa enostavno ne gre, mleka ni, ne glede na to, da sesa odlično in to že celih 6 tednov, kadarkoli se ji zaljubi...glede na to, da se je do prvega pregleda poredila le za slabih 500 gramovuser posted image sva se s pediatrom dogovorila, da jo prihajam dojit v ordinacijo...in rezultatuser posted image v 5 minutah ali v pol ure je spila maximalno 30 mililitrov, več ni bilouser posted image in sedaj ji dodajamo, čeprav se mi še vedno trga srce, ko mešam dodatek...

Ampak tako pač je...klicala sem tudi svetovalke za dojenje, pa mi je vsaka dejala le vztrajajt A je to svetovanje?!?

Zdaj pri šestih tednih ob dodajanju našauser posted image lepo napreduje, še vedno jo pred vsakim hranjenjem pristavim na zizo, da povleče kar dobi, pa da se pocrkljava, potem pa dalje po flaškiuser posted image

Draga Clodi, upam, da ti bo dojenje lepo steklo, če pa že ne bo, se ne sekiraj in ne jemlji k srrcu govoric in obtožb, da si slaba mama, ker ne dojiš. Zdaj pa ne misli na to in uživaj v nosečnosti!!!

(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Dojenje!
29.6.2006 21:09:05   
Seven*
Svetovalka skoraj verjetno ni rekla samo vztrajat ampak tudi dosti pocivat, dobro jest in pit dovolj tekocine. Pri dojenju je vedno vec faktorjev. Kadar sem imela priloznost prespati skoraj cel dan, sem imela tudi dosti vec mleka.

Da otrok ne popije dovolj je lahko vzrok tudi v tem, da je nepravilno pristavljen.

Mlada mamica si zeli prebrati kaj o dojenju in hvala bogu, da se izobrazuje. Mogoce bo ravno zaradi tega dolgo in supesno dojila.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Dojenje!
29.6.2006 21:28:43   
tipka
IZVIRNO SPOROČILO: Mič


Pa nič skrbet, če želiš dojiti in če premoreš nekaj dobre volje, ti bo uspelo!! user posted image



Kaj bo zdaj krivo, če ne bo mogla dojiti, pomanjkanje dobre volje ali pomanjkanje želje? Iz tvojega odgovora lahko sklepam, da misliš, da si je vsaka sama kriva, če ne more dojiti. Ejejej, upam, da si bila samo prehitra, da ne misliš resno.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Dojenje!
29.6.2006 21:46:56   
tina104
To, če mleko priteče že med nosečnostjo ali ne, nič ne vpliva na to, ali boš imela kasneje dovolj mleka.
Jaz verjamem, da je veliko odvisno, če imaš mleko od mame in od otroka. Pomembno je, da si najprej odločena, da želiš dojit in optimistična, da boš imela dovolj mleka. Potem je pomembno, da čimveč počivaš, dobro ješ, veliko piješ, da otroka pravilno pristavljaš (to ti bodo v porodnišnici pokazali), da ga od začetka pristavljaš pogosto in kadarkoli želi.
Jaz v porodnišnici prve 3 dni nisem smela dojit zaradi zdravil, pa sem si mleko iztiskala, pa nič kaj ni priteklo, pa se nisem preveč s tem obremenjevala, ker ko je Aljaž enkrat začel se dojit, je zelo pridobival na teži in to mi je bila še dodatna podrditev, da imam dovolj mleka.

_____________________________

20. 8. 2005 se je rodil naš Aljaž

(odgovor članu Clody)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Dojenje!
29.6.2006 22:02:19   
eya
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen


Draga Clodi, upam, da ti bo dojenje lepo steklo, če pa že ne bo, se ne sekiraj in ne jemlji k srrcu govoric in obtožb, da si slaba mama, ker ne dojiš. Zdaj pa ne misli na to in uživaj v nosečnosti!!!



Kdo pa pravi, da je mama, ki ne more dojiti, slaba mama?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Dojenje!
29.6.2006 22:04:31   
natalia
po mojem so ti zdaj druge stvari bolj važne kot to, kako bo, če bo....

ne moreš vedeti vnaprej, kako ti bo šlo dojenje, če bo dovolj mleka..bla.bla..

prosim, ne obremenjuj se že zdaj s tem.

lp

_____________________________

V našem kraljestvu domujeta princesa Eva in mali naslednik Žiga!

(odgovor članu tina104)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Dojenje!
29.6.2006 22:19:07   
Anonimen
Popolnoma resno mislim user posted image -

Ocenjuje se, da dojiti ne more med 2 in 5% žensk, vzrok pa so anatomske nepravilnosti ali pa bolezni, ki se jih zdravi z zdravili, ki dokazano škodujejo dojenčku. Če bom našla ta znanstveni članek, ga bom naknadno pripela.

