|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kršitve pravic ?
14.1.2007 19:37:07   
Januar 2007


Pozdravljeni,

Kot bodocima starsema naju je naslednja situacija privedla do razmisljanja in naju zanima kaksno je vase mnenje oz. ce veste povedati kaj vec oz. na koga se obrniti...
Slovenske porodnišnice imajo zelo različno prakso v zvezi s prisostvovanjem očetov (oz. drugih spremljevalcev - pri porodu je lahko prisoten le eden izbrani spremljevalec porodnice, običajno je to oče otroka, ni pa nujno) pri porodih svojih žena, družic, prijateljic ipd..

V Mariboru npr. priporočajo očetom udeležbo na tečaju za starše, ki pa je brezplačen in mislim, da tudi ni pogoj, da je oče (oz. izbrani spremljevalec) lahko prisoten pri porodu. Tudi udeležba očeta/spremljevalca pri porodu je brezplačna. Če so informacije pravilne je tako v Mariboru in tudi v Slovenj Gradcu.


Problem pa je npr. v porodnišnici Ljubljana!

Tu pogojujejo udeležbo (po informacijah je to po nalogu predstojnika) zainteresiranih očetov/spremljevalcev pri porodu z potrdilom o opravljenem in plačanem obveznem tečajem očetov/spremljevalcev v Šoli za starše (običajni traja več dnevni po 2 uri, v skrajnih primerih pa lahko očetje opravijo le skrajšani cca 3 urni tečaj).

To potrdilo se lahko pridobi le z opravljenim tečajem, po koncu katerega se tisti dan bodoči oče/spremljevalec vpiše v knjigo prisotnosti ( če ni bil na tečaju se torej ne more) - šele na tej podlagi lahko bodoči oče/spremljevalec kasneje izvede plačilo udeležbe tečaja v višini 4.000 SIT in šele na tej podlagi lahko obenem dobi potrdilo za udeležbo pri porodu.

Tečaj morajo opraviti (in plačati ponovno!) tudi tisti, ki so sicer že očetje in so morda "nekdaj" celo že opravili tečaj v Šoli za starše, a je od rojstva njihovega prvega potroka preteklo že več kot nekaj let (mislim da so to 3 ali 4 leta - točen podatek se da pridobiti v Šoli za starše ljubljanske porodnišnice).

Na vprašanje zakaj tako,s pripombo, da kre za kršenje pravic ter, da je to protiustavno, je bil odgovor izvajalke v Šoli za starše, da se v osnovi sicer strinja, da pa so tako določili predstojniki, da tako poteka že dolga leta in, da je v ne ravno bogatem zdravstvu potrebno pokriti npr. tudi stroške za posebo oblačilo, ki ga ob porodu nosi oče/spremljevalec. Hmmm.


Sam menim, da gre za določene očitne kršitve vodstva Porodnišnice Ljubljana, ki se ne bi smele dogajati. Katere in kakšne so to lahko še najbolj določi pravnik, čeprav so vsaj v osnovi razvidne vsakemu laiku. Sam menim, da je udeležba v šoli za starše koristna in, če že mora biti je lahko tudi obvezna (zaradi koristnosti in tega, ker bi se drugače tej pozitivni in koristni "obveznosti" sicer marsikdo izognil, kar v osnovi ne bi bilo prav, bi se pa dogajalo) , a to mora določiti država. Nikakor pa se ne sme zgoditi, da smo davkoplačevalci, bodoči očetje oz. izbrani spremljevalci dolžni plačati za prisostvovanje porodu svojih žena, partneric, prijateljic ipd..

Menim, da je to protiustavno in protizakonito, da gre za nemoralno ipd. okoriščanje na naš račun (kar potrjuje tudi argument, da tisti, ki se ne udeleži tečaja šole za starše iz razlogov višje sile, sicer lahko prisostvuje porodu, mora pa plačati 6.000 SIT), zato bi prosil za vašo pomoč, razlago oz. tolmačenje, kaj je prav in kaj ni in kako se lahko temu upre.

K temu je treba dodati, da je Šola za starše za nosečnice brezplačna, saj jo plača država*. In tako je tudi edino prav! Ni pa prav vsaj to, da se pogojuje očetom/spremljevalcem oz., da morajo le-ti plačevati za prisostvovanje porodu, čeprav pod krinko plačila nečesa drugega ali kakorkoli že pač.


Hvala za odgovore in lep pozdrav





< Sporočilo je popravil wahoo -- 31.1.2007 22:01:38 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: tashyc@yahoo.com
14.1.2007 20:29:57   
anajmad
To je bila že neštetokrat premleta tema. Mislim,da je teh 6.000 sit pač en prispevek,ki ga plačajo fotri. Mislim,da sem brala na MON-u. Morš pa tko plačat v vsaki porodnišnici,vsaj mislim.
Spremenilo se ne bo ničesar. To je tko,ko bi pihal v prazen rog. Plačaj,al pa vzunaj počaki,takšna je politika tega.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu Januar 2007)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Plačljiva prisotnost pri porodu
14.1.2007 20:38:46   
Anonimen
Dragi bodoči očka,

Kar je prav in kaj narobe, se na tem mestu ne bom spuščala.

Ko dobiš otroka, se velikokrat vprašaš, kje spi pravica in odgovora ne dobiš. Če boš pri vsem tako poglobljeno iskal odgovore, ti bo nega in vzgoja otroka pobrala preveč energije.

Raje jo nameni njemu. En nasmeh bo vreden več kot denar in pravica, ki ju iščeš. Srečno!

(odgovor članu Januar 2007)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Plačljiva prisotnost pri porodu
14.1.2007 21:07:54   
Naja31
Ja, tko pač je.
Saj lepo, da bi ti zdaj rad nekaj spremenil, ampak bojim se, da trošiš tvojo energijo v nič.
Ob tako pomembnem trenutku kot je rojevanje lastnega otroka, se meni to zdi popolnoma nepomembno.
Svoje bitke raje bojujem na meni osebno polj pomembnih področjih.
So še večje krivice na tem svetu, kot da mora bodoči očka plačati 4.000 sit zato, da je zraven.


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?