Btw, za nikogar ne sklepam, ali je kriv ali ni kriv.

Sem pa 100% prepričana, da vsaki mamici bistveno bolj koristijo spodbudne besede kot vnaprejšnje "obsojanje" ne-uspeha. Saj Clody, ki je vprašanje postavila, že sama ve, da lahko pride do težav, manjših ali večjih.

Odgovorila sem ji na zastavljeno vprašanje (navedla povezavi) in ji pri tem osebno zažela, da ji bo uspelo.
Ja, in dobra volja ji bo pri tem zagotovo pomagala user posted image

(odgovor članu tipka)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Dojenje!
29.6.2006 22:53:41   
tipka
IZVIRNO SPOROČILO: Mič



Ocenjuje se, da dojiti ne more med 2 in 5% žensk, vzrok pa so anatomske nepravilnosti ali pa bolezni, ki se jih zdravi z zdravili, ki dokazano škodujejo dojenčku.


Vidiš, polno takih mnenj je, kot je tvoje in taka mnenja so kriva za obsojanje mamic, ki nimajo dovolj mleka ali ga sploh nimajo. Upam si trditi, da si napačno interpretiraš tisto "znanstveno" raziskavo. Ali so pa bili tisti znanstveniki površni in so pozabili vključiti zelo pomembne družbene dejavnike, ki po moji oceni povzročajo, da najmanj 25% mamic nima dovolj mleka. Če pogledaš po forumih, ankete, z lahkoto ugotoviš, da polno do šestega meseca ne doji več kot polovica mamic. Pustimo zdaj, koliko procentov ni dojilo zaradi lastne odločitve ali neznanja, bolj pomembno je, da v takih anketah sodeluje več mamic, ki si nedojenje očita ali jih vsaj bolj pritegnejo teme o dojenju. Še vedno jih ostane četrtina, ki bi rada dojila, a ni mogla. Ne zaradi anatomije in zdravil, ampak preprosto zato, ker ni bilo dovolj mleka. Vsaj tja se uvrščam jaz. Mene so tvoji znanstveniki izpustili.user posted image  Utrujena po porodu nisem bila, dvojčka so mi drugi previjali, bradavice sem imela tako utrjene, da sta lahko zizala do onemoglosti, pa mi niso razpokale, še bolele me niso, pridno sta sesala, čeprav ni bilo mleka, no, z enim sem se malo mučila, ker je spuščal bradavico in jokal zraven, je pač prej ugotovil kot jaz, da se ne splača truditi, če ni nič notuser posted image user posted image user posted image , tehtanje je po dojenju pokazalo pri enem 5 ml, pri drugem 10 ml popitega mleka.

Svetujem ti, da si previdna pri navajanju nekih neznanstvenih šušmarskih raziskav, ker dokler si mama ne razčisti sama pri sebi, da ni kriva, verjame, da je kriva, če ji pa stroka in vsi, ki stroki verjamejo, govorijo, da je kriva. Se pač ni dovolj sprostila, si dovolj želela, se dovolj psihično pripravila, blablabla.

Doječe matere, pazite, me nedoječe preberemo zelo pazljivo, kaj piše, jaz še vedno ne vem, kaj je bil vzrok pri meni, da nisem mogla dojiti, da nisem imela mleka. Nobenih zdravil nisem imela, dvojčka sta bila zdrava, niti rumena nista bila, nič, a mleka je bilo za vzorec. Še vedno berem in čakam, da bo kakšen znanstvenik prišel do resnice o nedojenju, še vedno me zanima, kako je mogoče nekaznovano trositi "resnice", kako smo mame krive za nedojenje. Čakam, da se bo končno kdo zganil in rekel, da to ni res. Zares žalostno, da se dogaja lov na čarovnice v času, ko smo z eno nogo že na Marsu.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Dojenje!
29.6.2006 23:40:15   
Anonimen
Tudi jaz se pridružujem mnenju, da je ta fama okoli dojenja čisto preveč... ja, dojiti že, toda ne za vsako ceno. Vnaprej se sekirat kako bo, če bo, je res brezveze, saj je ostalih skrbi čisto dovolj...jaz sem bila prepričana, da bom dojila, tako, da o ostalih možnostih sploh nisem razmišljala...še ko sem bila v bolnišnici (sprejeta sem bila 14 dni pred porodom), smo se nosečnice pogovarjale samo o tem, kako bomo dojile- prav nobena ni pomislila, da ne bi... ko pa vsi tako preferirajo dojenje, dojenje, dojenje. A potem se mi je kljub prebrani literaturi, počitku, litrom popitega čaja in vode, pumpanjem s prsno črpalko- stimuliranjem, dobremu sesalnemu refleksu punčke, zgodilo prav to, da nisem dobila mleka (pa nisem imela CR)... dobila sem tabletke in mleko je priteklo, a le v majhnih količinah zaradi fiziološke zgradbe mojega telesa... in pomagati nisem mogla prav nič... sem pa bila prav zaradi splošne fame o dojenju čisto preč in povsem na dnu- kako le ne morem dojiti, če pa vsi pravijo, da lahko vsaka doji, če si le dovolj želi ... a potem sem se pogovarjala z zdravnikom in babicami in  so mi lepo povedali, da je dojenje ena tistih stvari, na katere z miselnostjo ne morem vplivat in da ni več kaj narediti, kar pač že nisem, da pa se splača vsako dojenje, če otrok dobi z dojenjem vsaj 1/3 obroka... nekako sem "prežvečila" vse skupaj (pa ni bilo lahko), in začela uživati vsaj v tem, da lahko svoji princeski ponudim tisto tretijno, pa se mi zaradi tega ni treba počutiti krivo. Sedaj je stara 3 mesece, pa se še najdejo pametnjakoviči, ki mi solijo pamet, naj ne obupam in naj ji ne dajem flaške. (pa smo dali skozi tudi izgubo teže in vse ostalo...)
Tako da, Clody, jaz mislim, da je zaradi zdrave psihe dovolj, da veš, da lahko pride do problemov in da ne bo v tem primeru nič hudega, če otroku ponudiš flaško, če ne gre drugače-) sicer je pa vseeno bolje razmišljati pozitivno, da boš pač dojila, tako kot večina mamic in kar bo, pač bo... pa srečno do konca in naprej :-)

(odgovor članu Clody)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Dojenje!
30.6.2006 8:55:24   
Anonimen
Rezultati raziskave (med drugim)na povezavi:

http://www.lllfrance.org/allaitement-information/aa/26-manque-lait.htm




(odgovor članu tipka)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Dojenje!
30.6.2006 9:20:32   
natalia
Mič, zdaj pa po domače, prosim!user posted image

_____________________________

V našem kraljestvu domujeta princesa Eva in mali naslednik Žiga!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Dojenje!
30.6.2006 9:23:29   
Anonimen
Saj bi....pa bo spet kakšen komentar, da napačno "interpretiram" oziroma v tem primeru prevajam....

Če te zanima, z veselje prevedem in povzamem user posted image  

(odgovor članu natalia)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Dojenje!
30.6.2006 16:12:45   
Seven*
Ej Mic, faca si.. user posted image user posted image user posted image

Sploh se ne bom spuscala v debato, ker nima smisla. Punca je prisla vprasat, zastavila je vprasanje in pricakuje odgovor. To je pa to.. Odgovorimo ji na vprasanje. Torej? Kako se lahko pripravi na dojenje?

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Dojenje!
30.6.2006 21:49:58   
Bonnie_RR
Meni se tudi ne zdi tole vprašanje tako napačno in preuranjeno.

Jaz sem bila celo nosečnost prepričana, da bom svojega otroka dojila. Po tem, ko sem videla, kako fajn to uspeva prijateljici (ki je rodila 2,5 meseca pred mano), pa še sploh. Pa v glavi sem imela to, da če si to resnično želiš in upoštevaš nasvete v porodnišnici, potem mora uspeti.

Pa žal ni tako. Sem šele sedaj ugotovila, kakšno napako sem naredila, ker se na to nisem niti malo pripravila in prebrala kakšno stvar na to temo. Enim vse teče gladko, druge imajo pri tem strašne probleme. Zato ti svetujem, da si že zdaj prebereš kakšno knjigo o dojenju, ali pa vsaj tele linke zgoraj prečekiraš.

Srečno!user posted image


_____________________________

Ponosna mamica dveh navihanih zakladkov, Nika in Vite.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Dojenje!
30.6.2006 22:40:15   
natalia
uh, sem prebrala vso možno literaturo na temo dojenja, obiskala večino spletnih strani, posvetovala se z mamicami, ki dojijo, ginekologinjo, da sem lahko po slabih 2 mesecih zaprla mlekarno. in kaj mi je pomagalo? še bolj sem se sekirala.user posted image

lp

_____________________________

V našem kraljestvu domujeta princesa Eva in mali naslednik Žiga!

(odgovor članu Bonnie_RR)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Dojenje!
2.7.2006 21:40:26   
rainbow
Oglašam se vam kot nedoječa in kot doječa mamica. ha, kaj pa zdaj Tipka, porečeš na to???????

Pozdravljam Clody in njeno željo, da se čim več informira o dojenju, ker bo dosti bolje pripravljena na morebitne težave in jih bo lažje uspešneje rešila, kot npr jaz kot nedoječa mamica, pri moji prvi user posted image , ko sem panično po 10-tih dnevih prešla na flaško, čeprav (po drugi uspešni izkušnji) sem ugotovila, da je bilo mleka dovolj, dete je pa hitro zaspalo, bradavice sem imela razbrazdane, ker si jih nisem pravilno mazala itd itd,  v glavnem stvari, ki bi jih ob boljšem vedenju o dojenju lažje rešila in ne bi paničarila. pa da ne bi o patronažni sestri, ki je bila še iz stare šole in mi je takoj predlagala flaško, ker me je imela že verjetno poln kufer. pa dobro, človek se uči, tudi iz negativnih izkušenj. Ali pa predvsem iz njih.

Kot doječa mamica (moja druga user posted image  je sedaj stara 15 mesecev in se podnevi še vedno dojiva) trdim, da je uspešno dojenje naporna stvar, ki terja veliko volje, potrpljenja, podpore bližnjih, ki so brez predsodkov (ala moja sicer zlata mama, ki bi otroka hranila točno na 3 ure, pa če bi se eno uro drluser posted image ) in predvsem znanja, vedenja o dojenju, nastajanju mleka, pravilnem pristavljanju, ... kar uspešno a še vedno premalo glasno svetujejo svetovalke za dojenje. Hvala bogu za internet in forume o dojenju, ki so meni zelo pomagali v drugo. Največ pa je po moje v glavi mamice. In tudi ni nič narobe, če se mamica počuti krivo, jaz sem se tudi prvič, in še zdaj se, vendar tako je pač bilo v dani situaciji. pa je moja punca krasna deklica, ki ji ne manjka mamine ljubezni.

Popolnoma razumem občutke nedoječih mamic, vendar jih doječe mamice ne obtožujemo.
po moji izkušnji pa vam povem, da je po moje zmotno misliti, da mamica nima mleka, (razen tistih 2%, o katerih mislim, da govori Mič in sem jaz že tudi brala in tudi eno osebno poznam) ali pa da je po enem mesecu recimo zmanjkalo mleka ali ga je premalo; če otrok pravilno in pogosto sesa, če mamica dovolj počiva, pije in je, potem mleko nastaja. Če pa otrok ne pridobiva na teži dovolj, potem očitno gre za neke probleme, in seveda takrat je treba ukrepat.

Torej, jaz bi vsem nosečnicam svetovala, da čim več vedo o dojenju, ne da bi se zdaj obremenjevale s tem, ampak da bodo pripravljene, če bodo nastopile težave ali pa da bodo vsaj vedele, kje iskati odgovore. Ringaraja in med.over.net sta pri tem zame zakon!!!!!user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu natalia)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Dojenje!
3.7.2006 11:12:41   
tina104
user posted image user posted image  rainbow!

Clody, jaz sem ti že zadnjič nekaj napisala, no pa še zdaj se mi je utrnilo par misli:
res je pomembno, da veš, kako je s tem dojenjem, kako mleko nastaja, kakšni problemi se lahko pojavijo in kako jih reševati. Jaz zase vem, da sigurno dojenje ne bi šlo tako, če ni bi ogromno prebrala, ker namreč v moji okolici ima večina ljudi čisto drugačne predstave o dojenju. Večina se mi je čudila, zakaj moj user posted image  tako pogosto je, da pa sigurno nimam dovolj mleka, če je tako pogosto lačen. Pa pri treh mesecih bi mu že kar gosto hrano dali in take pripombe. Hvala bogu imam veliko podporo pri mojem dragem in tudi njemu je jasen mehanizem dojenja.
Koliko mleka, če ga je sploh dovolj, pa je po mojem tudi veliko odvisno od otroka, namreč eni se rodijo z močnim sesalnim refleksom, drugi pa malo manj. Pa pomembno je, da mu v porodnišnici ne dajo flaške, ker s tem ga čisto zmedejo in tako kot pravi naš pediater - v "boju" dojka - flaška, vedno zmaga flaška.

_____________________________

20. 8. 2005 se je rodil naš Aljaž

(odgovor članu Clody)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Dojenje!
3.7.2006 11:37:44   
tipka
IZVIRNO SPOROČILO: rainbow

Oglašam se vam kot nedoječa in kot doječa mamica. ha, kaj pa zdaj Tipka, porečeš na to???????




Isusek, kaj pa tebe muči? Kje sem pa jaz napisala, da ena ne more biti doječa in hkrati nedoječa mati?user posted image

Namesto da do onemoglosti razpredaš o sebi in si zraven misliš, da si s tem dokazala, da trditev, da le 2% mater nima mleka, drži, mi lepo prosim povej, kam bi uvrstila mene? In še četrtino mater, ki nimajo dovolj mleka, da bi polno dojile do šestega meseca?

Pa saj ni čudno, da tako mislite, edina specializirana organizacija za dojenje tako misli in na ves glas vpije, da je to res. In moderatorka tega foruma. Odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo. user posted image

(odgovor članu rainbow)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?